Dziś przedstawiam Wam prosty dodatek do indyjskiego menu. Warto wykorzystać, kiedy robimy jakiś mięsny sos bez warzyw - pomidorowo-cebulowe curry Nigelli. Jednak jeszcze lepszym patentem jest ryż jaśminowy robiony... na bazie herbaty jaśminowej. Ten trick sprzedał mi Jamie Oliver. Jak widzicie mam słabość do brytyjskich kulinarnych celebrytów. Swoją drogą, to ciekawe, że Anglia, która nie kojarzy mi się zbytnio(...)już zacieram ręce i spoglądam podekscytowana w stronę kuchni. Będzie tarta tatin, zupa cebulowa i kurczak w winie. Będzie cudnie! Aż mi się humor poprawił. Składniki ryż jaśminowy 250g ryżu basmati 2 torebki herbaty jaśminowej 0,5l wrzącej wody (np zagrzanej w czajniku) sól curry Nigelli 700g pomidorków cherry 200g zielonego groszku 2 średnie białe cebule 3 ząbki czosnku
W kuchni wieczoremProsta, błyskawiczna i przepyszna zupa tajska z kurczakiem i makaronem. Zupa, która nie znudzi nam się chyba nigdy, można ją zajadać dzień po dniu i ciągle jej mało... Odkąd odkryłam ją na tej stronie , była już u nas wiele razy. Zapasy mleczka kokosowego w spiżarni są dość spore, więc będzie jeszcze nie raz... Ja przygotowuję od razu z podwójnej porcji(...)pojedyncza pierś z kurczaka (u mnie ok. 250g) - 2 łyżeczki czerwonej pasty curry - 1/2 cebuli - 1 łyżka oleju kokosowego (daję nierafinowany, o smaku kokosa) - 1/2 bakłażana (lub 1/2 cukinii, lub kilka pieczarek, lub 1/2 papryki) - kilka małych pieczarek (dodaję ok. 5-6 malutkich) - 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku - 1 łyżeczka brązowego cukru (ja nie daję wcale) - 1 łyżka sosu
Smaczne Zdrowepropozycję zupy warzywnej ale w wersji bardziej dietetycznej niż zwykle. Ostatnio postanowiłam odchudzić trochę swoje potrawy. Dlatego dziś na lunch do pracy przygotowałam sobie tę oto zupę.Z podanych składników wyszło tak ok 1,5 litra zupy1 łyżka oliwy1,2 l wody2 małe ziemniaki2 małe marchewki2 małe pietruszki1 pęczek dymki2 łodygi selera naciowego3 łyżki chudego jogurtu naturalnegogarść natki pietruszki1 łyżeczka(...)Wszystko chwilę przesmażamy, aż zacznie się delikatnie karmelizować. Dodajemy płatki chili, kumin, kolendrę, curry i wszystko jeszcze chwilę przesmażamy, aż zacznie unosić się piękny zapach przypraw. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości.Następnie wszystko blendujemy na gładką masę. Doprawiamy jogurtem (ja zawsze najpierw hartuję jogurt gorącą zupa. Tak w razie czego, żeby się nie zważył), sosem sojowym i ewentualnie solą
Kulinarna rozmowagotowe. Tu gwoździem programu są mielone migdały, nadające szlachetnego smaku brokułowi. Do zupy podaliśmy grzanki z gruszkami i zapieczonym kozim serem. Wyszedł zgrabny duet. Składniki: Brokuł 2 ząbki czosnku 50 g mielonych migdałów 1/3 szklanki mleka kokosowego Kilka łyżek soku z cytryny 3 łyżki kurkumy Pół łyżeczki curry Pół łyżeczki kminu Pół łyżeczki oregano Pół łyżeczki tymianku Na grzanki(...)będzie lepszy, gdyż orzechy trzeba zemleć na proszek. Na pięć minut przed końcem gotowania wsyp migdały do brokułów. Dodaj też suszone zioła i korzenie: 3 łyżki kurkumy, pół łyżeczki curry, pół łyżeczki kminu, pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki tymianku. Krok 3 Ugotowanego brokuła ściągnij z ognia, lekko ostudź a następnie zmiksuj na krem. Dolej 1/3 szklanki mleka kokosowego, ponownie zmiksuj
Niedzielny kucharzCurry z dorszem i szparagami to świetny sposób na przemycenie ryby nawet dla najbardziej opornych domowników. Do tego zielone szparagi, które czynią to danie mocno sezonowym. Całość w pysznym, lekko pikantnym i rozgrzewającym curry sprawia, że to naprawdę świetny pomysł na obiad w chłodny majowy dzień. Inne przepis ze szparagami znajdziecie TUTAJ . Składniki /4 porcje/: 1 filet dorsza (można też(...)końcówki (można je zachować np. jako bazę do zupy szparagowej), a szparagi pokroić na 5 cm kawałki i każdy przekroić jeszcze wzdłuż na pół. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju, a następnie dodać imbir oraz pokrojone w paski papryczkę chili (bez pestek) i czosnek. Do warzyw dodać pastę curry, chwilę przesmażyć i wlać mleczko kokosowe. Dodać szparagi, kalafiora
Pasja SmakuSmak tej zupy przyjechał za mną z zachodniej Irlandii. Jadłam ją tam kilka razy i po powrocie nie mogłam zapomnieć tego połączenia smaków :) Jak dla mnie to najsmaczniejsza i najbardziej aromatyczna zupa-krem, jaką kiedykolwiek jadłam. W moim domu również od pierwszego ugotowania pozyskała fanów. Z czasem jednak przestałam blendować wszystko na papkę. Cebulkę, czosnek i ziemniaki pozostawiam nietknięte. Jedynie(...)specjalnie po to, by móc gotować irlandzką zupę dyniową również w zimie :) Podane proporcje wystarczą na zupę na 2 talerze, więc od razu polecam przygotowanie podwójnej porcji. Składniki: 500 g zmiksowanego miąższu dyni (puree) 1/2 szklanki bulionu drobiowego 4 niewielkie ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1/3 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 szczypta gałki
Trzeci talerzupiec dynię – przepis tutaj . Przepis na orientalną zupę dyniową Drukuj przepis Porcji: 3-4 Czas gotowania: 30 minut Składniki około 500 g upieczonej dyni średnia cebula 3 ząbki czosnku około 1 szklanki bulionu 400 g mleczka kokosowego (puszka) 2 łyżki pasty Tom Yum 2 łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki curry pół łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku(...)cebulę, ząbki czosnku oraz dodajemy dynię. 3 Całość zalewamy gorącym bulionem po czym dodajemy mleczko kokosowe. 4 Po zagotowaniu składników całość blendujemy. 5 Następnie doprawiamy wymienionymi wyżej przyprawami. Porady Zupa jest najlepsza na drugi dzień, po przegryzieniu się składników Artykuł Orientalna zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliikuchni dobry sprzęt, który oszczędza nasz czas. Podczas warsztatów, niemalże w oka mgnieniu wyczarowaliśmy przepyszną świąteczną zupę - krem z grzybów jesienny krem z dyni, nieco podobny do mojej zupy krem z dyni z mlekiem kokosowym sos żurawinowy - idealny dodatek do pasztetów, mięs i serów wigilijne ś ledzie marynowane z imbirem i śliwki w czekoladzie Mały, ale wielki - chciałoby się powiedzieć(...)sernik z białą czekoladą przygotowany w Kohersen Mycook śledzie w sosie curry Ps. Info dla niewtajemniczonych Wielofunkcyjny robot kuchenny Kohersen Mycook to wykorzystujące technologię indukcji urządzenie typu All in One (wszystko w jednym). Z takich urządzeń korzystają też szefowie kuchni, aby uniknąć przypalania potraw oraz przygotowując sosy i zupy - krem. Właśnie podczas wywiadu z jednym z nich dowiedziałam, się
Cztery Fajerykuchni dobry sprzęt, który oszczędza nasz czas. Podczas warsztatów, niemalże w oka mgnieniu wyczarowaliśmy przepyszną świąteczną zupę - krem z grzybów jesienny krem z dyni, nieco podobny do mojej zupy krem z dyni z mlekiem kokosowym sos żurawinowy - idealny dodatek do pasztetów, mięs i serów wigilijne ś ledzie marynowane z imbirem i śliwki w czekoladzie Mały, ale wielki - chciałoby się powiedzieć(...)sernik z białą czekoladą przygotowany w Kohersen Mycook śledzie w sosie curry Ps. Info dla niewtajemniczonych Wielofunkcyjny robot kuchenny Kohersen Mycook to wykorzystujące technologię indukcji urządzenie typu All in One (wszystko w jednym). Z takich urządzeń korzystają też szefowie kuchni, aby uniknąć przypalania potraw oraz przygotowując sosy i zupy - krem. Właśnie podczas wywiadu z jednym z nich dowiedziałam, się
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataRyż z kalafiora surowy lub prażony może być super dodatkiem do wszystkich sałatek i wielu zup, które mają w swoim składzie zwykły ryż. Tarty kalafior zamiast ryżu można dodać do gołąbków - smakują rewelacyjnie. Smażony ryż z kalafiora doskonale pasuje do curry z kurczaka i wielu innych dań kuchni indyjskiej i tajskiej oraz do ryb i drobiu. Ryż
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasosem orzechowym i był to wybór znacznie lepszy i ciekawszy smakowo. Na tyle interesujący, że po konsumpcji curry Paszko zajął się wyjadaniem dania z cudzego talerza. Świetny dip, i nieco ostry farsz, a przede wszystkim ciekawe doznanie smakowe. Czy się najedliśmy? Tak, zupa i dania były wystarczające. Rozczarowaniem było danie dnia, ale sambar i masala dosa, a przede wszystkim sambar
Bananowe Poletrudno! Zupę dyniową nazywamy banionką od gwary, w której dynię nazywa się banią. Zupa jest "na słono", jednak żadna z przypraw nie znalazła się na zdjęciu, bo doprawiana jest "do smaku", wedle gustu. 1 dynia 2 pietruszki 1 cebula czerwona 2 marchewki przyprawy: sól, pieprz, imbir, curry, pieprz ziołowy, papryka słodka, kostka rosołowa Cebulę obrać i posiekać drobno. Marchewkę(...)minut. W razie potrzeby podczas duszenia dodać wodę. Dodać soli i pieprzu, kostkę rosołową. Gdy warzywa zmiękną przetrzeć całość blenderem na jednolitą masę, ewentualnie dodać wodę i doprawić. Zupa powinna być lekko ostra od przypraw i łagodzona przez smak dyni. Podawac na ciepło, np. z grzankami lub prażonymi ziarnami. marcelina
Czerwony Gupikdaktyli garść listków bazylii 2 cm świeżego kłącza imbiru pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki curry sól himalajska różowa Garnek z grubym dnem rozgrzej. Dodaj oliwę z oliwek i pokrojoną w pióra cebulę oraz czosnek.Po chwili dodaj starty świeży imbir. Podsmaż minutkę i wsyp kurkumę oraz curry. Dodaj żeberka, obsmaż po kilka minut z każdej strony. Następnie pokrój mięso na kilka(...)butelkami pomidorów z butelki Łowicz oraz jedną butelką wody filtrowanej. Zamieszaj, dosmacz solą. Po chwili dodaj daktyle pokrojone w paseczki oraz listki bazylii. Przykryj i duś do momentu, kiedy zupa zgęstnieje, a mięso będzie zupełnie ugotowane. W całej kuchni poczujecie zapach wakacji i wspaniałego dania. Międzyczasie ugotujcie swój lubiony makaron. Dodacie go do zupy. Gdy zupa będzie gotowa, oczyśćcie mięso
Z Kuchni Do Kuchnizupie fantastycznej kremowości. Polecam spróbować, zupa wychodzi przepyszna! A Wy lubicie zupy? Jakie jecie najczęściej? :) Składniki: 2 l wody mięso z uda indyka 750 g mrożonej mieszanki warzyw (u mnie brokuł, kalafior, marchewka) 1/2 pora 1 czubata łyżka bulionu w proszku (Polski Koszyk) 1 łyżeczka curry indyjskiego (Polski Koszyk) 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki(...)wszystkie przyprawy. Zamieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Do naczynia wlej śmietankę kokosową i ciągle mieszając dodawaj stopniowo 5 łyżek wywaru. Całą mieszaninę wlej do zupy i zagotuj. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez kilka minut. W międzyczasie ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Porcję zupy podawaj z makaronem, całość oprósz pietruszką
Zdrowie na języku :Ppięknym jesiennym kolorze zupa, która poprawi każdemu nastrój. Aromatyczna i pełna witamin. Robi się prosto i dość szybko. Polecam. Co nam trzeba? Około pół kg piersi z kurczaka 4 średnie marchewki 1 mała pietruszka pół selera 1 duża cebula lub 2 małe 2 młode cukinie 2 pęczki natki pietruszki przyprawy: po płaskiej łyżeczce: soli, curry, papryki słodkiej po pół łyżeczki
Latosiowydom