popraw się ! Nie wyrzucaj, nie marnuj - zjedz.Dla Ciebie mam dziś przepis na pyszną, kremową i rozgrzewającą zupę. Składniki: * 350 g selera* 500 g dyni* 700 ml bulionu drobiowego* 150 ml soku pomarańczowego* 70 ml śmietanki 30% * 1 łyżeczka przyprawy curry ( lube więcej jeśli lubicie mocniejszy smak )* 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego* szczypta chilli w proszku* 4 łyżki(...)zrumienią się. Dodać upieczoną, obraną dynię. Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wlać sok pomarańczowy i dodać koncentrat pomidorowy. Zagotować. Dolać śmietankę.Zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku przyprawami, ewentualnie solą.Na suchą patelnię wsypać pestki dyni. Uprażyć.Zupę z dyni podawać z uprażonymi pestkami dyni, posypaną słodka papryką. Smacznego
kolorowotorcikowoRodzice obdarowali mnie ogromnymi dyniami:) Bardzo się z nich ucieszyłam, więc trzeba było coś z nich wykombinować:) Na pierwszy rzut poszła zupa z dyni. W zupie tej najbardziej uwielbiam jej intensywny kolor:) A dynia to istne bogactwo witamin: C,D, B1,B2, Pp, kwas foliowy i beta-karoten. Ponadto jedzenie dyni wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga trawienie, obniża poziom tłuszczów(...)Ziemniaki i marchew obrać pokroić w kosteczkę, dodać do dyni. Zalać rosołem, zagotować. Dodać kurkumę, curry i ostrą paprykę. Doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 40min na małym ogniu. Następnie zmiksować blenderem na papkę. Doprawić do smaku. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami zupy, mieszając połączyć z wywarem. Zagotować. Podawać z tostami pokrojonymi w kosteczkę i posiekaną natka pietruszki
Z miłości do słodkościdrobno posiekany czosnek. Całość smażymy kilka minut, doprawiamy szczyptą curry i soli, dodajemy umyte i oczyszczone kurki (te większe należy pokroić). Smażymy całość kilka minut. 3/4 zawartości patelni dodajemy do garnka z kremem z dyni i dokładnie mieszamy. Jeszcze chwilę gotujemy i gotowe. Na talerz wlewamy łyżkę zupy z dyni, dekorujemy pozostałymi kurkami i pokruszoną bryndzą. Gotowe
Mango Papajarazem w wersji nieco bardziej orientalnej, bo z dodatkiem marchewki, soku z pomarańczy oraz mleka kokosowego. Krem jest bardzo aromatyczny i rozgrzewający. Będzie idealny na jesienne pluchy. Porcja takiej zupy nie tylko nasyci, ale dostarczy mnóstwo witamin i poprawi humor, a jak wiadomo, o tej porze roku to bardzo istotne. Wszystko dzięki kolorowi pomarańczowemu, który dodaje energii, motywuje do działania(...)tego wyciśnięty sok z pomarańczy, mleko kokosowe oraz dodajemy przyprawy: imbir, pieprz kajeński, słodką paprykę, kurkumę, curry, rozgniecione nasiona kolendry oraz listki tymianku. Mieszamy, przykrywamy garnek i gotujemy przez około 15 minut na niezbyt dużym ogniu. Po tym czasie blendujemy zupę na gładki krem. Jeśli zupa okaże się zbyt gęsta, to rozcieńczamy ją wodą (można również sokiem lub mlekiem). Gładki
Analiza Smakuznajdzcieie na stronie imprezy: https://restaurantweek.pl/ a lbo na facebooku . Ja w ramach współpracy miałam okazje odwiedzić już jedną z biorących udział restauracji. Była to Hurry Curry – restauracja specjalizująca się w daniach curry z różnych regionów świata. W karcie menu może znaleźć przepyszne potrawy z Tajlandii, Indii, Malezji, Pakistanu, Indonezji, Singapuru czy Wielkiej Brytanii. Wszystkie serwowane dania powstają(...)sosu. Obydwie wersje bardzo smaczne, ale wersja wege zdecydowanie bardziej ostra. Kolejno: Zupa marchewkowa z chilli i Pikantny krem z pomidorów. Obie zupy bardzo fajnie kremowe, sycące, idealnie gorące ( wspaniałe na jesień ). Marchewkowa delikatniejsza, natomiast krem z pomidorów zdecydowanie bardziej ostra. DANIA GŁÓWNE: Dhall Tadka – wegańskie curry na bazie grochu, czerwonych suszonych papryczek chilli oraz liście curry i Rendang
Ostra na Słodkowinach niemieckich, ale zapamiętałam głównie patent na łączenie dyni z ananasem i białym winem. Jest pysznie! Składniki na zupę z dyni i ananasa: kilo dyni pokrojonej w kostkę 75 g masła puszka mleka kokosowego szklanka bulionu łyżka pasty curry 2 łyżki sosu rybnego otarta skórka i sok z limonki sok z cytryny łyżka miodu 1,5 cm kawałek imbiru startego
Ugotowane pozamiataneSzczerze polecam, bardzo aromatyczna i pożywna zupa. Składniki mrożona mieszanka chińska warzyw chiński makaron, gruby 250 g mielonego mięsa wołowego jajko pieprz, sól 1 łyżka pasty curry słodka i ostra papryka w proszku szczypta imbiru 1 łyżka sosu sojowego Warzywa zagotować w 2 l wody, gotować około 15 minut. Mięso wołowe doprawić solą, pieprzem, … Czytaj dalej Rosół chiński
gotuj ze mnąplus! Garnek świetnie nadaje się do potraw typu : kociołek”, gulaszy, dań mięsnych, dań warstwowych/przekładanych czy też zup, które, żeby wydobyć swój aromat muszą dłużej się gotować. Nic, kompletnie nic nie przywiera! Przygotowałam w nim m.in. aromatyczne „curry” z ryżem, warzywami i podudziami z kurczaka, Kalafiora curry duszonego w mleku kokosowym i soczyste nóżki z kurczaka
Ostra na Słodkomojemu małemu kucharzowi przypadnie to do gustu. Nie pomyliłam się . Zupa wyszła palce lizać! Składniki: jedna dynia cztery marchewki średnia cebula 3 ząbki czosnku łyżka masła dwie kostki rosołowe – drobiowe 200 ml mleka kokosowego 1,5 l wody kawałek świeżego imbiru lub pół łyżeczki suszonego szczypta curry, kurkumy, gałki muszkatołowej i liści kolędry płatki migdałowe lub pestki dyni Wykonanie
Mama z miastastoi na przeszkodzie by podać w innym zestawie. Czas : 15 minut Składniki : 6 kawałków gotowanych żeberek ( z zupy) 1 jajko 2 garści chipsów paprykowych 6 łyżek otrębów żytnich 6 łyżek mąki 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kminku 1/4 szklanki oleju Przygotować panierkę mieląc w malakserze chipsy, otręby, paprykę, kminek, curry . Dodać mąkę i wymieszać dokładnie.* Panierować
Buniabaje w kuchniżywieniowych na zdrowe. Składniki na zupę ok 2,5 litra: 1 filet z kurczaka pojedynczy 1/1 kalafiora 1/2 papryki 1 mała pietruszka Kawałeczek selera 2 średnie marchewki Zielona pietruszka ok. 1/2 woreczka ryżu lub 4-5 łyżek sypki Sól himalajska Pieprz ziołowy Curry Kurkuma Chilli Odrobina gałki muszkatołowej
CzarnawisienkaGęsta, kremowa, sycąca, napawa kolorem, smakuje orientem. Tak pokrótce mogłabym opowiedzieć o tej zupie. Wyszło pysznie! Palce lizać! SKŁADNIKI: - 600 g pokrojonej w kostkę dyni piżmowej - 2 ząbki czosnku - 4-5 łyżek oliwy z oliwek - świeży imbir - łyżka ostrej przyprawy curry indyjskie - 2 szczypty cynamonu - 1/3 papryczki chili - 2 szczypty przyprawy sumak - 1 łyżeczka pasty cytrynowej - 100 ml mleka kokosowego(...)ogniu. Dodaj przyprawy. Zalej wodą i gotuj przez 30 minut. Następnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj mleko kokosowe i śmietankę. Zagotuj ponownie. Na patelni upraż pestki dyni. Zupę podałam z kosteczkami sera feta i pestkami z dyni! Pyszota
SMYKWKUCHNIDziś na blogu zagościła pyszna indyjska zupa krem z kalafiora z dodatkiem batatów i aromatycznych przypraw. Zupa ma aksamitną konsystencję i delikatny smak. Przygotujecie ją bardzo szybko, a jej smak na pewno Was zachwyci. Serdecznie zachęcam ! Indyjska zupa krem z kalafiora Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 kalafior 1 spory batat 1 cebula 1 łyżeczka świeżego posiekanego(...)imbiru 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki curry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1,5 łyżeczki mielonego kuminu 1000 ml bulionu ( przygotowanego na bazie domowej pasty warzywnej ) 400 ml mleczka kokosowego oliwa z oliwek do smażenia sól do smaku gęsty jogurt naturalny świeża kolendra płatki chili do posypania Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Warzywa szklimy w garnku
Kulinarne przygody Gatitykostki tofu (po 200g) w zależności czy chcemy bardziej zupę czy danie główne 1 limonka 40 g grzybków mun 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 40 g imbiru 1 i 1/2 łodygi trawy cytrynowej 10 g papryki chilli 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kuminu 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki oliwy z oliwek(...)siekamy na drobniutką kosteczkę i podsmażamy na oliwie z oliwek przez ok 3 minuty cały czas mieszając. Następnie dodajemy kumin i curry podsmażając kolejne 2 minuty. Na koniec dokładamy tofu i smażymy mieszając przez około 5 minut (tofu jest bez smaku więc podczas smażenia przyjmie smak
Pora na pora i pomidoradopasowaniu ilości wody do swoich potrzeb, a raczej tego, czy wolicie zupę gęstą, czy jednak bardziej płynną :)Składniki:- 400 g czerwonej soczewicy- puszka pomidorów- 50 g masła- pęczek świeżej, posiekanej kolendry- 3 cebule- 3 ząbki czosnku Przyprawy:- 1/3 łyżeczki imbiru- 1 łyżeczka kolendry- 1 łyżeczka curry- 1 łyżeczka słodkiej papryki- sól, pieprz Czas, start! Do garnka (ale takiego dużego(...)dodajemy przyprawy - ziarna kolendry, curry, imbir i paprykę. Wcześniej można je wszystkie utrzeć w moździerzu, ale ja nie mam moździerza, więc nie mogłam :P Na tym etapie nie dodajemy soli! Potem w garnku ląduje soczewica. Czerwona jest o tyle fajna, że szybko się gotuje i nie trzeba jej wcześniej namaczać. Myślę, że z zieloną ta zupa również wyjdzie smaczna
Kulinarne zapędy Kokosa