winach niemieckich, ale zapamiętałam głównie patent na łączenie dyni z ananasem i białym winem. Jest pysznie! Składniki na zupę z dyni i ananasa: kilo dyni pokrojonej w kostkę 75 g masła puszka mleka kokosowego szklanka bulionu łyżka pasty curry 2 łyżki sosu rybnego otarta skórka i sok z limonki sok z cytryny łyżka miodu 1,5 cm kawałek imbiru startego
Ugotowane pozamiataneSzczerze polecam, bardzo aromatyczna i pożywna zupa. Składniki mrożona mieszanka chińska warzyw chiński makaron, gruby 250 g mielonego mięsa wołowego jajko pieprz, sól 1 łyżka pasty curry słodka i ostra papryka w proszku szczypta imbiru 1 łyżka sosu sojowego Warzywa zagotować w 2 l wody, gotować około 15 minut. Mięso wołowe doprawić solą, pieprzem, … Czytaj dalej Rosół chiński
gotuj ze mnąplus! Garnek świetnie nadaje się do potraw typu : kociołek”, gulaszy, dań mięsnych, dań warstwowych/przekładanych czy też zup, które, żeby wydobyć swój aromat muszą dłużej się gotować. Nic, kompletnie nic nie przywiera! Przygotowałam w nim m.in. aromatyczne „curry” z ryżem, warzywami i podudziami z kurczaka, Kalafiora curry duszonego w mleku kokosowym i soczyste nóżki z kurczaka
Ostra na Słodkomojemu małemu kucharzowi przypadnie to do gustu. Nie pomyliłam się . Zupa wyszła palce lizać! Składniki: jedna dynia cztery marchewki średnia cebula 3 ząbki czosnku łyżka masła dwie kostki rosołowe – drobiowe 200 ml mleka kokosowego 1,5 l wody kawałek świeżego imbiru lub pół łyżeczki suszonego szczypta curry, kurkumy, gałki muszkatołowej i liści kolędry płatki migdałowe lub pestki dyni Wykonanie
Mama z miastastoi na przeszkodzie by podać w innym zestawie. Czas : 15 minut Składniki : 6 kawałków gotowanych żeberek ( z zupy) 1 jajko 2 garści chipsów paprykowych 6 łyżek otrębów żytnich 6 łyżek mąki 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kminku 1/4 szklanki oleju Przygotować panierkę mieląc w malakserze chipsy, otręby, paprykę, kminek, curry . Dodać mąkę i wymieszać dokładnie.* Panierować
Buniabaje w kuchniżywieniowych na zdrowe. Składniki na zupę ok 2,5 litra: 1 filet z kurczaka pojedynczy 1/1 kalafiora 1/2 papryki 1 mała pietruszka Kawałeczek selera 2 średnie marchewki Zielona pietruszka ok. 1/2 woreczka ryżu lub 4-5 łyżek sypki Sól himalajska Pieprz ziołowy Curry Kurkuma Chilli Odrobina gałki muszkatołowej
CzarnawisienkaGęsta, kremowa, sycąca, napawa kolorem, smakuje orientem. Tak pokrótce mogłabym opowiedzieć o tej zupie. Wyszło pysznie! Palce lizać! SKŁADNIKI: - 600 g pokrojonej w kostkę dyni piżmowej - 2 ząbki czosnku - 4-5 łyżek oliwy z oliwek - świeży imbir - łyżka ostrej przyprawy curry indyjskie - 2 szczypty cynamonu - 1/3 papryczki chili - 2 szczypty przyprawy sumak - 1 łyżeczka pasty cytrynowej - 100 ml mleka kokosowego(...)ogniu. Dodaj przyprawy. Zalej wodą i gotuj przez 30 minut. Następnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj mleko kokosowe i śmietankę. Zagotuj ponownie. Na patelni upraż pestki dyni. Zupę podałam z kosteczkami sera feta i pestkami z dyni! Pyszota
SMYKWKUCHNIDziś na blogu zagościła pyszna indyjska zupa krem z kalafiora z dodatkiem batatów i aromatycznych przypraw. Zupa ma aksamitną konsystencję i delikatny smak. Przygotujecie ją bardzo szybko, a jej smak na pewno Was zachwyci. Serdecznie zachęcam ! Indyjska zupa krem z kalafiora Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 kalafior 1 spory batat 1 cebula 1 łyżeczka świeżego posiekanego(...)imbiru 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki curry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1,5 łyżeczki mielonego kuminu 1000 ml bulionu ( przygotowanego na bazie domowej pasty warzywnej ) 400 ml mleczka kokosowego oliwa z oliwek do smażenia sól do smaku gęsty jogurt naturalny świeża kolendra płatki chili do posypania Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Warzywa szklimy w garnku
Kulinarne przygody Gatitykostki tofu (po 200g) w zależności czy chcemy bardziej zupę czy danie główne 1 limonka 40 g grzybków mun 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 40 g imbiru 1 i 1/2 łodygi trawy cytrynowej 10 g papryki chilli 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kuminu 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki oliwy z oliwek(...)siekamy na drobniutką kosteczkę i podsmażamy na oliwie z oliwek przez ok 3 minuty cały czas mieszając. Następnie dodajemy kumin i curry podsmażając kolejne 2 minuty. Na koniec dokładamy tofu i smażymy mieszając przez około 5 minut (tofu jest bez smaku więc podczas smażenia przyjmie smak
Pora na pora i pomidoradopasowaniu ilości wody do swoich potrzeb, a raczej tego, czy wolicie zupę gęstą, czy jednak bardziej płynną :)Składniki:- 400 g czerwonej soczewicy- puszka pomidorów- 50 g masła- pęczek świeżej, posiekanej kolendry- 3 cebule- 3 ząbki czosnku Przyprawy:- 1/3 łyżeczki imbiru- 1 łyżeczka kolendry- 1 łyżeczka curry- 1 łyżeczka słodkiej papryki- sól, pieprz Czas, start! Do garnka (ale takiego dużego(...)dodajemy przyprawy - ziarna kolendry, curry, imbir i paprykę. Wcześniej można je wszystkie utrzeć w moździerzu, ale ja nie mam moździerza, więc nie mogłam :P Na tym etapie nie dodajemy soli! Potem w garnku ląduje soczewica. Czerwona jest o tyle fajna, że szybko się gotuje i nie trzeba jej wcześniej namaczać. Myślę, że z zieloną ta zupa również wyjdzie smaczna
Kulinarne zapędy Kokosabardzo ostre dania a jak łagodniejsze. Przygotowałam więc tą zupę bardziej pod niego ponieważ jest ostrzejsza w smaku i ma w sobie nutę tajską. Podałam ja jednak nie z makaronem ryżowym ale zwykłym klasycznym jajecznym Arc Pol Składniki: 3 posiekane ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego imbiru 3 łyżki czerwone pasty curry 1 garść posiekanej kolendry 2 łyżki oleju kokosowego(...)cukru brązowego do podania chilli, koper Czosnek, imbir, pastę curry, kolendrę, olej kokosowy, posiekaną paprykę i cebulę blendujemy na gładką masę. Podsmaż masę aż zapach stanie się intensywny. Bulion, mleko kokosowe oraz podsmażoną pastę z warzyw doprowadzamy do wrzenia, zmniejszyć ogień gotować 10 minut. Makaron Arc Pol ugotować al dente. Zupę przyprawić z sosem rybnym, sokiem z limonki, cukrem brązowym
Kuchnia w oparachzupa wzmacniająca, zaraz zobaczycie dlaczego. Generalnie jest to zupa PRAWIE BEZ GOTOWANIA, połączenie ugotowanej soczewicy i zmiksowanych surowych warzyw oraz przypraw. Ciekawi?? A więc, w celu uzyskania 2 litrów zupy: - wstawiamy na ogień garnek z 1,5 L WODY, czekamy aż się zagotuje i wtedy - wsypujemy do wrzątku pół łyżeczki KURKUMY , zostawiamy na moment. Przygotowujemy SOCZEWICĘ CZERWONĄ(...)wystarczy tylko obrać. Do tego łyżeczka soli (bo nie solimy gotującej się soczewicy), łyżeczka CURRY i tajemniczy składnik ;) czyli kawałek świeżego korzenia imbiru, długości około 2 cm. No i jeszcze przydałby się jakiś tłuszcz; u mnie ostatnio do wszystkich zup idzie łyżka OLEJU KOKOSOWEGO . I teraz - jeśli ktoś ma duży blender kielichowy, to najłatwiej będzie zmiksować wszystko
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpoczątek chciałabym zaprezentować Wam dość nietypową, oryginalną, ale bardzo smaczną zupę - zupę bananową. Spokojnie, nie będzie to jakiś kleik dla dzieci, ale pyszna, aromatyczna, pachnąca przyprawami, słodko - kwaśna i lekko ostra, sycąca potrawa. oliwa lub masło 1 duży ząbek czosnku 1 średnia cebula 2 łyżeczki przyprawy curry 100 gram ryżu 500-700 ml bulionu warzywnego 3-4 banany sól(...)brązowo. Dodać przyprawę curry i kurkumę, smażyć przez kolejne kilka minut, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Dodać ryż, zalać bulinem i dusić na małym ogniu aż ryż wchłonie cały bulin i będzie miękki (około 20 minut). Opcjonalnie, jeżeli chcemy przygotować ostrzejszą potrawę, można dodać chili w proszku, podobnie jeżeli chcemy, aby zupa była bardziej aromatyczna, można dosypać przypraw
Codzienne GotowanieAromatyczna zupa przygotowana na bazie bogatej w wiele składników odżywczych, mineralnych, witamin oraz przede wszystkim zawierającej dużą ilość białka soczewicy, która posiada wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Składniki: 400g czerwonej soczewicy 2 czerwone papryki 3 cebule 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka curry 50g masła 400ml mleka kokosowego 3 cm startego imbiru 2 ząbki czosnku(...)Wlać 1,5 litra wody, dodać soczewicę, papryki mielone, curry, imbir, sól, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu do miękkości soczewicy. Od czasu do czasu zamieszać aby się nie przypaliło. 3. Po tym czasie zblendować na gładki krem, wlać mleczko kokosowe, dokładnie wymieszać i zagotować. 4. Zupę podawać z grzankami
Szalona Kuchnia Ewelinyzrobiły się chłodniejsze, wieczory dłuższe, jednym słowem idzie jesień. Na rozgrzanie proponuję pyszną, aromatyczną zupę dyniową w antydepresyjnym kolorze ;) Składniki: 400-500g miąższu dyni cebula 2 średnie marchewki 1,5 litra bulionu sól, pieprz curry ser feta lub pestki dyni do podania Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojoną i obraną marchewkę. Podlewamy wodą i chwilę dusimy. Wrzucamy
Czerwona Porzeczkadanie jest zaskakujące pomimo użycia składników, które znamy od dawna. Na przykład taki kalafior. Większość z nas zna zupę kalafiorową i kalafiora z wody z bułką tartą. Mnie jednak zaskoczył w innych odsłonach. Jakiś czas temu zamieściłam przepis na curry z kalafiora. Tym razem kuskus z kalafiora, który ten oryginalny kuskus przypomina tylko z wyglądu. I bardzo dobrze
Simple Dishwielce się nudziła i postanowiła troszkę czasu w kuchni spędzić. Rezultat tego był naprawdę niegłupi :) Zatem teraz przepis na zupę, a lazania w kolejnym poście. 800 ml wody 400 ml mleczka kokosowego 2 kostki bulionowe (drobiowa i wołowa) puszka kukurydzy curry kurkuma słodka papryka chili Wodę gotujemy z dwiema kostkami bulionowymi. Po zagotowaniu dodajemy odcedzoną kukurydzę i gotujemy jeszcze
Marder&Marder Manufacturetęsknię. Brak mi podziału na cztery równe pory roku. Moje sezony dyktuje apetyt. Jest czas gorących, gęstych zup wypijanych z ukochanego dużego kubka. Była pora dynii i czas francuskich croissantów moczonych w mocnym espresso. Nieregularnie nastaje sezon na curry, bakłażany i wszystko co pomidorowe. Pora serowa trwa przez cały rok, a czas kawy jest po prostu nieskończony
KUCHARNIAnią czas!!! Przejrzałam kilka przepisów na zupę - wybrałam z nich to co lubię, dodałam swoje i tak powstała moja ZUPA Z SOCZEWICY. Składniki:mała cebula;pół pora;marchewka;mała pietruszka;2 ziemniaki;2 łyżki oliwy;1 szkl. soczewicy;ok. łyżeczki curry;pieprz,sól do smaku;papryka ostra;lubczyk;łyżeczka soku z cytryny;pół szklanki mleka kokosowego;1 łyżka koncentratu pomidorowego
Miksturownikzupa jarzynowa, ale dla mnie chyba bardziej jest to zupa fasolowa. Zwal jak zwal, najwazniejsze jednak jest to, ze zupa zasmakowala nam wszystkim i jeszcze nie raz zagosci na naszym stole. Jarzynowa z curryskladniki: 3 lyzki oleju slonecznikowego 2 lyzki curry szczypta cynamonu, galki muszkatalowej, kurkumy i imbiru 3 marchewki - kostka 2 cebule - kostka 2 posiekane zabki czosnku 2 ziemniaki
Przysmaki Karolki