Indyjski kurczak jalfrezi gotuję - nie marnuję w wersji indyjskiej Curry jalfrezi z kurczaka jest rodzajem pikantnego curry z zielonymi papryczkami chilli, cebulą i pomidorami. Nazwa dania
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMnogość warzyw i owoców przyprawia o zawrót głowy! Dzisiaj "na tapecie" dynia (królowa jesieni), z której przygotowałam zupę krem.Składniki: 1 kg dyni 1 pietruszka 1 marchew 1/4 selera 2 łodygi selera naciowego 0,5 litra bulionu warzywnego pół łyżeczki curry 1 cm korzenia imbiru Wykonanie: Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w grubą kostkę. Warzywa przekładamy do głębokiego naczynia, dodajemy(...)łyżki oliwy, curry oraz pokrojony drobno korzeń imbiru i smażymy często mieszając przez ok 10 minut. Następnie dolewamy wywar z warzyw, który można zastąpić kostką rosołową, gotujemy pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną. Po ostudzeniu blendujemy zupę na gładką masę. Jemy na ciepło, np z dodatkiem prażonych ziaren dyni lub słonecznika :) Zachęcam Was do wypróbowania przepisu i dzielenia się
Taste Of My Daypapryki Zupa krem z mrożonego groszku Zupa krem cebulowa Przepis na krem z kukurydzy Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 20 minut Składniki łyżka masła średnia cebula średnia marchewka 2 puszki kukurydzy 1 -1,5 l bulionu (jeżeli nie macie, użyjcie kostki rosołowej) duża szczypta suszonej chilli szczypta gałki muszkatołowej mała szczypta curry pieprz i sól do smaku groszek ptysiowy(...)ponad 1 cm) i doprowadzamy na małym ogniu do wrzenia. 3 Następnie blendujemy wszystkie składniki. Doprawiamy papryką, gałką, curry oraz pieprzem i solą. 4 Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie serek kozi, natka pietruszki i groszek ptysiowy. Artykuł Zupa krem z kukurydzy pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliizupę - krupnik. Jednak krupnik kojarzy się z dużą mięsną wkładką , ja postanowiłam go odchudzić całkiem i zrezygnować z mięsa. Wyszło smacznie, sycąco i mniej kalorycznie. Składniki; 2 łyżki masła klarowanego Skworcu 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3 listki limonki Skworcu pół szklanki kaszy pęczak Skworcu sól i pieprz do smaku kilka listków curry Skworcu 5 ziemniaków natka pietruszki(...)masło, wrzucamy starte warzywa i chwilę smażymy. Dolewamy 2 szklanki wody. Następnie dorzucamy wypłukaną kasze, liście limonki i curry. Gotujemy aż pęczak będzie prawie miękki. W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Uzupełniamy wodą do ulubionej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Posypujemy natką pietruszki. Podajemy. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Jak wykorzystać warzywa z rosołu? Zawsze robiąc rosół wyjadałam jedynie marchewki bo jedynie one same w sobie mi smakują. Z racji tego iż staram się
CzarnawisienkaCurry to jedna z moich ulubionych potraw, a teraz kiedy robi się chłodniej takie rozgrzewające curry smakuje najlepiej. Jest to wersja "łagodna" niezbyt ostra, ponieważ daje
Smaki Przyprawy i Kolorysztuki/duża, włoszczyzna 1/2 pęczka/z rosołu, mrożona fasolka szparagowa 1 opakowanie, masło 1 łyżka, cebula 1 sztuka, pieprz ziołowy 1 łyżka, curry 1 łyżka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, rosół 1,25 litra dobry sposób na wykorzystanie niedzielnego rosołu = ugotowaną kurę rosołową obrać z kości, usunąć
W Mojej Kuchni Lubięprzygotowania 4 porcji zupy potrzebujemy: – 3 żółte papryki – 2 garście czerwonej soczewicy – sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, bazylię, curry, paprykę do smaku – wodę Soczewicę wypłukać na sicie w dużej ilości wody. Papryki umyć, obrać pozbawiając gniazd nasiennych. Warzywa wrzucić do garnka, zalać wodą i ugotować ok 20-30 minut. Zmiksować na gęsty krem. Przyprawić do smaku
Szybko Tanio Smacznieśrodku miękki. Jego największą zaletą jest ogrom możliwości i przepisów jakie przed nami otwiera. Zastosujemy go jako dodatek do mięs, sałatek, zup, sosów, dipów lub wykorzystamy jako pizze lub naleśnika. Przyprawiając go np. czosnkiem lub curry, nadamy mu dodatkowego charakteru. Mam na niego tysiące pomysłów, a i tak najczęściej znika zaraz po ściągnięciu z patelni ciepły i świeży. Pasuje
PaleoLifeburych dni, zabrałam się za odgruzowywanie tego bloga. Tego ponieważ jak wiecie działam jeszcze na Owsiance . Na sam początek zapraszam na rozgrzewającą zupę krem z pietruszki. 2 duże korzenie pietruszki 1 gruszka 3 szklanki bulionu szczypta curry, imbiru pieprz cytrynowy, sól łyżka masła W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Podsmażyć na nim przez 10 minut pokrojoną pietruszkę. Następnie
bastalenaZupa krem z dyni piżmowej jest niezwykle apetyczna, dość sycąca a w mroźne dni rozgrzeje.Dynia piżmowa ma charakterystyczny kształt gruszki, jak na dynię osiąga stosunkowo małe rozmiary 1-3 kg. Skórkę ma delikatniejszą, niż znana nam dobrze tzw dynia bania. Przed przyrządzaniem pieczemy dynię w piekarniku ok 15-20 minut. Nabierze wtedy wyrazistego maślanego smaku. Aby podkreślić jej walory smakowe(...)jagoda?.. hm muszę to sprawdzić:)) Zapraszam tymczasem do przepisu na zupę krem z dyni piżmowej. Składniki 500 g obranej dyni 3 ziemniaki 2 marchewki 1 cebula 1-2 łyżki masła klarowanego imbir świeży lub sproszkowany papryka wędzona w proszku śmietana 12% mały kubek 1 szt (kostka), serek topiony śmietankowy curry, sól, pieprz, gałka muszkatołowa kilka kromek chleba na grzanki opcjonalnie
gotuj ze mnąnajlepsze! Czwartek: Chowder z pieczonych batatów Chowder co do zasady jest zupą rybną, ale nie musi taki być. Chowder to również metoda gotowania, to lekki, zawiesisty krem z pływającymi kawałkami, np. warzyw. Nasz chowder jest na wskroś wegański, słodki, kremowy i mega zdrowy! Piątek: Proste curry z kurczaka i małż Może nie lubicie kuchni hinduskiej, może jej nie próbowaliście, może
Niedzielny kucharzkażdej zupy to już jest gwarancja kulinarnego sukcesu. Mleczko nadaje zupie aksamitu i delikatności. Na 3 porcje 600 g filetu z dorsza lub innej morskiej ryby o białym mięsie 1 puszka mleczka kokosowego 1 szklanka bulionu (może być z kostki) 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 płaska łyżeczka startego imbiru 2 płaskie łyżeczki cukru 3 łyżki(...)papryki mielonej odrobina soli około 10 cm pora Na oleju podsmażyć przez 1 minutę pastę curry i starty imbir, następnie zalać bulionem i mleczkiem kokosowym, dodać pozostałe przyprawy i zagotować. Rybę pokroić na kawałki średniej wielkości i wrzucić do zupy. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Pora pokroić w plasterki i lekko podsmażyć na oliwie z oliwek
Jadło i czytadło