blog: para w kuchni Succotash z czerwonej fasoli autor: kryzysowy kucharz | blog: Kryzysowa Książka Kucharska Puttu z curry z soczewicy autor: kryzysowy kucharz | blog: Kryzysowa Książka Kucharska RZETELNA ZUPA Z SOCZEWICY autorka: garnkofilia | blog: Garnkofilia Ekspresowa "lasagne" w stylu meksykańskim autorka: bobsi_100 | blog: Zdrowe smaki Fasola kolorowa
Weekendy w domu i ogrodzienastępnie dusić pod przykryciem, aż zmięknie (jeśli zacznie się zbierać więcej płynu, zdjąć przykrywkę i odparować), a następnie zmiksować. Puree można wykorzystać, jako zagęstnik zupy ( z ciecierzycą ), dodać do ciasta ( babeczki, sernik ), dania wytrawnego ( kurczak curry ), albo… wymieszać z kakao i daktylami (uprzednio namoczonymi), co da pyszny krem czekoladowy lub, jak w tytule – wykonać pyszną pastę kanapkową, dodając
Kucharzycaróżnych warzyw w wielu wariantach. Krem z marchewki robiłam już dwukrotnie w wersji ze słodką papryką i z czerwoną soczewicą . Tym razem do zrobienia zupy użyłam większej ilości warzyw i doprawiłam ją aromatyczną kurkumą i curry. Składniki: 1 duża cebula 1 mały por 1 duży ząbek czosnku 600 g marchewki 300 g ziemniaków 1 pietruszka 1 litr bulionu warzywnego
Simply Foodlada gratka dla koneserów zup. Składniki 500 g żeberek wieprzowych 300 g kapusty białej 1/4 sztuki kalafiora 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera 4 ziemniaki 2 pomidory 4 łyżki pasty warzywnej 1 łyżka czerwonego curry 1 łyżka masła 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka koncentratu pomidorowego koperek sól, pieprz Przygotowanie Żeberka kroimy na porcje, zalewamy zimną wodą(...)ziemią rośnie. Marchew. Pietruszkę, seler, ziemniaki. Gotujemy przez kolejny kwadrans dodając 4 łyżki pasty warzywnej( http://www.rngkitchen.pl/2018/11/kostka-rosoowa-no-waste.html ) oraz łyżkę curry. Kapustę szatkujemy. Kalafior dzielimy na różyczki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na kawałki. Dodajemy do zupy, gotując do miękkości składników. Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy, mieszamy. Następnie
R'n'G KitchenZupa krem z dyni to smaczne i pożywne danie, idealne na chłodne jesienne dni kiedy sezon dyniowy w pełni. Zupa najlepiej zasmakuje podana ze śmietaną, groszkiem ptysiowym lub grzankami, gwarantuję że zachwyci nie jedno podniebienie, jest sycąca, szybka i prosta w przygotowaniu. składniki na 6 porcji 1 kg obranej i czyszczonej z pestek dyni 2 duże marchewki(...)podduszonych warzyw wlewamy bulion, całość mieszamy i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie wlewamy mleko, dodajemy miód, wszystko doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, curry, pieprzem cytrynowym oraz solą. Całość mieszamy zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Lekko przestudzoną zupę blendujemy na gładki krem. Gotową zupę podajemy ze śmietaną, grzankami, groszkiem ptysiowym lub solo. Artykuł Zupa krem z dyni + film pochodzi
Smakowite Daniaktórych przygotowywane są rozmaite sałatki , owoce, często pełniące role deserów orientalnych, ryby, czy owoce morza, niezbędne do przyrządzenia niektórych zup (np. zupy krewetkowej). Tradycyjne wietnamskie dania to: popularna zupa – uwielbiana przez Wietnamczyków i sajgonki – uwielbiane przez Polaków, choć nieco zmienione dla potrzeb konsumentów. Źródło: http://www.pho.com.pl/ Składniki: włoszczyzna 1 kg kości wołowych 400g karkówki 10 krewetek tygrysich 5 suszonych(...)rosół. Gdy warzywa i kości będą już ugotowane wyjmujemy je z wywaru. Dodajemy pokrojoną w kostkę karkówkę, curry 3 łyżeczki, krewetki, papryczki chili i gotujemy 10 minut po czym dokładamy do zupy warzywa chińskie oraz pastę do zupy. Pieczarki kroimy w plasterki i dodajemy do dalej gotującej się zupy, następnie pokrojony
ClauditteMissCookingtwierdzą, że w pewną szarą, zimną noc, kierowca autobusu wracając z pracy zaszedł do paskstańskiej knajpy i zażyczył sobie curry. Kiedy mu je podano, kazał odesłać je do kuchni, że jest za słone. Siedzący na zapleczu właściciel lokalu jadł właśnie zupę pomidorową i powiedzial kucharzowi, żeby dodał trochę pasty pomidorowej do dania awanturującego się klienta (ewidentnie bez krawata). Szef
Niedzielny kucharzTajski agent to zupa, która chyba nigdy się nie znudzi. Jadłam ją oryginalną (była świetna), ale i moja wyszła super. Nazwałam ją Tajska agentka 😊 . Potrzebujemy:
Tylko pysznielepiej zaplanować tę dietę podczas cieplejszej pory roku. A jeśli zimą, to przygotować sobie dania na ciepło, zupy, potrawki, gulasze, musy, kremy. Moje propozycje ciepłych potraw: Krem z dyni Składniki: – 3 łyżki pasty curry zielonego – 3 marchewki – 1 pietruszka – 1 por – 1/2 małej dyni Hokkaido – sól, pieprz do smaku – 1 burak czerwony Wykonanie(...)rozgrzanej patelni przesmażyć pastę curry, dodać obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora i smażyć ok. 1 minuty z odrobiną wody. – Wlać 1 litr gorącej wody, dodać pokrojoną dynię, może być ze skórą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, gotować ok. 20 minut. – Gotową zupę zmiksować na gładki krem i podawać
To co kochamGrillowany kurczak w curry, podany w azjatyckim sosie. Palce lizać! Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka soku z cytryny, 1 cebula, 1 łyżeczka curry, 1 łyżka oliwy, sól do smaku. Składniki na sos: 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka przyprawy do zup, 1 łyżka soku z cytryny, ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
Tradycyjna Kuchniacałości. Jest bardzo sycąca i idealna na ponure jesienno zimowe dni - poprawia humor nawet swoim kolorem ZUPA DYNIOWA Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI Składniki 2 kg dyni 1 kostka rosołowa 2 serki topione naturalne łyżka parmezanu kilka łyżek śmietany 3 ząbki czosnku + 1 spora ilość curry - u mnie ok 2-3 łyżki chleb i oliwa Do dzieła!!! Dynię oczyszczamy, obieramy i kroimy(...)przecieramy przez sito lub miksujemy na gładki krem. Podgrzewamy z kostką rosołową i pokrojonym drobniutko czosnkiem. Dodajemy curry. Przed podaniem dodajemy śmietanę i parmezan. Chleb nacieramy czosnkiem i smażymy delikatnie - do zarumienienia na oliwie. Podajemy do gorącej zupy. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniŁatwy przepis na chana masala Indyjskie curry z ciecierzycy Chana masala należy do najpopularniejszych dań wywodzących się z Półwyspu Indyjskiego. Podobnie jak kurczak tandoori i pierożki samosa często gości na naszym stole. Słowo chana oznacza ciecierzycę, masala w językach urdu i hindi to mieszanka przypraw. Z połączenia tych tanich składników otrzymujemy pożywne i zdrowe danie, które, jeśli użyjemy ciecierzycy(...)puszki, można przygotować w pół godziny. Chana masala ma setki wariantów, które w zależności od regionu, różnią się smakiem i konsystencją. Może przypominać zupę, albo mieć postać gęstego dania jednogarnkowego. Najczęściej gotujemy wersję z pikantnym sosem z dodatkiem pomidorów, ale przygotowujemy chana masala także na wiele innych sposobów, wykorzystujemy ją również jako nadzienie do indyjskich pierożków sambousek. Wiele osób
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacennego cynku ( 2 razy więcej niż jabłka czy gruszki)". Sami widzicie, że nie ma co zwlekać, tylko zaserwować pomidorową owsianeczkę:)) Zupa pomidorowa z płatkami owsianymi Składniki: filet z kurczaka włoszczyzna świeże pomidory lub przecier pomidorowy sól, curry, pieprz płatki owsiane lub otręby Receptura jest banalnie prosta - na małym ogniu gotujemy delikatny rosołek na filecie z włoszczyzną, z niewielką(...)koniec (czyli gdy mięsko będzie miękkie) dodajemy curry oraz przecier - jeżeli korzystamy ze świeżych pomidorów uprzednio je sparzamy, obieramy ze skórki, gotujemy w odrębnym rondelku, przecieramy przez sitko i dodajemy do rosołu. Włoszczyznę i mięso wyjmujemy, marchewkę kroimy w kostkę, mięso rwiemy na kawałki i dodajemy z powrotem do zupy, którą doprawiamy pieprzem według uznania i świeżą
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałacebulę pokrojoną w kostkę. W połowie smażenia wrzucamy do niej dynię. Pod koniec przyprawiamy zmiażdżonym czosnkiem, papryką w proszku, imbirem i curry. Tak przygotowaną dynię z cebulą dodajemy do gotującego się bulionu. Pod koniec do zupy wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie zestawiamy garnek z ognia, odławiamy mięso i za pomocą blendera miksujemy na gładki
Qchnia po prostuniestety - w szufladzie pusto. W takich momentach na ratunek przychodzą jak zwykle mrożone warzywa. Zawsze mam w zamrażarce parę torebek na tak zwaną czarną godzinę. Sytuacja uratowana, gar zupy ugotowany, jest pysznie 😋. Parę słów o kalafiorze Kalafior to roślina jednoroczna. Jadalny jest mięsisty kwiatostan, nazywany różą - a le ja też lubię chrupać głąb - osiągający około 25 cm średnicy(...)Fluor 1 µg Fitosterole 18 mg Kalafior w kuchni Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą Keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera Pieczony kalafior z przyprawami Pieczony kalafior Indyjska zupa krem z kalafiora Rozgrzewający krem z kalafiora z chili Sałatka z groszkiem cukrowym i fioletowym kalafiorem Klasyczna zupa kalafiorowa Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 1 opakowanie
Kulinarne przygody Gatitytalerz gęstej zupy. I chyba takie było motto przewodnie wszystkich naszych babć: koniecznie musisz zjeść coś ciepłego. Bez gorącej zupy nie było obiadu ! Dziś więc zapraszam Was na talerz gorącej zupy, tym razem przygotowałam krem serowo-kalafiorowy; gęsty, aksamitny i kremowy. Obiecuję Wam - będzie pysznie ! Parę słów o kalafiorze Kalafior to roślina jednoroczna. Jadalny jest mięsisty kwiatostan, nazywany różą(...)Fluor 1 µg Fitosterole 18 mg Kalafior w kuchni Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą Keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera Pieczony kalafior z przyprawami Pieczony kalafior Indyjska zupa krem z kalafiora Klasyczna zupa kalafiorowa Rozgrzewający krem z kalafiora z chili Sałatka z groszkiem cukrowym i fioletowym kalafiorem Zupa krem serowo-kalafiorowa Czas przygotowania
Kulinarne przygody Gatity