pure, a następnie je zamrozić. Wtedy, gdy już minie sezon dyniowy możemy również cieszyć się jej smakiem. Z dyni możemy przygotować zupę krem, możemy ją oddać do gulaszu, do curry, do zapiekanki, do sałatki z makaronem czy też z kaszą. Idealnie sprawdzi się jako farsz do wytrawnej tarty lub wierzch do pizzy w duecie z serem
Kulinarne przygody GatityW Internecie uwielbiam to, że jest niekończącym się źródłem inspiracji – szczególnie kulinarnych. Mógłbym spędzić cały dzień przed komputerem, przeglądając moje ulubione strony z przepisami…
Vegan TastePatrząc na to, co ostatnimi czasy publikuję na blogu, bardzo łatwo można domyślić się, że uwielbiam zupy – kremy. Zupa – krem z brokułów, czy zupa
Vegan TasteKukurydza głównie kojarzy się z pachnącym popcornem zajadanym podczas seansów filmowych. Dla niektórych jest to także dodatek do sałatek, ewentualnie pizzy. Dziś kukurydza gra główną..
Vegan TasteMiałam kawałek kalafiora, za mało żeby zjeść samego, za dużo na zupę i stąd powstały te pyszne placki. Dodatek curry nadaje im hinduskiego charakteru, są wyborne. Placki z kalafiora. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieW Internecie uwielbiam to, że jest niekończącym się źródłem inspiracji – szczególnie kulinarnych. Mógłbym spędzić cały dzień przed komputerem, przeglądając moje ulubione strony z przepisami…
Vegan TastePatrząc na to, co ostatnimi czasy publikuję na blogu, bardzo łatwo można domyślić się, że uwielbiam zupy – kremy. Zupa – krem z brokułów, czy zupa
Vegan TasteKukurydza głównie kojarzy się z pachnącym popcornem zajadanym podczas seansów filmowych. Dla niektórych jest to także dodatek do sałatek, ewentualnie pizzy. Dziś kukurydza gra główną rolę
Vegan TasteKukurydza głównie kojarzy się z pachnącym popcornem zajadanym podczas seansów filmowych. Dla niektórych jest to także dodatek do sałatek, ewentualnie pizzy. Dziś kukurydza
Vegan TastePatrząc na to, co ostatnimi czasy publikuję na blogu, bardzo łatwo można domyślić się, że uwielbiam zupy – kremy. Zupa – krem z
Vegan TasteW Internecie uwielbiam to, że jest niekończącym się źródłem inspiracji – szczególnie kulinarnych. Mógłbym spędzić cały dzień przed komputerem, przeglądając moje ulubione
Vegan Tastegotowanie w wodzie, podczas którego wypłukujemy z niego sporą ilość jego wartości odżywczych. Na blogu znajdziecie garść przepisów z kalafiorem w roli głównej : Keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera Pieczony kalafior Indyjska zupa krem z kalafiora Rozgrzewający krem z kalafiora z chili Indyjska zupa krem z kalafiora Sałatka z groszkiem cukrowym i fioletowym kalafiorem ------------------------------------------------------------- Sałatka z pieczonym kalafiorem
Kulinarne przygody Gatityzaadaptowałem w zgodzie ze swoją filozofią zdrowego jedzenia. Znajdziesz tu przepisy na smaczne śniadania oraz wspaniałe obiady i kolacje błyskawiczne dania, zdrową klasykę, sałatki, curry i potrawki, zapiekanki, makarony i risotta oraz zupy. Książka zawiera też bonusowy rozdział o moich ku- chennych trikach, a na końcu poradnik „Zdrowie i zadowolenie” pełen przydatnych rad i wskazówek. Smacznego! Jamie Oliver Co jeszcze
Ania i Marcin gotującoconut milk, but it is REALLY SPICY. Coconut milk brings a little bit of sweetness to it. I hope You will engoy it :) Składniki na zupę Khao Soi Gai: 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 szklanki azjatyckiego bulionu drobiowego 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 2 papryczki chilli 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 250ml mleczka kokosowego (mała puszka
Tajskie smakizupa pełna warzyw i ziół na pobudzeniu układu odpornościowego, curry, kurkuma, czosnek itp.. Składniki 2 słodkie cebule 4 filiżanki brokułów (posiekane) 2 marchewki (obrane i pokrojone w plastry) 1 łodyga selera (posiekane) 1 łyżeczka curry w proszku ⅛ łyżeczki kurkumy ¼ łyżeczki kolendry ⅛ łyżeczki cynamonu ¾ łyżeczki czosnku w proszku ¼ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki mielonego cebula suszona(...)garnka i dodać wszystkie pozostałe składniki oraz pozostałe 4 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut z pokrywką. Po 15 minutach odlać 2 szklanki zupy i zblęndować Niech zupa ostygnięcia na kilka minut w lodówce. Następnie połączyć obie zupy w garnku.Gotować przez 5 do 10 minut ,do połączenia smaków
w mojej kuchniprzyrządzenie jest kilka. Dzisiaj prezentuję Wam krem z dyni z dodatkiem aromatycznego imbiru i pasty tajskiej curry, okraszony grzankami skąpanymi w oliwie z oliwek i maśle klarowanym, a zwieńczenie potrawy to aromatyczna szynka Serrano - hiszpańska szynka dojrzewająca. składniki na zupę - krem z dyni: - 1kg dyni - 2 gałązki świeżego rozmarynu (nie zastępujcie suszonym!), dodajemy tylko listki - około 3 cm korzenia imbiru(...)posiekać) - 2 łyżki tajskiej pasty curry - sól, pieprz - 150ml śmietanki 30% - 3 ząbki czosnku- 5 łyżek oliwy z oliwek najlepiej włoskiej- 2 łyżki masła- 1/2 kostki rosołowej drobiowej Wykonanie: Dynię kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie i maśle w garnku- około 5 minut, dodajemy czosnek, dusimy około 10 minut, podlewamy wodą, tak aby cała dynia była zakryta
SMYKWKUCHNIprzepadałam za zupami. Zupa na obiad to była tortura, a teraz…Pyszna zupa nie tylko syci ale i wprawia w dobry humor. Lubię wymyślać przepisy na zupy. Zupa z kurczakiem to nie pierwsza taka zupa na blogu. Gotuję często warzywną z kurczakiem . Chętnie sięgam po przepis na chińską zupę z kukurydzą i kurczakiem . Zupa z pulpetami z kurczaka(...)już klasyka w mojej kuchni. Mam nadzieję, że Wam przypadnie do smaku również zupa z kurczakiem i batatami. Zupa z kurczakiem Składniki: 4 porcje ½ kurczaka 1 czarna marchewka 1 pasternak 1 duży batat 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 źdźbło cytrynowej trawy 1 łyżeczka kurkumy czarny pieprz do smaku 2 łyżki posiekanej pietruszki
codojedzeniasól, pieprz 2 cebule 1 ząbek czosnku 0,5 l bulion z kurczaka 150 ml śmietana kremówka 1,5 łyżeczki pasta curry bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka obrać z mięsa. Korpus i skrzydełka wykorzystać do zupy. Mięso zmielić, dodać namoczoną w mleku bułkę ( nadmiar mleka odcisnąć), jajko, 1 łyżeczkę śmietany, 1 łyżeczkę curry w proszku. Doprawić solą
Kulinarny karnet Christopheraświeżej kukurydzy, gęsty, kremowy i bardzo pożywny. Słodycz kukurydzy przełamuje dodany do zupy wędzony boczek, który w wersji wegetariańskiej można zastąpić suszonymi pomidorami. Smak zupy wzbogacają aromatyczne przyprawy, proponuję dodać wędzoną paprykę i curry. Kolby w dłoń i gotujemy! Pozostaje mi już tylko życzyć Wam smacznego i......pięknej jesieni:) Składniki: 250 g boczku, pokrojonego w kostkę 1 cebula, drobno pokrojona(...)ząbki czosnku, drobno posiekane 3 kolby kukurydzy 2 ziemniaki, pokrojone w małą kostkę 2 łyżki mąki 1,5 litra wrzącej wody lub bulionu 2 liście laurowe 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka wędzonej papryki sól pieprz 1 szklanka śmietany szczypiorek Przygotowanie: Z kolb kukurydzy odcinamy ziarenka, kolby zostawiamy. Na patelni, na średnim ogniu podsmażamy boczek, aż się zrumieni, wytopi
Smakowity Blog KulinarnyTo chyba najprostsze curry jakie do tej pory robiłam. Nie wymaga prawie wcale pracy, jest gotowe w niecała godzinę, a smakuje bardzo dobrze. Przepis zainspirowany Chicken
Polska Zuparodzaj zupy, który już od kilku lat jest można powiedzieć „modny”. Zima to u mnie ( i pewnie nie tylko u mnie ) taka pora, kiedy zdecydowanie chętniej sięgam po wszelkiego rodzaju gorące zupy albo dania jednogarnkowe. Kocham smaki jesieni i zimy, bo własnie do tych smaków tak bardzo pasują moje ukochane orientalne smaki – kumin, kurkuma, curry, szafran
Ostra na Słodkojesienne klimaty - kolejny przepis z dynią - tym razem zupa - bo dawno nie było - a jak wiadomo, w okresie jesienno-zimowym zjadamy najwięcej zup. TUTAJ link do wersji rozgrzewającej - z imbirem i curry - dzisiaj zaś krem z dyni i marchewki - baardzo mało kalorii - a pożywnie i smacznie :) SKŁADNIKI (na 2 porcje - 1 pocja ok. 300 g - tylko(...)wody oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, imbir, pieprz i sól do smaku. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy na gładki krem. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i posiekaną natką pietruszki. Smacznego :) 1 duża porcja zupy (178 kcal) - białka - 5 g - tłuszcze - 11 g - węglowodany
Moje Kuchenne RewelacjePrzepisów na curry jest multum, a wszystkie oczywiście z przyprawą curry i mleczkiem kokosowym w roli głównej. Dziś prezentuje Wam curry z czerwonej soczewicy: gęstą, sycącą i przyjemnie ostrą w smaku zupę. Polecam Składniki: 2 szklanki czerwonej soczewicy 4 szklanki wody (lub więcej) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku (lub 1 łyżeczka pasty czosnkowej ) 2 cm korzenia imbiru
Lamarida.plmoja faworytka wśród zup dyniowych, jednak wolę klasyczny krem, ale mój mąż ją uwielbia. Dlatego od czasu ją przygotowuję. Zupa gotowa w 30 minut. Składniki: 1/2 kg dyni mleko 1/2 szklanki zacierki 1 płaska łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki curry odrobina soli Ponadto: orzechy nerkowca żurawina winogrono(...)Dynię świeżą lub mrożoną umieszczamy w garnku. Zalewamy mlekiem w takiej ilości, aby przykryć dynię. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy cukrem, solą oraz curry. Blendujemy na jednolity krem. Dodajemy zacierkę i gotujemy jeszcze przez ok 10 minut. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy odrobinę mleka. Orzechu nerkowca kroimy w kostkę. Owocami i orzechami posypujemy zupę. Smacznego
Słodki ZakątekDanie z kuchni indyjskiej. Kuchnia indyjska pachnie ziołami,imbirem,curry, kardamonem i jest przecudnie aromatyczna. Klucz do sukcesu to sztuka łączenia przypraw oraz korzeni. Kuchnię indyjską można z dużą swobodą dopasować do własnych upodobań smakowych a dzięki użyciu dwóch czy trzech przypraw stworzymy wyjątkowe potrawy. Proponuję pikantną zupę krem z kalafiora. Jest to lekka,smaczna i kremowa zupa warzywna. Można(...)szt.cebuli 300 ml jogurtu naturalnego 1 1/4 kubka bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy 1 łyżka startego świeżego korzenia imbiru 2 łyżeczki zmielonej kurkumy 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka curry 2 łyżeczki zmielonej kolendry sól,czarny pieprz 2 ząbki czosnku Do garnka po wrzucałam: Rozdrobnionego kalafiora Pokrojoną marchewkę Pokrojone ziemniaki Posiekaną cebulę Wlałam olej i pół szklanki wody. Doprowadziłam
potrawyregionalneKremowa zupa z dyni to obowiązkowa potrawa w sezonie jesiennym Super rozgrzewa i pysznie smakuje, także najmłodszym. A poprzez zdrowe dodatki jak prażone pestki dyni lub ciecierzycy można dodatkowo wzbogacić smak i wartości odżywcze. Polecam! Składniki: 1 kg dyni (ja używam hokkaido) 2 ząbki czosnku 1 cebula kilka cienkich plasterków imbiru w korzeniu (opcjonalnie) 2 marchewki (około(...)średnie ziemniaki 4 szklanki wody 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku 1 łyżka oleju do smażenia 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki Dodatkowo: pestki z dyni lub ugotowana ciecierzyca płatki chilli (dla dorosłych, do smaku) Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy, a imbir drobniutko siekamy. Obrane marchewki kroimy na plasterki, a ziemniaki
Lamarida.plzupę zaczerpnięty z pewnej książki (w sumie już nie pamiętam jakiej - gdzie tylko mogę przeglądam książki kucharskie i zapisuję inspiracje 😁), a wykonanie to już moja inwencja twórcza. Nie byłabym też sobą gdybym nie dodała coś od siebie - stąd ta czarnuszka 😊 Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kalafior 1 szklanka mleka kokosowego 2 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki curry(...)cały kalafior znalazł się pod wodą. Gotujemy do momentu aż kalafior będzie miękki. Następnie całość blendujemy na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe oraz przyprawy curry, gałkę muszkatołową, sos sojowy oraz sól i pieprz. Zagotowujemy zupę i trzymamy jeszcze na ogniu przez 2 min. Wlewamy na talerz, posypujemy czarnuszką i podajemy z grzankami
Kuchnia MagdaLeny