zupa curry - 1500 przepisów (strona:35/100)

Pulpety z suszoną śliwką w sosie curry. 191

sól, pieprz 2 cebule 1 ząbek czosnku 0,5 l bulion z kurczaka 150 ml śmietana kremówka 1,5 łyżeczki pasta curry bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka obrać z mięsa. Korpus i skrzydełka wykorzystać do zupy. Mięso zmielić, dodać  namoczoną w mleku bułkę ( nadmiar mleka odcisnąć), jajko, 1 łyżeczkę śmietany, 1 łyżeczkę curry w proszku. Doprawić solą

Kulinarny karnet Christophera
Chowder kukurydziany 135

świeżej kukurydzy, gęsty, kremowy i bardzo pożywny. Słodycz kukurydzy przełamuje dodany do zupy wędzony boczek, który w wersji wegetariańskiej można zastąpić suszonymi pomidorami. Smak zupy wzbogacają aromatyczne przyprawy, proponuję dodać wędzoną paprykę i curry. Kolby w dłoń i gotujemy! Pozostaje mi już tylko życzyć Wam smacznego i......pięknej jesieni:) Składniki: 250 g boczku, pokrojonego w kostkę 1 cebula, drobno pokrojona(...)ząbki czosnku, drobno posiekane 3 kolby kukurydzy 2 ziemniaki, pokrojone w małą kostkę 2 łyżki mąki 1,5 litra wrzącej wody lub bulionu 2 liście laurowe 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka wędzonej papryki sól pieprz 1 szklanka śmietany szczypiorek Przygotowanie: Z kolb kukurydzy odcinamy ziarenka, kolby zostawiamy. Na patelni, na średnim ogniu podsmażamy boczek, aż się zrumieni, wytopi

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak w orzechowym sosie curry 130

To chyba najprostsze curry jakie do tej pory robiłam. Nie wymaga prawie wcale pracy, jest gotowe w niecała godzinę, a smakuje bardzo dobrze. Przepis zainspirowany Chicken

Polska Zupa
ZIMOWY „RAMEN” – KREM Z WARZYW Z GRZYBAMI I SZPINAKIEM 106

rodzaj zupy, który już od kilku lat jest można powiedzieć „modny”. Zima to u mnie ( i pewnie nie tylko u mnie ) taka pora, kiedy zdecydowanie chętniej sięgam po wszelkiego rodzaju gorące zupy albo dania jednogarnkowe. Kocham smaki jesieni i zimy, bo własnie do tych smaków tak bardzo pasują moje ukochane orientalne smaki – kumin, kurkuma, curry, szafran

Ostra na Słodko
Zupa krem z dyni i marchewki 175

jesienne klimaty - kolejny przepis z dynią  - tym razem zupa - bo dawno nie było - a jak wiadomo, w  okresie jesienno-zimowym zjadamy najwięcej zup. TUTAJ  link do wersji rozgrzewającej - z imbirem i curry - dzisiaj zaś krem z dyni i marchewki - baardzo mało kalorii - a pożywnie i smacznie :)  SKŁADNIKI (na 2 porcje - 1 pocja ok. 300 g - tylko(...)wody oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, imbir, pieprz i sól do smaku.   Gotujemy aż warzywa będą miękkie.  Zupę miksujemy na gładki krem. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i  posiekaną natką pietruszki.  Smacznego :)  1 duża porcja zupy (178 kcal) - białka - 5 g - tłuszcze - 11 g - węglowodany

Moje Kuchenne Rewelacje
Curry z czerwonej soczewicy 129

Przepisów na curry jest multum, a wszystkie oczywiście z przyprawą curry i mleczkiem kokosowym w roli głównej. Dziś prezentuje Wam curry z czerwonej soczewicy: gęstą, sycącą i przyjemnie ostrą w smaku zupę. Polecam Składniki: 2 szklanki czerwonej soczewicy 4 szklanki wody (lub więcej) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku (lub 1 łyżeczka pasty czosnkowej ) 2 cm korzenia imbiru

Lamarida.pl
Mleczna zupa dyniowa 122

moja faworytka wśród zup dyniowych, jednak wolę klasyczny krem, ale mój mąż ją uwielbia. Dlatego od czasu ją przygotowuję. Zupa gotowa w 30 minut. Składniki: 1/2 kg dyni mleko 1/2 szklanki zacierki 1 płaska łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki curry odrobina soli Ponadto: orzechy nerkowca żurawina winogrono(...)Dynię świeżą lub mrożoną umieszczamy w garnku. Zalewamy mlekiem w takiej ilości, aby przykryć dynię. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy cukrem, solą oraz curry. Blendujemy na jednolity krem. Dodajemy zacierkę i gotujemy jeszcze przez ok 10 minut. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy odrobinę mleka.  Orzechu nerkowca kroimy w kostkę. Owocami i orzechami posypujemy zupę.  Smacznego

Słodki Zakątek
INDYJSKA KREMOWA ZUPA KALAFIOROWA Z IMBIREM 140

Danie z kuchni indyjskiej. Kuchnia indyjska pachnie ziołami,imbirem,curry, kardamonem i jest przecudnie aromatyczna. Klucz do sukcesu to sztuka łączenia przypraw oraz korzeni. Kuchnię indyjską można z dużą swobodą dopasować do własnych upodobań smakowych a dzięki użyciu dwóch czy trzech przypraw stworzymy wyjątkowe potrawy. Proponuję pikantną zupę krem z kalafiora. Jest to lekka,smaczna i kremowa zupa warzywna. Można(...)szt.cebuli 300 ml jogurtu naturalnego 1 1/4 kubka bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy 1 łyżka startego świeżego korzenia imbiru 2 łyżeczki zmielonej kurkumy 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka curry 2 łyżeczki zmielonej kolendry sól,czarny pieprz 2 ząbki czosnku Do garnka po wrzucałam: Rozdrobnionego kalafiora Pokrojoną marchewkę Pokrojone ziemniaki Posiekaną cebulę Wlałam olej i pół szklanki wody. Doprowadziłam

potrawyregionalne
Kremowa zupa z dyni 117

Kremowa zupa z dyni to obowiązkowa potrawa w sezonie jesiennym Super rozgrzewa i pysznie smakuje, także najmłodszym. A poprzez zdrowe dodatki jak prażone pestki dyni lub ciecierzycy można dodatkowo wzbogacić smak i wartości odżywcze. Polecam! Składniki: 1 kg dyni (ja używam hokkaido) 2 ząbki czosnku 1 cebula kilka cienkich plasterków imbiru w korzeniu (opcjonalnie) 2 marchewki (około(...)średnie ziemniaki 4 szklanki wody 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku 1 łyżka oleju do smażenia 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki Dodatkowo: pestki z dyni lub ugotowana ciecierzyca płatki chilli (dla dorosłych, do smaku) Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy, a imbir drobniutko siekamy. Obrane marchewki kroimy na plasterki, a ziemniaki

Lamarida.pl
KREM KALAFIOROWO-KOKOSOWY 144

zupę zaczerpnięty z pewnej książki (w sumie już nie pamiętam jakiej - gdzie tylko mogę przeglądam książki kucharskie i zapisuję inspiracje 😁), a wykonanie to już moja inwencja twórcza. Nie byłabym też sobą gdybym nie dodała coś od siebie - stąd ta czarnuszka 😊 Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kalafior 1 szklanka mleka kokosowego 2 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki curry(...)cały kalafior znalazł się pod wodą. Gotujemy do momentu aż kalafior będzie miękki. Następnie całość blendujemy na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe oraz przyprawy curry, gałkę muszkatołową, sos sojowy oraz sól i pieprz. Zagotowujemy zupę i trzymamy jeszcze na ogniu przez 2 min. Wlewamy na talerz, posypujemy czarnuszką i podajemy z grzankami

Kuchnia MagdaLeny
ZUPA KREM MARCHEW-DYNIA Z MAKARONEM I SMAŻONYM KURCZAKIEM 103

ciężarem dyni. Kocham smaki jesieni! Kocham smaki jesieni, bo własnie do tych jesiennych smaków tak bardzo pasują moje ukochane orientalne smaki – kumin, kurkuma, curry, szafran itd. Dziś przygotowałam dla Was pomysł na przepyszną rozgrzewającą zupę, do której wykorzystałam nowość od marki PURENA – zagęszczoną ZUPĘ KREM MARCHEW-DYNIA ZE ŚWIEŻĄ KOLENDRĄ. Jest to kompozycja słodkiej marchwi i delikatnej dyni

Ostra na Słodko
Zupa cebulowa z klopsikami 139

zupka jest bardzo rozgrzewająca, idealna na chłodniejsze wieczory.  Zupa cebulowa z klopsikami składniki: 200 g mielonego mięsa wieprzowego 1 litr bulionu warzywnego 4 duże cebule 500 ml białego wytrawnego wina 100 ml śmietany 18% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa cebulowa z klopsikami wykonanie: Mięso przekładamy do miski, doprawiamy imbirem, curry, słodką i ostrą papryką. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy

Delusional Trine
Zupa krem z kurek i prawdziwków 137

Zupy krem swoją delikatną konsystencją zaskakują i ciekawie smakują, bo składniki idealnie są ze sobą zmiksowane w jedną całość zmieszane. Taką zupę można z różnymi dodatkami podawać i na różne sposoby zajadać. Ja do nich podsmażonych grzybów dodałam, i zupą się delektowałam. Moja córka zakombinowała, jako sosu do makaronu dodała, serem żółtym posypała i smakiem mojej zupy się zachwycała(...)dodatkiem soli i skórki z cytryny, będzie jako dodatek do zupy. Oczyszczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki, czosnek w drobną kostkę. W garnku roztapiamy masło, szklimy na nim czosnek (kilka sek.) i dodajemy grzyby. Całość smażymy na wolnym ogniu, woda powinna z nich odparować. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy curry i gotujemy ok. 20 min. Rada: czas gotowania zależy od wielkości

Moniki Smakołyki
ZUPA POROWA Z SEREM GRANA PADANO I ZIELENINĄ 168

pietruszki i szczypiorku (można również użyć rzeżuchy, kolendry), jajka ugotowane na twardo (jedno do każdej porcji zupy). Przygotowanie: Pora obieram, myję i kroję w plasterki, natomiast ziemniaki i cebulę w kostkę. Czosnek rozgniatam nożem. Warzywa podsmażam około 3 minuty na maśle z dodatkiem curry, pieprzu cayenne, lubczyku i soli. Zalewam bulionem, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję około

JejKuchnia
Zupa z soczewicy 165

Składniki: 1 szklanka soczewicy kartonik lub puszka pomidorów 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 0,5 l bulionu (lub 1 kostka rosołowa) łyżeczka curry ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki chili Przygotowanie: 1. Do garnka w którym będziemy gotować zupę wlać odrobine oliwy, rozgrzać. 2. Dodajemy pokrojona w kostkę cebulę i podsmażamy 1 minutę. Potem dodajemy przyprawy, czosnek – mieszamy i smażymy jeszcze

Kulinarna Patilogia

Proponowane wyszukiwania