powrocie do domu. No cóż, nadeszła jesień, pora przeprosić się z gorącymi zupami ! A w najliższej przyszłości na blogu pojawi się zupa dyniowa ze słodkim mleczkiem kokosowym i ostrym curry... Rozgrzewający krem z kalafiora z chili Składniki:1 kalafior1 marchewka1 cebula1 podłużny serek topiony1 litr bulionu lub wodysólpieprzsuszone płatki chilimasło do smażenia1 łyżka oleju rzepakowego(...)nieco ogień i jeszcze przez chwilę podsmażamy/podduszamy.Warzywa przekładamy do garnka, dorzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę, zalewamy bulionem, dodajemy serek topiony i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Zupę zdejmujemy z ognia, blendujemy i przyprawiamy, a na koniec dodajemy olej. Dokładnie mieszamy i smacznego
Kulinarne przygody GatityDziś w roli głównej pan kalafior ! Poczytajcie ile twarzy ma to apetyczne warzywo i jakie jest zdrowe. Możemy je jeść pod rożnymi postaciami: w zupach, w sałatkach, gotowane lub jako pure, ale chyba najsmaczniejszy i najbardziej aromatyczny jest właśnie pieczony z przyprawami, nutką chili i odrobiną miodu. Zapraszam 😊. Parę słów o tym dlaczego warto jeść kalafiora To jednoroczne warzywo należące(...)niż gotowanie w wodzie, podczas którego wypłukujemy z niego sporą ilość jego wartości odżywczych. Na blogu znajdziecie garść przepisów z kalafiorem w roli głównej : Keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera Pieczony kalafior Indyjska zupa krem z kalafiora Rozgrzewający krem z kalafiora z chili Wartości odżywcze surowego kalafiora ( w 100 g) Wartość energetyczna (kcal) 24 Tłuszcz
Kulinarne przygody Gatitypapryka żółta por mały kalafior 2 cebule 6 pomidorów 2 marchewki natka pietruszki ziemniaki (ilość zależnie od potrzeby) sól pieprz kolorowy kminek bazylia papryka słodka w proszku oregano curry Przygotowanie: Żeberka chwilkę przesmażyć w garnku na dużym ogniu. Wyłączyć gaz i lekko zalać zimną wodą. Warzywa pokroić: kapustę i paprykę na cienkie paski, por w plastry o średniej grubości(...)dalej gotować. Po ugotowaniu dodać posiekaną natkę pietruszki i zostawić pod przykryciem bez ognia. Talarki ziemniaków wcześniej wymieszać z niedużą ilością soli, curry i oregano i upiec w piekarniku. Dodać na środek talerza, na wierzch zupy z łyżką kwaśnej, gęstej śmietany. Smacznego
Ukojenie PodniebieniaJesienią kiedy mamy piękne i dorodne dynie nie może zabraknąć u nas zupy z dyni. Najlepsza na zupę jest dynia z odmiany hokaido, która ma intensywny pomarańczowy kolor. Jeśli dodamy do niej swoje ulubione rozgrzewające przyprawy i dolejemy mleczka kokosowego to już na prawdę nic więcej do szczęścia nam nie potrzeba. Składniki: około 0,5 kg dyni hokaido (po obraniu(...)lekko zrumienić, tak by cebula nie zrobiła się brązowa. Dodać dynię i całość chwilę podsmażać. Wlać mleczko kokosowe, wodę dodać po pół łyżeczki imbiru, curry, kurkumy i gotować pod przykryciem do miękkości. Zupę zmiksować na krem i doprawić do smaku. W zależności jaką lubimy gęstość dolać wody lub wywaru lub chwilę gotować celem odparowania nadmiaru płynu. Zupę podajemy z podprażonymi
Ala piecze i gotujeprzepisie przypraw dodaje się do tej zupy mieszankę ras el hanout w Japonii - makaron, sos sojowy i sos rybny, w Indiach - curry, garam masala, czasem też bataty i mleko kokosowe. Ilość wersji jest ogromna. Pikantna zupa z pieczonych warzyw to zarazem świetny sposób na wykorzystanie pozostałych po obiedzie grillowanych warzyw. Moja dzisiejsza pikantna zupa z pieczonych warzyw została dodatkowo wzbogacona
Cztery Fajeryprzepisie przypraw dodaje się do tej zupy mieszankę ras el hanout w Japonii - makaron, sos sojowy i sos rybny, w Indiach - curry, garam masala, czasem też bataty i mleko kokosowe. Ilość wersji jest ogromna. Pikantna zupa z pieczonych warzyw to zarazem świetny sposób na wykorzystanie pozostałych po obiedzie grillowanych warzyw. Moja dzisiejsza pikantna zupa z pieczonych warzyw została dodatkowo wzbogacona
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadziś zapraszam na pyszną i prostą w przygotowaniu zupę krem. no ok 4/5 porcji ok. 300/400 gramów miąższu z dyni 120 gramów marchewki 1 średnia cebula 1 średni ziemniak 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki masła sól szczypta chili po dużej szczypcie imbiru w proszku, gałki muszkatołowej i curry Śmietanka słodka 30 % ok 50 ml. Obraną i wypestkowaną dynię pokroić(...)czas. Następnie przekładamy do garnka wraz z ziemniakami i ząbkiem czosnku, zalewamy ok. 3 szklankami wody. Tyle aby tylko przykryła warzywa. Gotujemy do miękkości. Zupę zmiksować na jednolity krem. Doprawiamy solą, imbirem, gałką muszkatołową curry i chili. Wlać śmietankę i całość wymieszać. (Śmietankę można zastąpić np. mlekiem kokosowym). Podawać z prażonymi pestkami dyni, grzankami, lub groszkiem ptysiowym Smacznego
Andzia Pichciniestety importowanych) ziemniaków łyżka masła 2 kostki bulionowe warzywne - można dać drobiowe 3 ziarenka ziela angielskiego liść laurowy duża szczypta curry sól 35 dag mrożonego kalafiora 4 kopiaste łyżki groszku konserwowego 1/2 szklanki śmietany 18% do zup do posypania posiekany gruby szczypior i natka pietruszki Wykonanie: Marchewki, pietruszkę i selera obrałam, umyłam i starłam na tarce o dużych oczkach(...)zmiękły. Zalałam dwoma litrami wrzątku, dodałam pokrojone ziemniaki, kostki bulionowe, ziele angielskie, liść laurowy i curry, posoliłam do smaku. Kiedy ziemniaki były prawie miękkie, wyjęłam z zamrażarki kalafiora i po dwóch, trzech minutach pokroiłam go nożem na desce na mniejsze kawałki. Dodałam do zupy. Kiedy kalafior zmiękł, dorzuciłam groszek konserwowy. Śmietanę zahartowałam kilka łyżkami gorącej zupy i wlałam
Kuchenne zapiski EdytyLaksa to typowa nuddel-zupa popularna w azjatyckich krajach południowych-wschodnich, głównie w Malezji i Singapurze, również w Australii. Są dwie rodzaje zupy Laksa: jedna na bazie czerwonego lub żółtego pasty curry z kokosem, a druga na bazie kwaskowego bulionu rybnego. W Singapurze bardziej popularna jest ta pierwsza, którą uzupełnia się dodając: kostki tofu, wszelkiego rodzaju skorupiaki, krewetki i/lub kawałki(...)cebulę z czosnkiem i imbir wraz z pastą curry. Wszystko podsmażać ok. 1 minuty. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i podsmażać aż mięso nabierze bursztynowego koloru Dodać mleczko kokosowe i bulion i gotować razem przez ok. 10 minut Dodać zamrożony groszek i gotować jeszcze dalej 6 minut Zupę zdjąć z ognia. Kiełki opłukać pod zimną bieżącą wodą, odsączyć i dodać
Sztuka gotowania w/g Samiryzbalansowane, to jeszcze – dzięki przepisom Jamie’ego Olivera – bardzo łatwe w przygotowaniu. To zdrowe dania, ale jednocześnie takie, które aż pragnie się zjeść! A wśród nich – makarony, ciasta, zupy i sałatki, a także mnóstwo pomysłów na śniadania, które sprawią, że pożegnasz się bez żalu ze swoimi słodkimi płatkami śniadaniowymi. Gotuj zdrowo dla całej rodziny, dla przyjaciół i bliskich! Tworząc(...)zaadaptowałem w zgodzie ze swoją filozofią zdrowego jedzenia. Znajdziesz tu przepisy na smaczne śniadania oraz wspaniałe obiady i kolacje – błyskawiczne dania, zdrową klasykę, sałatki, curry i potrawki, zapiekanki, makarony i risotta oraz zupy. Książka zawiera też bonusowy rozdział o moich kuchennych trikach, a na końcu poradnik „Zdrowie i zadowolenie” pełen przydatnych rad i wskazówek. Smacznego! Jamie Oliver
Proste-przepisy.plkluskami. Oczywiście Babcia robiła najlepszą. A to Moja propozycja z grzankami ziołowymi Zapraszam do zabawy!!!!!!. SKŁADNIKI ZUPA 6 ładnych pomidorów 1/2 czerwonej papryki mała cebula 1 ząbek czosnku 2 kostki rosołowe bazylia świeża i suszona curry pieprz woda jogurt naturalny oliwa SKŁADNIKI GRZANKI bułka grahamka zioła prowansalskie oliwa PRZYGOTOWANIE Krok 1: Obieram cebulę i czosnek, drobno(...)pozostałych składników. Wszystkie składnik gotuję. Dolewam pół szklanki wody. Krok 4: Do garnka wrzucam kostkę rosołową, (ja dodałam 1 1/2 kostki warzywnej), doprawiam curry, suszoną bazylią. wszystko razem gotuję. Na koniec wszystkie składniki blęduję. Jeśli zupa jest za gęsta dodaje jeszcze trochę wody. Grzanki Bułę kroję w kostkę wrzucam do miski, polewam odrobiną oliwy, posypuję ziołami prowansalskimi, dokładnie
Zdrowo i kolorowowłasnego wyrobu 2 l wody mały ,pęczek, świeżego koperku 50 ml ,słodkiej śmietanki 12% 1 płaska, łyżeczka ,przyprawy curry sól , pieprz do smaku Serduszka drobiowe , oczyszczamy z wszelkich ,zbędnych elementów i nadmiaru tłuszczyku . Porządnie płukamy na sitku , jeśli zrobimy to niedokładnie , zupa będzie miała szarawy kolor . Marchewkę obieramy , kroimy w niedużą kostkę , przekładamy do garnka , razem z serduszkami , zalewamy wodą(...)Gotujemy , na średnim ogniu , aż serduszka zmiękną . Dodajemy , pokrojone w kostkę ziemniaki i rozdzielony , na różyczki kalafior , doprawiamy curry , solą do smaku , gotujemy ,aż warzywa zmiękną . Na koniec wyłączamy gaz , dodajemy śmietankę , posypujemy świeżym , siekanym koperkiem, pieprzem i podajemy na gorąco . Zupa jest pyszna z kawałkiem, pieczywa czosnkowego Smacznego ! Artykuł ” Amore kalafiore ” , zupa kalafiorowa na serduszkach
Ogrodnik w podróżyTajska zupa w kilkanaście minut :) Składniki: 800 g ryb (np. amur, jesiotr), oczyszczonych z ości i bez skóry 1 litr wody lub bulionu warzywnego 400 ml mleczka kokosowego House of Asia 200 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół 1 cebula posiekana 3 ząbki czosnku w plastrach ½ słoika czerwonej pasty curry House of Asia 1-2 chili pokrojone(...)House of Asia szczypta cukru Do podania: ryż jaśminowy posiekana kolendra, tajska bazylia lub natka pietruszki chili w plastrach dymka Przygotowanie: W rondlu na zupę podsmaż cebulę i czosnek na oleju kokosowym. Dodaj pastę curry, połowę mleka, liście kafiru, chili, imbir i rozgniecioną trawę cytrynową, kiedy zacznie pachnieć dodaj pozostałe warzywa (z wyjątkiem pomidorów), duś 2 minuty, dodaj wodę
SzczyptaSmaQOgórki przetwarzałam w tym roku na różne sposoby. Pierwszy i podstawowy to ogórki kiszone, później przecier ogórkowy (na zupę, którą kocham od dziecka) oraz ogórki w curry. Tych ostatnich przepisu na razie nie dodaję, ponieważ była to wersja testowa i nie próbowałam ich jeszcze. Składniki na przecier ogórkowy (kilka słoiczków, mnie wyszło 6 o różnej pojemności): małe ogórki (ciężko określić(...)ząbka. Zagotować 0,5 litra wody. Rozpuścić w niej 1,5 płaskiej łyżki soli. Zalać ogórki do szyjki słoika. Mocno zakręcić wieczko. Produkt nie wymaga pasteryzacji. Przepis na zupę ogórkową (tu nie miałam przecieru, więc trzeba było trzeć kiszonkę): http://karolakulinarnie.blogspot.com/2016/11/zupa-ogorkowa.html
Karola gotujezalać bulionem i zagotować, dodać kalafior i marchewkę i gotować około 20- 30 minut aż warzywa będą miękkie. Następnie wszystko zmiksować w blenderze. Doprawić przyprawą curry, gałką muszkatołową, pieprzem, imbirem oraz ziołami prowansalskimi. Zupę rozlać do misek, podawać z pestkami dyni. Udekorować świeżymi ziołami (najlepiej tymiankiem), dodać kilka kropel oleju sezamowego albo z pestek dyni. Zupę podawać z grzankami
Bon Appetit Małgorzaty