head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Zobacz też inne orientalne przepisy : Kokosowe kotleciki z kurczaka Spring rolls z kurczakiem i ananasem Ramen z kurczakiem Dim sumy Zupa kokosowa z kurczakiem Szybkie czerwone curry Zobacz też najnowsze przepisy : Ramen z grzybami Kociołek myśliwski – jak go wybrać? Pasta alla norma – makaron z bakłażanem Schab po azjatycku Grzanki z kozim serem
okolicepalnika.plZupy niestety gotuję rzadko, jeśli już, to właśnie te bardziej treściwe - typu fasolowa, grochowa, które przynajmniej lubi mój Luby - albo pełne warzyw kremy. Z racji dużych zapasów marchwi raczyliśmy się ostatnio mocno kremową zupą z dodatkiem ziemniaków, mleka i curry. Składniki (4 porcje) -700 g marchwi -200 g ziemniaków -1 cebula -700 ml bulionu -500 ml pełnotłustego mleka -2 łyżki
Zielona Kuchniazalewie cukrowej z octem. Że nie trzeba jej obierać i ma piękny kolor. Jest według mnie najsmaczniejsza, ma najfajniejszą konsystencję i smakuje super w zupie krem, w muffinkach i w curry. Nie potrzeba jej za wiele towarzystwa bo nawet sama w sobie jest już dość fajna. Jak ja. Banalnie proste mam dla Was muffinki, takie, które pachną już
Mango Papajaszpinak z sosem sezamowym czy jajko barwione sosem sojowym. Są też swojskie smaki jak kanapka z kotletem schabowym, biała kiełbasa a’la curry wurst czy omletowe muffinki. Chętnie zabrałabym do pracy frittatę, bulion azjatycki, zupa z selerem i kukurydzą z puszki czy z soczewicy i zielonego curry, sałatka z ciecierzycy i fasoli Jaś. Na deser możemy sobie spakować herbaciane
Ugotowane pozamiataneDrugi dzień Nowego Roku, a zarazem pierwszy tzw. roboczy, przywitał mnie paskudną pogodą. Niewiele miała ona wspólnego z zimą, prędzej z dokuczliwą końcówką jesieni. Wiało, padało
Codzienna kuchnia niecodziennaracji braku obiadu, musiałam wymyślić coś na szybko. Dotargałam dynię do domu, obrałam, pokroiłam, upiekłam.. i ugotowałam zupę. W tajskich rytmach, z domieszką curry i włożonym w nią całym sercem. Połączenie polskich smaków z tajskimi wyszło pyszne. Zawirowania i obroty smakowe. Tak podsumuję smak i zapraszam do przepisu. Składniki: 500g obranej dyni 1 mała puszka (165ml) mleczka kokosowego
CzarnawisienkaZupa zdrowa, dietetyczna, ostra, aromatyczna. Świeże zioła i przyprawy nadają smak tej potrawy. Chili, pieprz ostrości, a papryka wędzona wyrazistości. Z pewnością ta zupa w diecie powinna zagościć na stałe, bo na przemianę materii ma właściwości doskonałe. Składniki: 100 g kuskusu perłowego, młody seler naciowy, 1 kalafior, 2 czerwone cebule, 2 ząbki czosnku, ok. 4 łyżek oliwy z oliwek(...)pieprzem czarnym do smaku, doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na 10 min, smaki się połączą, a kuskus spęcznieje, warzywa powinny być chrupiące. Zupę przed podaniem oprószamy papryką wędzoną. Na przykład: Curry, mieszanka kilku przypraw, które razem stanowią swoistą bombę prozdrowotną. Obecna w składzie curry kurkuma powoduje, że mieszanka ta posiada szereg właściwości zdrowotnych. Chili - pobudza metabolizm
Moniki Smakołykiskładzie chilli (możecie dodać papryczkę razem z pestkami, jeśli lubicie ostre dania, lub pesteczki usunąć, aby uzyskać nieco łagodniejszą wersję) i pastę curry, które łagodzi mleczko kokosowe. Smak papryki przełamany jest kwaśną limonką i aromatycznymi przyprawami. Zupa podana z makaronem ryżowym syci na długo; drugie danie jest zupełnie zbędne. Jeśli więc jesteście takimi zmarzluchami jak ja, koniecznie musicie wpisać(...)kawałki. Papryczkę posiekać. Na oleju rozgrzać pastę curry, kurkumę, mieloną paprykę i ziele angielskie. Dodać liście kafiru. Podgrzewać, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Dodać cebulę, podsmażyć. Dodać jabłko i posiekane chilli, smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać upieczone papryki. Całość zalać wodą, gotować 10-15 minut, aż jabłka będą miękkie. Zdjąć zupę z palnika, wyjąć listki kafiru. Zupę zmiksować blenderem
Pożeraczka, czyli raz adobrzetygodnia postanowilam zrobic gesta i bardzo kremowa zupe z ziemniakow. By nie byla to taka zwykla, zmiksowana mieszanka ziemniakow z innym warzywami doprawilam ja moim ulubionym curry. Zlocista przyprawa nadala slonecznego koloru mojej zupie, co bardzo kontrastowalo z szaruga za oknem.skladniki:400g ziemniakow200g marchewki100g pora1 cebula1 lyzeczka curry800ml bulionuspl, pieprzmaslo i oliwa do smazeniapszenne piecztywo na grzankiWykonanie:Wszystkie warzywa
Przysmaki Karolkiaromatyczna zupa - krem z kalafiora to pyszna propozycja lekkiego obiadu na lato. Jest szybka i prosta w przygotowaniu i w sam na letnie dni . składniki na 6 porcji 1 cebula 1 duży seler 1 marchewka 1 pietruszka 2 małe kalafiory 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki przyprawy curry szczypta białego pieprzu szczypta(...)pozostałe warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek , dusimy często mieszając. Dodajemy 6 szklanek wody , sól i gotujemy do miękkości warzyw , doprawiamy solą , białym pieprzem , przyprawą curry dodajemy szczyptę bazylii i tymianku . Gdy zupa będzie już ugotowana i przestudzona dokładnie ją miksujemy blenderem. Podajemy gorącą z grzankami, groszkiem ptysiowym lub solo
Smakowite DaniaZapytała mnie ostanio moja ulubiona szkocka Sznupcia co to sa ogorki curry ? Ogórki curry to rodzaj ogórków konserwowych, które oboje z Gadziną bardzo lubimy, co
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: udko z kurczaka 4 sztuki, przyprawa curry 1 łyżeczka, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, olej rzepakowy 4 łyżki przyprawę curry, do kurczaka, kucharka, pieprz mielony, przyprawę w płynie, olej rzepakowy wymieszać dokładnie marynatą natrzeć całe udka, włożyć do naczynia żaroodpornego i odstawić do lodówki na 1 godzinę
W Mojej Kuchni LubięTestowałam dziś przepis na tajską zupę, tradycyjnie wprowadziłam własne modyfikacje (m.in. zrezygnowałam z bulionu w kostce na rzecz imbiru i curry;). Główne składniki można by rzecz, że prawdziwie polskie (wieprzowinka, pieczarki) ale tajemnica orientalnego smaku ukryta w przyprawach. Zupa faktycznie przepyszna! Tajska zupa Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (można zastąpić filetem z kurczaka) 500 g pieczarek
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładynii właśnie. Wszystkie te smaki w jednym talerzu, niezwykle sycącej zupy dyniowej. Zapraszam! Do zupy użyłam zwykłej dynii, którą wcześniej podpiekłam w piekarniku do miękkości. Dynię obieram dopiero po upieczeniu, bo zdjęcie z niej skóry, kiedy jest surowa, wymaga niekiedy nie lada siły. Zupa jak to zupy dyniowe lub zupy-krem jest bardzo sycąca. Jeśli podacie ją z grzankami, wystarczy(...)jeśli dodacie trawę cytrynową i następnie będziecie całość blendować, porobią się mało apetyczne nitki w zupie. Warto trawę zawinąć w kawałek gazy i przed blendowaniem wyjąć zawiniątko lub przekroić ją tylko raz i wyłowić przed blendowaniem. Otrzymamy wtedy idealnie gładką zupę Drukuj Tajska zupa z dyni z trawą cytrynową i mleczkiem kokosowym – kremowa window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 łyżki
Mieszam w Garnku