danie na jesienne dni. Dobrze przyprawiona ma niezapomniany smak i świetnie rozgrzewa. Jest też tania - za kilogram cebuli cukrowej trzeba zapłacić jedynie 2 zł. Dodanie do zupy imbiru i pasty curry zapobiega wzdęciom i innym sensacjom żołądkowym, które zwykle towarzyszą jedzeniu smażonej czy duszonej cebuli. Krem z cebuli można podać z grzankami lub z natką pietruszki. Składniki (na średni
W SMAKpowtarzać i powtarzać. Aromatyczna, rozgrzewająca, sycąca i pyszna. Tym razem wersja wzbogacona o orientalne przyprawy: imbir, kumin i curry. Podana z domowymi grzankami z orkiszowego pieczywa pełnoziarnistego. Wprost idealne jesienne i sezonowe danie w diecie przyspieszającej metabolizm. W I fazie diety zupę podajemy bez dodatku mleka kokosowego, w III fazie z mlekiem kokosowym, lecz bez dodatku grzanek. Idealna w diecie(...)danie kolacyjne lub przystawkę. Składniki na 4 porcje: 1 mała dynia Hokkaido 1/2 batata 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sezamowego/kokosowego 4 cm kawałek imbiru 1 łyżeczka curry 1 płaska łyżeczka kuminu sól, pieprz puszka mleka kokosowego 400 ml 2 łyżki soku z cytryny/limonki bulion około 500-600 ml dodatkowo: 4 kromki pełnoziarnistego chleba orkiszowego olej sezamowy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiaj zupa krem. Krem z pieczonych warzyw o smaku curry, podany z ciepłą grzanką z oliwą z oliwek i grillowanymi pomidorkami koktajlowymi. Bardzo prosta w wykonaniu zupa-krem, bardzo smaczna, aromatyczna i sycąca. Polecam na obiad bądź kolację. Do przygotowania zupy wykorzystałam warzywa takie jak: czerwoną paprykę, pomidory malinowe, czosnek i cukinię. Całość ma bardzo fajny aromatyczny smak dzięki curry(...)przygotujcie to danie, myślę, że Wam się spodoba. SKŁADNIKI - 4 porcje - 1 duża papryka czerwona - 3 pomidory malinowe- dojrzałe - gałązka pomidorów koktajlowych - 1 mała cukinia - 3 ząbki czosnku - przyprawa curry 2 łyżeczki - 200 ml wody - sól, pieprz - miód - oliwa z oliwek Warzywa myjemy, kroimy na mniejsze części. Układamy na blaszce do pieczenia. Miód i oliwę z oliwek mieszamy z odrobiną
SMYKWKUCHNIJeśli macie już w swojej lodówce pomarańczową pastę curry, to czas na pyszna zupę. Przypomina trochę w smaku lakse, na którą jeszcze przyjdzie czas na naszym blogu 😉 Zupa jest dosyć gęsta, bardzo pożywna i niesamowicie aromatyczna. Sama w sobie … Czytaj dalej
slodkokwasnaplkiedyś w chińskim barze, zjadłam, była OK, ale apogeum osiągnęłam, gdy moja psiapsióła wróciła z wielkiej podróży z Tajlandii i zrobiła wielką tajską ucztę zupną! Potem myślałam o tej zupie codziennie!!! :) Aż nadeszła chwila, gdy zamówiłam wszystkie orientalne składniki, które wcześniej nie gościły w mojej kuchni, i zrobiłam sama ową pyszność. Teraz każdemu chciałabym ją zaserwować. Na razie dostaje same(...)limonkikolendraolejTrawę cytrynową kroimy na mniejsze kawałki ( 1-2 cm). Galangal lub imbir ścieramy na tarce lub drobno siekamy.W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy kawałki trawy i galanalu. Dodajemy pastę curry. Dobrze mieszamy i chwilę podsmażamy.Sos rybny rozrabiamy z cukrem. Dodajemy go do garnka. Chwilkę gotujemy. Następnie zalewamy wszystko bulionem.Warzywa kroimy w słupki i wrzucamy do bulionu. Dodajemy liście limonki. Gotujemy
Olikowa kuchniaDaal letnia zupa Upał daje się nam wszystkim we znaki, w taką pogodę nie mamy ochoty na mięso, dlatego proponuję wegetariańską "zupę" daal. Jak wszystkie moje jest to zupa bardzo prosta i zdrowa. Mieszanka przypraw, soczewica i mleczko kokosowe. Jest to wersja łagodna, dla osób, które nie lubią ostrych przypraw, bardzo lubią ją dzieci. Składniki: Czerwona soczewica, Puszka(...)mleczka kokosowego (dobrej jakości) Ząbek czosnku, Masło klarowane 2 łyżki, Przyprawy po łyżce stołowej: Kurkuma, Kumin, Cynamon, Garam masala, Imbir, Pasta curry (opcjonalnie) Szczypta soli. Oliwa Wykonanie: Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę 1-2 łyżki, oraz wszystkie przyprawy. Kiedy poczujemy aromat przypraw dodajemy trochę wody, mieszamy. Następnie dodajemy soczewicę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Kiedy soczewica będzie
Smaki Przyprawy i Koloryktóre sprawdza się przy każdej okazji. Z resztą, sami się o tym przekonacie. Zobacz też inne przepisy na Wielkanoc Roladki z szynki z chrzanem Faszerowane jajka z curry Wiosenne jajka faszerowane Wielkanocna zupa chrzanowa Wielkanocny barszcz biały Wielkanocna sałatka Dziadka Zobacz też nowe przepisy Ciasta wielkanocne – 12 przepisów Roladki z szynki z chrzanem Faszerowane jajka z curry Wiosenne jajka
okolicepalnika.plmlekiem kokosowym i limonką Bardzo lubię pory, na blogu możecie znaleźć kilka przepisów na tego typu zupę od tradycyjnej zupy porowej przez krem ziemniaczano-porowy , po zupę porowo-jabłkową z selerem naciowym i curry . Tym razem miałam ochotę na coś bardziej egzotycznego, zupa porowa na orientalną nutę chodziła za mną już od dawna i w końcu postanowiłam ją przygotować. Zupa
Codzienne GotowanieSkładniki: udka kurczaka całe 4 duże, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, curry 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba, woda 1 szklanka umyte i osuszone duże udka kurczaka podzielić na poduudzie i pałkę, odciąć nadmiar tłustej skóry do miski wsypać curry, przyprawę do kurczaka i dobrze natrzeć porcje mięsa, schować do lodówki najlepiej na całą
W Mojej Kuchni LubięSerowa zupa bez sera? Tak się da? Owszem da się, jeśli gdzieś w kuchennej szafce skrywamy płatki drożdżowe, które świetnie emitują smak sera. Jeśli brakuje wam wolnego czasu na gotowanie, taka zupka, a w sumie bardziej krem, jest dla was. Przygotowanie zajmuje maksymalnie 30 minut. Mój krótki wstęp ma nawet puentę: garnki w ręce i gotujemy! SKŁADNIKI: mała dynia(...)hokkaido 0.6l wody 1/2 cebuli ząbek czosnku 2 łyżki płatków drożdżowych przyprawy: pieprz, sól, tandoori masala, curry, kurkuma, słodka papryka cieciorka- jako dodatek WYKONANIE: Cebulkę i czosnek kroimy w paski i delikatnie podsmażamy. Dynię gotujemy w wodzie z dodatkiem przypraw (opcjonalnie możemy dodać warzywną kostkę). Gdy dynia będzie mięciutka, wyłączamy gaz, czekamy aż zawartość garnka ostygnie, dodajemy podsmażoną cebulkę
healthy dreamsDzisiaj proponuję kuchnię wschodnią, aromatyczną, pachnącą przyprawami: kurczak na wschodnią nutę. Zupa z owocami morza z curry i chilli to przykład, że orientalne smaki często goszczą na naszym stole. Aby przygotować kurczaka wg tego przepisu wystarczy trochę fantazji w łączeniu przypraw. Należy też wyluzować z kości i ściągnąć skórę z 2 ćwiartek udek kurczaka i przygotować aromatyczną marynatę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępolecam z Kuchni Świata ; można użyć zwykłej śmietanki) 1 łyżeczka masła Przyprawy: curry chilli kolendra sól, pieprz Ugotować wywar na mięsie z kurczaka. Mięso wyjąć i dodać pokrojoną w słupki marchewkę oraz cukinię (5 minut później, ze skórką). Cebulę zeszklić na maśle i połączyć z zupą. W międzyczasie mięso oddzielić od kości i przełożyć do garnka. Gotować(...)opisem na opakowaniu. (Mój powinien się gotować 3 minuty, więc wrzuciłam go tyle czasu przed końcem.) Na końcu wlać mleczko kokosowe i doprawić do smaku (curry, chilli, kolendrą oraz solą i pieprzem). (*) Zupę gotowałam na udkach. Można użyć piersi z kurczaka. Wtedy należy przyrządzić wywar z warzyw a mięso pokrojone w kostkę uprzednio podsmażyć na patelni i następnie dodać
Di gotujePiotrek dzisiaj działał w kuchni i przygotował zupę gulaszową, tym razem z dodatkiem wołowych klopsików. W lodówce było też sporo papryki i warzyw, pasta curry tandori, postanowił to wszystko wykorzystać do gęstej zupy gulaszowej. Bo zupa gulaszowa to jedna z jego ulubionych zup, on generalnie lubi pikantne, gęste zupy, które zastępują dwa dania. Bo ta dzisiejsza zupa gulaszowa z wołowymi(...)garnka, w którym gotowały się klopsiki, dodajemy pastę curry i koncentrat pomidorowy. Gotujemy ok. 15 minut, następnie dodajemy papryki pokrojone w kostkę i gotujemy dalsze 15 minut. Do garnka ponownie przekładamy klopsiki, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną w małej ilości wody i gotujemy na małym ogniu jeszcze chwilkę aż zupa gulaszowa zgęstnieje. Ewentualnie doprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy na gęsto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięproste i szybkie – w pół godziny mamy smaczną zupę. Do dzieła SKŁADNIKI: 1litr bulionu warzywnego 2 duże zielonej papryki 1 mała cukinia 0,5 średniego korzenia selera 1 pomidor 4 łodygi selera naciowego 2 małe cebule szalotki 2 ząbki czosnku 0,5 pęczka kolendry 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 szklanka komosy ryżowej sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Warzywa myjemy, obieramy(...)zakryć zawartość garnka. Gotujemy na dużym ogniu ok. 10-15 minut, po tym czasie dodajemy łyżkę pary curry i dobrze mieszamy. Zmniejszamy ogień na średni lub nieco mniejszy, sprawdzamy czy warzywa są miękkie (w tym momencie powinny być al dente). Dosypujemy do zupy komosę ryżową i gotujemy jeszcze 15 minut. Jeśli wszystkie warzywa są miękkie, zupa jest gotowa. Smacznego
Kuchnia w bieguDziś zapraszamy na gęsty krem brokułowy z dodatkiem curry. Czasem się zastanawiam czy taki gęsty krem powinnam jeszcze nazywać zupą, przecież jego prawie że można jeść widelcem. Tak czy siak Nam ostatnio takie kremy bardzo przypadły do gustu, a że brokuł jest dostępny praktycznie cały rok pojawia się u Nas na stole bardzo
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki