łyżek oliwy z oliwek 1 duża cebula 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 łyżeczka listków tymianku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1/2 szkl. suchej kaszy jaglanej 2 szkl. słonego wywaru warzywnego sól, pieprz Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, wrzuć pokrojoną w dużą kostkę paprykę. Smaż na dużym ogniu aż papryka(...)solą, pieprzem, cukrem i sosem sojowym. Dodaj listki świeżego tymianku. Przykryj garnek i gotuj na malutkiej mocy palnika 30 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodaj pastę curry i dobrze wymieszaj. Zupę dokładnie zblenduj, podawaj gorącą. Ingredients: (4 servings) 2 cans of chopped tomatoes ( 800 g.) 6 tablespoons of olive oil 1 large onion 1 teaspoon smoked pepper
Delicious Placepojęcia. Dzisiaj przepyszna zupa na boczniakach z kukurydzą i makaronem ryżowym, zrobisz ją w 15 -20 minut, a pokochasz już na zawsze ;-) Smacznego! PRZEPIS NA ZUPĘ Z BOCZNIAKÓW, KUKURYDZY I CURRY PODANĄ Z MAKARONEM RYŻOWYM SKŁADNIKI na 4 - 6 porcji - 1 opakowanie makaronu ryżowego - 1 puszka kukurydzy wraz z wodą -1 średnia marchew - 2 czerwone cebule lub szalotki(...)pęczek natki - dymka - 500 g boczniaków - 1/2 awokado - 1 limonka - 2 łyżeczki curry - 1 łyżeczka kurkumy - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki - 1/3 łyżeczki ostrej papryki - 2 cm świeżego imbiru startego na tarce - 4 łyżki oleju rzepakowego - 1/2 puszki mleczka kokosowego - kawałek czerwonej papryczki szpiczastej lub chilli - 4 ząbki czosnku W woku na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną w piórka cebulę, posiekany czosnek
SMYKWKUCHNIŚniegu nie ma, ale zimo i pochmurnie dlatego nic dziś lepszego nie możesz ugotować jak zupę cebulową ;) ewentualnie rozgrzewające curry z ciecierzycą ;) Ten przepis jest w wersji na winie, ale możesz zrobić również taką na samym bulionie. Smakuje naprawdę wyśmienicie, intensywna w smaku i bardzo rozgrzewająca. Przepis na zupę cebulą, jak i tartę z cebuli oraz konfiturę znajdziecie w naszym
Życie zaczyna się w kuchnisuszone listki limonki kafir 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu Zupa: 1 posiekana szalotka 4 posiekane ząbki czosnku 1 marchew starta na tarce jarzynowej lub pokrojona w cienkie słupki 3 łyżki sosu rybnego 4 łyżki sosu sojowego jasnego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka cukru 1/2 limonki na sok 3 łyżeczki curry (madras lub innego żółtego) 1,5 łyżki żółtej pasty curry(...)odcedzić, skropić olejem i trzymać w cieple. 3. Do bulionu dodać szalotkę, marchew, czosnek i sos sojowy, gotować jeszcze 10 minut. Wyjąć mięso, odstawić do wystudzenia. Do zupy dodać sos rybny, curry i żółtą pastę curry, cukier i kurkumę, gotować 5 minut. 4. Chili przekroić w poprzek na pół; grubszą część pokroić na cieniutkie krążki, odstawić; cieńszą posiekać drobno; posiekaną
Kuchnia Prezydentowejsałatek owocowych oraz do słodkich sosów i likierów. Dodaje się go również do zup. pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach oraz w tradycyjnym norweskim napoju alkoholowym akvavit. Jest częstym dodatkiem do dań curry. Ponadto stosowany jest jako przyprawa aromatyzująca pikle, do marynowanych śledzi, grzanego wina. Kardamon nadaje ciekawą(...)skanu z nutką goryczy. kurkumę należy przechowywać w opakowaniach hermetycznych z daleka od promieni słonecznych. Kurkumę używa się do barwienia jajek na twardo, omletów, sosów (np. musztardowego, curry), ryżu, makaronu, czy zup kremowych. nadaje charakterystyczny smak rosołom, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. W kuchni marokańskiej stosuje
Ciastka - domowe słodkościsałatek owocowych oraz do słodkich sosów i likierów. Dodaje się go również do zup. pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach oraz w tradycyjnym norweskim napoju alkoholowym akvavit. Jest częstym dodatkiem do dań curry. Ponadto stosowany jest jako przyprawa aromatyzująca pikle, do marynowanych śledzi, grzanego wina. Kardamon nadaje ciekawą(...)skanu z nutką goryczy. kurkumę należy przechowywać w opakowaniach hermetycznych z daleka od promieni słonecznych. Kurkumę używa się do barwienia jajek na twardo, omletów, sosów (np. musztardowego, curry), ryżu, makaronu, czy zup kremowych. nadaje charakterystyczny smak rosołom, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. W kuchni marokańskiej stosuje
Ciastka - domowe słodkościlodówce zawekowana w słoiczki (zobacz poradnik Jak wekować zupy ). W tamtym tygodniu zajadaliśmy się sajgonkami z sosem hoisin, ten tydzień rozpoczynamy od zupy krewetkowej z Tajlandii. Jeśli nie jesteście fanami owoców morza, krewetki możecie zastąpić mięsem ryby np łososia czy dorsza, też będzie pysznie! PRZEPIS TAJSKA ZUPA KREWETKOWA Składniki tajska zupa krewetkowa: 1,5 litra bulionu warzywnego(...)pęczek natki kolendry limonka Jak zrobić tajską zupę krewetkową: Zaczynamy od obrania i pokrojenia w kosteczkę cebuli Następnie na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pastę curry, smażymy kilka sekund. Wszystko zalewamy bulionem. Potem do zupy dodajemy ryż, marchewkę pokrojona w słupki, mini kolby kukurydzy, grzyby shitake i łodygi trawy cytrynowej (te wcześniej warto zmiażdżyć lekko np młotkiem kuchennym by wydobyć
Dorota Smakujeostatnio na planie 10-go odcinka "Szalone Fabryki Polskiej muzyki", którym szaleć będą Ruda Red Lips i mój mąż :) A co pochwaliłam się. Była jeszcze zupa Tom Kha , yellow curry oraz szpinak wodny Składniki na około 4-6 porcji: 1 l śmietanki kokosowej 8-10 liści limonki kafir 250 ml bulionu warzywnego ( ale nie koniecznie
Jemy Pijemywięcej, niż podałem w przepisie. Teraz przyprawianie. Dodaj soli i cukru. Zupa na tym etapie powinna być słono-słodka, z lekką kwaskowatością. Nie przesadź z cukrem i dodawaj go stopniowo. Jeśli przesolisz, pamiętaj o triku z ziemniakiem . Jak ten etap będzie za Tobą, dorzuć curry, pastę paprykową (jeśli nie masz, wrzuć szczyptę papryki słodkiej, wędzonej i ostrej) i pieprz cayenne(...)liście bazylii i trochę bazylii suszonej, żeby podkręcić smak. Delikatnie pogotuj chwilę całość. Zupa powinna być skończona. Powinna być cholernie pomidorowa, z wyraźnym posmakiem curry i bazylii. Papryka powinna być tylko tłem. Ja podałem zupę bez makaronu, z bagietkami z masłem czosnkowym, o których napiszę wkrótce. Smacznego
manslogblogZupa krem z batatów. Jest to pyszna zupa z nutą słodyczy. Bataty nadają zupie treściwości, czyniąc zupę luksusowo jedwabistą, bez najmniejszej ilości śmietany, która wywołuje poczucie winy. Ta zupa to bogata mieszanka kremowych batatów , marchwi , pora , pietruszki, czosnku , cebuli i mleczka kokosowego , zupa uzupełniona natką pietruszki. Jest to pyszna i sycąca zupa w ciągu tygodnia. Bataty nigdy nie zawodzą jeśli(...)pietruszkę. Gotujemy przez około 20 minut. Następni dodajemy pokrojoną cebulę, pora i ząbki czosnku. Gotujemy kolejne 10 minut. Przyprawiamy solą, kurkumą, curry i wlewamy mleczko kokosowe. Mieszamy zawartość garnka. Gotujemy kolejne 5 minut. Za pomocą blendera ręcznego miksujemy zupę. Rozlewamy do miseczek, posypujemy posiekaną natką pietruszki. Szybka i smaczna zupa . Naprawdę nie ma to jak słodkie ziemniaki , które przywołują wszystkie
Zdrowy Styl Joannykorzeniowych i papryki będzie idealnym posiłkiem na chłodniejsze dni. Rozgrzeje, a także nasyci. Przepis na tą zupę krem powstał dość spontanicznie, bowiem przed wyjazdem na wakacje zostały mi w lodówce warzywa. Aby trwać w swoim postanowieniu i nie marnować żywności, stwierdziłam, że zupa krem będzie doskonałym pomysłem, aby je wykorzystać. Obawiałam się jednak, że połączenie(...)warzyw korzeniowych (marchew, pietruszka, seler, por) z papryką nie będzie trafione. Myliłam się. Powstała smaczna, jesienna zupka. Aby nabrała nieco orientalnego aromatu, możecie doprawić ją dodatkowo odrobiną curry lub imbiru. Swoją zupę podałam z domowymi grzankami ziołowymi , odrobiną tartego sera koziego i bazylią. Polecam Wam również przepisy na inne, pyszne zupy krem – znajdziecie ich u mnie sporo Smacznego! Zobacz
Kuchnia Bazyliiimbiru 1 łyżeczka Powder Curry Hot z firmy MIDA'S (dostępne w Magnolii w sklepie z przyprawami świata) świeżo mielony pieprz sól morska cieciorka kukurydza groszek 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego (dostępny w Lidlu podczas tygodnia azjatyckiego) 1 łyżeczka czerwonej mielonej papryki ostrej Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny(...)posiekane morele oraz 1/2 łyżeczki ziarenek pieprzu syczuańskiego. Powoli zalewamy składniki bulionem, tak około 2.5 litra bulionu (wraz z warzywami jakie w nim są). Do gotującej się zupy dodajemy mieloną paprykę i curry. Dodajemy także posiekaną natkę około 1 łyżki i kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość blendujemy. Do miseczki nakładamy groszek i kukurydzę. Nakładamy gęstą zupę. Kleks jogurtu
ClauditteMissCookingeyżki) woda Prziprawy: sōl i pieprz 2 łyżki zielōnego curry (moja Muter by nie wiedziała, co to je, a to je tako zielōno pasta, co to niy za specjalnie wyglōndoł, ale mō fajny smak. Ale jak ii [3] niy mołcie, to może być i takōł sypanōł prziprawa curry) 1 płaskoł łyżeczka kolyndry- zmielone ziorka [4] 1 łyżeczka kurkuma(...)kapnijcie trocha oliwy, ale niy podsmażejcie już tego na za srogim [5] hicu, bo oliwa pōnoś go niy lubi. A terozki wlyjcie wody- yno niy za dużo, żeby ta zupa niy bōła za rzodkoł. Nojlepi, żeby yno przikrōło warzywa. Niech sie to tak ze 20 minut powarzi- żeby bania zmiynkła, a potym wciepcie tyż ryba i syrek , i niech
Chop w kuchnidyni i soczewicy / Creamy Pumpkin Lentil Soup Krem z dyni i soczewicy / Creamy Pumpkin Lentil Soup Dziś zapraszam na pyszną i rozgrzewającą zupę krem z dyni i soczewicy. Moja zupa dyniowa jest pełna aromatycznych, indyjskich przypraw: curry, kurkumy, kminu rzymskiego i papryki. Będzie idealnym posiłkiem(...)chłodne, jesienne dni. Do kremu z dyni możecie też dodać mleczka kokosowego albo kokosowej śmietanki, zastępując nimi zwykłą śmietanę. Wtedy zupa dyniowa nabierze nowego, egzotycznego smaku. Smacznego:) Polecam też inne moje zupy dyniowe: zupę z dyni i marchewki, zupę z dyni i papryki, krem z dyni piżmowej Do przygotowania mojego kremu z dyni i soczewicy użyłam fantastycznych produktów BIO, które
Lekcje w kuchniGrzyby to prawdziwe skarby jesieni. Na jesienny obiad proponuję Wam zatem pyszną zupę grzybowa z czerwoną soczewicą, mleczkiem kokosowym i chrupiącymi smażonymi listkami mięty. Ta wegańska zupa jest aromatyczna i rozgrzewająca, dzięki takim dodatkom jak imbir, curry i kumin. A więc wybierzcie się na grzybobranie lub zaopatrzcie się w smaczne grzyby na targu lub sklepie i wypróbujcie mój przepis, gorąco(...)oliwę i masło, dodaj cebulę, imbir, ziarna kolendry, kumin i curry, podsmaż mieszając przez około 3 minuty, wsyp soczewicę, wlej bulion, mleczko kokosowe. Wymieszaj całość i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż soczewica będzie miękka. W razie potrzeby dolej odrobinę bulionu, dopraw solą i pieprzem. Zupę możesz zmiksować lub pozostawić z kawałkami grzybów, wedle uznania. Ja osobiście
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska