jest z darowanymi końmi, ale dłubanie w niej i przerabianie na rzeźby ani mi było w głowie. I tak z jednej połowy powstała zupa kokosowa , a z drugiej - lekko ostrawa, dobrze doprawiona zupa z soczewica i curry. Jeśli mój supermarket zechce mnie jeszcze cokolwiek innego podarować, to zabiorę bez fochów i wykorzystam na pewno... Składniki: (na około 6 porcji(...)łyżki oliwy 1 spora cebula, drobno posiekana 1 łyżka łagodnego curry w proszku (pomimo, że mieszanka jest w miarę łagodna jest mocno wyczuwalna w gotowej zupie = jeśli ktoś nie przepada lepiej dodać mniej) 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 650g oczyszczonej i pokrojonej w kostkę dyni kostka rosołowa warzywna sól i pieprz biały, do smaku W sporym garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć
Lejdi of the housekrōlowōm 1 jejsiyni 2 , a jak fto 3 sie ji 4 trocha zamrojzi, to moge 5 poszaleć nawet na wiosna. Ta zupa je richtich 6 ajnfachowo 7 , choć niyftorych moge przestarszyć mlyko kokosowe abo pasta curry, ale dzisiaj take rzeczy to idzie kupić we kołżdym 8 wiynkszym sklepie, a smak, jaki potyn mōmy, je niy do opedzynia 9 Co potrza
Chop w kuchniwięcej) zmiksuj blenderem na gładki krem. W garnku o grubym dnie, umieść łyżkę lub dwie oleju kokosowego lub masła, dodaj 1 -3 łyżeczki przyprawy curry (lub więcej w zależności od ilości przygotowywanej zupy i tego jak bardzo lubisz ostre) przesmaż przez 30 sekund, dodaj zmiksowany krem z dyni i czosnku. Dodaj wodę i mleczko kokosowe(...)koksowego własnej roboty lub 1 puszka mleczka kokosowego, wtedy dodaj więcej wody) - 2-3 łyżki masła lub oleju kokosowego - 1- 3 łyżeczki przyprawy curry ( wedle uznania) Całość zagotuj i zmiksuj jeśli jest taka potrzeba blenderem. Zupę podaj albo z grzankami zrobionymi na maśle z chleba lub z bułki, lub z przesmażonym w kostkę kurczakiem z przyprawą do kurczaka
SMYKWKUCHNICurry z ziemniakami oryginalny indyjski przepis na aloo curry Curry z ziemniakami jest jednym z tych przepisów, które ratują mi życie, kiedy mamy niespodziewanych gości, a w lodówce akurat puste półki. Ten prosty, niedrogi i sycący posiłek przygotowuję w około 30-40 minut. Wegetariańskie curry z ziemniaków znakomicie smakuje samo, ale można je podać z ryżem lub ze świeżo upieczonym(...)konsystencję. Prosty przepis na curry z ziemniakami Curry z ziemniakami 3 łyżki oleju 3 ząbki czosnku drobno posiekane 1 średniej wielkości cebula 2-3 duże pomidory lub 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego 3-5 średnich ziemniaków 1 szklanka wody lub 2, jeśli curry bardziej ma przypominać zupę garść posiekanych liści kolendry
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPyszna, prosta i szybka zupa, do tego rozgrzewająca z dużą ilością warzyw w postaci spaghetti z cukinii. Uwielbiam takie połączenia, curry, mleczko kokosowe, wywar, mięso, warzywa. Pachnąca wschodem, Azją zupa. Makaron spaghetti zrobicie przy użyciu wykrawaczki spiralizera. Warto ja sobie kupić. A zupę polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdziałania w trakcie dnia i bardzo brakuje ciepłych promieni słońca. Przy tak brzydkiej, szarej pogodzie postanowiłyśmy zaserwować Wam odrobinę zieleni, a mianowicie szybką zupę krem z zielonej soczewicy, szpinaku, ziemniaka, czosnku i wyczuwalnej ilości curry. Krem bardzo przyjemnie rozgrzewa, ponieważ został doprawiony sporą ilością gałki muszkatołowej, kolendry oraz imbiru.. Spróbujecie? Może zielonym, wiosennym kolorem uda nam się przegonić(...)zblendowaniu można przetrzeć przez sito). Natkę pietruszki siekamy na bardzo drobno, większą jej część dodajemy do zupy(mieszając), a pozostałą częścią posypujemy wierzch przed podaniem. Finalnie zupę doprawiamy imbirem oraz curry - robimy to wedle uznania(my doprawiłyśmy ok 1,5 łyżeczki). Serwujemy z kleksem śmietany, odrobiną oliwy, grzankami, świeżą, chrupiącą bagietką lub ziarnami - polecamy tutaj produkt firmy Ziarenkowo. Smacznego
Symfonia Smakówsmaków, zapachów i egzotycznych aromatów, który osiągniemy dzięki użyciu wielu różnych przypraw i składników. Nie bójmy się curry, kolendry, trawy cytrynowej, imbiru czy innych mniej znanych składników, bo to właśnie one tworzą ten intensywny smak. No i oczywiście papryczka chilli. Bo zupa tajska musi być ostra i kropka. :)Składniki (na 3 porcje):pół średniej cebuli1 ząbek czosnku3-4 cm korzenia(...)kurczaka kroimy na niewielkie kawałki, a obranego wcześniej ze skóry pomidora w kosteczkę.Wszystkie sypkie przyprawy (curry, imbir, paprykę, kurkumę, kolendrę, trawę cytrynową i cynamon) wsypujemy do moździerza i ucieramy. Jeśli mamy świeżą trawę cytrynową, to delikatnie ją rozgniatamy i dodajemy do zupy później.Do średniego garnka o grubym dnie wlewamy olej arachidowy i smażymy na nim kilka minut pokrojone
Zakręcony WidelecPrzedstawiam dzisiaj przepis na pikantną zupę tajską z makaronem, która jest ultra szybka w przygotowaniu, a mój połówek stwierdził, że jedna z lepszych jaką zrobiłam. A jest to bardzo duży komplement, bo jest on moim największym krytykiem Zupa z czerwoną pastą curry, chilli i wyczuwalną kolendrą na bulionie i mleku kokosowym, podana z makaronem na pewno zachwyci wszystkich fanów egzotycznych(...)przygotowaniu, idealna na szybki obiad w tygodniu. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Pikantna zupa tajska z makaronem (4 porcje) Składniki: 3 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki świeżego imbiru, posiekanego 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej (opcjonalnie) 3 łyżki czerwonej pasty curry 1 garść posiekanej kolendry 2 czerwone papryczki chilli, z grubsza posiekanej 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego
karmelowybyło dyniowych dań. Więc jak tylko zobaczyłam w warzywniaku piękną, pomarańczową dynię to postanowiłam ją wykorzystać i zrobić pyszną, rozgrzewającą zupę. Dynię piekłam razem z czosnkiem i warzywami, przez co nabrała fajnego aromatu i smaczku. A dodatek curry i imbiru dodatkowo urozmaicił i wzbogacił jej smak. Naprawdę polecam! ok. 750 g. dyni kilka ząbków czosnku oliwa z oliwek sól pieprz(...)garnka, zalać rosołem (na początek wlać odrobinę, potem podczas miksowania dolewać, żeby zupa nie była za rzadka) i zmiksować wszystko blenderem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, curry i imbirem. Zagotować. Podawać zupę gorącą, z grzankami lub posypaną prażonymi nasionami słonecznika albo pestkami dyni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieLinsensuppe to niemiecka zupa soczewicowa. U mnie wzbogacona o przyprawę curry, która jest lubiana w Niemczech. Jedliście ją kiedyś? Jest bardzo sycąca, wegańska i smakuje naprawdę świetnie. Składniki: 200g czerwonej lub brązowej soczewicy 1 por 1 korzeń pietruszki 2 marchewki 1 cebula 1/2 selera 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki przyprawy curry Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie
Czarnawisienkagarnka starty na tarce imbir i czosnek. Smażymy wszystko razem, mieszając, przez minutę. Dodajemy pastę curry (możecie dać tylko 1 łyżkę – jeśli będzie za mało pikantnie, zawsze można dodać więcej pasty później ale czerwone curry to curry najbardziej delikatne), sproszkowaną przyprawę curry i pół puszki mleka kokosowego. Dokładnie rozprowadzamy pastę w mleku i wlewamy pozostałą zawartość puszki. Wlewamy gorący(...)końca szczelnie nakrywamy pokrywką i gotujemy zupę na małym ogniu przez 10-15 minut. Gotową zupę doprawiamy sosem sojowym i sokiem z limonki, który nada całości świeżości i lekkości. Ta zupa to typowo tajskie połączenie idealnie zbilansowanej słodyczy, słoności, lekkiej pikantności, świeżości i delikatnej kwasowości. Możemy zjeść zupę w takiej formie jak jest, albo wyłowić z niej liście limonki
Karo in the KitchenMięso z piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w cienkie plastry, przyprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pastę curry i smażymy do momentu, aż zacznie pachnieć. Wlewamy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy z pastą tak, by nie zostały grudki. Następnie dodajemy startą skórkę z limonki o gotujemy około(...)Wartości odżywcze 1 porcji: Energia: 608,3 kcal Białko: 29,6 g Tłuszcze: 24,2 g Węglowodany: 68,1 g Sprawdź również ten przepis – tajska zupa . Artykuł Żółte curry z kurczakiem i papryką pochodzi z serwisu Blog kulinarny | Ale Pysznie
ale Pyszniestaram się rozwijać... Ostra zupa bananowa z kurczakiem na mleczku kokosowym w moim wydaniu...bo od siebie dodałam marchewkę i cukinię. Ostro-słodki smak, który na pewno zaskakuje. A czy przypadnie do gustu? Składniki: 1 cebula 2 papryczki chili 1 pierś z kurczaka 3 banany 1 marchewka 1/2 cukinii 1 łyżeczka curry puszka mleka kokosowego 1 l bulionu(...)osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię do zeszklonej cebuli. Podsmażamy, przyprawiamy curry, papryką mieloną, pieprzem oraz solą, a następnie zawartość patelni przenosimy do garnka z kremem bananowy. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Wrzucamy do zupy. Gotujemy ok. 10 min. Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy. Wlewamy
Kuchnia MagdaLenydrobną kostkę. Banany obrać, pokroić w plasterki. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać olej (1 łyżka). Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone w plastry banany, całość podsypać curry, wymieszać i krótką chwilę razem podsmażać. Następnie wlać bulion (u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody plus
Gospodyni MiejskaPrzepis autorski (mój). Zupa ta idealnie nadaje się na chłodniejsze dni, gdyż wspaniale syci oraz rozgrzewa. Słodycz marchewki doskonale przełamuje ostre chili oraz orientalny smak mleczka kokosowego. Jest przygotowana na wzór tajlandzkich klimatów, lecz z racji, że nie przepadam za imbirem w daniach wytrawnych - pominęłam go. Całość smakuje rewelacyjnie, tak egzotycznie i... ostro. Koniecznie spróbujcie! (około 5 porcji(...)momentu - aż marchewka będzie całkowicie miękka. Zupę zblendować na jednolity krem i stopniowo połączyć z mleczkiem kokosowym oraz na końcu z pastą curry i sosem Sriracha. (Jeśli jest za gęsta - dolejcie odrobinę bulionu lub wody.) Gotową zupę opcjonalnie doprawić i delikatnie podgrzać. (Zupy nie zagotowywać, ponieważ mleko kokosowe straci swój niepowtarzalny aromat.) Podawać delikatnie skropioną sokiem z limonki i posypaną
Di gotuje