nadał orientalnej nuty. Jeżeli nie macie kuminu, polecam dodać zamiast niego odrobinę kurkumy lub curry, aby krem był wyrazisty. Jeżeli lubicie kremowe zupy, zapraszam Was do skorzystania z poniższych przepisów Smacznego! Zobacz też: Warzywna zupa krem z curry i imbirem Zupa krem z pora Krem z pieczonych pomidorów i papryki Zupa krem z kukurydzy Przepis na krem z cebuli
Kuchnia BazyliiZupa tajska z kurczakiem jest pyszna, prosta w przygotowaniu oraz pełna automatycznych przypraw. Zupa cieszy się ogromną popularnością. Przepis pochodzi od sympatycznej Moniki. Dziękuję bardzo za przesłanie przepisu. Składniki łyżka oleju kokosowego 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 pojedyncza pierś kurczaka 1/2 cebuli 1 cukinia … The post Zupa tajska z kurczakiem appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne Potrawykrem, to moje ulubione danie. Jest kremowa, sycąca i bardzo smaczna i aromatyczna. Kolejna moja propozycja na pyszną zupę ziemniaczaną. Składniki: 500 gram ziemniaków 3 marchewki 1 duży por 2-3 cebule 2 łyżki masła 1 łyżeczka curry 1 litr wywaru (może być z kostki) 200 ml. śmietany 4 kromki chleba tostowego olej czosnek sól pieprz(...)Wykonanie: Warzywa obieram, myję i kroję w kostkę. Ziemniaki i cebulę smażę na łyżce oleju i połowie rozgrzanego masła. Posypuję curry i zalewam rosołem. Gotuję około 15-20 minut, dodaję marchew i pora i gotuję kolejne 15 minut. Zupę miksuję, przecieram przez sito, dodaję śmietanę i doprawiam solą i pieprzem. Z chleba odcinam skórkę, miąższ kroję w kostkę. Kostki
Bea(u)ty kitchenMożemy go oprzeć na dowolnym rodzaju mięsa z kością – wieprzowym, wołowym czy drobiowym – pamiętając jednak, że każdy z nich nada zupie innego smaku i aromatu. Składnikiem, który dopełni taką zupę i doda jej wyrazu, jest odrobina popularnej przyprawy curry. Nawet niewielka ilość, ok. 1 łyżeczki na cały garnek, zrobi dużą różnicę. Nie jest to przy tym ani za mało(...)też za dużo, więc nie ma w szczególności ryzyka, że niejako przytłoczymy naszą przygotowaną z raczej łagodnych składników zupę bardzo aromatyczną przyprawą. Letnia zupa z fasolki szparagowej 2016-08-21 01:06:59 Łatwa w przygotowaniu, kolorowa, lekka i zdrowa zupa z fasolki szparagowej – idealna na lato, gdy fasolka dostępna jest w świeżej postaci. Zapisz przepis Drukuj Składniki 500g mięsa
Kulinarna Pokusabrew pozorom proste warzywo, daje szereg możliwości kulinarnych. Od dań prostych, poprzez nieco bardziej skomplikowane, do wyrafinowanych kreacji. Polecam Wam przepis na aromatyczną zupę krem, z zielonymi szaragami. Moją wersję "wzmocniłam" odrobiną zielonej pasty curry. Uważajcie z jej dozowaniem, bo jest mega pikantna, i ciut za dużo dodane do zupy, zepsuje jej smak. A jeśli nie zupa, to co ? Może(...)gotować pod przykryciem, do miękkości. Pod koniec gotowania wlać słodką śmietankę - zagotować. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną pasty curry. Gdyby zupa była zbyt gęsta, dolać wody i raz jeszcze zagotować. Smacznego
kolorowotorcikowoprzygotowaniu a co najważniejsze – przepyszna! Nawet mój wybrzydzający ukochany chciał dokładkę;) Jeżeli lubisz takie szybkie i pyszne dania, polecam też przepis na jeszcze bardziej ekspresową zupę z czerwoną pastą curry i makaronem . Poniżej przedstawiam przygotowanie tradycyjne, jak i na Tefal Cuisine Compnaion, zapraszam! Scroll down for recipe in English Ekspresowa tajska zupa z mięsem i makaronem (2-3 porcje(...)kawałki drewnianą łyżką. Następnie dodaj łodyżki kolendry, 2 łyżki dymki i chilli i smaż przez 1 minutę, po czym dodaj pastę curry i smaż mieszając przez kolejną minutę. Dodaj mleko kokosowe i bulion, dodaj więcej pasty jeżeli zupa jest mało wyrazista. Dodaj paprykę i pieczarki, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut. 5 minut przed końcem
karmelowyprzyprawy. to one nadają smak i charakter większości dań z dyni. Dlatego też przepisów na zupę krem z dyni może być bardzo wiele. Ja sama już raz podawałam przepis na zupę z dyni z szafranem . Teraz kolejny przepis na zupę krem z dyni z curry i chipsem z boczku. Krem z dyni z boczkiem - przepis Składniki 1 kg obranej dyni(...)Podczas gdy zupa się gotuje możemy zająć się przygotowaniem boczku. Plastry boczku układamy na kratce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st C. na ok 10 min. Ja ustawiłam górną grzałkę z termoobiegiem. Pod kratką radzę umieścić blaszkę, żeby tłuszcz z boczku nie kapał bezpośrednio na piekarnik - łatwiej wyczyścić blachę. Ugotowaną zupę przyprawiamy dość obficie curry oraz solą
Pyza i SurówkaChicken Curry Soup - czyli drobiowa zupa z curry. W mojej wersji to bardziej jednogarnkowa potrawka z kawałkami kurczaka, marchewką i ziemniakami w sosie curry. I w sumie o ten sos najbardziej chodzi. Przy duszeniu dokładanych kolejno składników z aromatycznymi przyprawami i mleczkiem kokosowym sos robi się pyszny. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniRozgrzewająca zupa grzybowa z pastą curry i sosem paprykowym. Do zupy dodałam kasze jęczmienną przez co zupa jest jeszcze bardziej syta. składniki: 2 marchewki 1 kawałek korzenia selera 1 por biała część 2 ziemniaki 1 pietruszka korzeń 40 dkg podgrzybków 1 cebula 3 łyżki kaszy jęczmiennej sól, pieprz czarny i czerwony(...)łyżeczka majeranku 3 łyżeczki sosu paprykowego ostrego 2 łyżki pasty curry 2 łyżki śmietany 18 % do zup natka pietruszki olej rzepakowy Cebulę, por kroje i przesmażam na oleju. Dodaję pastę curry. Marchewkę, ziemniaki, seler, pietruszkę kroję w kostkę, i przesmażam z cebulą dalej. Wlewam dwa litry wody, wsypuję kaszę i gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie
wesoła kuchniatypowych dla kuchni z tego regionu świata, a jednocześnie bez problemu znajdziecie je w każdym supermarkecie. Koniecznie spróbujcie. Przepis na zupę rybną z Karaibów Składniki: 2 cebule, 200 gramów komosy ryżowej (quinoa), 2 ząbki czosnku, kopiasta łyżka żółtego proszku curry, średnia marchewka, 200 gramów ryby morskiej w kawału lub dzwonkach (tym razem udało nam się dostać morszczuka), 200 gramów większych(...)przesmaż na oleju posiekaną cebulę. Pod koniec smażenia do cebuli dodaj posiekany czosnek, a po chwili proszek curry, wymieszaj, wsyp komosę, dodaj pokrojoną w małą kostkę marchewkę, wlej wodę i zagotuj. Trzymaj pod przykryciem około 10 minut, po czym umieść w zupie rybę (dzięki temu, że jest w kawałku z ośćmi i skórą, odda zupie dużo smaku), gotuj kolejne
Kulinarna Polskaczasie na blogach kulinarnych pojawiło się wiele kuszących przepisów na zupy kremy z dyni. Tak mnie nęciły, że sama zabrałam się do roboty :) Zwykle robiłam zupę na bazie dyni, ziemniaków i dużej ilości curry, która jest pyszna, ale tym razem miałam ochotę coś zmienić i kiedy znalazłam ten przepis wiedziałam, że muszę go wypróbować. Krem wyszedł wyśmienity, bardzo gęsty, syty(...)listki laurowe, ziele angielskie i wlać bulion. Gotować, aż warzywa zmiękną. Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dodać do zupy. Doprawić curry, kurkumą, pieprzem i solą. Wyjąć z garnka listki laurowe oraz ziele angielskie i zblendować zupę na krem. Podawać na ciepło
Simply FoodIndyjska zupa kalafiorowa Nie od dziś jestem wielkim fanem gotowców. Jednym z moich ulubionych, jest czerwona pasta curry, która sprawiła, że dzisiejsza zupa kalafiorowa jest… PETARDĄ! Nadaje charakteru i lekkiej ostrości, jest czymś zupełnie innym, niż przyprawa curry (żółty proszek). Poza dzisiejszą zupą, można użyć jej, żeby wyczarować dahl z czerwonej soczewicy . Również jest bardzo prosty w wykonaniu(...)często gości u mnie w restauracji i zbiera dobre recenzje, co tym bardziej utwierdziło mnie w przekonaniu, że muszę się nią z Tobą podzielić. Pasta curry, której ja używałem -> KLIKNIJ Artykuł Indyjska zupa kalafiorowa pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanstylu tajskim z kalafiorem i warzywami. Wbrew pozorom jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Wystarczy mieć na podorędziu czerwoną pastę curry i mleko kokosowe i już można tworzyć orientalne cuda jak np. ekstra szybkie i pyszne zupy . Ja zawsze mam zapas tych produktów “na wszelki wypadek” i często przygotowuję z ich pomocą rozgrzewające dania. Świetne na chłodne(...)English Zupa tajska z kalafiorem (4 porcje) Składniki: 1 mały kalafior, podzielony na różyczki 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 cm kawałek imbiru, obrany i starty 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę sok z 1 limonki lub cytryny 1 porządna łyżka czerwonej pasty curry
karmelowycurry i smażyć mieszając co jakiś czas.Wlać wywar warzywny lub 1 litr wody plus 1 duża kostka rosołowa. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut. Jak warzywa będą już miękkie dodać końcówki szparag. Gotować minutkę. Wlać mleczko kokosowe, dodać makaron ryżowy, wymieszać i gotować następne kilka minut na bardzo małym ogniu. Posypać posiekaną kolendrą lub pietruszką. Zupa była
Kuchnia Pokoleń