staram się rozwijać... Ostra zupa bananowa z kurczakiem na mleczku kokosowym w moim wydaniu...bo od siebie dodałam marchewkę i cukinię. Ostro-słodki smak, który na pewno zaskakuje. A czy przypadnie do gustu? Składniki: 1 cebula 2 papryczki chili 1 pierś z kurczaka 3 banany 1 marchewka 1/2 cukinii 1 łyżeczka curry puszka mleka kokosowego 1 l bulionu(...)osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię do zeszklonej cebuli. Podsmażamy, przyprawiamy curry, papryką mieloną, pieprzem oraz solą, a następnie zawartość patelni przenosimy do garnka z kremem bananowy. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Wrzucamy do zupy. Gotujemy ok. 10 min. Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy. Wlewamy
Kuchnia MagdaLenydrobną kostkę. Banany obrać, pokroić w plasterki. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać olej (1 łyżka). Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone w plastry banany, całość podsypać curry, wymieszać i krótką chwilę razem podsmażać. Następnie wlać bulion (u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody plus
Gospodyni MiejskaPrzepis autorski (mój). Zupa ta idealnie nadaje się na chłodniejsze dni, gdyż wspaniale syci oraz rozgrzewa. Słodycz marchewki doskonale przełamuje ostre chili oraz orientalny smak mleczka kokosowego. Jest przygotowana na wzór tajlandzkich klimatów, lecz z racji, że nie przepadam za imbirem w daniach wytrawnych - pominęłam go. Całość smakuje rewelacyjnie, tak egzotycznie i... ostro. Koniecznie spróbujcie! (około 5 porcji(...)momentu - aż marchewka będzie całkowicie miękka. Zupę zblendować na jednolity krem i stopniowo połączyć z mleczkiem kokosowym oraz na końcu z pastą curry i sosem Sriracha. (Jeśli jest za gęsta - dolejcie odrobinę bulionu lub wody.) Gotową zupę opcjonalnie doprawić i delikatnie podgrzać. (Zupy nie zagotowywać, ponieważ mleko kokosowe straci swój niepowtarzalny aromat.) Podawać delikatnie skropioną sokiem z limonki i posypaną
Di gotujeomletów, sałatek i jajecznicy. Grillowane, szczególnie w szynce parmeńskiej, to idealna przystawka. Podane z wędzonym łososiem i duszonym szpinakiem to dla mnie idealne śniadanie. Robię z ich zupy, dodaję do curry z dorszem, przyrządzam z ich użyciem sałatki na bazie kasz. Jak przygotować smaczne szparagi? Szparagi są ultraproste w przyrządzeniu, natomiast pomimo wszystko nadal w moim towarzystwie jest wiele(...)końcówek. Co zrobić ze zdrewniałymi końcami żeby nie wyrzucać ich od razu do śmietnika? Są świetnym dodatkiem do bulionu, mogą stanowić bazę do sosów i podobno dobrze smakują w zupie krem z zielonych szparag, której ja nie zdążyłam jeszcze ugotować. Są natomiast sposoby na ich przygotowanie i nie jest powiedziane, że końcówki nadają się już tylko do kosza
Mango Papajamamy. Pachnąca i ekologiczna, a że jestem fanką zup dyniowych, to oczywiście nie mogło takiej zabraknąć na pożegnanie dyniowego sezonu. Tym razem zupa jest na bazie pasty curry własnoręcznie przygotowanej. Właściwie to gdyby dodać mleko kokosowe zamiast zwykłej śmietanki, można by ją nazwać tajską. Miłośnicy takich zup na pewno docenią jej walory(...)Wykonanie: – Na rozgrzanej oliwie przesmażyć pastę curry, dodać obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora i smażyć ok. 1 minuty. – Wlać 1 litr gorącej wody, dodać pokrojoną dynię, może być ze skórą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, gotować ok. 20 minut. – Gotową zupę zmiksować na gładki krem, dodać śmietankę, doprowadzić
To co kochamOkres jesienno - zimowy to najlepsza pora na zupy. Dlatego codziennie eksperymentuje i wymyślam coś nowego, rozgrzewającego. Tym razem wymyśliłam sobie zupę z dodatkiem czerwonej soczewicy, którą tak bardzo lubię. Składniki: 1 marchewka 1 łyżka masła 1 cebula 1 pietruszka 0,5 selera pęczek natki pietruszki 3 liście laurowe 5 ziarenka ziela angielskiego 2 litry wody 2 udka(...)ziemniaki oraz odsączoną soczewicę. Całość gotować przez ok 20 minut, aż zmieniki i soczewica zmiękną. Zupę przyprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym, kurkumą, curry, papryką, imbirem oraz pozostałymi przyprawami. Zupę odstawić z ognia, dodać zahartowaną śmietankę i posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojoną w kostkę jedną marchewkę z bulionu. Smacznego. Większość moich zupy serwuję w miseczkach firmy
Słodki ZakątekRozgrzewająca zupa na przeziębienie indyjska zupa pieprzowa Rozgrzewająca zupa na przeziębienie - przepis indyjski na zdrową, pożywną zupę pieprzową, którą gotuję zawsze, kiedy chwyta nas katar albo grypa. Jest bardzo smaczna i tak prosta do zrobienia, że każdy będzie umiał ją przygotować. Ojczyzną zupy pieprzowej są południowe Indie, ale większość składników lub ich zamienników zapewne macie w swojej kuchni. Nawet jeśli(...)Indyjskie zupy Indie nie należą do krajów słynących z zup. Rozgrzewająca zupa pieprzowa swoją ogólnoświatową sławę zawdzięcza Anglikom, którzy w czasach kolonialnych rozsmakowali się w tej zupie i zaczęli dodawać do niej swoje ulubione składniki m.in.mięso i bulion z kurczaka, mleczko kokosowe, a czasami także jabłko i seler naciowy.W ten sposób powstała kolejna wersja zupy pieprzowej - zupa mulligatawny
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzyprawami , to oczywiście też się sprawdzi w tym daniu – dodatkowy aromat nada mu nowego wymiaru. Sprawdź też inne sprawdzone przepisy na obiad bez mięsa: Minestrone – włoska zupa jarzynowa Leniwe Curry z dynią i soczewicą Drukuj Tofu w sosie pomarańczowym #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star
Na-talerzu.plCiasta: dyniowe cynamonowe dyniowe z serkiem kremowym Na lekki posiłek: zupa z dyni i soczewicy zupa dyniowa z curry Bez gotowania: sałatka z kuskus i pieczonej dyni sałatka z brazowego ryżu, pieczonej dyni i soczewicy Desery na zimno: tarta dyniowa tiramisu dyniowe Co jeszcze? budyń dyniowy surówka z dyni i żurawiny
Lejdi of the housestaram się wprowadzać do naszego menu wielkanocnego, obok sprawdzonych i lubianych klasyków, przynajmniej jedno nowe danie. Oczywiście to danie musi być w klimacie świąt wielkanocnych - więc nie zupa tajska albo curry:) Mimo, że podczas świąt jednak stawiamy na tradycję to jednak warto też urozmaicić stół i nie jeść co roku tego samego. Pasztet z kurczakiem i wątróbką w cieście
Smaczny zeszytłyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 płaska łyżka kurkumy 0,5 szklanki rosołu drobiowego „Winiary” ciemny sos sojowy 2 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Przygotowanie: Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni i ucieramy w moździerzu. Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy pastę curry, imbir i kurkumę. Mieszamy(...)razie potrzeby curry możemy zagęścić mąką ziemniaczaną, którą rozrabiamy z odrobiną zimnej wody i pomału wlewamy ciągle mieszając. Gotowe curry podajemy z ryżem. Smacznego Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Curry z kurczakiem, soczewicą, pomidorami i chipsami z marchewki → Indyjskie rybne curry → Curry Laksa → Tajska zupa rybna → Placki
Oryginalny smakZapraszam na jesienne wydanie zupy klafiorowej na indyjską nutę. Dodatek curry nie tylko całkowicie odmienia kolor zupy, ale razem z kuminem, imbirem i mlekiem kokosowym tworzy ciekawy smak. Zupa jest pyszna! Syta, pożywna, a przy tym bardzo lekka. Nie wymaga wielu składników i jest bardzo prosta do przygotowania. Składniki: 1 mały kalafior 2 -3 ziemniaki 2 łyżki oliwy/masła ghee
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sokiem i ekstraktem. Podawać schłodzone. Smacznego! W ogóle zewsząd kuszą mnie lody, letnie ciasta na zimno i orzeźwiające napoje, a ja mam ochotę na gorącą herbatę, rozgrzewające zupy i sycące curry. Za oknami raczej jesień niż wiosna, o lecie nawet nie wspominając... A wakacje tuż za progiem! Co robić
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszna i rozgrzewająca zupa z dodatkiem curry. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Świetnie smakuje z grzankami. Smacznego! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2-3 ziemniaki 1 seler 1-2 pietruszki kilka łyżek oleju 2-3 liście laurowe 2-3 kulki ziela angielskiego lubczyk curry sól, pieprz opcjonalnie: kilka łyżek mleczka kokosowego lub kwaśnej śmietany Obierz i pokrój wszystkie
Qlinarnie i Qlinarnielodówce niestety najwyzej 2-3 dni.Stojąc na pewno ęrozwarstwi,ale to naturalny proces.Na górze odzieli sie Smietanka.Możemy ją ubić do deseru,a mleko zużyć do zupy,sosu,potraw curry ,naleśników lub do kawy lub po prostu wypić.Kawa z takim mleczkim jest wyśmienita.Bardzo polecam!WYKORZYSTANIE POZOSTALYCH WIORKOW KOKOSOWYCH :Pozostałe wiórki sa również do wykorzystania.Na blaszkę wyłożoną papierem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!