zupa curry - 1500 przepisów (strona:18/100)

Zupa z porów, selera naciowego z pastą curry 185

Przez przypadek wyszła świetna zupa. Z tego co było w lodówce. Najlepsza była na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się przegryzły. Bardzo polecam!  składniki 300 g porów (białe części) 100 g ziemniaków 3 laski selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki zielonej pasty curry 1/2 papryczki jalapeno 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka masła 1200 ml bulionu z kurczaka(...)włożyć pory, ziemniaki i seler i dusić mieszając na małym ogniu aby warzywa zmiękły,nie rumienić. Dodać czosnek, kurkumę i pastę curry, wymieszać, podsmażać jeszcze przez minutę.  Wlać wywar, gotować na niewielkim ogniu ok 30 minut. Ugotowaną zupę przetrzeć przez sito lub zblendować przy pomocy blendera. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie śmietaną. Posypać kolendrą  podawać z grzankami. Smacznego

Stare Gary
Zupa krem z dyni i batata 159

Jesień przyszła a z nią katar oczywiście, zawsze o tej porze ratujemy się dyniową zupą z imbirem i curry (przepis  TU KLIK! ). Tym razem miałam jeszcze batata i postanowiłam go wkręcić do zupy - stała się jeszcze bardziej kremowa i fajnie podkręcił się smak - spróbujcie koniecznie - mocno rozgrzewa! SKŁADNIKI (na 4 porcje) 1 mała dynia hokkaido -około

Moje Kuchenne Rewelacje
cebulowy dahl 206

Indyjska zupa Dahl w mojej wersji, żartobliwie nazwanej "studencką". Pierwszoplanowymi przyjaciółkami są: Skromna Soczewica oraz Szalona Cebula. Zupka rozgrzewa, co teoretycznie kłóci się z wykonywaniem jej w porze letniej, aczkolwiek jest na tyle pyszna, że niezależnie od pogody można się nią śmiało delektować.  SKŁADNIKI: szklanka czerwonej soczewicy czerwona cebula 1/2 żółtej cebuli 2 ząbki czosnku ziemniak marchewka pomidor(...)wody przyprawy: kurkuma, curry, czerwona papryka, sól, mieszanka ziół (opcjonalnie) WYKONANIE: Wodę zagotowujemy w garnku. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kosteczkę. Do gotującej się wody dodajemy soczewicę wraz z warzywami- gotujemy ok 15-20 min na małym ogniu. Pod goniec gotowania całość doprawiamy (Nie żałujmy sobie przypraw! Im ich więcej, tym lepszy i intensywniejszy smak zupy

healthy dreams
Korma (kuruma) - kuchnia indyjska 186

naturalnego) 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia 1 łyżeczka soli   1 1/2 łyżki curry 1 pęczek świeżej kolendry do dekoracji ewentualnie 5 00 ml bulionu warzywnego i 4 00 g pokrojonej w małą kostkę i podsmażonej piersi z kurczaka ( wtedy otrzymamy bardzo gęstą zupę ) Na średnio rozgrzanym oleju p odsmażyć cebulę i dusić, aż będzie miękka .   Dodać imbir(...)jeszcze około minuty.     Ziemniaki , marchew, papryczkę chili , orzechy nerkowca wymieszać z przecierem pomidorowym (ewentualnie dodać bulion warzywny i podsmażone mięso z kurczaka jesli chcemy przygotować zupę) Doprawić solą i curry . Gotować   mieszając około 10 minut do czasu, aż ziemniaki będą prawie miękkie . Dodać groszek , zieloną i czerwoną paprykę oraz śmietanę lub jogurt. Zmniejszyć ogień do minimum , przykryć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Marchewkowo- szpinakowe curry z aromatycznym ryżem 140

Polskie zupy są dla Miśków, makarony dla Miśki małej, a curry to moje ulubione dania. W każdym tygodniu u nas to wygląda podobnie: zupa, makaron, kasza, ryż, kluchy, a pozostałe to dania typu „co znajdę w ogrodzie/spiżarni z tego zrobię obiad, poza tym w weekend zawsze jest jakieś ciasto i ciasteczka. Przewrotnie moje curry nie zawiera curry

greenscarf
ZUPA KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI W TRZECH KOLORACH 151

Zupa krem z pieczonej papryki (szczególnie tej w kolorze czerwonym) jest jedną z moich ulubionych zup. Myślę, że Wam również posmakuje, ale zapraszam do zakosztowania również innych kolorów papryk. Co powiecie na trójkolorową zupę z pieczonych strąków papryk? Uwielbiam zupy kremy. Ich bazą są najczęściej świeże warzywa. Gęste zupy z warzyw nie potrzebują żadnych mącznych dodatków. Są niskokaloryczne i bogate(...)podgrzaną łyżką oliwy (w każdym). Podsmażyć chwilkę i po chwili każdą paprykę zalać 300ml wody, a następnie zblendować na gładki krem. Do każdej zupy dodać łyżkę śmietany i dodatkowo do zupy żółty dodać trochę curry, do zielonej szczyptę gałki muszkatołowej, a do czerwonej 1/3 łyżeczki czerwonej mielonej papryki. Wymieszać dokładnie, zdjąć z ognia. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym

Dietolog
Krem z pieczonej dyni z curry 75

oknem trochę szaro-buro (cudownie), to wylądowała w zupie. Jedliśmy ją w czwórkę, z czego jegomość D oczywiście marudził, bo nie dość, że zupa była bez mięsa, to na dodatek była z curry. No co kto lubi. Dla reszty była w dechę.  Składniki: 750 ml bulionu warzywnego 500 g dyni hokkaido (waga bez pestek) 1 cebula 1 mała główka(...)łyżeczkę oleju, wrzucamy do niego kawałki cebuli, smażymy około 3 minut. Dodajemy do tego kawałki dyni i obrane ząbki czosnku, curry i bulion. Gotujemy 5 minut, doprawiamy solą, studzimy. Do blendera wrzucamy zawartość garnka, miksujemy na gładki krem. Zupę przelewamy do misek, dodajemy jogurt, natkę, grzanki i słonecznik

Kardamonovy
Krem z marchewki i batatów 121

Ekspresowa zupa idealna na kolację. Zupa krem z marchewki i batatów, doprawiona ostrym curry i zabielona mleczkiem kokosowym. Gęsta, sycąca i kolorowa. Warto sięgnąć po słodkie, pomarańczowe ziemniaki, gdyż mają znacznie więcej wartości odżywczych niż tradycyjne. Są bogactwem witamin z grupy B, witaminy C, E oraz wapnia, fosforu, żelaza, jodu. W połączeniu z marchewką tworzą nie tylko smaczne danie(...)talarki. Ząbek czosnku drobno siekamy. W większym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy wszystkie warzywa kilka minut. Wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Zupę miksujemy na krem, dodajemy mleczko kokosowe, pastę curry i przyprawiamy do smaku kurkumą, kolendrą, ewentualnie solą i pieprzem. Podgrzewamy całość kilka minut, aż smaki się połączą. Podajemy z prażonymi pestkami słonecznika i dyni

Smak mojej kuchni
Zupa krem z marchwi 111

wyglądu i konsystencji przypomina zupę dyniową. Jeśli więc lubisz zupę krem z dyni, spróbuj koniecznie kremu z marchewki. Oczywiście, jeśli lubicie mocne, ostre smaki, możecie dodać do zupy więcej przypraw jak curry czy papryka. Ja na pewno następnym razem spróbuję wariant z dodatkiem soku i skórki z pomarańczy. Serwując tą zupę możemy dodać również podprażone pestki dyni czy słonecznika. Zupa

Mieszam w Garnku
Tikka masala według przepisu Gordona Ramsaya 92

multikulturowej Wielkiej Brytanii. A na londyńskim East Endzie, przy Brick Lane, jest tyle hinduskich knajpek specjalizujących się w różnych odmianach tikka masala, że cały ten obszar nazywany jest powszechnie „Curry Mile”. Jednak potrawa łącząca znany od wieków w kuchni hinduskiej chicken tikka (kurczak na ostro w przyprawach) i europejskiej proweniencji sos pomidorowy, powstała w szkockim Glasgow w 1971 roku(...)się awanturować, że jest zbyt sucha i ostra. Tymczasem Ali Ahmed przygotowywał dla siebie w kuchni zupę pomidorową. Od jakiegoś czasu dokuczały mu wrzody żołądka, więc zupa była, zupełnie nie po hindusku, bardzo delikatnie przyprawiona. Niewiele myśląc, kucharz wrzucił na patelnię pikantnego kurczaka curry i zalał go gęstą zupą pomidorową. Po chwili dodał kilka łyżek jogurtu, by zagęścić

smakowitehistorie.com
Zupa krem z selera, imbiru i curry z prażonymi jabłkami i chipsami z selera 84

Selerowa zupa krem z imbirem i curry jest pyszna i delikatna w smaku. Dodatek smażonych jabłek i chipsów z selera dodaje jej charakteru i bogatszego smaku. W przepisie pod koniec(...)miksowania dodaję do zupy jogurt naturalny. Jeżeli chcemy aby danie było wegańskie jogurt możemy pominąć a krem lekko zakwasić sokiem z cytryny lub zastąpić jogurt mlekiem kokosowym i dodać soku z cytryny. Składniki ZUPA 300 g selera korzeniowego 150 g selera naciowego 30 g szalotki 10 g imbiru świeżego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka curry w proszku

Tajemnice Smaku
Zupa-krem z kukurydzy 151

Zupkę kukurydzianą gotowałam po raz pierwszy za namową córki, która uwielbia kukurydzę pod każdą postacią. Zupa zasmakuje tym, którzy uwielbiają kukurydzę :) Składniki:    1 litr bulionu warzywnego    puszka kukurydzy    jarzynka do smaku    szczypta curry    szczypta cynamonu    pół łyżeczki startego imbiru    2 łyżki mleczka kokosowego Przygotowanie:  Gotujemy(...)ugotuję to wywaru zrobi się około pół litra. Gdy nasza kukurydza zmięknie  całą zupkę trzeba zmiksować na konsystencję kremu. Dolewamy mleczko kokosowe (pomalutku aby zupa się nie zważyła), dosypujemy jarzynki, startego imbiru. curry i cynamonu. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Ja zupę kukurydziana podałam z grzaneczkami

Amatorka kuchenna
Aksamitny krem dyniowy z curry 139

Spotkałam się z opiniami, że krem z dyni jest niesmaczny, mdły i słodki. Wcale taki nie musi być! Polecam zupę w wersji wytrawnej z curry, czosnkiem i białym pieprzem. Jest aksamitna i kremowa w konsystencji o bardzo wyrazistym smaku. Składniki 1kg miąższu z dyni 2 średnie białe cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 1l bulionu sól, biały pieprz

Pyry na Gaz
45. Zdrowo, pożywnie & kolorowo: czyli marchwiowo-czosnkowa zupa krem! 182

zachowania wspaniałych barw), ale uwierzcie, że jedzone razem smakują wspaniale! Część marchwiowa jest odrobinę pikantna(jest to zasługa kolorowego pieprzu, chili i curry) i fajnie wypełnia się z  kremem czosnkowym, który stanowi tą łagodniejszą bazę. My zupy kremy uwielbiamy, bo nie dość, że cieszą oko to są bardzo syte i bogate w witaminy.Też lubicie? Jeśli tak to spróbujcie(...)ząbków czosnku (w zależności od Waszych upodobań) 3 łyżeczki rozdrobnionego koperku 1/4 szklanki śmietanki 36% 2-3 łyżki masła do smażenia przyprawy: 1łyżeczka kolendry rozdrobnionej w moździerzu, curry, imbir mielony, świeżo starta gałka muszkatołowa, chili, papryka słodka, świeżo zmielony pieprz oraz sól morska (może być zwykła) sezam lub migdały do posypania   Przygotowanie:  Wywar warzywny rozdzielamy mniej więcej

Symfonia Smaków
Zupa kalafiorowa delikatnie orientalna 161

kiszenia kapusty na jesień!!! Ale wracając do kalafiora... bardzo lubię latem spożywać zupy a ta jest naprawdę wyjątkowa. Cheddar idealnie podkreśla smak kalafiora i ta nutka curry i kuminu w tle - pycha! ZUPA KALAFIOROWA Z SEREM CHEDDAR Składnik 100 g sera cheddar litr bulionu z kurczaka pół litra mleka 2 nieduże ziemniaki mała marchewka mała pietruszka średni kalafior 2 łyżeczki(...)się bulionu wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę, po ok 5 minutach dorzucamy ziemniaki (także pokrojone w kostkę). Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i wrzucamy na nie curry i kumin, ciągle mieszając chwilę smażymy (ok 30 sekund) uważając by przyprawy się nam nie przypaliły bo zgorzknieją. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę - mieszamy i czekamy aż cebula zmięknie

sierotka maRysia w kuchni