zupa curry - 1500 przepisów (strona:13/100)

Potrawy na Sylwestra 2016 194

fetą Sałatka z łososiem i granatem Roladki z bakłażana faszerowane serem feta Mus szparagowy z krewetkami Pieczarki faszerowane mięsem krabowym Tradycyjny hummus Pasta pieczarkowa ze szczypiorkiem Węgierska zupa gulaszowa Curry z wołowiny Kefta wołowa Bułeczki z pieczarkami Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem, fetą i papryką Pizza bianca z szynką parmeńską i rukolą Potrawka z ciecierzycy Smacznego

Codzienne Gotowanie
Kotlety jajeczne z dynią 135

Kończą się Wam pomysły na wykorzystanie dyni? Zupa, ciasto, curry, ... Mi też zaczęły się kończyć i w poszukiwaniu inspiracji trafiłam na przepis na kotlety jajeczne z dynią na blogu kwestiasmaku.com. Okazało się to strzałem w dziesiątkę bo kotleciki nie dość, że pyszne to jeszcze proste do przygotowania. W towarzystwie ulubionej sałatki na pewno zadowolą każdego smakosza

Milion Smaków
Czekoladowe Muffiny z Cukinią (bezglutenowe) 164

dania na wynos. Nad daniami do pracy popracuję jak tylko skończę malowanie, bo osobiście mam już dosyć mojego jedzenia w biegu. Przepisy podzielone są na kilka kategorii: Jajka Zupy Sałatki Curry, Ryże, Makarony, Placki Klopsy Wypieki Słodkie Wypieki Słone Pasty do chleba Dodatki Dużo tego, prawda? Osobiście mam na celowniku kilkanaście przepisów, bo listy składników nie są wymyślne, a sposób

Blondynka Gotuje
Pikantny kalafior. 278

Kalafior w języku hindi to  gobi . Słowo to odnajdziecie w nazwach bardzo wielu indyjskich potraw. Gobi w formie curry, masali, zupy, smażony w cieście, będący farszem, marynowany, pieczony... Sam, lub w towarzystwie innych warzyw (bardzo często ziemniaków). W sosach rzadszych, lub bardzo gęstych. I pewnie w wielu kolejnych kombinacjach, których teraz nie pamiętam. Kiedy pomyślę o wartościach płynących

zadanie-gotowanie
Grillowana rzymska sałata i najlepszy sos z tahini 170

mini sałatki, które, nie dość, że stanowią idealną porcję zieloności na jedną osobę, to jeszcze można z nimi robić cuda. Nie tylko surowe. Sałatę rzymską dodawałam do zup, do curry. A tym razem postanowiłam pogrillować. I wiecie co? Nie wiem, która wersja odpowiada mi bardziej – surowa czy ... [Read more

Gotuj z Blue Raven
Krem pieczarkowy z curry 86

Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ! ) Available from: Condition: Good ! Order now!

Eksplozja smaku
Orientalna zupa z dynią, curry i szpinakiem 133

Rety jakie to było dobre, niestety już w czasie przeszłym. Wszystko zjedzone, a zupa palce lizać!. Curry uwielbiam, szpinak i bulgur też, więc cóż zupa skazana była na sukces. Może ktoś ma ochotę się po delektować nutką orientu połączoną z dynią?. Już piszę przepis... Składniki: - 1/2 dyni piżmowej, tak ok. 30-35 dag po obraniu ze skórki - 50 dag fileta(...)piersi kurczaka - 1 litr bulionu - 10 dag kaszy bulgur, ( opcjonalnie, bo możecie dodać inną ) - 1 łyżka pasty curry, ( dałam czerwoną ) - 2 łyżeczki mielonego curry - 2 łyżeczki mielonej kurkumy - puszka mleczka kokosowego, 400 ml - 3 garście liści szpinaku - olej kokosowy do smażenia, 3 łyżki 1. Olej kokosowy rozpuszczamy w dużym rondlu i smażymy mięso pokrojone w kostkę do czasu aż się

Apetyczna babeczka
Zupa tajska z krewetkami 210

Zupa tajska z krewetkami to klasyka kuchni tajskiej. Niezwykła, rozgrzewająca. Lekko pikantna (stopień możecie dopasować sami), słodkawa od mleka kokosowego, lekko orzechowa od curry. Aromatyczna, kolorowa. Nie da się jej zapomnieć, za to można się od niej uzależnić. Wbrew pozorom, bardzo prosta i dość szybka. Składniki: ok. 600-800 g krewetek średnich lub dużych (min. 31/40) 1-2 łyżki czerwonej(...)miękkości). Krewetki zdjąć z patelni i odłożyć. Na tej samej patelni (nie myjemy jej po krewetkach) szybko zeszklić szalotkę z czosnkiem, dodać pastę curry (im więcej dodacie, tym ostrzejsza będzie zupa) i marchewkę – podsmażać 2-3 minuty. Dolać trochę bulionu i dusić przez 3-5 minut. Dodać seler i paprykę, dobrze zamieszać i przelać wszystko do garnka. Dodać połowę

Pociąg Do Kuchni
Piekielna zupa z czerwonej soczewicy 171

selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba(...)imbir. Smażymy około 5 minut. Przyrządzone składniki przekładamy powoli do gotującego się bulionu (tak około 2.5 litra bulionu wraz z warzywami jakie w nim są). Do gotującej się zupy dodajemy kurkumę, curry, lubczyk, czosnek niedźwiedzi. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy blenderem. Zupę podajemy z czosnkiem niedźwiedzim, uprażonymi orzechami nerkowca, jagodami goi oraz z posiekanym koprem włoskim. Dlaczego koper włoski

ClauditteMissCooking
Zupa porowa z charakterem 141

NONE Mama obdarowała mnie większą ilością pora i aby się nie zmarnował, część pokroiłam na porcje do warzywnych zup czy rosołu, surówek a z części ugotowałam zupę porową. Ale nie taką zwyczajną ale taką z charakterem,   pastą curry i mleczkiem kokosowym.   Smakowała bardzo dobrze Składniki : 4 sztuki   białej części pora 165ml mleczka kokosowego u mnie Blue Dragon(...)który później może nam chrzęścić w zębach. Pokroić go w cienkie plasterki i dusić na maśle do momentu aż zrobi się szklisty dodać pastę curry następnie podlać bulionem około 1,5litra.  Oczywiście ostrość zupy można dowolnie modyfikować, moja wyszła dość pikantna ale taką lubimy. Do wywaru z pora dodać serek topiony i pozwolić mu się ładnie rozpuścić do tego

W garach u Gosi
Zupa z soczewicy 143

przepis na sycąca zupę z soczewicy. I choć wydaje się, że będzie mało ciekawa w smaku, to muszę Wam powiedzieć, że nic bardziej mylnego. Dodatek pasty curry sprawi, że zupa będzie miała "pazur". Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Zupa z brokułem i tortellini w stylu tajskim w 15 minut 143

Bardzo lubię takie smaki, tajska kuchnia to jedna z moich ulubionych. Ta zupa jest delikatna z nutką pikanterii. Jeśli chcecie bardziej pikantną to trzeba dodać więcej pasty curry. Do garnka wlać wodę, dodać oczyszczoną i pokrojoną drobno marchewkę i korzeń pietruszki, pora pokrojonego drobno. Od brokuła odciąć grubą łodygę i dodać do wody. Dodałam również kilka dużych kwiatków z brokuła(...)siebie skondensowaną kostkę z wywarem to dodać jedną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 10 minut. Brokuł rozdzielić na małe kwiatki i dodać do zupy razem z tortellini. Wlać mleczko kokosowe, dodać curry i gotować 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać śmietanę i wymieszać. Na koniec można posypać natką pietruszki. Smacznego. Wykonanie zupy w Thermomix

Kuchnia Pokoleń
22.Lekko orientalny wtorek czyli: zupa pomarańczowo-kokosowa! 225

naszych talerzach powinny królować pastelowe, ciepłe - takie mocno rozgrzewające.. Dlatego też dzisiaj mając chęć na ciepłe i smakowite barwy postanowiłam ugotować zupę kokosowo-pomarańczową!  Zupę przyprawiłam dość sporą ilością curry i kurkumy, które charakteryzują się właśnie pięknym żółtym kolorem! A żeby zupie nie było smutno i była bardziej aromatyczna przygotowałam również pulpeciki z piersi indyka z czosnkowo-pietruszkowym(...)mieszamy. Całość gotujemy na najmniejszym ogniu. Na garnek umieszczamy przykrywkę tak, aby nie zakrywała go całkowicie.  Zupę gotujemy od 25 do 30min, często mieszając, aby nic nie przywarło do dna.  W połowie czasu gotowania dodajemy: fileciki wykrojone z pomarańczy, curry, gałkę muszkatołową, tymianek, brązowy cukier, sól i świeżo zmielony pieprz i doprawiamy wedle smaku, finalnie mieszamy. Przed

Symfonia Smaków
Rozgrzewający krem z pieczonej dyni i słodkiej papryki! 150

słodkie czerwone papryki - 4 ząbki czosnku - 5 łyżek syropu klonowego - 10 łyżek oliwy z oliwek - mielona kolendra - cynamon - kilka szczypt kardamonu i chili - 1 łyżeczka curry - 2-3 kromki chleba Do wykonania zupy polecam Wam użyć dynię Hokkaido bądź dynię piżmową.  Dynię kroimy na grube plastry usuwamy gniazda nasienne. Skórkę zostawiamy. Myjemy kawałki pod bieżącą wodą, układamy na blaszce(...)patelni orzechami włoskimi lub laskowymi. Potem wystarczy je rozgnieść wałkiem i posypać dodatkowo grzanki na zupie. - trzeci wariant z mięsem: mięso z kurczaka obtocz w przyprawie curry usmaż na oleju, i dodaj do zupy. Pyszne! Polecam na jesienny obiad

SMYKWKUCHNI
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 234

gotuje na parze. Techniki te nie wymagają  długiego czasu, łatwo więc przygotować się naprędce. Wyjątkiem jest curry, które, dla wydobycia pełni smaku, należy dusić na wolnym ogniu. Podstawą wielu znakomitych dań są pasty: zielona i czerwona curry, brązowa curry (massaman) czy słodko-kwaśna hung lay, których pikantny smak często jest równoważony dodatkiem mleczka kokosowego- kolejnego niezbędnego w kuchni tajskiej(...)jednak liście. Porwane lub posiekane dodaje się do potrawy, by nadać jej limonkowy aromat, jednocześnie nie wprowadzając kwaśnego smaku. Liści kaffiru używa się najczęściej do potraw tajskich, jak zupy i dania curry. Liście kaffiru dostępne są w sklepach azjatyckich jako świeże, suszone lub mrożone. LIŚCIE PANDANA- Liście pandanu są stosowane najczęściej w kuchni indonezyjskiej, malezyjskiej i tajskiej. Nadają potrawom (głównie

ClauditteMissCooking

Proponowane wyszukiwania