naszych talerzach powinny królować pastelowe, ciepłe - takie mocno rozgrzewające.. Dlatego też dzisiaj mając chęć na ciepłe i smakowite barwy postanowiłam ugotować zupę kokosowo-pomarańczową! Zupę przyprawiłam dość sporą ilością curry i kurkumy, które charakteryzują się właśnie pięknym żółtym kolorem! A żeby zupie nie było smutno i była bardziej aromatyczna przygotowałam również pulpeciki z piersi indyka z czosnkowo-pietruszkowym(...)mieszamy. Całość gotujemy na najmniejszym ogniu. Na garnek umieszczamy przykrywkę tak, aby nie zakrywała go całkowicie. Zupę gotujemy od 25 do 30min, często mieszając, aby nic nie przywarło do dna. W połowie czasu gotowania dodajemy: fileciki wykrojone z pomarańczy, curry, gałkę muszkatołową, tymianek, brązowy cukier, sól i świeżo zmielony pieprz i doprawiamy wedle smaku, finalnie mieszamy. Przed
Symfonia Smakówsłodkie czerwone papryki - 4 ząbki czosnku - 5 łyżek syropu klonowego - 10 łyżek oliwy z oliwek - mielona kolendra - cynamon - kilka szczypt kardamonu i chili - 1 łyżeczka curry - 2-3 kromki chleba Do wykonania zupy polecam Wam użyć dynię Hokkaido bądź dynię piżmową. Dynię kroimy na grube plastry usuwamy gniazda nasienne. Skórkę zostawiamy. Myjemy kawałki pod bieżącą wodą, układamy na blaszce(...)patelni orzechami włoskimi lub laskowymi. Potem wystarczy je rozgnieść wałkiem i posypać dodatkowo grzanki na zupie. - trzeci wariant z mięsem: mięso z kurczaka obtocz w przyprawie curry usmaż na oleju, i dodaj do zupy. Pyszne! Polecam na jesienny obiad
SMYKWKUCHNIgotuje na parze. Techniki te nie wymagają długiego czasu, łatwo więc przygotować się naprędce. Wyjątkiem jest curry, które, dla wydobycia pełni smaku, należy dusić na wolnym ogniu. Podstawą wielu znakomitych dań są pasty: zielona i czerwona curry, brązowa curry (massaman) czy słodko-kwaśna hung lay, których pikantny smak często jest równoważony dodatkiem mleczka kokosowego- kolejnego niezbędnego w kuchni tajskiej(...)jednak liście. Porwane lub posiekane dodaje się do potrawy, by nadać jej limonkowy aromat, jednocześnie nie wprowadzając kwaśnego smaku. Liści kaffiru używa się najczęściej do potraw tajskich, jak zupy i dania curry. Liście kaffiru dostępne są w sklepach azjatyckich jako świeże, suszone lub mrożone. LIŚCIE PANDANA- Liście pandanu są stosowane najczęściej w kuchni indonezyjskiej, malezyjskiej i tajskiej. Nadają potrawom (głównie
ClauditteMissCookingdrobiowego Krakus. Dzięki temu skróciłam czas przygotowania tej aromatycznej zupy. Polecam #krakus #smacznieiszybko Składniki: 6-7 sporych ziemniaków 400 g obranej dyni 300 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus + 700 ml wody 1 spora cebula 1 ząbek czosnku 10 dag kiełbasy lisieckiej 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka majeranku pół łyżeczki curry pieprz, sól Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy(...)rozgrzanym przesmażamy cebulę razem z czosnkiem. Dodajemy do wywaru i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Kiełbasę kroimy w plasterki i rumienimy ją na patelni. Zupę doprawiamy majerankiem, curry oraz solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy garnek z gazu i blendujemy zupę na krem. Rozlewamy ją na talerze i na wierzchu układamy plasterki rumianej kiełbaski. Przepis
słodkie i nie tylko historie kulinarneograniczoną trwałość świeżych dyń. Może być przyrządzana na bulionie wołowym, drobiowym i w wersji wegetariańskiej warzywnym, zaś sama dnia pieczona w piekarniku lub gotowana. Istnieją różne wersje zupy, np. z imbirem, curry, chilli, mleczkiem kokosowym, serem. Moją ulubioną na chłodne jesienne dni jest wersja z imbirem, chilli i mleczkiem kokosowym, rozgrzewająca lekko pikantna i pełna aromatów. Krem z dyni Dania
lysygotuje.plkilka grzybowych przysmaków. Uwielbiam zupy nad czym bardzo ubolewa moja rodzina, bo Oni najchętniej jedzą mięso w wydaniu smażonym, a ja przez 7 dni w tygodniu mogę tylko zupy. Smak podkręciłam curry i kurkumą, bo mam słabość do tych przypraw, a poza tym są bardzo zdrowe. Składniki na zupę: - 2 litry dobrego bulionu, warzywnego lub mięsnego - 2 szklanki małych kurek
Apetyczna babeczkasoczewicy Składniki na 4 porcje: 3 duże marchewki 1/4 korzenia selera (niedużego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g soczewicy czerwonej 1,5 l bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni Wykonanie: Cebulę i czosnek kroimy drobno, marchew obieramy i kroimy w plasterki, seler kroimy w kostkę(...)bulion, dodajemy soczewicę i gotujemy około 15-20 minut do miękkości warzyw. Zupę miksujemy na krem, w razie konieczności rozrzedzamy wrzątkiem. Zupę ponownie podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem, curry i kurkumą. Gdy zupa się zagotuje zdejmujemy rondel z palnika. Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami zupy, mieszamy z kremem. Krem podajemy udekorowany płatkami migdałów. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniZupa z kurczakiem Składniki: 1 mały kurczak, około 1,2 kg 1,5 l wrzątku 1 liść laurowy 4 liście pora + resztę pora 1 cebula 1 czosnek solo 2 rozetki kapusty pak choi 1 pietruszka 1 batat 150 g groszku, mrożonego 2 łyżki natki pietruszki 100 g mozzarella 150 ml śmietanki sól do smaku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka curry(...)obierz z kości i skóry i włóż z powrotem do garnka. Pokrój resztę pora w krążki. Poszatkuj pak choi i dodaj do zupy. Dodaj również rozmrożony groszek. Zagotuj zupę, dopraw pieprzem, curry i gotuj przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj utartą mozzarellę i śmietankę. Mieszaj zupę, aż mozzarella się rozpuści. Usmaż boczek i lekko przestudzony pokrusz. Podaj zupę
codojedzeniałyżki tartego parmezanu kolorowy pieprz w młynku sól himalajska 4 ząbki czosnku ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki curry szczypta gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki chili w proszku Do posypania: 4 łyżki pestek dyni kilka kromek chleba orkiszowego/żytniego (u mnie ziarnisty na zakwasie) parmezan Przygotowanie: ZUPA: Groszek zagotować w litrze wody, zmniejszyć ogień i wlać rosół. Gotować na małym ogniu przez(...)kilka minut. Po tym czasie zupę zmiksować blenderem. W zależności od pożądanej konsystencji można dodać więcej wody. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy razem z curry, chili, kurkumą i gałką muszkatołową. Następnie dodać parmezan oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem. GRZANKI: Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Następnie na suchej
Ze smakiem i z pasjąsłoneczna zupa na indyczych skrzydłach . Prosta w przygotowaniu aromatyczna,a nawet bym powiedziała że śliczna " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> , dzięki dodaniu przyprawy curry . Jeśli ktoś kocha zupy, tak, jak ja , będzie nią zachwycony . Pasuje na każdą porę roku , doskonała na świeżo , zaraz po ugotowaniu i drugiego dnia po odgrzaniu . Po prostu dobra, uczciwa , zupa " class(...)gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem , do momentu aż mięso będzie miękkie , a cebula zacznie się rozgotowywać . Odławiamy skrzydła , odstawiamy , a zupę delikatnie rozdrabniamy blenderem , nie na krem – tylko trochę , do momentu uzyskania złotej barwy . Doprawiamy curry i chilli , wsypujemy pęczak i gotujemy , tak długo aż kasza będzie miękka . Na koniec wkładamy skrzydła ,żeby się podgrzały , po czym wykładamy
Ogrodnik w podróżyprawie wszystkich moich dań, a dziś przedstawiam ją w postaci zupy z mleczkiem kokosowym, kurczakiem i grzybami w stylu orientalnym. Dodatek imbiru, chilli i pasty curry dodaje jej mocy i charakteru i dzięki nim zupa nie jest mdła jak inne typowe cukiniowe. Ponadto, jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu, świetnie sprawdzi się na obiad w zapracowanym tygodniu. Zapraszam(...)zmiękną. Dodaj mleko kokosowe i gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw porządnie cukrem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem i podawaj zupę posypaną bazylią. Przygotowanie Tefal Companion: W misie TC wyposażonej w mieszadło dodaj olej, kurczaka, pastę curry i chili i uruchom program Slow cook P1 na 3 minuty. Dodaj bulion i wszystkie warzywa i uruchom program Slow cook
karmelowysię w pełni udało. Dobrze ją przyprawiłam solą i pieprzem cayenne, zyskała zdecydowany smak. Świetnie pasują do niej kurkuma i curry oraz czosnek. Najlepsza po kilku godzinach, kiedy wszystkie smaki się ze sobą połączą. Zupę podałam z posiekanym koperkiem i posypałam podprażonym słonecznikiem i pestkami dyni. Nieskromnie powiem, że mój przepis autorski zasłużył na szóstkę, hehe ;-). A Wy co robicie(...)pokroić w kostkę, dodać do cebuli, pora oraz czosnku i wszystko razem podsmażyć około 5 minut. Zalać bulionem i gotować jeszcze około 20 - 25 minut. Przyprawić zupę solą, pieprzem cayenne, kurkumą i curry. Kiedy warzywa będą miękkie, zestawić garnek z ognia, zmiksować zupę na krem przy pomocy blendera. Dodać jogurt grecki oraz sok z cytryny i ponownie zmiksować. Pestki dyni
Zakątek rozkoszy kulinarnychKurczak curry prosty przepis na kurczaka w sosie curry. Kurczak curry to podstawowy przepis na szybkie i łatwe indyjskie curry - danie, które przygotujesz w niespełna pół godziny albo przyrządzisz w wolnowarze. Aksamity, aromatyczny sos i delikatne mięso pasują zarwano do ugotowanego na sypko ryżu, jak i pszennego pieczywa (koniecznie zobacz przepis na indyjski chleb naan z patelni(...)pół łyżeczki przyprawy curry Wszystkie składniki na czerwoną pastę curry zmiel w blenderze na gładką pastę Kurczak curry przepis 1. Kurczaka umyj, pokrój na kawałki o wielkości "na jeden kęs", oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i odstaw na około 10 minut. 2. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj zmieloną pastę curry i smaż na średnim ogniu około
Cztery FajeryUwielbiana w moim domu smaczna, aksamitna i aromatyczna zupa - krem z cukinii z dodatkiem czosnku, cebuli, serka topionego oraz gałki muszkatołowej i curry. Najlepiej zasmakuje podana z groszkiem ptysiowym lub grzankami, gwarantuję że zachwyci nie jedno podniebienie. składniki na 4 porcje 3 średnie cukinie 2 cebule 4 ząbki czosnku 500 ml bulionu 100 g serka topionego 3- 4 łyżki(...)cały czas mieszając. Warzywa w garnku zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości cukinii. Gdy cukinia będzie już miękka dodajemy serek topiony i wszystko mieszamy aż się rozpuści. Zupę doprawiamy gałką muszkatołową, przyprawą curry oraz czarnym pieprzem, na końcu dodajemy szczyptę soli, zupę odstawiamy z ognia i przestudzamy. Lekko ostudzoną zupę miksujemy na aksamitny krem i podajemy gorącą z groszkiem ptysiowym
Smakowite Daniaryżu, jednak możecie być pewni, że za jakiś czas pojawi się wersja z ryżem, ponieważ kiedyś taką jadłam i bardzo mi smakowała:) Przepis na tę zupę zaczerpnęłam ze strony Curry and Comfort , wprowadziłam jedynie niewielkie modyfikacje. Zupa wyszła bardzo smaczna, z dużą ilością mięsa, aromatyczna i dość pikantna. Polecam ją wszystkim, nie tylko fanom kuchni indyjskiej;) Składniki
Codzienne Gotowanie