ręką. Do zrobienia zupy użyłam świeżych składników - trawy cytrynowej, imbiru, czosnku, dymki, chilli, ale możecie także posiłkować się gotową tajską pastą curry - zieloną, żółtą lub czerwoną. Kupicie ją w większości hipermarketów i dyskontów. Tajska zupa kokosowa: 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru 1 duży ząbek czosnku 1 papryczka chilli 1 cebula dymka bez szczypioru 1 łodyga trawy cytrynowej
Cooking Monsterwiem co ma w sobie zupa pomidorowa. Kochają ją wszyscy. Bynajmniej ja nie znam osoby, która nie lubiłaby zupy pomidorowej. Powstała nawet piosenka sławiąca tą zupę! Przygotowałam ją na sposób hinduski. Pomidorowa o smaku curry. Aromatyczna. Kremowa konsystencja. Pyszna na ciepło i zimno. Składniki: 2 puszki pomidorów krojonych Łowicz cebula 2 ząbki czosnku 1 mała puszka mleczka kokosowego(...)koncentratu pomidorowego Łowicz Curry: przygotuj sama lub użyj gotowej mieszanki 0 jednak namawiam do wykonania samemu Po pół łyżeczki : kurkumy kolendry kozieradki kminu rzymskiego gorczycy białej imbiru suszonego lub świeżego papryki słodkiej gałki muszkatołowej mielonego ziela angielskiego szczypta chili szczypta cynamonu 1 goździk Do garnka w którym będzie gotowała się zupa wsyp wszystkie przyprawy. Zacznij
AZgotuj!Bardzo aromatyczne ale nie ostre danie. Idealne w połączeniu z chlebkami naan. Moja 2 letnia córka zjada podwójna porcje. Bo kto nie lubi dobrze doprawionych ziemniaków
Mohiellaszparagów w postaci samych kłosów. Nieco droższe, ale nie muszę już odcinać twardych końcówek. Końcówki właściwie nie stanowią problemu, bo można je wykorzystać do gotowania zupy szparagowej. Dzisiaj jednak na niedzielny obiad ugotowałam kremowe curry. Curry można podać z ryżem , bulgur lub inną kaszą. Jeśli macie czas i ochotę to możecie upiec naan z patelni i przyrządzić raita . Uwielbiam kuchnię
codojedzeniaświeżych pomidorów 1/2 l mleka kokosowego 3 ząbki czosnku 2 cebule 1 cytryna 1 kawałek świeżego imbiru( ok 3 cm) 2 łyżki curry 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1,5 … Czytaj dalej zupa indyjska
gotuj ze mnągęstą zupą . Czerwoną soczewicę podaje w moim domu na różne sposoby i stwierdzam, że kremy są z niej zdecydowanie najlepsze. Kolor, aromat, konsystencja i smak - wszystkie te cechy idą ze sobą w parze. Przyrządzona z warzywami i przyprawami, stanowi smaczną całość. Składniki: 0,3 kg czerwonej soczewicy 2 marchewki puszka krojonych pomidorów gałązka lubczyku 20ml mleczka kokosowego łyżka curry łyżka(...)garnuszka z roztopionym masłem. Chwilę dusimy. Do garnka dodajemy umytą i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz papryczkę, które zalewamy pomidorami z puszki oraz odsączoną soczewicą. Do gotującej się zupy dodajemy kolendrę oraz lubczyk i pod przykryciem gotujemy ok 20 minut, dolewając mleczko kokosowe. Kiedy warzywa zmiękną, a soczewica napęcznieje całość blendujemy i doprawiamy przyprawami oraz koncentratem pomidorowym. Podajemy
ChilliJemywidzicie ostatnio na blogu królują dania kuchni tajskiej, było juz curry , coś warzywnego , coś na słodko , a teraz pora na zupę, które również w tej kuchni są popularne. Jednoczśnie wpisuje się ona idealnie w moje Płynne Czwartki, które ostatnio nieco zaniedbałam;) Ta południowoazjatycka zupa to lekki bulion, który doprawia się indywidualnie. Jest to fantastyczny pomysł, ponieważ gotuje się bazę
Codzienne Gotowaniecoraz bardziej wakacyjnie. Ostatnio podczas tak zwanego sprzątania lodówki znalazłam batata, cukinię oraz dorodny pęczek pietruszki. Postanowiłam, że z takich składników może wyjść całkiem smaczna zupa. I tak tez zrobiłam. Dzięki dodaniu do niej curry zyskała piękny słoneczny kolor. Składniki: 1 średni batat, pokrojony w kostkę 1 średnia cukinia, pokrojona w półplasterki pęczek pietruszki, drobno posiekany duża cebula, drobno posiekana(...)przyprawy: sól, pieprz, curry 1l bulionu warzywnego 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany do zabielenia Przygotowanie: W rondelku rozgrzewamy masło i szklimy cebulkę. Do dużego garnka wlewamy bulion i wrzucamy batata. Gotujemy aż będzie w pół miękki. Do garnka z batatem dodajemy cukinię, cebulkę oraz pietruszkę. Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie. Zupę doprawiamy przyprawami oraz zabielamy śmietanką. Smacznego
Życie ze smakiemsurowych średnik krewetek (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić przez 12 godz. w lodówce), 400 ml odtłuszczonego mleka kokosowego, 500 ml bulionu, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 1-2 czerwonej pasty curry, 1 trawa cytrynowa (opcjonalnie), pieprz, sok z cytryny, sos rybny lub jasnego sosu sojowego, zielenina (koperek, kolendra, bazylia itp.), czarny sezam do posypania. 1 łyżka oleju arachidowego lub oliwy(...)topinambur obrać i pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i grubszą część trawy (ok. 10 cm) drobno posiekać. Na oleju, w rondlu na zupę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać trawę cytrynową (obie części) i pastę curry, smażyć kilkanaście sekund. Dodać połowę mleka, smażyć ok. minutę. Dodać posiekane bataty i topinambur, zalać bulionem, gotować na małym ogniu do miękkości batatów
SzczyptaSmaQprzepisu. Składniki 500 g filet z kurczaka 1 marchew korzeń selera seler naciowy jabłko por cebula czerwona 2-3 ząbki czosnku 2 litry bulionu curry,papryka mielona wędzona,sol,pieprz,kurkuma … Czytaj dalej Pikantna zupa z kurczaka
gotuj ze mnąKremowa, rozgrzewająca zupa idealna na chłodne dni. Słodycz batatów doskonale przełamuje dodatek curry i chilli. 6-8porcji - 3 bataty - 2 litry bulionu warzywnego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - pół łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżeczki przyprawy curry - szczypta chilli - sól i pieprz do smaku - szczypta wędzonej papryki Do podania: - dressing zielony(...)garnku na oliwie. Gdy cebula jest szklista dodaję kolendrę, curry, chilli i odrobinę wędzonej papryki. Całość przesmażam około 1 minuty a nastepnie dodaję pokrojone w kostkę bataty i jeszcze chwilę smażę. Następnie zalewam wszystko gorącym bulionemi i gotuję około 20 -25 minut. Zupę miksuję na gładki krem i doprawiam solą i pieprzem. Podaję
Simple Dishsłoneczne. SKŁADNIKI: 1 duży seler korzeniowy 3 małe ziemniaki 1 cebula około 2 łyżki startego świeżego imbiru 5 kuleczek ziela angielskiego 1 łyżeczka curry sól, pieprz świeżo mielony naturalna przyprawa do zup - mieszanka suszonych warzyw zioła Małgorzatki - kompozycja przypraw i ziół SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pokrojone warzywa gotujemy w litrze wody, doprawiamy do smaku wyżej wymienionymi przyprawami (naturalną przyprawę
wege i kropkaZupa dyniowa z mlekiem kokosowym Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miski, wagę kuchenną, garnek, blender, łyżeczkę, łyżkę, szklankę. Przygotuj składniki (na 4 porcje): 80 dag dyni (po obraniu powinno zostać 50 dag dyni), 25 dag ziemniaków, 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego, 1 cebulę, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę mielonej kurkumy, ¼ łyżeczki mielonej ostrej papryki, 1 łyżeczkę przyprawy curry(...)się zeszkli, do garnka włóż dynię i ziemniaki. Całość dopraw szczyptą soli i smaż, mieszając. Po mniej więcej 5 minutach smażenia warzywa dopraw kurkumą, papryką curry i imbirem. Całość dokładnie wymieszaj i zalej bulionem. Zupę zagotuj, a następnie gotuj przez mniej więcej 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie warzywa powinny zmięknąć. Kiedy warzywa będą już miękkie, zupę zdejmij
blog.moje-pasje.infopomarańczowe. Można je wykorzystywać w naprawdę wielu postaciach. Ja osobiście bardzo ją lubię i często gości na moim stole. Prawda,że piękna? Proponuję dziś pyszną i pomarańczową zupę krem z dyni z mleczkiem kokosowym z dodatkiem świeżego imbiru. Jest sycąca, lekka i naprawdę pyszna. Składniki: 500 g kawałka dyni puszka mleczka kokosowego 2 szt. marchewek średni seler(...)tarce korzeń imbiru i czosnek. Wymieszałam warzywa. Następnie po około 5 minutach wsypałam pokrojoną dynię. Przyprawiłam pastą curry i garam masalą. Posoliłam do smaku. Kolej na mleczko kokosowe. Daje cudowny kokosowy smak i rewelacyjnie sprawdza się w zupach i sosach. Wymieszałam wszystko i zalałam wodą. Można zamiast niej użyć bulionu. Przykryłam i gotowałam około 20 minut
potrawyregionalnePysznie i kolorowo! Do tego zdrowo !!! ;-))) Przepyszna propozycja: kokosowo- dyniowa zupa z dyni podana z jaglanymi kluseczkami ze szpinakiem. Odważne, aromatyczne i bardzo smaczne danie! Idealne na zimowy obiad. Dla wszystkich miłośników szpinaków i dyni! ;-) SKŁADNIKI: - 4 garście świeżych liści szpinaku - posiekane - 3 łyżki serka o smaku czosnkowym - 2 żółtka - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 4 łyżki mąki ryżowej(...)dyni startej na tarce - 1 ząbek czosnku - puszka mleka kokosowego - 1,5 łyżki pasty curry tajskiej - chili według uznania - 1 łyżka oleju kokosowego - 2 szalotki cebulki - 400 ml wody - curry łyżeczka Wszystko gotujemy przez godzinę. Miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Gorącą zupę wylewamy na kluseczki! MMMniammmm!!!! PS. Smakowało? Podaj dalej
SMYKWKUCHNI