Takiej zupy pieczarkowej chyba jeszcze nie próbowaliście… Pyszna 😊 . To moja wersja pieczarkowego balti, które jadłam w Curry Me . P. S. Kto lubi, może dodać również ostrej papryki. Składniki: kilka łyżek oleju 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 mały kawałek świeżego imbiru ok. 500 g małych pieczarek ok. 0,5 l mleka kokosowego 1,5 filiżanki
Qlinarnie i QlinarnieProste czerwone curry z kurczaka uratowało w ubiegłym tygodniu moją kulinarną reputację. Wyobraźcie sobie leniwe, niedzielne popołudnie, wreszcie macie czas dla siebie, nigdzie Wam się nie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataŁatwe czerwone curry z kurczaka uratowało w ubiegłym tygodniu moją kulinarną reputację. Wyobraźcie sobie leniwe, niedzielne popołudnie, wreszcie macie czas dla siebie, nigdzie Wam się nie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawczesna jesień kulinarnie kojarzy mi się z dynią. Uwielbiam to warzywo za wszechstronne zastosowanie i wyśmienity smak. Świetnie tworzy kremowe zupy, jest idealnym dodatkiem do świeżo wyciskanego soku, ciasta lub potrawki. Dynia z dużą ilością curry i kremowym, delikatnie słodkim mlekiem kokosowym kreuje idealne danie na ocieplenie i umilenie tych chłodniejszych dni lata. Dorzucamy dużo białka (ciecierzyca), sporo kwasu
Jeść, by żyć w zdrowiuProste, szybkie do przygotowania i wyjątkowo smaczne tajskie czerwone curry z kurczakiem. Pikantne jak diabelski ogon, ze słodką nutą cukru palmowego i aromatem kokosa to świetny
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTo curry królowało w naszym compoundzie. Nigdy nie zapytałam skąd pochodzi przepis. Po prostu ktoś kiedyś je zrobił na wieczorne spotkanie przy basenie, zasmakowało nam, więc
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCzary-mary, przegląd zamrażarki i jest curry! Zamrożona późną jesienią dynia stała się głównym składnikiem tego dania. Moje zamiłowanie do potraw jednogarnkowych, które można odgrzewać, wzięło
Raj dla PodniebieniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: Mięso pozostałe z zupy (u mnie dwa małe udka kurczaka), 20 dag pieczarek, średnia cebula, większy ogórek kiszony, curry, pieprz cayenne, sól, papryka słodka odrobina bazylii. Przygotowanie: Mięso obieram ze skóry, dzielę na kawałki. Pieczarki kroję w plasterki, ogórka w półplastry, cebulę drobno siekam
JejKuchniaśredni udziec indyczy bez kości jedna mała cebula dwa ziela angielskie, liść laurowy, dwie łyżeczki majeranku, dwie łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki curry, szczypta kurkumy, łyżeczka soli, magi do smaku dwa ząbki czosnku łyżka śmietany (18% do zup) pół łyżeczki mąki ziemniaczanej łyżka oleju Wykonanie: 1.Udziec myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę
Mama z miastamarginesie - śledzie bardzo lubię), a raczej tatar ze śledzia z musztardą francuską oraz palony łosoś z serkiem miętowym. ZUPY - moją uwagę przykuła gęsta zupa rybna kokosowo-pomidorowa. DANIA GŁÓWNE - na pewno skuszę się na rybno-krewetkowe curry z dynią i pstrąga pieczonego w soli. Ciekawie zapowiada się również śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami (o mniam!). ŚWIĘTA - tutaj
bistro mamaindykiem, tajską zupę Tom Kha Kai - z kurczakiem, mlekiem kokosowym i ryżem jaśminowym, może trochę za delikatna ale bardzo smaczna zupa, burgera vegańskiego z cieciorki i z bakłażanem– to niestety nie był nasz faworyt..., zielone curry z ryżem jaśminowym - podbiło nasze serca. satay z kurczaka z sosem orzechowym, burger NOVO2, sernik w tempurze z sosem z mango, gorące
królestwo garówziemniaki 3 gałązki natki pietruszki 3 ząbki czosnku 0,5 litra wody sól szczypta curry zioła prowansalskie pieprz biały oliwa opcjonalnie: 100 g śmietanki 30 % lub mleka kokosowego Dodatkowo: 100 g nasion słonecznika szczypta soli szczypta wędzonej papryki łyżeczka oliwy z oliwek Przygotowanie zupy krem z cukinii: Do garnka wlać 2-3 łyżki oliwy. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić pokrojoną
kolorowotorcikowozagęszcza zupę. Często stosuję ją w zupach-kremach w tym celu. Jej dodatek podnosi też prozdrowotne właściwości zupy. 6-8 porcji - papryczka chili - 2 ząbki czosnku - kawałek imbiru (ok. 2 cm) - 2 szalotki - pół łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżeczk przyprawy curry - pół łyżeczki kurkumy - olej ryżowy - 3 cukinie - 2 litry bulionu warzywnego - puszka mleka kokosowego - 1 szklanka(...)razem z dodatkiem oleju, kurkumy, curry i kolendry. Przesmażamy pastę chwilę w garnku, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę cukinie. Smażymy razem około 5 minut. Dodajemy gorący bulion i gotujemy około 10 minut. A następnie dodajemy mleko kokosowe i jeszcze chwilę gotujemy. Gdy cukinia jest miękka dodajemy kaszę i miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy zupę
Simple Dishswojej zupy słodko-pikantny sos chilli. Całe danie miało właśnie taki słodko-kwaśno-pikantny posmak. Polecam:) ok. 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 3-4 duże cebule 1 duży lub 2 małe słoiki pieczarek marynowanych 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka ananasa 1 puszka pomidorów krojonych 1 słoik (350ml) marynowanej papryki 1 szklanka ketchupu ok. 3 łyżeczki curry(...)zalewą, ananas wraz zalewą, pomidory z puszki oraz paprykę wraz zalewą. Całość przykrywamy warstwą dobrej jakości ketchupu. Posypujemy przyprawą curry oraz zalewamy sosem chilli. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 2 godziny. Następnie zupę przelewamy do dużego garnka. W razie potrzeby dolewamy wodę (ilość wg uznania, w zależności od tego jak gęstą zupę
Smaki Na Talerzujednak smakiem od tego "właściwego".Na bulionie azjatyckim możemy przygotować wiele dań, na przykład: zupę kokosową z pieczarkami, kurczakiem i kiełkami, zupę kokosową z boczniakami, kurczakiem i grzybkami straw, a także krem z jarmużu i moje ulubione danie - zielone curry z kurczakiem.Składniki:6 skrzydełek kurczaka5 cm imbiru1 cebula1 ząbek czosnku1 marchewka (opcjonalnie)1 liść laurowy1/2(...)kurczaka. Dodajemy marchewkę, czosnek, cebulę, imbir, liść laurowy i łupinki. Zalewamy wodą lekko ponad poziom składników. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym lub średnim ogniu (zupa powinna lekko bulgotać) przez 2 - 2,5 godziny. 3. Zupę przecedzamy, doprawiamy solą i pieprzem (tylko odrobinę, bo dania azjatyckie są dość mocno doprawiane innymi przyprawami - możemy nawet pominąć). Zostawiamy
Tajskie smakiimbiru, limonki, kolendry i mleka kokosowego poznaliśmy już przy okazji robienia błyskawicznej i wegańskiej Curry laksy wg. przepisu Gordona Ramsay’a , i która to bardzo trafiła w nasze kubki smakowe. Dzisiejsza laksa jest dość podobna smakiem, ale robi się ją z całego kurczaka. Zupa jest bardzo rozgrzewająca, pikantna (więc świetnie podkręci nasz metabolizm) oraz bardzo zdrowa. Kolendra oraz imbir(...)przy długotrwałym stosowaniu powoduje niedobór witaminy B1, więc należy uzupełniać dietę w tę witaminę. Imbir natomiast jest świetny przy przeziębieniach, łagodzi mdłości, bóle miesiączkowe, ułatwia trawienie, poprawia koncentrację. Curry laksa z kurczakiem i makaronem ryżowym to idealne danie na chłodne i deszczowe dni. Poprawi nam nastrój, rozgrzeje i rozprawi się z przeziębieniem. Składniki laksy: (6 porcji) 1 kurczak (najlepiej zagrodowy
Moja Delicjamnie jednak wolnowar ma taką przewagę, że po pierwsze, smaki są bardziej intensywne, a po drugie, co najważniejsze - zupę mogę wstawić i wyjść z domu, wiem że nic nie wykipi, nic się nie przypali. Bataty z dynią i curry dały bardzo smaczny, i w pięknym, zachęcającym do jedzenia kolorze, efekt. Polecam! składniki ok 400 g dyni piżmowej 450 g batatów(...)czerwona cebula 1 puszka pomidorów 4- 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki zielonej pasty curry 1 łyżeczka mielonego kminu 1 papryczka chili -bez pestek 1/4 łyżeczki papryki w płatkach lub chili 1,5 l bulionu - gorący 1-2 łyżeczki harissy opcjonalnie śmietana, szczypiorek do podania przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Dynię i bataty obrać, pokroić
Stare Garywymaga trochę precyzji, ale wysiłek się opłaci. Zobacz przepis Błyskawiczne curry z małż i kurczaka Bardzo aromatyczne danie, pachnące korzennymi przyprawami, które zrobicie w 25 minut, fundując sobie podróż do krain dalekiego Orientu. Curry z kurczaka to rozgrzewające danie, jak znalazł na tę porę roku. Zobacz przepis Niskokaloryczna tajska zupa z krewetkowymi pulpetami Pulpety wołowe, z indyka, kurczaka, jagnięciny
Niedzielny kucharzZupę przygotujecie wg tego przepisu , ale pomiń płatki migdałowe. Druga wersja, równie smaczna: bazylię zastąp kurkumą, curry i kuminem. Smacznego! Kedi – sekretne życie kotów (2016, Ceyda Torun) to zdecydowanie film dla wielbicieli kotów. Reżyser podąża z kamerą za kocimi bohaterami: Spryciarą, Przylepą, Sułtanem, Cwaniakiem, Bestią, Flirciarzem i Szajbą. Rzecz dzieje się w Stanbule, gdzie koty uchodzą za symbol szczęścia
Qlinarnie i QlinarnieMięso i warzywa z bulionu wykorzystujemy do przygotowania w międzyczasie pierożków. Gdy bulion będzie już sklarowany delikatnie go solimy, dodajemy pastę curry, pędy bambusa, grzyby i pokrojone w paski papryki. Gotujemy przez około godzinę. Pod koniec gotowania zupy przygotowujemy marchewkę i pora – kroimy je w bardzo cienkie paski, który następnie blanszujemy. Wykonanie – pierożki: Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy
Kuchnia Bon Appetitdusimy na małym ogniu warzywa pod przykryciem.Potem wsypujemy curry.Mieszamy i przekładamy warzywa do garnka z mięsem i imbirem,dodajemy kostki z curry,sól jak trzeba i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy 20 min.Wyjąć mięso z zupy ,obrać i pokroić drobno.Zupę jak chcemy to miksujemy,następnie wkładamy mięso i przyprawiamy sosem sojowym,mleczkiem kokosowym i solą.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiodpowiednim potraktowaniu, może stać się dzisiejszym śniadaniem. Książka podzielona została na dziewięć rozdziałów. Część wydaje się dość oczywista, jak jajka, zupy, sałatki, dodatki, czy wypieki słodkie i słone. Mniej spodziewałam się past do chleba, klopsów oraz „curry, ryże, makarony, placki”, co tylko udowadnia, że patrzę na pudełka z drugim śniadaniem nie dość szeroko. Dodatkowo Grażyna Bober-Bruijn podpowiada, które
Życie zamknięte w smaku