Niezwykle aromatyczna, doskonale przyprawiona słodko – kwaśna, a zarazem lekko ostra i mocno rozgrzewająca zupa na bazie soczewicy, chrupiącej ciecierzycy, świeżych pomidorów, pachnącego imbiru, cynamonu i kminu, z delikatnym, soczystym mięsem z kurczaka to obowiązkowa pozycja dla fanów kuchni marokańskiej. Składniki: 500g fileta z kurczaka 1,2l bulionu drobiowego 850g pomidorów 100g czerwonej soczewicy 100g ciecierzycy 2 cebule 2 ząbki czosnku(...)łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki startego świeżego imbiru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki curry sok i otarta skóra z 1 limonki 1 pęczek kolendry sól pieprz olej Wykonanie: 1. Ciecierzycę namoczyć w dużej ilości wody i pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na cała noc. Po tym czasie ugotować do miękkości w osolonym
Szalona Kuchnia EwelinyZupa jest odżywcza, lekka i niesamowicie smaczna. Doskonała przystawka na każde przyjęcie. Składniki 2 cukinie pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 szklanki szpinaku, może być więcej 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 3 cm utartego kłącza imbiru szczypta gałki muszkatołowej szczypta kurkumy olej kokosowy extra virgin do smażenia otarta skórka z 1 cytryny pół łyżeczki curry(...)Dwie minuty przed końcem gotowania dodajemy szpinak. Ściągamy z palnika i miksujemy na gładki krem. Dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy. Dekorujemy nasionami chia. Wrzodziejące zapalenie jelita grubego bardzo lubi zupy-kremy. Nieskomplikowane i proste w trawieniu. Cała dieta właściwie od początku oparta jest na produktach płynnych. Jeśli możesz zjeść coś w postaci stałej, jak moja mama, to bardzo dobrze. Wszystkie
Z Kuchni Do Kuchnijedzenia. Jest bardzo zdrowa, ma dużo białka i jest pożywna. Taka zupa powinna wam posmakować. Co nam trzeba? 100 g czerwonej soczewicy 200ml koncentratu pomidorowego 2 litry wody pierś z kurczaka- 300g mała cebula 2 marchewki| 2 ząbki czosnku łyżka oleju rzepakowego przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy i curry, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, soli i pieprzu 3 łyżki śmietany 30% opcjonalnie
Latosiowydomzbytniej zieloności. Tak, zdecydowanie miałem dzisiaj w głowie wspomnienie żółtego! ;) Nazwałem zupę cukiniową, choć właściwie nie wiem, czy nie powinienem postawić kukurydzy na pierwszym miejscu. Chociaż jest jej mniej, to bardzo wyraźnie zaznacza swą obecność. Całość jest bardzo aksamitna, lekko słodkawa i nieco pikantna dzięki dodatkowi pasty curry (oczywiście żółtej!). Składniki: 3 cukinie 1 puszka kukurydzy 1 mała cebula
zadanie-gotowaniełyżeczka kuminu,1 łyżeczka Hot Madras Curry,1/2 łyżeczki kurkumy,natka pietruszki (z łodyżkami),sól i pieprz Cayenne do smaku. Przygotowanie:Warzywa umyć, odsączyć na sicie. Cukinię pokroić w kostkę, z brukselki wykroić głąb małym nożykiem i rozdzielić listki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.W rondlu na zupę zeszklić na maśle drobno posiekaną szalotkę, dodać przyprawy
SzczyptaSmaQWegetariańskie curry z dynią oraz ciecierzycą, przygotowane na bazie mleczka kokosowego. Jest to kremowy i bardzo aromatyczny sos o wyrazistym, orientalnym smaku z lekko pikantną nutą
Kuchnia MagdaLenyprzyprawa curry, kmin rzymski mielony, imbir mielony, tymianek, pieprz, sól Wszystkie warzywa dobrze myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Odstawiamy i na suchej patelni delikatnie przesmażamy przyprawy : 1 łyżeczkę curry, 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/4 łyżeczki imbiru, i 2 łyżki słonecznika. Musicie zwrócić uwagę, aby przyprawy nie przypaliły się, a jedynie uprażyły delikatnie. Zauważycie to wtedy, kiedy zaczną intensywnie pachnieć(...)zupa, więc nie przesadzajcie z ilością wody :) po ok. 10 minutach dodajemy sporą ilość roztartego w dłoniach tymianku i doprawiamy solą, i pieprzem do smaku. Dosypujemy również wiórki kokosowe, które zagęszczą nam sos i nadadzą południowej nuty smakowej :) Na koniec dodajemy dużą łyżkę jogurtu naturalnego. Mieszamy i ew. dodajemy ostrej papryki lub pieprzu cayenne, jeśli lubicie ostre curry. Potrawa jest
vegetaniekonkursie, w którym do wygrania jest zestaw 8 pysznych produktów. W skład zestawu wchodzą: ketchup domowy bez dodatku cukru, pesto z suszonych pomidorów, hummus z czarnuszką, koncentrat czosnek, koncentrat curry, koncentrat chilli, konfitura z cebuli i pasta słonecznikową z amarantusem. Zanim ogłoszę wyniki przypomnę tylko, że wybór jest ostateczny i proszę o zrozumienie intencji konkursu. To jest zabawa, zgłoszeń jest(...)serowej zupy, (I) – I wiecie co jeszcze Wam powiem? Z pewnością pokocham w Hotz zakupy! (E) – Ewidentnie spodobają się w kuchni wszystkim nowe smaki, (O) – Oczywiście super sprawa, dla mojego mężczyzny będę serwować wyśmienite afrodyzjaki! (K) – KONCENTRAT CHILI dodam do sosu do pizzy, tak dla pikanterii, (R) – Razem z KONCENTRATEM CURRY odnajdą się też
Słodkie okruszkiświetna i dobrze rozgrzewająca zupa , w sam raz na takie dni jakie mamy- na jesień! Będziecie zaskoczeni jaka jest pyszna! Koniecznie ją zróbcie, bo pora ku temu jest idealna! Składniki 1 mała dynia, najlepiej hokkaido 2 średnie marchewki 1 duża cebula 4 ząbki czosnku pół szklanki mleka kokosowego 3 cm kłącza świeżego imbiru 1 łyżeczka curry pół łyżeczki kurkumy olej(...)Wlej mleko kokosowe. Gotuj 5 minut na małym ogniu. Zmiksuj, spróbuj, dopraw.Podawaj z siekanymi migdałami , około łyżki na talerz. Przed podaniem dodaj szczyptę cynamonu. Smacznego! Jeśli przygotujecie więcej tej zupy, możecie ją przechowywać kilka dni w lodówce, jeśli będzie za gęsta, dolejcie wody . (Inspiracja- "Jaglany Detoks" Marek Zaremba
Z Kuchni Do Kuchnimojego entuzjazmu , cóż jakoś muszę z tym żyć " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Więcej dla mnie ! Zupa jest bardzo , ale to bardzo prosta i szybka w wykonaniu , nie ma problemu z odgrzewaniem , też się dobrze sprawdza drugiego dnia , nawet smak jest jeszcze lepszy . Polecam wszystkim zupojadom , takim(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka, czerwonej soczewicy 1 duża marchew lub dwie mniejsze 2 średnie cebule 3 ziemniaki 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka garam masala 2-3 strąki, świeżego chilli ( przyprawy możecie ograniczyć , jeśli wolicie delikatne smaki ) 2 ząbki czosnku 2,5 l wody 3 kostki rosołowe jarzynowe lub bulion łyżka
Ogrodnik w podróżyprzyprawami, jest niedroga i ogólnodostępna. Można jej użyć do zrobienia zupy, jako dodatek do sałatki lub… Ukręcić dzisiejsze placki z kukurydzą, w tajskim stylu 😍 Dlaczego placki kukurydziane po tajsku? Tak jak już wspomniałem wcześniej, słodycz kukurydzy świetnie współgra z ostrymi przyprawami. W tym przypadku mamy czerwoną pastę curry, która jest ostra. Same placki, pomimo użycia tej pasty
Blendmansojowy Przygotowanie Sznycle z indyka kroimy w paseczki, oprószamy curry, kurkumą, solą, pieprzem chili cayenne oraz doprawiamy sosem sojowym. Smażymy paseczki na oleju kokosowym Awokado i Paprykę kroimy w paseczki Arkusz papieru ryżowego namoczyć w wodzie (przez około 15 sekund, w głębszym naczyniu np misce do zupy). Następnie przekładamy go na deskę do krojenia. Na arkusz układać po kawałku
Taste Therapy