Dynia w gulaszu jednym, dynia w gulaszu drugim i jeszcze zostało pół dyni, więc dziś - ZUPA KREM Z DYNI. Jak to u mnie, obiad musi robić się w miarę szybko, żeby więcej czasu na życie starczyło ;) Przepis będzie więc łatwy, a przy okazji znowu ze wskazówkami, co po kolei dodawać wg 5 przemian. Zaczynamy od rozgrzania 2 łyżek oleju kokosowego(...)mieszamy. Kawałek świeżego imbiru (około 5-6 cm), kroimy na kilka kawałków, do garnka, mieszamy. Pieprzu ile kto lubi, jakieś pół płaskiej łyżeczki, mieszamy. Ze 2 łyżeczki mieszanki przypraw curry (dalej Metal), mieszamy. Teraz Woda - ale jeszcze nie woda :)) Najpierw sól - 1 płaska łyżeczka soli morskiej. Tak, mieszamy :)) Można dodać też 1 łyżeczkę bulionu warzywnego w proszku ale nie jest
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEZawsze jest czas, by zacząć coś nowego w w swojej kuchni. Taką nowością u mnie będzie zupa tajska. Rozsmakowaliśmy się w niej, więc na pewno zagości często na moim stole. Polecam wszystkim, którzy jeszcze nie wypróbowali kuchni wschodniej. Zacznijcie od zupy tajskiej. SKŁADNIKI 1,5 litra bulionu ( u mnie mięsny) Pierś z kurczaka -duża Puszka mleka kokosowego Pomidory(...)pieczarek lub grzybki mun 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 2 małe papryczki chili kawałek imbiru ( wielkości małego palca) 1 łyżka mielonej trawy cytrynowej Czerwona pasta curry - u mnie 3 łyżki 3 duże ząbki czosnku 1 cebula Sok z połowy limonki sól, pieprz, papryka ostra- jeśli lubimy pikantną 2 łyżki oleju do smażenia Dodatkowo makaron ryżowy gruby
W kuchennym oknie Ewyróżnych sałatek, bazą aromatycznej, kremowej zupy lub ciekawym dodatkiem do dania głównego. Moja propozycja to duet kalafiora z hummusem i dodatkowo z warzywami i ziołami. W każdej postaci smakuje obłędnie! Gorąco polecam! Składniki: 1 mały kalafior (około 750 g) 2 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku 1 łyżeczka curry Hummus: 1 puszka lub duża
Smakowity Blog KulinarnyPrzepis na tą zupę znalazłam jakiś czas temu na blogu u Asi . Jest to idealna zupa na nieciekawą pogodę, dokładnie taką jaka panuje teraz za oknem. Świetnie rozgrzewa i jest bardzo sycąca. W porównaniu do oryginalnego przepisu ograniczyłam ilość przypraw (lubię ostre jedzenie, ale nie aż tak ;)) Składniki: 75 g czerwonej soczewicy, 1 puszka krojonych pomidorów, 1 mała(...)cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka curry w proszku, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, sól, pieprz do smaku, 600 ml wody, 2 łyżki oleju, 50 ml słodkiej śmietanki 30%, pół pęczka natki pietruszki. Na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać soczewicę i przyprawy. Chwilę wszystko smażyć. Dodać wodę
Moja kraina smakówcurry czeka w lodówce, gdy nie ma czasu ani na zakupy, ani na wymyślne gotowanie, a sytuacja wymaga, by podać coś szybkiego i ciekawszego niż kanapka. Te smaki pasują do każdego dania, szczególnie w kuchni tajskiej. Taką pastę przysmażoną na gorącym tłuszczu, aby wyciągnąć wszystkie smaki, można dodać do zupy
To co kochamnieco ostra i pełna smaku zupa. Bez wątpienia będę do niej wracać. Składniki: 200 g piersi z kurczaka mała cebula 1/2 czerwonej papryki papryczka chili (ilość według uznania) 6 pieczarek 5 łyżek kukurydzy z puszki 200 ml mleczka kokosowego 1 i 1/2 bulionu warzywnego 3 łyżki sosu sojowego (lub rybnego) sok z połowy limonki curry sól przyprawa Kotanyi zioła tajskie
zadanie-gotowanieGęsta sycąca i bardzo smaczna zupa, jestem bardzo zadowolona i polecam wszystkim. Składniki: 4-5 łodyg selera naciowego 2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera korzeniowego 3-4 ziemniaki 1 cebula łyżka masła koperek ok. 70 dag kości wieprzowych (ja miałam od schabu) lub ok. 1,5 litra bulionu sól, pieprz, maggi i szczypta curry Kości umyć zalać wodą, dodać
talerz przyjemnościsię w gumbo, gęstej zupie z warzywami i mięsem. W Polsce najczęściej możecie kupić ją w zalewie w puszkach, mrożoną lub w lepszych sklepach z azjatyckimi produktami. Więcej informacji na temat okry i dlaczego warto ją jeść znajdziecie TUTAJ My wolimy skupić Waszą uwagę na przygotowaniu dania z okry. A więc do pracy :) Curry z okry z dodatkiem
vegetanieMarchewkowo-pietruszkowa zupa krem z kurczakiem i tahini. if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10); var script = document.createElement("script"); script.setAttribute("type", "text/javascript"); script.setAttribute("src", "//partnerzyapi.ceneo.pl/External/ap.js?"+stamp); script.setAttribute("charset", "utf-8"); var head = document.getElementsByTagName("head")[0]; head.appendChild(script); } CeneoAPOptions[CeneoAPOptions.length] = { ad_creation: 321648, ad_channel: 36965, ad_partner: 21453, ad_type(...)pietruszki – 3 łyżki gęstego mleczka kokosowego – łyżka oleju lnianego – 150 g piersi z kurczaka – sok z cytryny do smaku + przyprawy (sól, pieprz, kurkuma, curry, imbir) Dodatki: – szczypiorek, tahini Sposób przygotowania Marchewkę z pietruszką obierz, umyj i przekrój na pół. Warzywa z kurczakiem ugotuj na bulionie (ewentualnie dodaj cebulę, pora, seler). 3 szklanki bulionu zmiksuj
Mrs. Endorfinasmaku plus ew. posiekana mała papryczka chili jak ktoś lubi ostre smaki sól świeża kolendra i cząstki limonki do przybrania klarowane masło do smażenia Curry z kurczaka z mlekiem kokosowym – sposób wykonania: Piersi z kurczaka pokrój na niewielkie kawałki Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę Posiekaj cebulę(...)trwa do 17 marca, tutaj szczegóły . Rzućcie okiem, na razie nie ma dużej konkurencji. A może chcecie wypróbować jakiś przepis przed warsztatami? Proponuję wam moją zupę tajską (też z kurczakiem, ale może być np. z krewetkami), którą tradycyjnie gotuję na początku zimy i która znakomicie stawia
Patchworktalerzu. Cap Cay - zupa z ogromną ilością warzyw na wywarze mięsnym z osobno podanym ryżem na talerzyku. Pork Ribs - podobnie jak z tuńczykiem - Balijczycy robią je znakomicie. Albo dwa razy dobrze trafiliśmy albo oni naprawdę się w tym specjalizują. Gado Gado - lekko podduszone warzywa polane sosem orzechowym. Kare Ayam / Vege - kurczak/warzywa w sosie curry. Standardowo, jak większość rzeczy podawane
Czarnawisienkagdyż w mieszance curry jest jej mało - około 20%. Przyprawę powinno dodawać się na początku gotowania. W kuchni indyjskiej najczęściej używana jest do potraw z ryżu i warzyw, szczegolnie fasoli oraz do domowych wypieków. Dodana w niewielkiej ilości ma łagodny smak i zapach. Wystarczy 1/8 łyżeczki kurkumy na 4 porcje jajecznicy, omletu, warzyw, zupy czy ryżu. Koniecznie należy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zupę japońską z makaronem i dodatkami. Moim zdaniem, to prawdziwa królowa wszystkich zup! Muszę koniecznie dodać, że miso ramen była pierwszą z azjatyckich zup, którą zrobiłam samodzielnie, czyli porwałam się nieco z motyką na słońce, bo to chyba najtrudniejsza zupa, a na pewno najbardziej pracochłonna. Lecz nie zrażajcie się absolutnie, bo to prawdziwy kulinarny i smakowy majstersztyk. Zupę(...)zbierając od czasu do czasu wytwarzającą się pianę. Po ok. godzinie wsypać sól. Gotowy wywar odcedzić, odpowiednią ilość użyć do przygotowania zupy, podobnie jak mięso kurczaka, a resztę przechowywać w lodówce lub chłodzić i zamrozić. 2. BAZA ZUPY (można użyć gotowej pasty do miso ramen, ale zobaczcie, jakie to proste) 2 łyżki oleju sezamowego, 2 posiekane ząbki czosnku
Kuchnia PrezydentowejNie lada gratka dla fanów kuchni orientalnej. Owocowe połączenie bulionu drobiowego z niesamowitym aromatem mleka kokosowego. Składniki: 1 duże mango (tzw. premium) 1,2 litra bulionu
R'n'G Kitchensyrop z agawy - miód - curry - kurkuma Warto przy okazji od razu upiec czosnek, który sprawdzi się dobrze w każdym wytrawnym daniu z dynią. Warzywo posypujemy ulubionymi przyprawami polewamy miodem i pieczemy. Plastry tej wielkości pieczemy 25 minut w temp. 220 stopni C. Miąższ po wystudzeniu ściągamy łyżką, skórkę wyrzucamy. Miąższ możecie wykorzystywać w wielu daniach, zupach, sos, nadzienie do pierogów
SMYKWKUCHNIZupa ta spełniła wszystkie moje zachcianki - jest soczyście pomarańczowa, słodka z budzącą się po chwili nutą chilli i imbiru. Rozgrzewa i poprawia humor. Ale ostrzegam - na jednym talerzu się nie skończy! Składniki -6 dużych marchwi -3 łodygi selera naciowego -mały kawałek świeżego imbiru -2 cebule -ząbek czosnku -2 łyżki masła -łyzeczka curry -1/2 łyżeczki słodkiej papryki -1/2 łyżeczki
Zielona Kuchniasuszonymi grzybami i śliwkami Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem Karp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami Świąteczne choinki bezowe Śledzie wigilijne Obłędne Śledzie w sosie curry Piernikowe ciasteczka z białą
karmelowysuszonymi grzybami i śliwkami Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem Karp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami Świąteczne choinki bezowe Śledzie wigilijne Obłędne Śledzie w sosie curry Piernikowe ciasteczka z białą
karmelowy