groch, jest ciężkostrawna. Mąka kasztanowa – produkowana jest z kasztanów jadalnych. Popularna we Francji. Słodka w smaku i zapachu, bardzo lekkostrawna. Nada się zarówno do zagęszczania zup, sosów (również słodkich) jak i dodatek do wypieku chleba czy naleśników (nie więcej niż 10%). Idealna do ciast kruchych. Pasuje do wanilii, czekolady ale też do czerwonego mięsa i grzybów. Podczas pieczenia(...)miąższu orzecha kokosowego. Słodka, kokosowa w smaku, bardzo delikatna. Idealna do wzbogacania deserów i ciast, najlepiej kruchych, ale sprawdzi się też do naleśników-pancakes i jako zagęstnik w indyjskim curry. Mocno pochłania wilgoć. Można sobie sypnąć łyżeczkę czy dwie do owsianki, jaglanki lub porannej miski płatków aby zwiększyć ilość nierozpuszczalnego błonnika w diecie. Mąka z orzechów włoskich i laskowych
Karo in the Kitchentylko wyjść na zdrowie Składniki: 2 cebule 4 cm korzenia imbiru lub 2 łyżki pasty imbirowej 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka żółtego curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1 kg ziemniaków 1 cytryna 1 puszka mleka kokosowego 2 średnie marchewki 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony) garść szpinaku lub jarmużu (może być mrożony) świeża(...)miejscu można dodać papryczki chilli – proszę pamiętać, że w pestkach jest koncentracja “ostrości” papryczki i należy dodawać je z rozwagą. Ja je pomijam w tym kroku, żeby zupa nie była zbyt ostra i nasz Najstarszy był w stanie ją jeść, bo ją uwielbia :). Dodajemy mleko kokosowe, kolendrę, marchewkę, wodę (tak, żeby warzywa były przykryte) i gotujemy na wolnym ogniu
Lamarida.plblogu słoneczna zupa z kukurydzy z chorizo, która smakuje prawie jak grochówka. Jest gęsta, aromatyczna, w sam raz na ostatnie tchnienie zimy. Składniki: 4 szklanki bulionu drobiowego 1 opakowanie mrożonej kukurydzy pół selera 2 pietruszki kawałek pora 3 ząbki czosnku 1 duża marchew 3 łyżki posiekanej natki łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej łyżeczka przyprawy curry szczypta chili sól, świeżo mielony
Czerwień i błękitdzieła Harira od razu was rozgrzeje i sprawi, że pogoda z perspektywy koca i miseczki zupy nie będzie już taka straszna :) Niestety Harira nie należy do najszybszych zup a to za sprawą Ciecierzycy i Soczewicy, które lubią się pomoczyć. Będziesz potrzebować 6 porcji Bulion warzywny/ drobiowy ok 1 litr ciecierzyca - 200 gr przed namoczeniem soczewica(...)startego puszka pomidorów 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy Garam masala - 1 łyżeczka pieprz cayenna - pół łyżeczki kardamon -1 łyżeczka mielony kmin rzymski - pół łyżeczki cukier trzcinowy - 1 łyżeczka curry - pół łyżeczki słodka papryka - 1 łyżeczka miód - 1 łyżeczka Do namoczenia strączków 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki kminku Do podania świeża kolendra cytryna/ limonka Etap I - Strączki Moczymy
Wylizany RondelSprawdzone marynaty idealne do mięs na grilla. Pasują do filetów z kurczaka, udek, schabu, a także karkówki. Dzięki marynatom mięso staje się bardziej aromatyczne oraz kruche
Kuchnia MagdaLenyBrokuły mają silne działanie przeciwnowotworowe.Można tę zupkę jeść nawet na kolację :). SKŁADNIKI brokuł 1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 jabłko 2 ząbki czosnku cebula łyżeczka
Mała w garnku mieszaDaal to ogólne określenie na produkty strączkowe, oraz potrawy z nich przyrządzane. Dziś przygotujemy go z dynią. Przepis zainspirowany po warsztatach kulinarnych z Dominiką Wójciak. 2
MarcinChefSkładniki: (na 2 porcje) Na bulion warzywny: 2-2,5 szklanki wody garść świeżej poszatkowanej natki pietruszki pół łyżeczki sosu sojowego 1,5 łyżki czerwonego wina
KreatywnePinybyć również mrożony) 2 duże marchewki duża cebula ok 0,5 kg piersi z kurczaka liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz po 1/2 łyżeczki papryki sło dkiej, ostrej oraz curry jogurt naturalny do po dania gałązka selera naciowego Przygotowanie: Kurczaka myjemy. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Kalafiora dzielimy na różyczki. dynię kroimy(...)około 20-25 minutach o d zagotowania kie dy wszystkie skła dniki bę dą miękkie, wyjmujemy kurczaka. O dkrajamy kawałek, a resztę wkła damy ponownie do wywaru. Blen dujemy zupę. Solą, pieprzem oraz przyprawami na dajemy smaku zupie. Zaprawiamy łyżką jogurtu naturalnego. Nalewamy do miseczek, do dajemy jogurt oraz roz drobnionego kurczaka, pozostawionego prze d miksowaniem. Smacznego
ChilliJemyzdrowa jesienna zupa-krem z dyni Składniki: 700g dyni (waga po obraniu) u mnie hokkaido 700ml gorącej wody lub bulionu (jeśli używamy bulionu pomijamy masło) 2 niewielkie marchewki kawałek białej część pora kawałeczek selera oraz korzeń pietruszki puszka mleczka kokosowego(400ml) spora szczypta mielonego czosnku 1łyżka masła sól, szczypta pieprzu cayenne oraz 1 płaska łyżeczka curry olej rzepakowy
W garach u Gosizupa to mistrzostwo świata! Jest ekspresowa i pomoże przetrwać ciężkie i długie godziny w pracy. Dzieci ja wprost uwielbiają! Składniki 2 puszki pomidorów konserwowych krojonych 4 duże marchewki 700 ml wody 1 ząbek czosnku- przeciśnięty przez praskę 1 pokrojona w piórka cebula,najlepiej czerwona 2 daktyle pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej pół łyżeczki curry szczypta kurkumy ekologiczny olej kokosowy
Z Kuchni Do KuchniPrzekąski, zupy, dania główne i desery. W tej małej książce pełno jest inspiracji do wegańskiej diety. Ze wszystkich książek jakie mam na półce, ta zajmuje najmniej miejsca. A ma w sobie wiele ciekawostek. Autorką przepisów jest Iwona Czarkowska. Znajdziecie tu przepis na falafel z kalafiora z ostrym sosem pomidorowym, burritos z tofu z warzywami czy curry z ciecierzycy. Samych przepisów
Fleksitarianizm.plcurry, miodem, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatę lodową myjemy, osuszamy i kroimy lub rwiemy. Następnie przekładamy do dużej miski i mieszamy z gotowym sosem. Na wierzchu układamy buraki, jabłko, suszone morele i posypujemy prażonymi orzechami. Sałatkę podajemy od razu samą lub z ulubionym pieczywem. Fanom buraków polecam także inne przepisy: Hummus z burakami Kremowa zupa z buraków
My Chcemy Jeśćśrednie ziemniaki 2 średnie cebule 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy w proszku 2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki curry sól, pieprz Kukurydzę obrać z liści i oddzielić ziarna od kolb. Do garnka włożyć masło i roztopić. Dodać starty imbir, pokrojony w bardzo drobną kostkę czosnek i smażyć przez 2 minuty aż składniki(...)pieprzem i gotować jeszcze około 5 minut. Po tym czasie dodać mleko kokosowe i gotować przez 10-15 minut, aż kukurydza będzie miękka. Wyłączyć i bardzo dokładnie wszystko zmiksować. Zupę przesiać przez sitko - kukurydza ma sporo łusek, które są dość twarde, dlatego naprawdę warto się ich pozbyć. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!można szeroki wybór dań wegetariańskich [1] . Nie mniej istotny jest także bardziej charakterystyczny dla południa upalny klimat strefy monsunowej . Południowe Indie słyną z bardzo ostrych potraw, w tym również curry. Na tym obszarze uprawia się co prawda niewiele ryżu, jednakże stanowi on podstawę wyżywienia. Kuchnia madraska jest typowa dla sztuki kulinarnej tego regionu. Do bardzo wielu potraw dodaje się miąższ(...)śniadanie podaje się dosa (naleśniki z mąki ryżowej), placki z różnych mąk z dodatkiem chutney i sambar (mieszanka ostrych przypraw smażona z czarną fasolą lub soczewicą) oraz ostrą zupę z soczewicy. Chętnie pija się kawę z mlekiem. Kawa dobrego gatunku uprawiana jest w tym rejonie. Większość ludności zamieszkującej południe Indii to hindusi nie jadający mięsa. Potrawy mięsne przyrządzane
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki