Indyk w sosie curry Prosty przepis na indyjskie curry z indykiem. Indyk w sosie curry to przepis, który ma dla mnie dwie kluczowe zalety. Jest szybki
Cztery Fajeryrazy robiłam podejście do zupy z soczewicy. Pierwszy oczywiście nie udany. Drugi tak zmajstrowałam, że grzech było odchodzić od talerza. Zupę można zrobić na wodzie, bulionie warzywnym lub rosole. Ostatnia wersja jak dla mnie najsmaczniejsza. Z przyprawami trzeba bardzo delikatnie,żeby nie przesadzić i zepsuć całego smaku, tak jak ja to zrobiłam za pierwszym razem. Składniki(...)włoszczyzną ( ok. 3 marchewek, por, seler, pietruszka ) 1 duży ziemniak 200 g zielonej soczewicy ok. 1 szklanki wody ( w zależności od konsystencji) duży ząbek czosnku szczypta curry i słodkiej papryki sól, pieprz 2 łyżki serka mascarpone Sposób przyrządzenia: Do rosołu wrzucić obranego i pokrojonego ziemniaka w malutką kostkę ( żeby się szybko ugotował) oraz namoczoną
pieprzny smaczekuniwersytecie w Pensylwanii dowiedli, że codzienne jedzenie zupy powoduje iż dziennie do organizmu dostarczamy o 100 kalorii mniej niż przy diecie bez zupy. To fakt, że po zjedzeniu zupy czujemy się bardziej najedzeni przy mniejszej ilości kalorii. Jeżeli przyrządzimy ją z pełnowartościowych składników, doprawimy ją naturalnymi przyprawami / np. Przyprawa Naturalna bez soli i glutaminianu ze sklepu internetowego Rafex/ możemy być(...)filet z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1/2 cebuli ryż przyprawy (u mnie przyprawa naturalna Rafexu - skład: pasternak, marchewka, cebula, pietruszka, kurkuma, pieprz czarny, lubczyk, curry, czosnek) sól Mięso zalewamy zimną wodą, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa i gotujemy do miękkości na wolnym gazie. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami, podajemy z ugotowanym ryżem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapieprz kolorowy Przygotowanie: Kalafiora myjemy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Cebule obieramy i drobno szatkujemy. Czosnek obieramy. Cebule podsmażamy na beztluszczowej patelni. Dodajemy kalafior, szczyptę soli i curry. Smażymy kilka minut ciągle mieszając. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, pomidory oraz poszatkowane zioła. Starannie doprawiamy do smaku. Mieszamy i jeszcze chwilę podgotowujemy na małym ogniu. Kuskus kalafiorowy podajemy obficie(...)poszczą propozycja podania kuskusa z kalafiora z bardzo zdrową kaszą jaglaną. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów z serii POST DR DĄBROWSKIEJ: Zupa warzywna - BAZA. Post dr Dąbrowskiej Bigos postny z kiszonej kapusty i warzyw. Post dr Dąbrowskiej. Orientalna zupa z pieczonych warzyw i z dynią piżmową. Niezwykle zdrowy i aromatyczny wegański
Naturalna KuchniaDziś na obiad będzie po raz kolejny zupa z buraka i jabłka. Pyszna, zdrowa i totalny detoks! Robi się sama i robi się szybko! Jedyne co musicie zrobić to upiec buraka w piekarniku w folii aluminiowej. Moje buraki piekły się w piecu chlebowym u babci na wsi. Składniki 8 średnich buraków pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej pół szklanki mleka kokosowego(...)czerwona cebula 2 duże ząbki czosnku 1 jabłko 2 cm świeżego kłącza imbiru pół łyżeczki curry pół łyżeczki lub mniej kurkumy pół łyżeczki nasion kolendry, może być mniej pół łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego szczypta majeranku olej rzepakowy do smażenia RAPSO sól himalajska różowa lub morska Buraki upiecz w folii aluminiowej w 180 stopniach, około 40 minut. Odstaw
Z Kuchni Do KuchniDzień dobry ! Podsyłam wam zupcię, pyszną, rozgrzewającą w sam raz na teraz. Mamy jesień. Dynie są jeszcze dostępne. Zupa wzmocni Wam układ pokarmowy, wspomoże regenerację jelitową i jak mówi autor "Jaglanego detoksu"- najlepiej jeść ją na dzień dobry! Przepis zmodyfikowałam nieznacznie, bo mając juz świadomość pewnych rzeczy...można się bawić smakiem i wzmacniać na równe sposoby ! Składniki 1 marchewka kawałek(...)dyni pokrojonej w kostkę korzeń pietruszki i kawałek selera pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej czarna fasola Skworcu natka pietruszki czerwona cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka siemienia lnianego szczypta curry i kurkumy pół łyżeczki nasion kopru włoskiego 2 daktyle sól himalajska łyżka oliwy z oliwek szczypta majeranku Fasolkę namocz dzień wcześniej. Na drugi dzień odlej wodę, zalej świeżą i gotuj
Z Kuchni Do Kuchnisezonie dyniowym ten pyszny, słoneczny owoc przyrządzam na wiele różnych sposobów - jako wilgotną bazę do ciast, w formie pożywnej kremowej zupy lub jako składnik dań tzw. jednogarnkowych. Dynia zawiera pełnowartościowe tłuszcze roślinne, głównie nienasycone, będące niezbędnym elementem zdrowej diety. Warto korzystać z jej dobroczynnych właściwości w czasie zimy, zwłaszcza że nienaruszoną możecie przechowywać przez wiele tygodni - najlepiej w chłodzie, chociaż(...)również w temperaturze pokojowej. Ostatnio przeżywam fascynację daniami azjatyckimi, pełnymi smaków, aromatów i kolorów. Dania te dzięki dodawanym do nich przyprawom cudownie rozgrzewają w chłodne dni. Dziś proponuję proste curry, gdzie głównym składnikiem jest właśnie dynia (ja wykorzystałam dynię zwyczajną), a dodatkiem są świeże pomidory, cebula, mleko kokosowe i szereg przypraw. Inspiracja z kukbuka
Milion Smakówjedna z moich ulubionych zup. Rozgrzewa, leczy, przywraca krążenie. Na tę porę roku idealna! Składniki -kawałek dyni -2 bataty -litr salsy pomidorowej / włoskiego przecieru domowego. Ja swoją rozmroziłam. Jak się salsę robi , podejrzyj w tym miejscu . Jeśli nie masz takowej mogą być 2 puszki krojonych pomidorów pół "krzaczka" świeżej bazylii ekologiczny olej kokosowy virgin Symbio ekologiczna komosa ryżowa(...)trójkolorowa Symbio – około pół szklanki 3 cm świeżego kłącza imbiru 4 duże ząbki czosnku- może być więcej łyżeczka curry łyżeczka kurkumy pół puszki mleka kokosowego 2 małe czerwone cebule lub jedna duża W dużym rondlu rozgrzej olej kokosowy i podsmaż cebulę, starty imbir i czosnek razem z kurkumą i curry. Po 3 minutkach dodaj bataty pokrojone w kostkę oraz
Z Kuchni Do Kuchnizawsze coś mnie powstrzymywało, aby je wykorzystać - a to brak czasu, a to nie było jakiegoś potrzebnego składnika itd. :) W końcu zebrałam się i przygotowałam chyba jedną z prostszych zup właśnie z soczewicy, dokładnie czerwonej. Prostota i szybkość wykonania powinna zachęcić każdego, kto boryka się z ciągłym brakiem czasu. Swoją drogą Wam też tak dni szybką uciekają? :). Krem smakuje przepysznie(...)posiłek :) Składniki (ok. 4 porcje) 500 g włoszczyzny 2 marchewki 3 ząbki czosnku 200 g passaty pomidorowej 100 g soczewicy czerwonej 800 ml wody przyprawy: curry, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz cayenne, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, sól himalajska 1 łyżeczka bulionu w proszku bio (opcjonalnie) Przygotowanie: Włoszczyznę, marchewki oraz czosnek obierz, umyj i drobno pokrój
Zdrowie na języku :PTakie smaki lubię najbardziej: Zupa krem czosnkowa z cukinią, krewetkami i kukurydzą SKŁADNIKI: 200 g krewetek 1 cebula 1 cukinia pół litra bulionu warzywnego kukurydza z puszki łyżka zielonej pasty carry 50 ml mleka kokosowego 2 ząbki czosnku sos sojowy, oliwa, sól, pieprz, papryka chilli Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulęi podsmaż chwilę, dodaj cukinie pokrojone(...)plasterki, zalej wszystko bulionem i gotuj aż cukinia zmięknie.Wrzuć połowę puszki kukurydzy oraz krewetki. Po chwili dodać pastę curry i mleczko kokosowe zmiksowane z pozostałą kukurydzą oraz zgniecione ząbki czosnku. Dopraw do smaku sosem sojowym. Gotować jeszcze 5-10 minut. Świetna domowa egzotyczna zupka Smacznego
MarciochaKucharzyDzisiejszy Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa postanowiłam uczcić jarzynową zupą na winie. Konkretyzując - wrzuciłam do garnka, co tam mi się nawinęło;)Mimo, że bez mięsnego dodatku, wyszło konkretnie i osssstro. Ostro za sprawą papryczek peperoni, które dumnie pozując przez ponad tydzień do kolejnych fotek (cyt: "te papryczki już chyba gdzieś widziałem?"), skończyły swój barwny żywot w pysznej zupce(...)Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej cukinia marchewka czerwona cebula papryczki peperoni 1/2 kukurydzy z puszki 1/3 groszku z puszki koperek 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, curry, imbir Posiekaną kapustę, marchewki w plasterkach, krążki cebuli i cukini oraz oczyszczone z nasion papryczki pokroiłam w paski i włożyłam do garnka. Zagotowałam, zmiejszyłam ogień i gotowałam do miękkości, pod koniec dodając przecier pomidrowy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprzybrania . Jeśli mamy gotowy bulion oraz pokrojone i podgrzane przybranie, zrobienie najważniejszego, czyli pasty bazy i całej zupy zajmie nam ok. 15 minut. I jeszcze jedna uwaga do laksy : zupie tej tak naprawdę smak nadają dwie rzeczy. Pierwsza to roślina, uznawana w krajach Azji Środkowo-Wschodniej za warzywo, o polskiej nazwie wilec wodny lub szpinak wodny, zwana też zielem laksa(...)sobie! Składniki Pasta-baza: 3 orzechy kirimi 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka pasty krewetkowej (dla wegan -można zrezygnować z tej opcji i dać dodatkowo łyżeczkę zółtej pasty curry) 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 2 małe papryczki chili 2-centymetrowy kawałek galangi lub imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 szalotka drobno pokrojona Poza tym potrzebujemy: 1 duży pęczek Morning
Kuchnia PrezydentowejOstatnio dość dużo czasu spędzam w plenerze. Możliwości kulinarne są dość znacznie ograniczone, czasowo również. Postanowiłam poeksperymentować i przygotować zupkę w 10 minut. Udało się wyszła
Wielki apetytsię soczewicą. Ten sam składnik, ale zupełnie inne podejście. Spojrzenie z drugiego końca świata. (Tak, to jest myśl - w tym tygodniu wybiorę się na kulinarną wyprawę dookoła globu!);) Tajska zupa soczewicowa ma niesamowicie kremową konsystencję, a w smaku jest nieco egzotyczna, świeża i rozgrzewająca. Idealna na taki szary i wilgotny dzień jak dzisiaj. Na każdy inny chyba też. Nie dość(...)godziny używając tylko jeden garnek, nóż i deskę do krojenia. Do dzieła! Składniki: 1 łyżka oliwy 1 mała cebula 1 cm kawałek imbiru od 1/4 do 1 łyżeczki pasty curry (czerwonej lub żółtej) 150 g czerwonej soczewicy 1 batat (około 500 g) 1 duża marchewka 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego sok z 1 limonki 200 ml mleczka kokosowego
zadanie-gotowanie