marchewki duża cebula gałązka lubczyku 3 ziela angielskie bulion warzywny (do przykrycia warzyw) 5 listków świeżej bazylii po 1/2 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej 1/3 łyżeczki curry masło 3-4 łyżki jogurtu naturalnego pieprz, sól Przygotowanie: Paprykę kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Obieramy marchewkę i krojąc ją w słupki razem z papryką umieszczamy w rozgrzanym(...)lubczykiem. Kiedy wszystkie składniki zmiękną, wyjmujemy listki i ziele, a warzywa miksujemy. Rozpuszczamy na patelni 1/2 łyżeczki masła i dosypujemy do niego papryki. Całość po połączeniu dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku i łączymy krem z jogurtem naturalnym. W czasie gotowania zupy w oddzielnym garnuszku gotujemy kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu. Krem podajemy z kaszą. Smacznego
ChilliJemyPyszna rozgrzewająca zupa tajska z krewetkami i ananasem oraz batatem. Zupę zrobiłam na mleczku kokosowym, z chili bo lubię na ostro. Do tego rozgrzewający imbir. Zupa jest tak dobra, że szybko znika. Uwielbiam azjatyckie smaki. Podałam ją z ryżem. 1 batat 1 cebula mała 2 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 1/2 papryczki chili 1 limonka 25 dag krewetek(...)ananasa świeżego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej olej kokosowy sól, pieprz 400 ml mleczka kokosowego 500 ml bulionu warzywnego 2 łyżeczki przyprawy curry natka pietruszki albo kolendra ryż ugotowany Batata obieram i kroję w kostkę. Cebulę i czosnek drobno kroję. Ananasa obieram i też kroje w kostkę. Imbir ścieram na tarce jarzynowej małe
wesoła kuchniaTak przyrządzoną kaszą nie jedno podniebienie się skusi.Za kaszami nie przepadam ,ale ta mi wyjątkowo przypadła do gustu.Prosty przepis a jaki zarazem wysmakowany.Zapraszam!. 1 szkl.ulubionej
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiorzechów laskowych i desi w różnych kolorach. Ciecierzyca ma lekko orzechowy smak a przyrządzić z niej można naprawdę wiele potraw. Przepyszne pasztety, pasty do kanapek, farsze czy dodatki do zup a nawet panierowane kotlety. Dostępna jest praktycznie w każdym sklepie, nie tylko w tych ze zdrową żywnością. Ziarenka przed przygotowaniem należy moczyć około 10 godzin w zimnej wodzie a później(...)przygotujemy w szybkowarze. Jest gotowa już po 30 minutach i nie traci swoich cennych właściwości. Po ugotowaniu można ją zamrozić i przechowywać przez pół roku. Wspaniale smakuje z dodatkiem curry. W zależności od przypraw jakie zastosujemy wyczarujemy z niej naprawdę smaczne dania, które zaskoczą nie tylko domowników ale i gości. Jeśli mamy więcej czasu możemy samodzielnie wyhodować z niej kiełki
ProstePesto.plTradycyjne curry z kurczaka z przepisu Mriduli Baljekar należy do moich ulubionych. Kiedy mieszkałam w Arabii Saudyjskiej miałam okazję poznać domową kuchnię indyjską z różnych regionów
Cztery FajeryPolubicie tę zupę bo doskonale rozgrzewa, jest sycąca a przede wszystkim pięknie kolorowa. Jej rozgrzewająca natura pobudzi was do życia i zapragniecie ..po prostu zdrowia! Składniki -200 g dyni pół paczki jarmużu-usuń stwardniałe części puszka pulpy pomidorowej pół puszki cieciorki pół puszki mleka kokosowego półtorej czerwonej cebuli 3 marchewki szczypta cynamonu listki bazylii 2 cm świeżego kłącza imbiru(...)ząbki czosnku łyżeczka kurkumy pół łyżeczki curry pół łyżeczki nasion kopru włoskiego- lepiej zmielić lub utrzeć w mozdzierzu ekologiczny olej kokosowy virgin do smażenia Symbio szczypta gałki muszkatołowej sok z połowy cytryny sól himalajska do smaku ugotowana komosa ryżowa lub ryż czarny Dynię pokrój w kostkę, pokrop oliwą z oliwek i lekko posól, upiecz w 180 stopniach, około
Z Kuchni Do KuchniTen przepis ostatnio wpadł mi w oko na blogu Zdrowe odżywianie . Naprawdę warto było go wypróbować, bo smakował całej rodzinie i napewno jeszcze nie raz
kuchnia doskiOgórki małosolne chrupiące ogórki kiszone kilka dni. Ogórki małosolne przepis na najlepsze ogórki, które po zaledwie dwóch dniach zaczynają u nas znikać ze słoika. Oczywiście nikt
Cztery FajeryKiedy spróbowałam tej zupy po raz pierwszy, wiedziałam że będzie gościć na naszym stole w jesienne popołudnia. Jest pyszna i łatwa w przygotowaniu. Wszyscy domownicy zachwycają się jej smakiem! SKŁADNIKI: 1kg dyni (waga po obraniu) 1 marchewka (u mnie mrożona, może być również świeża) 4 średniej wielkości ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 kosta(...)rosołowa 3 szklanki wody Przyprawy: sól pieprz chilli kurkuma curry czosnek niedźwiedzi (według upodobań) łyżka śmietany uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika WYKONANIE : C zosnek i cebulę obierz, pokrój i podsmaż w dużym garnku na oliwie. Dynię obierz,oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. To samo zrób z ziemniakami i marchewką. Dodaj resztę warzyw do garnka i chwilę wszystko podsmaż
Prosty przepis namomentu zagotowania. Następnie postaw wieczkiem do dołu, pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu. Najlepiej smakują jako baza do surówek, dodatek do zup lub na ciepło z patelni. Buraczki tarte do słoików. Przepis krok po kroku Jednymi z moich ulubionych, obowiązkowych przetworów na zimę(...)lata. Skromne własne zasoby Przetworów nie robię jak szalony ale buraczki tarte do słoików to absolutny „must have”. Tak samo jak OGÓRKI CURRY (link) albo KONFITURA ŚLIWKOWA (link) Zamiast głowić się jaki przygotuję dodatek do obiadu, po prostu wyjmuję słoik tych magicznych buraczków i sprawa rozwiązana. Z drugiej strony
kuron.com.plSól ziołową w sumie można kupić, ale można zrobić i samemu..ilość i skład dodatków właściwie wedle gustu..podaję składniki niby w w gramach, ale
Moje domowe kucharzenienich jest oczywiści sezon dyniowy! Uwielbiam dynię i mogę ją jeść chyba pod każdą postacią. Najlepiej smakuje mi jednak w postaci parowanej z koperkiem (przepis TUTAJ ) i zupy. Zupy, która jest gęstym, sycącym, mocno rozgrzewającym kremem! Polecam Wam bardzo gorąco przepis poniżej - krem wychodzi przepyszny! Delikatny, ze szczypta pikanterii, aksamitny, odżywczy, po prostu pyszny ;) Składniki: 1 l wody(...)pietruszka 1 pasternak 4 małe ziemniaczki 2-3 gałązki (zielone listki) od selera, pietruszki i magii 1 dynia hokkaido (ok. 700 g) 100 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kminku mielonego, pieprzu ziołowego, ziół prowansalskich, papryki słodkiej, soli morskiej 1/3 łyżeczki chilli, pieprzu mielonego prawdziwego olej arganowy Bio Planete (dostępny np. TUTAJ ) Przygotowanie: Zagotuj 1 litr
Zdrowie na języku :Pzupy. Kiedyś nie przepadałam za zupami, teraz nie wyobrażam sobie bez nich dnia. Codzienna porcja warzyw i ulubionych przypraw niezmiennie wprowadza mnie w dobry nastrój . Dziś mój pomysł na zupę z czerwonej soczewicy. Robię ją w kilku wersjach, dziś podaję bez mleka kokosowego. Proporcje są bardziej "na oko", bo w przeciwieństwie do pieczenia ciast, gotując zwykle używam wyłącznie takiej "naocznej(...)szklanka czerwonej soczewicy 1-2 marchewki 1-2 ząbków czosnku 60 - 80 ml przecieru pomidorowego 2-3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki tandoori masala 1-1,5 l bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku Cebulę i czosnek pokroić drobno i zeszklić na oliwie. Dodać soczewicę i marchewkę i obsmażać
KUCHARNIAProste, szybkie do przygotowania i wyjątkowo smaczne tajskie czerwone curry z kurczakiem. Pikantne jak diabelski ogon, ze słodką nutą cukru palmowego i aromatem kokosa to świetny
Cztery FajeryProste czerwone curry z kurczaka uratowało w ubiegłym tygodniu moją kulinarną reputację. Wyobraźcie sobie leniwe, niedzielne popołudnie, wreszcie macie czas dla siebie, nigdzie Wam się nie
Cztery Fajery