Ten przepis ostatnio wpadł mi w oko na blogu Zdrowe odżywianie . Naprawdę warto było go wypróbować, bo smakował całej rodzinie i napewno jeszcze nie raz
kuchnia doskiOgórki małosolne chrupiące ogórki kiszone kilka dni. Ogórki małosolne przepis na najlepsze ogórki, które po zaledwie dwóch dniach zaczynają u nas znikać ze słoika. Oczywiście nikt
Cztery FajeryKiedy spróbowałam tej zupy po raz pierwszy, wiedziałam że będzie gościć na naszym stole w jesienne popołudnia. Jest pyszna i łatwa w przygotowaniu. Wszyscy domownicy zachwycają się jej smakiem! SKŁADNIKI: 1kg dyni (waga po obraniu) 1 marchewka (u mnie mrożona, może być również świeża) 4 średniej wielkości ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 kosta(...)rosołowa 3 szklanki wody Przyprawy: sól pieprz chilli kurkuma curry czosnek niedźwiedzi (według upodobań) łyżka śmietany uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika WYKONANIE : C zosnek i cebulę obierz, pokrój i podsmaż w dużym garnku na oliwie. Dynię obierz,oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. To samo zrób z ziemniakami i marchewką. Dodaj resztę warzyw do garnka i chwilę wszystko podsmaż
Prosty przepis namomentu zagotowania. Następnie postaw wieczkiem do dołu, pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu. Najlepiej smakują jako baza do surówek, dodatek do zup lub na ciepło z patelni. Buraczki tarte do słoików. Przepis krok po kroku Jednymi z moich ulubionych, obowiązkowych przetworów na zimę(...)lata. Skromne własne zasoby Przetworów nie robię jak szalony ale buraczki tarte do słoików to absolutny „must have”. Tak samo jak OGÓRKI CURRY (link) albo KONFITURA ŚLIWKOWA (link) Zamiast głowić się jaki przygotuję dodatek do obiadu, po prostu wyjmuję słoik tych magicznych buraczków i sprawa rozwiązana. Z drugiej strony
kuron.com.plSól ziołową w sumie można kupić, ale można zrobić i samemu..ilość i skład dodatków właściwie wedle gustu..podaję składniki niby w w gramach, ale
Moje domowe kucharzenienich jest oczywiści sezon dyniowy! Uwielbiam dynię i mogę ją jeść chyba pod każdą postacią. Najlepiej smakuje mi jednak w postaci parowanej z koperkiem (przepis TUTAJ ) i zupy. Zupy, która jest gęstym, sycącym, mocno rozgrzewającym kremem! Polecam Wam bardzo gorąco przepis poniżej - krem wychodzi przepyszny! Delikatny, ze szczypta pikanterii, aksamitny, odżywczy, po prostu pyszny ;) Składniki: 1 l wody(...)pietruszka 1 pasternak 4 małe ziemniaczki 2-3 gałązki (zielone listki) od selera, pietruszki i magii 1 dynia hokkaido (ok. 700 g) 100 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kminku mielonego, pieprzu ziołowego, ziół prowansalskich, papryki słodkiej, soli morskiej 1/3 łyżeczki chilli, pieprzu mielonego prawdziwego olej arganowy Bio Planete (dostępny np. TUTAJ ) Przygotowanie: Zagotuj 1 litr
Zdrowie na języku :Pzupy. Kiedyś nie przepadałam za zupami, teraz nie wyobrażam sobie bez nich dnia. Codzienna porcja warzyw i ulubionych przypraw niezmiennie wprowadza mnie w dobry nastrój . Dziś mój pomysł na zupę z czerwonej soczewicy. Robię ją w kilku wersjach, dziś podaję bez mleka kokosowego. Proporcje są bardziej "na oko", bo w przeciwieństwie do pieczenia ciast, gotując zwykle używam wyłącznie takiej "naocznej(...)szklanka czerwonej soczewicy 1-2 marchewki 1-2 ząbków czosnku 60 - 80 ml przecieru pomidorowego 2-3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki tandoori masala 1-1,5 l bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku Cebulę i czosnek pokroić drobno i zeszklić na oliwie. Dodać soczewicę i marchewkę i obsmażać
KUCHARNIAProste, szybkie do przygotowania i wyjątkowo smaczne tajskie czerwone curry z kurczakiem. Pikantne jak diabelski ogon, ze słodką nutą cukru palmowego i aromatem kokosa to świetny
Cztery FajeryProste czerwone curry z kurczaka uratowało w ubiegłym tygodniu moją kulinarną reputację. Wyobraźcie sobie leniwe, niedzielne popołudnie, wreszcie macie czas dla siebie, nigdzie Wam się nie
Cztery Fajeryjeśli dołożymy do nich tłuste mięso, sosy i inne kaloryczne dodatki, to całkiem prawdopodobne, iż możemy po jakimś czasie zauważyć wzrost wskazówki na wadze. Ziemniaki to jednak nie tylko zupa i drugie danie. To też nie tylko frytki i placki ziemniaczane . Ziemniaki to także babka ziemniaczana, kotleciki i burgery I właśnie dziś zapraszam Was na pyszne burgery ziemniaczano – marchewkowe(...)świeżymi warzywami, czy też z innymi, ulubionymi dodatkami. Burgery ziemniaczano – marchewkowe przepis na 6 burgerów 3 duże ziemniaki 2 duże marchewki średnia cebula pół łyżeczki przyprawy curry szczypta kurkumy 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz oliwa Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj, pokrój w duża kostkę i gotuj w lekko osolonej wodzie ok. 15 minut (do czasu aż warzywa będą
365 dni dookoła kuchniJesień to pora, gdy dojrzewają dynie. Warto więc przygotować zupę dyniową. Polecam krem z dyni z mleczkiem kokosowym na ostro - sycąca, pożywna oraz rozgrzewająca. Serwujemy z makaronem lub groszkiem ptysiowym. Do przygotowania kremu z dynii idealnie sprawdził się garnek emaliowany od firmy Tarka i Miarka. Składniki na 4-6 porcji: 1 kg obranej i oczyszczonej z pestek dynii(...)marchewka 50 g masła 100 gram wiórek kokowoych 2 - 3 litry wody sól, pieprz, odrobina curry ostra wędzona paryka groszek ptysiowy od firmy Brześć Przygotowanie: Dynie obieramy, oczyszczamy, kroimy w kostkę smażymy na maśle 8-10 minut, aż dynia się zarumieni. Przekładamy do garnka, następnie robimy to samo z porem i marchewką. Mieszamy warzywa. Dodajemy wiórki kokosowe, zalewamy woda
Życie zaczyna się w kuchniinteresują, a szczególnie ten z dodatkiem herbaty matcha :) truskawkowy morelowy ananasowy z matchą PRZYPRAWA CURRY Oczywiście nie mogło zabraknąć mojej najulubieńszej i najintensywniej używanej przyprawy w kuchni. Curry dodaję wszędzie, gdzie tylko mogę! A ta poniższa jest najlepsza i to ją kupuję najczęściej. Idealny skład, bez cukru, sztucznych substancji i wzmacniaczy smaku. Tylko mieszanka wybranych ziół. Aromat jest(...)się na soję z powodu posiadania Sojowirówki , dzięki której będę mogła robić mleka sojowe z użyciem ziaren ekologicznych i lepszej jakości. Ziarna soi świetnie sprawdzają się w daniach jednogarnkowych, zupach, warzywnych potrawach, pasztetach itp. Są bardzo dobrym źródłem biała roślinnego, dlatego często znajdują się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Poniższa soja nie zawiera informacji o GMO, dlatego też nie jestem
Zdrowie na języku :PKrem curry z dyni z mleczkiem kokosowym Składniki: - ½ kg dyni (waga ze skórką) - 1 łyżeczka kurkumy - 1 ziemniak - 2 łyżeczki curry - kawałek pora(...)grubym dnem rozgrzać oliwę - Dodać kostki ziemniaka, smażyć przez 3 minuty - Dodać cebulę i pora, smażyć przez 3 minuty - Dodać dynię oraz marchewkę, wlać 3 szklanki wody, zagotować - Do zupy wsypać wszystkie przyprawy, gotować przez 15 minut - Zupę należy lekko schłodzić, a następnie zmiksować na gładki krem - Dodać mleczko kokosowe, ponownie zagotować - Krem przelać do talerza, posypać pestkami dyni
Wegańska kuchnia orientalnafareast-language:EN-US;} Składniki: 1 kg dyni (po obraniu) 5 ziemniaków 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 2 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 puszka mleka kokosowego Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek pokroić(...)wymieszać z warzywami. Całość zalać wrzątkiem, tak aby woda zakryła warzywa, zagotować. Gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Mleko kokosowe (kilka łyżek zostawić do dekoracji) dodać do ciepłej zupy, wymieszać. Całość zmiksować na krem. Podawać na ciepło. Do dekoracji: suszone pomidory natka pietruszki mleko kokosowe SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomikulinarne. Zawsze można zrobić klasykę - cytrynowy, koperkowy, potrawkę. Ale to zaczyna być nudne. A , że często gotuję wywar rosołowy by zrobić na kolację galaretki drobiowe czy jakąś zupę na takim wywarze- to i mięso z wywaru potem mam. Czas: 1,5 godziny Składniki: Mięso z wywaru: 1 ćwiartka z kurczaka 2 skrzydełka 1 pietruszka 2 cebule kawałek selera(...)pół czerwonej , pół białej ) 2 ząbki czosnku 2 łyżki usiekanych ,, igiełek,, świeżego rozmarynu 2 łyżki usiekanego tymianku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki cukru brązowego ( dałam kokosowy) 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki mielonej 1/2 łyżeczki mielonego kminku 4 łyżki oleju 0,5 szklanki wywaru z gotowania kurczaka szczypta soli 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego mąka do oprószenia ( użyłam
Buniabaje w kuchni