WSZYSTKIEGO. Będąc poza granicami naszego kraju przez 2 miesiące spróbowałam masę różnych potraw, chodząc po ogromnych marketach (targach) kupowałam różne przyprawy, próbowałam masy tzw. "street food". Przez obrzydliwą zupę rybną z cytryną, ravioli, okonomiyaki, przeróżne falafele po zwykłego "czikena" z budki za rogiem. Wróciłam ze świeżą głową, innym podejściem do życia. Jestem mniej nerwowa, pewniejsza siebie i bogatsza(...)białej i prażonej) 1/2 cebuli 2 łyżeczka masła ghee 4 łyżki startego sera (u mnie cheedar i gouda, produkty seropodobne nie wchodzą w grę!) Sól himalajska Chilli Papryka słodka Curry Oregano Bazylia Przygotowanie: Gotujemy kaszę zgodnie z tym co pisze na opakowaniu. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na 1 łyżeczce masła ghee. Dodajemy mięso i doprawiamy
Czarnawisienkagłodnych osób. Drukuj Sałatka z brokuła, ogórków, jajek, pomidora z filetem z kurczaka window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Sos 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu sól, pieprz, curry do smaku 2 ząbki czosnku (opcjonalnie) Sałatka 1 średni brokuł 2 jajka 1 pomidor 1/4 czerwonej cebuli 3 ogórki małosolne 100 g kurczaka Sposób przygotowania Kurczaka kroimy w kostkę lub paski(...)mieszamy 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/salatka-brokula-ogorkow-jajek-pomidora/ BosowKuchni Zapisz Zapisz Artykuł Sałatka z brokuła, ogórków, jajek, pomidora z filetem z kurczaka pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuzniżka 10% na produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.) #myAmbition Polecam zakupy w tym sklepie ostatnio zakupiłam wiele
Dziś Ja gotujereguły gotujemy go i zjadamy z odrobiną soli. To chyba najbardziej popularny na niego pomysł. A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki... Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych(...)szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry ------------------------------------------------------------- Sałatka z bobem i ziemniakami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1000 g młodych małych ziemniaków 500 g bobu 1 szalotka 1/2 pęczka koperku Sos: 1 łyżeczka musztardy Dijon szczypta
Kulinarne przygody Gatityreguły gotujemy go i zjadamy z odrobiną soli. To chyba najbardziej popularny na niego pomysł. A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki... Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych(...)szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry ------------------------------------------------------------- Sałatka z bobem i rzodkiewką Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g bobu 1000 g młodych małych ziemniaków 1 pęczek rzodkiewek 1/2 pęczka koperku sok z 1/2 cytryny oliwa z oliwek
Kulinarne przygody Gatitykurczaka, czyli składniki stale dostępne w mojej kuchni. W pamięci miałam też wspomnienie kokosowej zupy z kurczakiem , bardzo miłe wspomnienie :) I tak zrodził się pomysł na tę zupę, utrzymaną w podobnym, tajskim klimacie, lekko ostrą, z dodatkiem makaronu ryżowego. Bardzo nam smakowała. Pierwszy dzień września za nami, dla jednych trudny dla innych wyczekiwany ;) ;) Trzeba będzie na nowo wkroczyć(...)filetu z piersi kurczaka 200 g mleczka kokosowego 3-4 szkl. bulionu warzywnego makaron ryżowy mieszanka ziół tajskich (u mnie Kotanyi) 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 łyżeczki curry sól oliwa Wykonanie: Kurczaka pokroić na małe kawałki przyprawić ziołami tajskimi Kotanyi. Odstawić na 30 minut. Por oczyścić, przekroić wzdłuż i pokroić w piórka, następnie podsmażyć na oliwie. Dodać obraną
zadanie-gotowanieosobnych obiadkow dla tak absorbujacego dziecka wykraczalo poza moje sily. Jednak z czasem, gdy moja Latorosl "dorastala" i potrafila zajac sie sama soba, ja zamienilam sklepowe sloiczki na pyszne zupy domowej roboty. Przy okazji pokochalam tez moj nezawodny blender, bez ktorego nie wyobrazam sobie funkcjonowania w kuchni. Przy jego pomocy i z odrobina wyobrazni co jakis czas wyczarowuje smaczne cudo(...)minut.Kalafiora dzielimy na rozyczki, myjemy i dokladamy do reszty warzyw. Calosc zalewamy bulionem. Gotujemy do chwili gdy warzywa sa miekkie.Odkladamy kilka rozyczek kalafiora, a reszte miksujemy blenderem.Zupe doprawiamy curry, galka muszkatalowa i pieprzem. Dolewamy odrobine smietamy.Nalewamy do talerzy, na wierzchu ukladmy odlozonego wczesniej kalafiora i posypujemy swiezym koperkiem.Smacznego
Przysmaki KarolkiProponuję dziś do przyrządzenia pyszne danie z ciasta francuskiego , z kurczakiem i warzywami, sycące i aromatyczne , w sam raz na zimową porę . Do tego przepisu potrzebujemy
Kawa z mlekiemDziś chciałabym zaproponować coś z kuchni indyjskiej. To danie powstało trochę z ciekawości. Lubię próbować nowych, nie znanych mi przypraw i jakiś czas temu właśnie dlatego
kuchnia doskimożna się do niej nie uśmiechnąć. Smakuje wybornie, jest delikatna, łagodna, ale na taką właśnie miałam ochotę.Nawet C. ją docenił i stwierdził, że powinnam częściej gotować nam takie zupy, choć normalnie za kremami nie przepada.Zupa krem z cukinii i szpinakuSkładniki:(na 4 porcje)2 cukinie3 ziemniaki1 cebula150 g szpinaku2 łyżki oleju800 ml bulionu1/2 łyżeczki suszonego tymianku1 łyżka posiekanej świeżej(...)bazylię, gotować 20 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Zdjąć z palnika, zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Podawać z grzankami.Smacznego!W czwartek przygotowałam nam curry z przepisu Agnieszki. O mamuniu, ależ było dobre! Dość pikantne, wyraziste w smaku, z moją ukochaną dynią... Kupiłam Hokkaido, więc danie wyszło cudownie słoneczne! Nie można się było oprzeć
Pożeraczka, czyli raz adobrzewarzyw czy chrupkiego pieczywa Resztki albo porcje (jeśli ugotujemy więcej) sosu pieczarkowego , gulaszu mięsnego Resztki ugotowanych kasz , makaronów w małych pojemniczkach – mogą potem posłużyć jako zagęszczacz do zup albo pożywna wkładka do sałatek na ciepło Ser żółty – najlepiej zetrzeć na tarce i wrzucić do małej torebki strunowej – wykorzystać do pizzy, zapiekanek, grzanek, dobrze mrozi się też ser w plastrach, najgorzej(...)wrzucamy do torebki – zamrażamy i mamy gotowe porcje włoszczyzny do zupy Sałatkę jarzynową , ale w formie bez majonezu. Dojrzałe banany – tu odsyłam do mojego artykułu jak je zamrażać i po co Papryka – oczyszczona, pokrojona w kostkę i wrzucona do teorebki – świetna później jako dodatek do zup, gulaszy, zapiekanek. Cukinia – zobacz wpis Jak mrozić cukinię. Dynia – zobacz
Dorota Smakujeużywam tłoczony na zimno od Woj Len Do wysokiego rondla dodaj oleju kokosowego i podsmaż na nim cebulę pokrojoną w grubsze pióra. Dodaj przyprawy Karahi Chicken Masala, następnie curry. Po chwili wrzuć paprykę oraz cukinię pokrojoną na kawałki. Wlej około pół szklanki wody, przemieszaj i przykryj. Duś prawie do miękkości. Warzywa mają być jędrne. Na tym etapie można dodać(...)ciepło i na zimno. Jeśli sok wyda się Wam za kwaśny, dodajcie do leczo w czasie gotowanie około 2 daktyli pokrojonych w drobne paseczki. Daktylami uratujecie każdą kwaśną zupę pomidorową czy sos. Gorąco polecam. Robię często kiedy nie mam pomysłu i czasu na stanie w kuchni
Z Kuchni Do KuchniSałatka szwedzka prosta sałatka z ogórków na zimę Sałatka szwedzka w słoikach na zimę to klasyk w najlepszym wydaniu. Słodko - kwaśna zalewa, chrupiące ogórki gruntowe, trochę
Cztery Fajerytradycyjnych dań. Ma lekko korzenny smak i aromatyczny zapach. Kmin rzymski z Indii Nazywany jest także kuminem. Uprawiany i używany jest najczęściej w Indiach. Jest jednym ze składników przyprawy curry. Nadaje potrawom charakterystyczny dla kuchni indyjskiej smak i aromat. Pieprz czarny z Wietnamu To jedna z głownych przypraw używanych w naszej kuchni. Dodajemy ją do praktycznie wszystkich wytrawnych dań. Uprawiana(...)czarne kuleczki wbrew nazwie wywodzą się z Meksyku skąd przywędrowały do Europy. Dzięki zawartości olejków eterycznych mają bardzo intensywny zapach i jednocześnie ostry i gorzki smak. Często stosowany do zup czy sosów. Liść laurowy z Turcji Dorastające w ciepłym klimacie liście laurowe charakteryzują się wyrazistym aromatem i oraz smakiem. Są wykorzystywane głównie do zup sosów, marynat czy pasztetów. Wizytą
Health-Fit-Life