zupa curry - 1500 przepisów (strona:74/100)

Właściwości imbiru: sprawdź, na co może Ci pomóc 69

curry Imbir ma aromat silnie korzenny, smak palący i korzenny. W związku z coraz większą dostępnością imbiru, ale również z popularyzacją wiedzy na temat właściwości leczniczych tej przyprawy rośnie również liczba jej zastosowań w polskiej kuchni. Dziś możemy znaleźć bardzo dużo przepisów w których wykorzystuje się świeży lub mielony imbir. Są wśród nich zarówno danie mięsne, jak i wegetariańskie, zupy

Żyję by jeść
Pluszki, rosyjskie bułeczki z makiem, czyli O tym jak rośliny zmieniały bieg historii 197

curry. Płatki zawierają alkaloidy z grupy papawerubiny, antocyjany i związki śluzowe przez co są cennym surowcem zielarskim. W Polsce dziko rosnących gatunków używa się rzadko ze względu na powolny zbiór. Mak polny jest jednym z najważniejszych dzikich warzyw zbieranych na południu Europy. Młode liście i rozety liściowe czy nawet całe rośliny są jedzona na surowo (sałatki) lub gotowane (do zup

Dzieje kuchennej Wiewióry
Najlepsza pomidorowa z brązowym ryżem - dietetyczna, zdrowa, pyszna! 222

średni pasternak kawałek selera 1 mała cebula 1 duży ząbek czosnku kawałek pora puszka pomidorów (240g) 1 wołowa kostka bio przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, czarny, cayenne, szczypta curry , zioła prowansalskie , kminek mielony, łyżka natki pietruszki torebka ryżu brązowego Przygotowanie: Warzywa obrać i drobno pokroić.  Zagotować 0,5 l wody. Dodać warzywa (bez pomidorów!) i gotować na małym ogniu(...)przykryciem przez 35 minut. Następnie dodać kostkę wołową, pomidory z puszki i przyprawy. Gotować 20 minut. W tym czasie ugotować torebkę ryżu wg instrukcji zawartej na opakowaniu. Zupę zblendować na gładki krem. Podawać z brązowym ryżem

Zdrowie na języku :P
Sajgonki z polędwiczkami i warzywami 203

kwaśnym. Dużym uznaniem cieszą się w Chinach potrawy kuchni wschodniej z okolic Szanghaju. Świeże ryby, krewetki, kraby i owoce morza podaje się w pikantno-słodkich sosach z dodatkiem imbiru, curry i kolendry. Ryby podaje się w całości, a nie jako filety pozbawione ości, a krewetki w pancerzykach, ponieważ Chińczycy lubują się w samodzielnym obieraniu i oczyszczaniu jedzenia. Wszystkie potrawy zjada(...)się za pomocą pałeczek lub łyżki, nie wolno dotykać jedzenia rękoma (wyjątkiem jest krab, ale już do krewetek lub raków podawane są gumowe rękawiczki). Posiłek kończy nie deser, tylko zupa. W Chinach nawet alkohol produkuje się z ryżu - do wyboru: wódka ryżowa, wino ryżowe i piwo ryżowe. Zgodnie z chińską tradycją w każdym domu powinna znajdować się piwniczka z winami

Zasmakuj Kuchni
Zupa krem z dyni i papryki. 160

kulinarna. Przez dodatek mleczka kokosowego oraz charakterystycznych przypraw nabiera orientalnego charakteru, co mnie akurat bardzo pasuje. Stopień ostrości dostosowałam do możliwości reszty rodzinki. Gdybym gotowała tylko dla siebie, w zupie wylądowałaby przynajmniej jedna papryczka chili :) Tak czy inaczej danie będzie jak znalazł na chłodne, jesienne dni. A że te już za progiem można odczuć o poranku. Składniki: 400 g pieczonej(...)pieczona papryka czerwona 1/2 papryczki chili (lub więcej) 1 ziemniak  1-2 marchewki 1 cebula 150 ml mleczka kokosowego kawałek imbiru (ok. 1 cm) 1/2 łyżeczki przyprawy curry 1/3 łyżeczki kuminu rzymskiego sól 2 łyżki oleju kokosowego Wykonanie: Dynię i paprykę piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. godzinę (do miękkości). Następnie wystudzić, obrać ze skóry

zadanie-gotowanie
KREM Z DYNI 143

KREM Z DYNISkładniki:- 1kg dyni- 3 marchewki- 1 pietruszka- 1/4 selera- 3 duże ziemniaki- 2 średnie cebule- 3 ząbki czosnku- 20g korzenia imbiru- 2 kostki rosołowe

Mentor Smaku
Ostry sos kokosowy - Red Coconut Chutney - Dinesh's recipies 174

Dziś kolejny przepis od Denish'a -  jeśli tak dalej pójdzie to w Arabii Saudyjskiej szybciej nauczę się gotować hinduskie potrawy, niż arabskie :) Relacje z hinduskich

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Risotto z nutą azjatycką, grzybami shimeji i wołowiną 143

robi , z czym można przygotować i czy będą smakować. Trzeba je spróbować, a kto lubi grzyby nie będzie żałować. Można je na różne sposoby podawać, gotować, czy podsmażać, do zup, sosów dodawać, czy z makaronem, kaszą, ryżem zajadać. Składniki na ok. 3 porcje : 150 g ryżu do risotto, 1 średnia biała cebula, 3 łyżki oleju rzepakowego czosnkowego, 150 g grzybów(...)mała puszka drobnego groszku, 200 g, 250 g drobno posiekanego mięsa wołowego (jak na tatara), 1 l bulionu drobiowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka curry, ok. 20 g startego sera parmezanu, 2 łyżki masła, mielona papryka wędzona, suszone chili świeżo mielone do smaku, pęczek koperku. Przygotowanie: Przygotowujemy dużą patelnię. Grzyby odcinamy od ich nasady, wtedy rozpadną się

Moniki Smakołyki
Śledzie w sosie musztardowym 1555

jeden raz. W czasie kiedy moczymy śledzie przygotowujemy sos. W misce mieszamy dwa rodzaje musztard, z majonezem, śmietaną i odrobiną miodu do smaku, doprawiamy przyprawą curry i pieprzem. Cebulę obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do sosu. Wymoczone śledzie dodajemy do sosu, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki do zamarynowania. Proporcje składników sosu można modyfikować według własnych(...)preferencji smakowych Smacznego. Śledzie w sosie musztardowym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Przepis na śledzie po kaszubsku Pasta z makreli i jajek – prosty przepis Zupa z kurczaka a’la flaczki Artykuł Śledzie w sosie musztardowym pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Negimaki z shiitake 193

sałatek, zup, risotta, są znakomitym dodatkiem do mięsa. Grzybów shitake nie należy gotować za długo, bo stwardnieją. Przecedzony przez płótno płyn, w którym namaczaliśmy suszone grzyby, można wlać do zupy, sosu albo duszonej potrawki, by dodać im wyrazistości. Pasta tamaryndowa, tamaryndowiec – uzyskuje się z przypominających strąki owoców pochodzącego z Afryki drzewa tamaryndowego (obecnie uprawianego głównie w Indiach), które charakteryzują się(...)smakiem i taki też smak nadaje potrawom, zawiera bowiem aż 12% kwasu winnego (naturalny cukier, który także występuje w strąkach nie równoważy dużej zawartości kwasu). Dodaje kwaśnego smaku potrawom curry, sosom, marynatom. W Azji, skąd dotarł z Afryki przez Bliski Wschód, jest szczególnie popularny w Tajlandii i Indiach, poza Azją – w Meksyku. W Europie jest jednym ze składników sosu

mojewypiekiinietylko
Klasyczna sałatka warstwowa z kurczakiem 237

liści kapusty pekińskiej 2 średnie pomidory 1 czerwona cebula 1/2 puszki kukurydzy Sos 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 2 łyżki keczupu sól, pieprz, curry, papryka słodka, odrobina cukru Sposób przygotowania Sos Składniki wymieszać na gładki sos. Sałatka Wszystkie składniki (z wyjątkiem sera i kukurydzy) myjemy i siekamy w kostkę, cebulkę w półplastry. Wsypujemy do miski(...)wierzch dajemy starty żółty ser. Podajemy z sosem. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/klasyczna-salatka-warstwowa-kurczakiem/ MieszamWGarnku   Artykuł Klasyczna sałatka warstwowa z kurczakiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Makaron penne z tuńczykiem i curry 240

opakowaniu.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Na niewielką ilość rozgrzanego na patelni oleju/oliwy wrzucić czosnek i chwilkę podsmażyć.Następnie dodać tuńczyka (razem z całą zawartością puszki), wymieszać z czosnkiem, przyprawić curry i chwilkę razem podsmażać.Do podsmażonej masy czosnkowo-tuńczykowej dodać śmietanę, wymieszać i chwilę jeszcze wszystko razem podsmażać.Sos przyprawić solą i pieprzem.Do ugotowanego makaronu dodać sos tuńczykowy i dokładnie(...)SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, ale może być także rozdrobniony.Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Opakowania o pojemności 330 g dostępne są w sieci sklepów Biedronka. Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach.Przyjmuje się, że 100g makaronu

Gospodyni Miejska
Pomarańczowe curry z kurczaka 111

To kolejne danie z kurczakiem i pomarańczami. W przepisie połączyliśmy pięć podstawowych smaków - słodycz miodu, ostrość papryczek chili, słony smak soli, gorzki kurkumy oraz kwaśny imbiru

Cztery Fajery
Pierś z Kurczaka Zapiekana w Ziołach 85

.elast { width: 300px; height: 250px; } @media(min-width: 500px) { .elast { width: 720px; height: 180px; } } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszna, miękka i soczysta pierś z kurczaka w ziołach

Przepiski.pl
ZUPA SOCZEWICOWA Z CURRY 119

Pożywna, zdrowa i rozgrzewająca zupka, w sam raz na zimowe popołudnia. Szybka i łatwa w przygotowaniu, do zrobienia w 30 minut. Z lekkim orientalnym akcentem w

cool and minty