zakwasu do chleba - 1500 przepisów (strona:6/100)

Chleb pszenno -gryczany, na zakwasie 194

Powstał taki trochę dziwny chleb bo z różnych rodzajów mąki pszennej, z dodatkiem mąki gryczanej i otrąb z gryki. Prawdę mówiąc to otworzyłam szafkę, w której

Smaczna Pyza
ZAKWAS ŻYTNI, PEŁNOZIARNISTY, KROK PO KROKU 185

zawsze odkładałam to na później. Aż nadszedł chyba ten moment, jutro Światowy Dzień Chleba, jest więc idealna okazja, by urzeczywistnić marzenia i podzielić się z Wami przepisami na chleby na zakwasie. A ponieważ chleby, które wypiekam są od początku do końca moim własnym wymysłem, a mój zakwas znacznie odbiega od innych metod przygotowania, chcąc podzielić się z Wami przepisami muszę(...)wody. Dokładnie mieszam, zakrywam naczynie ręcznikiem z gumką recepturką i odstawiam do następnego dnia. Dzień szósty:Nasz zakwas jest już gotowy. W tym dniu możemy już przystąpić do pieczenia chleba. Zakwas jest bardzo młody, ale na takim właśnie najszybciej wyrasta chleb. Czym dłużej będzie leżał w lodówce tym czas wyrastania chleba będzie się troszkę wydłużał. Na takim młodym zakwasie chleb

Smaczne Zdrowe
Chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym 189

Chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym...Prosty w wykonaniu, lekko wilgotny, długo zachowujący świeżość.Pieczony na bazie połączenia mąki żytniej razowej i pszennej.Na zakwasie żurkowym. Pełen ziaren. Łatwy w krojeniu.Pycha! Składniki:250 ml zakwasu żurkowego (domowego lub kupnego);250 ml letniej wody;2 łyżeczki soli;1 szklanka mąki żytniej razowej;2 łyżki ziaren zmielonego siemienia lnianego - ja nie dałam(...)wymiarach 26x12 cm.Ilość i rodzaj ziaren można dowolnie modyfikować. Można także zrezygnować z ich dodatku.Można użyć domowego zakwasu na żurek jak również użyć kupnego.Zakwas żurkowy można zastąpić kefirem lub maślanką, lecz zmieni to smak chleba.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Zakwas chlebowy- krok po kroku 177

wiele ludzi uważa, że wyhodowanie własnego zakwasu w domu jest bardzo skomplikowanym procesem. Fakt wymaga od nas sporo czasu i cierpliwości, ale zapewniam, że jak już raz upieczecie chleb na zakwasie, to innych nie będziecie chcieli jeść! Nie wspominam już o kupowaniu...       Pieczenie chleba jest dla mnie sprawą MAGICZNĄ ! Ten zapach, smak i aromat unoszący się(...)Jeśli podczas pieczenia chleba nie zużyjemy całego zakwasu, pod żadnym pozorem go nie wyrzucajmy! Rozwiązania są dwa:   SPOSÓB I (jeśli na 100% następnego dnia będziemy piec chleb). Zakwas należy ponownie dokarmić. Można zmienić proporcję, np. po 50 g mąki i wody i odstawić tak jak wcześniej na kuchenny blat do następnego pieczenia (nie dłużej niż 24 h.! Jeśli

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb żytni na zakwasie żytnim bez drożdży 160

Mamy rok 2014 a w piekarniach ciężko dostać chleb bez drożdży! Nie sądziłam, że takie rzeczy są możliwe, a jednak ..... Na szczęście wszytko można zrobić samemu smaczne, pachnące i wiemy co mamy w środku bez jakiś totalnie nie potrzebnej długiej listy składników, ulepszaczy. Szkoda, że ginie tradycyjny smak i skład. Przeszukałam przepisy w książkach i znalazłam taki skład gdzie(...)gmąka chlebowa 318 gwoda 672 g sól 17 g (2 łyżeczki ) SPOSÓB WYKONANIA:ZAKWASmąka 318 g (2,5 szklanki)woda  255 g (1 1/8 szklanki)dojrzały zakwas 17g (2 łyżki) jak go zrobić klik- wszystko razem mieszamy, przykrywamy  i odstawiamy go na 14-16 godzin. Ja robię to wieczorem i około południa następnego dnia zaczynam robić

Basia w kuchni
Swiatowy Dzień Chleba - Chleb pszenny na zakwasie z suszonymi pomidorami 165

Setki bloggerow z calego swiata corocznie 16 pazdziernika pieka chleb i ciesze sie ,ze moge do nich dolaczyc .Upieklam chlebek w kolorach jesieni z suszonymi pomidorami.Latwy pszenny chleb na zytnim zakwasie,idealny dla rozpoczynajacych przygode z pieczeniem.Jedynym warunkiem jest posiadanie zakwasu.Latwo sie formuje,posiada puszysty miazsz z malymi dziurkami,lekko chrupiaca skorke i bardzo delikatny smak pomidorow.I jak to pszenny(...)godz wczesniej)50 g zakwasz zytniego ( 2 pelne lyzki)100 g wody150 g maki zytniej pelnoziarnistejSkladniki dokladnie wymieszac (lyzka) ,przykryc folia spozywcza i pozostawic do wyrosniecia.Uwaga: jesli chleb chcemy zaczac robic rano,nastawic zaczyn juz po poludniu.gdy nastawimy wieczorem chleb bedziemy piec najwczesniej w poludnie .Nastepnego dnia:400 g maki pszennej (dalam pol na pol 550 i 1050) lub orkiszowej180

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb nocny pszenno-żytni na zakwasie 302

soli)420 ml wody(370 g wody)1/2-1 lyzeczki suchych drozdzy (nie dawalam)Skladniki z wieksza gramatura sa na duza foremke o wymiarach 31x13x7 cm.Wykonanie:Do wypieku tego chleba uzywam zakwasu II-stopniowego i nie dodaje drozdzy,poniewaz moj 3-letni zawas jest bardzo mocny.Chleb rosnie przez cala noc w lodowce,a przez dodatek drozdzy przerastal.Takze opuscilam ich dodatek.Gdy macie(...)slaby zakwas,lub tylko odswiezony dodajcie lyzeczke suchych drozdzy.Wszystkie skladniki umiescic w misie robota i przy uzyciu haka zagniesc ciasto do uzyskania jednolitej,gladkiej masy.Ciasto jest dosc geste,ale nie na tyle by uformowac z niego bochenek.Ten przepis nadaje sie tylko  do wypieku chleba foremkowego.Do wysmarowanej olejem i wysypanej otrebami foremki wylozyc ciasto.Gore wyrownac mokra reka lub lyzka.Foremke przykryc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb słonecznikowy na żytnim zakwasie wg Hamelmana 163

zdjeciach urodziwy i smakowal wysmienicie.Jedynym problemem bylo dosc klejace ciasto,takze niezbyt komfortowe bylo skladanie ciasta chlebowego.Kolejny smaczny chlebek z dodatkiem lamanego zyta,ktore w polaczeniu z zytnim zakwasem powoduje,ze chleb dlugo pozostaje swiezy.Skladniki na 1 bochenek:maka chlebowa -290 gprazone ziarno slonecznika-90 gwoda-210 gdrozdze instant-2,5 gsol-10 gsyrop slodowy (dalam miod)-1 lyzeczkalamane ziarno(...)uprazyc na patelni do misy miksera wlozyc wszystkie odwazone skladniki z przepisu ,w tym zakwas,namoczone lamane ziarno zyta i przestudzony uprazony slonecznik i mieszac 3 minuty na I predkosci.Wlaczamy II predkosc i mieszamy dalsze 3 minuty.Pozostawic przykryte folia na 1 godzine do fermentacji wstepnejzlozyc chleb kilkakrotnie podsypujac maka ,wlozyc do koszyka zlaczeniem do gory do fermentycji koncowej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb razowy z pestkami dyni na zakwasie 118

Zapraszam dzisiaj Państwa, do wspólnego wypieku chleba, takiego prawdziwego bez konserwantów, ulepszaczy i spulchniaczy. Smacznego, zdrowego i pożywnego, takiego, który nie traci świeżości przez dobrych kilka dni. Zapraszam! Składniki: Na zaczyn: - 1/2 szklanki aktywnego zakwasu żytniego - 120 ml wody - 1/2 szklanki mąki żytniej - 2 łyżki mąki razowej pszennej Wszystkie składniki mieszamy w misce, pozostawiamy pod przykryciem na 12 godzin. Składniki(...)składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy około 15 minut. Ciasto przekładamy do wysmarowanych olejem keksówek, do połowy blaszki. Jak ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, wstawiamy do pieca. Ja swój chleb piekę w piekarniku gazowym na 4, około 1godziny 20 minut.   Pozdrawiam i życzę Smacznego

SMYKWKUCHNI
Chleb z garnka na zakwasie - garniak 179

Dzisiaj chleb z garnka. Był chleb patelniak to może być i garniak, prawda ? Jeden pieczony na patelni a drugi z garnku, takim żeliwny garnku z pokrywą

Smaczna Pyza
Naturalny zakwas do chleba i co z niego wynikło 155

Naturalny zakwas do chleba i co z niego wynikło Naturalny zakwas do chleba i co z niego wynikło. Oj a wynikło coś pysznego i prostego do przygotowania.   Całkiem niedawno w moje ręce trafił naturalny zakwas do chleba od Piekarni & Cukierni Gronpiek.  Plastikowa butelka taka jak butelka na żurek ale w środku zakwas chlebowy, coś co usiłuję hodować(...)było że sam zakwas trafił w moje ręce to zakwas trafił wraz z kilkoma przepisami na różne rodzaje chleba ( w zależności od użytej mąki ) jest też przepis na chleb na zakwasie z automatu do chleba !    Zakwas w butelce składa się z woda i mąka żytnia .. i koniec etykiety.    Z jednego z dołączonych przepisów zrobiłam chleb jasny

Kuchnia na wzgórzu
Jak upiec chleb na zakwasie żytnim 146

popuścicie łańcucha i rozpieścicie, to gnojek robi, co chce i ma w dupie wasze uczucia. Siądźcie wygodnie, pogłaskajcie przygotowany słoik i poczytajcie o tym, jak oswoiłam pieczenie chleba na zakwasie żytnim. Znana już Agata osiągnęła tak stan, w którym każdy mój jęk, że nie umiem piec chleba, wzbudzał w niej drgawki. Któregoś dnia, najpewniej szlag ją trafił, bo listonosz objawił(...)twarzy Graya” z rysunkami swojego autorstwa, ale okazało się, że to czynnik motywacyjny, żebym przestała piszczeć, tylko coś z tym zrobiła. Podziałało. Dokarmiłam, wyrósł piękny, upiekłam chleb, zjadłam chleb, przezimował zakwas w lodówce, a potem o nim zapomniałam i umarł. Tu nastąpił atak paniki, bo trzeba było sobie radzić samemu. Kto raz spróbował swojego chleba, ma lekkie opory przed sklepowym

ladykitchen
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z CHRUPIĄCĄ MAKOWĄ SKÓRKĄ 211

trochę dłużej).  Moja Rodzinka uwielbia taki zwykły, tradycyjny chleb z makiem, a ponieważ od dłuższego czasu nie kupuję żadnego pieczywa to przepis na chleb, (który już jest na blogu)  pszenno-żytni na zakwasie troszkę zmodyfikowałam, zmieniłam proporcje, dopasowując go do jednej dużej formy o wym.30x12cm (w takiej piekłam) lub dwóch mniejszych. Chlebek ma cudowną, bardzo chrupiącą skórkę (także(...)dopiero  wówczas wyjmujemy.Pozostawiamy na desce do wystudzenia.Ja pozostawiam go tak do drugiego dnia i dopiero wówczas pakuję do papierowej torby i przechowuję w otwartym chlebaku.Polecam również inne chleby na zakwasie: mój ulubiony gryczano-orkiszowy ,ziarno przy ziarnie i pszenno-żytni .Smacznego

Smaczne Zdrowe
Chleb orkiszowy z orzechami włoskimi, na zakwasie 198

Stefan ma się dobrze, ładnie rośnie i chętnie współpracuje. A ja staram się pamiętać o dokarmianiu go żeby był aktywny. Staram się też żeby w domu

Smaczna Pyza