zakwasu do chleba - 1500 przepisów (strona:13/100)

Zakwas na żurek 128

szkl. mąki żytniej typ 2000 3 szkl. letniej, przegotowanej wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego ok. 12 ziarenek pieprzu mała kromka żytniego chleba na zakwasie albo 1 łyżka zakwasu żytniego na chleb (opcjonalnie) Do dużego, szklanego słoika wrzucić 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, około 12 ziarenek pieprzu oraz 4 ząbki czosnku obrane(...)powierzchnią dużego noża. Wsypać 1 szklankę mąki żytniej. Wszystko zalać letnią, przegotowaną wodą. Wymieszać drewnianą łyżką. Jeśli chcecie przyspieszyć proces fermentacji, do słoika możecie jeszcze dodać kawałek żytniego chleba na zakwasie albo 1 łyżkę zakwasu żytniego na chleb. Nie jest to jednak konieczne. Słoik przykryć gazą albo bawełnianą ścierką i odstawić na 4-5 dni w ciepłe, ciemne miejsce

Czerwień i błękit
Chleb polski 122

tych, co nie mają zakwasu przypominam, że jest Zakwasowa Mapa Polski, gdzie można od innych osób dostać aktywny zakwas i bez wykrętów zabrać się za pieczenie :)!Chleb polskiSkładniki:Zaczyn:100 g zakwasu żytniego aktywnego200 g mąki żytniej razowej200 g wody przegotowanej letniejWszystkie składniki wymieszać łyżką, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na noc, aby podwoił objętość. Ciasto właściwe:cały(...)Jeśli nie, to zostawiamy go w takiej odwróconej pozycji i dopiekamy jeszcze 5-10 minut. Studzimy na kratce. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „Na zakwasie i na drożdżach„Post Chleb polski pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
zwyczajny pszenny razowiec 229

chleb pszenny na zakwasie Chleb ten pieczony jest tylko, ze zwykłej razowej mąki.  I może brak dodatków sprawia, że ten prosty wiejski wypiek, jest tak smaczny. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki pszennej razowej 4 łyżki aktywnego  zakwasu   2 szklanki letniej wody wypiek 4 szklanki mąki pszennej razowej 1 łyżeczka soli woda sposób wykonania(...)dwanaście, czternaście godzin  ( najlepiej na noc). Na drugi dzień d o wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb), d odajemy resztę pszennej razowej mąki, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach.  Ilość wody

Miód i pieprz
"Piegusek" na zakwasie i "Malowany welon" 138

Dziś proponuję chleb na zakwasie w wydaniu dla zapracowanych i zabieganych. Nie miałam czasu na śledzenie wyrastania ciasta i przekładanie go z naczynia do naczynia. Postanowiłam zaryzykować dłuższe pojedyncze wyrastanie. Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 450 g mąki chlebowej pszennej 100 g razowej(...)temperaturze 180 stopni C. do tzw. suchego patyczka. Usunąć papier do pieczenia i odłożyć chleb do ostudzenia. ----- Podobne: Chleb mieszany z sorgo i amarantusem Orkiszowy chleb z czarnuszką Chleb superfood na zakwasie Książką Wiliama Somerseta Maughama pt. "Malowany welon" jestem urzeczona. Nie mogłam się od niej oderwać. Do końca nieprzeczytana jednego dnia nie dawała mi spać w nocy. Przyznaję

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb orkiszowo żytni na zakwasie 157

się upiec podobny chleb . Tak, tak wszystko zależy od mąki…ale jeśli już ma się wprawę co do konsystencji chlebowego ciasta czy jak zrobić chlebowy zakwas , kiedy wiedzieć, że chleb już jest wyrośnięty czy upieczony, jak uzyskać chrupiącą skórkę czy chleb z dziurami jak w szwajcarskim serze… to pozostaje tylko eksperymentować(...)wypiekać pieczywo swoich marzeń. Dzisiaj miałam przyjemność upiec chleb orkiszowo żytni na zakwasie z mnóstwem nasion. Pyszny chleb z formy, powiedziałabym mało pracochłonny, ale nieco czasochłonny, wiadomo chleb na zakwasie wymaga swojego czasu, a ten rósł najpierw w ciepłym miejscu, a potem przez noc w lodówce. Bochenek pokaźny, starczy na długo przy takim nakładzie czasu. Chleb orkiszowo żytni na zakwasie

codojedzenia
Chleb razowy z suszoną śliwką wersja II 200

zakwasie. Przepis jest prosty i nie powinien sprawiać problemów z wykonaniem. Trzeba tylko pamiętać, że zakwas powinien być aktywny - dokarmiony min. 10 godzin przed pieczeniem. Dotyczy to każdego chleba na zakwasie i każdego rodzaju zakwasu. Wersja mieszana - zakwas + drożdże powstała w wyniku tego, że wyszło mi zbyt rzadkie ciasto i chleb nie wyrósł. Dlatego dodałam dodatkowe pół szklanki mąki(...)piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piekłam 15 minut, temperaturę zmniejszyłam do 200 stopni i piekłam kolejne 30 minut. Chleb z wyglądu jest podobny do chleba razowego z suszoną śliwką na zakwasie, stąd to samo zdjęcie

apetytnapieczenie
Chleb szwajcarski na zakwasie pszennym 138

Dawno nic się tutaj nie działo w temacie chlebowym, mamy więc dla was pyszny pszenny chleb. Ostatnio eksperymentuję z zakwasem pszennym. Zawsze używałem tylko żytniego, ale postanowiłem nadrobić zaległości. Na pierwszy ogień poszedł więc mój ulubiony chleb szwajcarski , hit każdej imprezy. Do tej pory robiłem go na drożdżach i w tej postaci zrobił furorę. To zdecydowanie najlepszy chleb jaki wymyśliłem(...)najmniej kleiło się do dłoni. Potrwa to około 15 minut. Następnie przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 8-10 godzin. Po tym czasie formujemy bochenek. Chleby na zakwasie ogólnie mają tendencję do kiepskiego trzymania kształtu i lubią się rozchodzić. Jeżeli jesteście już wprawieni w lepieniu bochenków to powinniście sobie poradzić, jeżeli nie to użyjcie, w miarę  możliwości

Marder&Marder Manufacture
Chleb levain z durum 166

Kolejny chleb levain na codojedzenia, tym razem z mąką durum czyli semoliną. Bardzo smaczny chleb pieczony na pszennym zakwasie. Procedura pieczenia tego chleba być może wydawać się trudna, a na pewno pracochłonna. Warto sobie jednak zadać trudu i upiec prawdziwy levain. Levain to również zakwas…bardzo aktywny. Chleb upieczony na levain ma chrupiącą skórkę i “dziury”. Przepis

codojedzenia
Chleb piwny 177

zakwas przygotowujemy levain wszystkie składniki mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 14 godzin aż dojrzeje.PO CZASIE DOJRZEWANIA : - wszystkie składniki ( mąki i resztę składników z przepisu ogólnego) mieszamy wraz z zakwasem i levain aż wszystkie składniki  połączą się  ze sobą - odstawiamy na 20 minut  przykryte po tym czasie dwa razy przemieszamy całe ciasto i odstawiamy na kolejne(...)przechowuje w lnianych workach gdy dobrze odparują i wystygną, chleb po trzech dniach równie pyszny jak pierwszego dnia a smak ma nawet głębszy. I to jest cudowne w chlebach na zakwasach bez chemii różnych innych świństw.Zachęcam do pieczenia chleba w domu Smacznego

Basia w kuchni
Styczniowe "Na zakwasie i na drożdżach" - zaproszenie. Żytni chleb na zakwasie ze słodem i ziarnami 188

przyjemnością zapraszam Was na kolejną już dziewiętnastą odsłonę listy "Na zakwasie i na drożdżach". W tym miesiącu Wisła z bloga Zapach chleba, która jest pomysłodawczynią listy, powierzyła mi jej prowadzenie.Styczniowe "Na zakwasie i na drożdżach" - zaproszenieWszystkie szczegółowe informacje na temat akcji znajdziecie na stronie u Wisły, ja wrzucę tylko najważniejsze informacje.Aby wziąć udział w  akcji należy(...)Waszym karnawałowym menu.A przy okazji serdecznie zapraszam Was do obejrzenia poprzednich podsumowań, znajdziecie je tutaj.Ze swej strony na początek styczniowej akcji chciałam Wam zaproponować bardzo prosty żytni chleb na zakwasie z dodatkiem ziaren i naturalnego słodu żytniego. Żytni chleb na zakwasie ze słodem i ziarnamiCzas przygotowania: ok. 25 godzinProporcje na 1 bochenekSkładnikiZaczyn:2- 3 łyżki aktywnego zakwasu

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenny na zakwasie żytnim 131

Staram się piec chleb przynajmniej 2-3 razy w miesiącu. Nie zawsze mi to wychodzi, chociaż zakwasu mi nie braknie (okazuje się, że jego produkcja jest niezwykle prędka). Podzieliłam się już nim nawet z mamą. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Jakie zalety ma domowy chleb na zakwasie? Jest pyszny, bez środków chemicznych oraz bardzo długo utrzymuje świeżość. CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE ŻYTNIM Składniki: - 200 gramów zakwasu żytniego (jeżeli mamy słaby zakwas albo mało czasu możemy dodać

Życie zamknięte w smaku
Pieczywo 158

Crusty Hard Rolls czyli pszenne bułeczki Bajgle tureckie - simit Bułki wrocławskie z przedziałkiem Chleb dyniowy z słonecznikiem i owocami goji Chleb pszenno żytni z otrębami Chleb pszenny na zakwasie s Chleb pytlowy z siemieniem lnianym Chleb z smażoną cebulką i słonecznikiem Polski chleb wiejski Bagietka pszenna Bułeczki drożdżowe z parówką Chleb orkiszowo żytni na zakwasie Zakwas żytni Chleb z rodzynkami

Ala piecze i gotuje
Chleb pszenno - żytni na zakwasie - Tatterowiec 187

Chleb na zakwasie żytnim, polecany szczególnie początkujacym domowym piekarzom, a to ze względu na użytą do wypieku chleba sporą ilość zakwasu. Na początku  przygody z domowym pieczenia chleba jest to zmora każdego początkujacego domowego piekarza - nadprodukcja zakwasu. Ten przepis jest idealny, by owe nadmiary upłynnić. To jeden z pierwszych chlebów jakie piekłam. Postanowiłam dziś przypomnieć trochę zakurzony i zapomniany(...)jasnej albo razowej, dałam razową ) °300 g mąki pszennej chlebowej °płaska łyżka soli ( 15 g ) °pół łyżeczki cukru demerara ( dałam miód) °łyżeczka suchych drożdży ( gdy mamy młody zakwas lub chcemy przyspieszyć wyrastanie chleba ) Drożdże dodaję zawsze. Uważam, że bardzo wzbogacają smak chleba. Przy tym przyspieszają jego wyrastanie. Oczywiście można ich dodatek zupełnie pominąć. Wydłuży to jednak znacznie czas wyrastani. Wykonanie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenny na zakwasie pszennym (chleb z Vermont) 122

będzie Wam straszny, a znajomi będą walić drzwiami i oknami żeby chociaż kawałek przylepki spróbować. Hamelman pisze: To wspaniały chleb na co dzień. Odmiany tego podstawowego rodzaju chleba na zakwasie są powszechnie dostępne w USA. Jest też codziennie przygotowywany w piekarni King Artur Flour. Stosowanie zakwasu jest w stanie Vermont nagminne, a mikroorganizmy, które nadają temu pieczywu specyficzny aromat(...)wiemy jak jest w Ameryce, być może tam faktycznie głównie pszennego używają. Jednak w Polsce podstawowym zakwasem jest żytni. Dlatego też, z ciekawości, zapewne niedługo zrobimy ten chleb na zakwasie żytnim, zobaczymy jak wyjdzie.       Zaczyn: 140 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 170 ml wody 30 g aktywnego zakwasu pszennego Ciasto właściwe: cały zaczyn 680 g mąki

Marder&Marder Manufacture