bardzo twardą skórką…Nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć co też się Wam upiekło :)! Pozdrawiam i dziękuję za wspólny czas!Pane Ibleo – Chleb z pszenicy durumSkładniki:200 g (100% hydracji) zakwasu pszennego, dokarmionego i bardzo aktywnego1 kg mąki z pszenicy durum (u mnie 50% pszenicy durum, 30% bardzo drobnej bialej kaszy manny, 20% mąki chlebowej(...)niższej temperaturze (w moim przypadku do 200 ° C) uważając by chleb nie zanadto się zrumienił.Wystudzić na kratce.Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „Na zakwasie i na drożdżach„Post Pane Ibleo – Chleb z pszenicy durum pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plwymaga wiele zachodu, trzeba tylko pamiętać, żeby raz dziennie go zamieszać, a mąkę razową kupimy dziś w każdym większym sklepie. Jeśli chcemy przyspieszyć kiszenie możemy dodać aktywny zakwas do chleba lub kawałek razowego chleba, ale koniecznie musi on być na zakwasie, broń Boże drożdżowy. Drożdże mogą spowodować, że zakwas zapleśnieje. A na blog już wkrótce zupa na zakwasie, czyli zalewajka(...)szklanka mąki żytniej 2000 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego Opcjonalnie łyżka aktywnego zakwasu żytniego lub kawałek razowego chleba na zakwasie Wykonanie: Czosnek drobno siekamy, wrzucamy do wyparzonego słoika razem z przyprawami, dosypujemy mąkę i dolewamy wodę. Wszystko dokładnie mieszamy, słoik przykrywamy bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstawiamy
Kulinarne przygody Gatityjuż pewien rytuał. Minimum raz w tygodniu ten cykl się powtarza i niemal zawsze wypieki różnią się od siebie mniej lub bardziej, chyba, że przyrządzam chleb żytni na zakwasie. Chleb nocny orkiszowy to pieczywo z chrupiącą skórką, smaczne, o niesamowitym zapachu. W moim domu często unosi się zapach świeżo upieczonego bochenka chleba, w Twoim też? Składniki (na 1 bochenek
Mango PapajaCzęsto piekę chleby na zakwasie żytnim, przygotowanie zakwasu jest bardzo proste tylko trzeba trochę czasu żeby go przygotować. Zakwas im starszy tym lepszy, ja swój mam już trzy lata i co tydzień piekę z niego chleb. Składniki: 250 gram mąki żytniej razowej typ.2000 250 ml.letniej wody o temperaturze 40 stopni Dodatkowo: duże naczynie szklane drewniana łyżka gaza Sposób przygotowania: Dzień(...)Czynność powtarzamy przez trzy kolejne dni. Dzień 6. Zakwas jest już gotowy, powinien mieć ładny owocowy zapach i pęcherzyki powietrza, możemy już zacząć piec z niego chleb. Przechowywanie zakwasu: Z aktywnego zakwasu odkładamy za każdym razem 3 łyżki zakwasu do nowego, czystego szklanego naczynia, przykrywamy gazą. Trzymamy go w lodówce nie dłużej niż 14 dni. Jeśli planujemy wypiek
Bajeczna Kuchniaformy na ok 1h i piękę, po zsumowaniu wychodzi nam, że od chwili gdy zapragniemy zjeść świeży chlebek do posmarowania kromki masłem mija 3-3,5h. Dla przypomnienia chleb na zakwasie zabierze nam około 12h od chwili dokarmienia zakwasu. :) Tyle tylko, że chleb na zakwasie możemy jeść bezkarnie gorący a po gorącym drożdżowym możemy mieć lekkie boleści :)Ale wróćmy
Z butelką mleczka w tleZakwas na żur z zakwasu chlebowego Zakwas na żur z zakwasu chlebowego ma tę zaletę przed "zwykłym zakwasem", że robi się go w ekspresowym tempie! Jeśli więc pieczesz chleb na naturalnym zakwasie żytnim - koniecznie wykorzystaj go do zrobienia domowego zakwasu na żur. Będzie jak znalazł do przygotowania wielkanocnego żuru. Jako że chleb piekę już niespełna rok, mam również ciągle pracujący(...)piekarnia" (wyd. Pascal), z pomocą której niejeden chleb już upiekłam! Zobacz również przepisy na -----> żur Zakwas na żur z zakwasu chlebowego - przepis: Składniki: 50 g żytniego, "pracującego" zakwasu na chleb 400 ml letniej, przegotowanej wody 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 4 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 8 ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonego majeranku
Moje Qulinariaporządku, chce mieć "prawidłowy" chleb to niech ma. Ale żeby nie było tak prosto i zwyczajnie to zrobiłem go na zakwasie. Zupełnie, bez kawałka drożdży. Sam zakwas. Trochę trwa wyrastanie takiego chleba niestety, więc(...)przepis raczej dla cierpliwych. Ale gwarantuję, że warto, właśnie teraz - w trakcie pisania - jem kanapki z tym orkiszowym chlebkiem. Skórka fajnie chrupie w zębach :) Tak jak wspomniałem chleb jest na samym zakwasie, więc proces jest dwudniowy. Albo całodobowy, jak ktoś w nocy chce piec. Ale za to łatwy. Nic się nie namęczymy tylko czekać trzeba. Tym razem użyłem mąki
Marder&Marder Manufactureprzechowuje i "konserwuje" się łatwo. Ale tak samo ile sposobów na produkcję, tyle sposobów na przechowywanie. Więc przedstawię ten, którego ja używam :) Jeśli masz w planach codziennie piec chleby na zakwasie to po prostu ustaw sobie zakwas gdzieś w kuchni i co 24 godziny dodawaj do niego 100 g mąki i 100 ml wody. I mieszaj. A jeśli jednak tylko
Marder&Marder Manufacturebanalny w wykonaniu. Co ciekawe, patrząc na zdjęcia Liski i czytając komentarze myślę sobie, że w zasadzie jej chleb i mój to dwie inne bajki, a różnią się tylko zakwasem. Chleb Liski jest naprawdę biały jak w tytule. U mnie, szarawy, trochę wilgotny, ale mi to bardzo odpowiada. Różnica jest w mące żytniej używanej do zakwasu. U mnie to mąka(...)razowa typ 2000. U Liski to najprawdopodobniej 720, tak wnioskuję z komentarza. Cóż, mąka robi różnicę :)Składniki:150g zakwasu żytniego500g mąki pszennej (w tym chlebie ok. 220g pszennej chlebowej, reszta zwykłej)8g drożdżyłyżeczka soli300 g wodySposób przygotowania:Wszystkie składniki wymieszać (używam robota z hakiem) i zostawić w misce przykrytej ściereczką na 2h.Następnie przełożyć do keksówki, skropić oliwą, posypać mąką
W kuchni wieczoremChleb młynarza (na zakwasie)... Wypieczony z mąki pszennej i żytniej razowej. O sprężystym, miękkim wnętrzu. I cienkiej, chrupiącej skórce. Tradycyjny, idelany do kanapek. Polecam! Składniki: Zaczyn: 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego; 65 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 45 g letniej wody. Ciasto właściwe: 365 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 20 g mąki żytniej razowej(...)chleb wystudzić na kratce. Kroić po wystudzeniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 720 g bochenek chleba. Czas wyrastania chleba może być krótszy lub dłuższy niż 2 - 2,5 godziny. Wszystko zależy od stabilności zakwasu, temperatury otoczenia, rodzaju mąki czy dodatku drożdży (w tym ostatnim przypadku powienien być krótszy). W celu zapobiegnięcia przyklejania się ciasta chlebowego
Gospodyni Miejskacieście Jeden przepis na chleb oliwkowy a ponad 30 Piekarek… co z tego wyszło? Sprawdźcie sami… zapraszam na blogi (lista pod przepisem) Pszenny chleb oliwkowySkładniki:Zaczyn:30 g aktywnego zakwasu (u mnie pszenny)150 g mąki pszennej chlebowej180 g wodyWszystkie składniki wymieszać, przykryć folią i zostawić na blacie kuchennym na 12-16 godzin. Ciasto:cały zaczyn360 g wody(...)takie zimne do gorącego piekarnika;) Następnie przełożyć bochenek na dużą, równą deseczkę wysypaną kaszą manną, aby łatwiej zsunąć go na gorącą blachę czy kamień. Do nagrzanego piekarnika, przed włożeniem chleba włożyć małą keksówkę do której należy wlać wrzącej wody (do połowy) i to nam zapewni parę. Piec 15 minut, a po tym czasie wyjąć blaszkę z wodą, zmniejszyć temperaturę
UgotujmyTo.plskórki na każdej bułce która wpadnie o ręki. Dzisiaj, nie wyobrażam sobie życia bez chleba. Zapach prawdziwej piekarni nadal nie pozwala mi przejść obok niej obojętnie. Prawdziwej, pachnącej chlebem na zakwasie, z panem który w pocie czoła, umorusany mąką aż po czubek głowy zagniata ciasto i pani w okienku przez które sączy się na ulicę zapach którego nie sposób(...)niczym porównać... Szkoda, że takich piekarni jest już coraz mniej... Na szczęście potrafię już upiec własny chleb. Najczęściej pszenny na zakwasie ponieważ taki najbardziej smakuje mojej rodzinie. Kiedy go piekę wracam do dzieciństwa i moich marzeń o pracy w piekarni, gdy dzielę się wypiekiem z moimi Rodzicami, Tata wspomina swoje i chleb, który piekła babcia w prawdziwym chlebowym
Zapiski Młodej Żonymakiem, bo smakuje wyśmienicie. Uwielbiam dodatek maku w chlebach, a tutaj jest jego naprawdę spora ilość, dodatkowo ma pyszną chrupiącą skórkę i wilgotne wnętrze…:)! Zapraszam :)!Chleb z makiemSkładniki na zaczyn:6 łyżek zakwasu żytniego3/4 szklanki mąki1/3 szklanki wodyDo zakwasu wlewamy wodę i dodajemy mąkę a następnie dokładnie mieszamy. Owijamy naczynie folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na przynajmniej(...)około 10 -12 godzin). Pieczemy w 220 stopniach Celsjusza około 1 godziny. Po tym czasie wyjmujemy bochenek z formy i zapiekamy dodatkowo 15 minut w 200 stopniach Celsjusza.Smacznego Post Chleb z makiem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pljakiegoś czasu, w każdy weekend piekę chleb tylko na zakwasie, według własnych pomysłów i mąki, jaką mam w szafce. Przez długi czas do pieczenia chleba, nawet na zakwasie, dodawałam drożdży. W końcu jednak, kiedy mój zakwas przetrwał kilka miesięcy zdecydowałam się na próbę upieczenia chleba tylko z jego pomocą.Ciasto przygotowuję zazwyczaj w piątek wieczorem, koło 22 i daję(...)szałowo", ale ja akurat bardzo cenię sobie żytnie i razowe pieczywo, delikatnie wilgotne, najlepiej z dodatkiem ziaren lub śliwkami. Chciałam Was zachęcić do odważenia się i próby zrobienia chleba tylko na zakwasie. Pamiętam, że pierwsze sukcesy na tym polu przyniosły mi wiele satysfakcji, czego i Wam życzę.Nie macie zakwasu??? Tutaj znajdziecie sąsiadów, którzy chętnie podzielą się z Wami swoimi
W kuchni wieczorempoczątkujących proponuję upieczenie go w formie, bo gdy ciasto wyjdzie nam za rzadkie, zamiast pięknego bochenka wyjdzie nam płaski berecik ;).Chleb dołączam również do listy Na zakwasie i na drożdżach. Chleb młynarza(wg. przepisu Renaty Sh.) Składniki:Zaczyn65 g mąki pszennej chlebowej45 g wody3 łyżki aktywnego zakwasu żytniegoCiasto właściwe:365 g maki pszennej chlebowej*20 g mąki żytniej razowej(...)miejscu na 2 godziny, w międzyczasie należy je dwukrotnie odgazować. Z wyrośniętego ciasto formujemy bochenek i układamy go w koszyku do wyrastania, obficie uprzednio wysypanego obficie mąką. Chleb wyrasta około 2 godzin ( u mnie wyrastał 3,5), powinien prawie podwoić swoją objętość. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, spryskujemy wodą, chleb przekładamy na rozgrzaną blaszkę lub kamień, nacinamy
Kulinarne przygody Gatity