zakwasu do chleba - 1500 przepisów (strona:10/100)

Jak przygotować zakwas chlebowy dla znajomych? 143

mieć gęstą konsystencję, ale powinno dawać się wyrabiać drewnianą łyżką. Miskę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Następnego dnia rano przygotować przezroczyste zamykane pojemniki na zakwasy oraz keksówkę na chleb. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przydadzą się też dwie łopatki (np. silikonowe) do przekładania ciasta. Jedną będziemy wykładać ciasto, a drugą zgarniać ciasto z pierwszej. Przezroczyste pojemniki pozwalają(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 1,5 godziny (do suchego patyczka). Zaraz po wyjęciu chleba usunąć papier. Odłożyć chleb do całkowitego ostygnięcia. ------- Podobne: Pierwszy zakwas chlebowy Chleb pszenno-żytni na zakwasie Bezglutenowy zakwas chlebowy

Weekendy w domu i ogrodzie
Akademia CookUp - Chleb pszenny 206

chleba pośród spotkań Akademii w CookUp od razu zaczęłam się zastanawiać nad tym co wiem, a czego jeszcze chciałabym się nauczyć i dowiedzieć! W planie zajęć było przygotowanie chleba pszennego na zakwasie. Czekał na nas wielki gar pełen cudownych bąbelków pszennego zakwasu, a obok niego stały słoiczki, do którego na końcu zajęć był włożony i powędrował(...)nami do domu! Prowadzący wprowadził nas w zakwasowy świat i opowiadał co powinniśmy robić, aby dobrze zadbać o naszego nowego przyjaciela! :) Zajęcia zaczęliśmy od tworzenia ciasta na chleb - łączyliśmy zakwas z mąkami i wodą. Dowiedzieliśmy się jaka powinna być konsystencja ciasta na tym etapie przygotowania chleba, a kiedy ciasto "dojrzało" do dalszej pracy zabraliśmy się do kolejnego etapu! Musieliśmy ciasto

Plate of Joy
Chleb orkiszowy na zakwasie III 131

naprawdę pyszny chleb orkiszowy. Co prawda nieco skórka momentami odchodziła od chleba, ale czasami niestety tak się robi. Ale dramatu nie było, tylko przy niektórych kromkach skórka odchodziła :) Chleby na zakwasie smakują mi o wiele bardziej niż na drożdżach i zawsze przy takich okazjach mówię, że na pewno częściej będę robił chleby zakwasowe. Taaaa, zawsze na mówieniu się kończy, pewnie(...)kolejny chleb na zakwasie zrobię za miesiąc, a pewnie nawet i dwa :) A ten chleb podpatrzyłem (i poddałem nieznacznym zmianom) na blogu Moje TworyPrzetwory - zdecydowanie polecam zapoznanie się z nim, fajne przepisy można tam podpatrzeć, dobre źródło inspiracji. Dodam też, że za mąkę orkiszową dziękuję Gdańskim Młynom . To już kolejna ich mąka, której używam i jeszcze mnie nie zawiedli

Marder&Marder Manufacture
Zakwas na chleb. 137

Ostatnio nastawiłam zakwas żytni na chleb, ładnie pracował przez cztery dni, więc przyszedł już czas na upieczenie chleba. Właśnie rośnie. Za dwie godziny włożę go do pieca, już nie mogę się doczekać aż się upiecze :) Najpierw jednak należy zrobić zakwas i o tym właśnie będzie poniżej. Pamiętam, że babcia robiła zakwas i piekła chleb, niestety nie pamiętam żadnych proporcji(...)koleżanka, która poinstruowała mnie co i jak. To co, ma ktoś ochotę zjeść za 4-5 dni kromkę świeżego chleba z masłem? Jeśli tak, to zaczynamy! Składniki na zakwas na chleb: mąka (u mnie żytnia, ale może być również pszenna) letnia woda, u mnie źródlana, przegotowana      Zaczynamy od przygotowania naczynia. Może to być duży słoik

Rozpustne gotowanie
Pszenno-żytni chleb z cebulą i natką pietruszki 117

użyłem mąki pszennej typ 750 i mąki żytniej typ 2000 - jak zawsze się nie zawiodłem, kolejny udany wypiek. Ich mąki naprawdę są dobre. Jak to zawsze bywa z chlebami na zakwasie trochę roboty z tym było, ale opłaciło się. Składniki na 2 bochenki: Zaczyn: 100 g aktywnego zakwasu żytniego 180 g mąki żytniej typ 2000 180 g wody Ciasto(...)wody 2 łyżki oliwy 1 cebula 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki maku do ciasta + 2 łyżeczki maku do posypania chleba Zakwas oczywiście musi być aktywny, czyli dokarmiony 12 godzin przed użyciem. Robimy więc zaczyn (to znaczy mieszamy łyżką przez minutę, czy dwie wszystkie składniki) i odstawiamy go na 8 godzin. Po tym czasie

Marder&Marder Manufacture
CHLEB BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE, Z ZIARNAMI - NAJLEPSZY 218

osób na diecie bezglutenowej, ten chleb jest pyszny, że zdrowy nie muszę chyba wspominać... :-) Z podanych składnikach wychodzą dwa chlebki w formach o wym.23x8cm. Ci, którzy pieką chleby na zakwasie, z uzyskaniem własnego zakwasu bezglutenowego nie będą mieli najmniejszego problemu, przygotowywałam go tak samo jak zakwas żytni , czy zakwas orkiszowy , tzn. 3-4 łyżki mąki ryżowej i gryczanej (łącznie(...)uzyskamy aktywny zakwas. Codziennie zakwas dokarmiamy mąką i dolewamy wodę. Cały proces trwa 5 dni. Szóstego dnia możemy przystępować do pieczenia chleba. No i jeszcze jedna cenna uwaga, chleby na zakwasie bezglutenowym wyrastają zdecydowanie dłużej, u mnie od 10-15h. Taka już ich natura. Składniki: - 250g mąki ryżowej - 250g mąki gryczanej - 250g mąki jaglanej - 150g mąki teff (miłka abisyńska

Smaczne Zdrowe
Chleb żytnio-pszenny miodowy na zakwasie 104

przepis na ----> CHLEB Chleb żytnio-pszenny miodowy na zakwasie - przepis: Składniki: (na dwie keksówki długości ok. 20 cm) Zakwas: 60 g startera zakwasu (zobacz, jak zrobić żytni zakwas na chleb ) 200 g mąki pszennej razowej typ 2000 180 ml przegotowanej wody Ciasto właściwe: 350 g zakwasu 500 g mąki żytniej typ 720 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)wyjmij z lodówki i odstaw do ogrzania w temperaturze pokojowej na ok. 2 godziny.  (Jeśli nie masz gotowego zakwasu, zobacz, jak go zrobić ----> przepis na żytni zakwas na chleb ). Odmierz 60 g startera i przełóż go go dużej, szklanej miski, dodaj pozostałe składniki na zakwas, dokładnie wymieszaj. Miskę przykryj ściereczką, odstaw w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin

Moje Qulinaria
Zakwas na chleb - tani, domowy sposób 197

Pierwszy zakwas można przechowywać w lodówce do 14 dni a odłożony z masy chlebowej nieco dłużej bo do 24 dni.  Przepis na chrupiący, domowy chleb na zakwasie <klik> Składniki ( 2 chleby): 3/4 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej  (3 * 1/4 szklanki) 3/4 szklanki przegotowanej i przestudzonej, ale nie zimnej , wody(...)mąki. Dobrze wymieszać i odstawić. Po 3-4 godzinach zakwas jest gotowy do pieczenia chleba. Produkt może leżeć w lodówce do 14 dni. Przepis na chrupiący, domowy chleb na zakwasie <klik> UDANEGO PIECZENIA

Pora na pora i pomidora
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie 163

Dziś upiekłam chleb pełnoziarnisty, na naturalnym zakwasie bez dodatku drożdży, czy innych spulchniaczy. Zaletą tego chleba jest to, że zawiera pełnowartościowe zboża, pestki, otręby i siemię oraz to, że użyty w nim zakwas jest bezobsługowy, to znaczy nie trzeba go dokarmiać, wystarczy przechowywać go w lodówce. Chleb jest z tych „nie dmuchanych”, jest zwarty i dość sycący. Najlepiej(...)dostępnych 7 ) końcówką do ciasta drożdżowego) tak żeby było dobrze wyrobione to znaczy żeby wyglądało trochę jak pajęczyna. Do słoiczka odłożyć część około 1 szklanki wyrobionego ciasta (na następny chleb) zakwas potrafi w lodówce pracować, więc lepiej użyć większego słoika, resztę ciasta rozłożyć do keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami. Keksówki przykryć ściereczką, położyć w ciepłym miejscu do wyrośnięcia

moj przepis na
Chleb marchwiowy na zakwasie 151

upieczeniu w listopadowej piekarni Amber chleba marchwiowego Jima Laheya postanowiłam upiec podobny na zakwasie, bo jednak chleby na zakwasie cieszą się u mnie większym uznaniem niż drożdżowe :) Robiłam go w biegu między jednym zajęciem a drugim i zapomniałam o nagrzaniu formy i przykryciu podczas pieczenia. Ale i tak wyszedł znakomity chleb. Tamten upiekłam w keksówce i nazwaliście go keksem, więc(...)Piecz ok. 50-55 minut do "suchego patyczka". Wyjmij chleb z formy i umieść go na kratce. Zostaw do ostygnięcia.   ------- Podobne: Chleb marchwiowy Jima Laheya Bułki marchewkowe Chleb marchewkowy na zakwasie

Weekendy w domu i ogrodzie
Zakwas żytni. Zakwas dla początkujących. 116

Chleby na zakwasie to "inna bajka". Dzikie drożdże czynią cuda z kubkami smakowymi, uwierzcie. Chlebek dobrze wypieczony ma genialnie chrupiącą skórkę, zwarty, sprężysty miąższ i smakuje wybornie nawet z samym masłem. Do przygotowania zakwasu żytniego najlepsza będzie mąka żytnia typ 2000 przynajmniej na początku przygody z tworzeniem zakwasu, gdyż lepiej się zakwasza. Ja użyłam mąki Gdańskie Młyny. Potrzebny będzie również(...)czyli wyjmując go na około 3 h z lodówki, aby uzyskał temperaturę pokojową. Musimy zakwas dokarmiać, nawet ten w lodówce, aby nie zginął śmiercią naturalną. ;) Przed zarabianiem ciasta na chleb, zakwas dokarmiamy nie dłużej niż na 4 h przed procesem wyrabiania, gdyż może to się skończyć kwaśnym bochenkiem chleba. Jeśli macie jakieś pytania, piszcie w komentarzach. :) Skomentuj

MamaOskarka
Codzienny chleb pszenny na zakwasie 144

Chleb, który piekę, gdy potrzebuję oczyścić zakwas z wcześniejszych dodatków. W moim zakwasie wciąż widać ziarna kaszy gryczanej, którą dodawałam do ciasta, gdy przygotowywałam chleb z kaszą gryczaną . To też przepis na chleb, który można upiec na co dzień, bez specjalnej okazji. Świetnie sprawdza się w kanapkach, ale też po podgrzaniu w piekarniku z różnymi dodatkami. Składniki ( na keksówkę(...)czekamy na ponowne wyrośnięcie, ok. dwóch godzin. Piec w temp. 180-200 stopni C przez ok. 1,5 godziny. Kroić po ostudzeniu. ----------- Podobne: Chleb pszenno-żytni Bezglutenowy chleb na zakwasie Chleb ziołowy na zakwasie

Weekendy w domu i ogrodzie
Biały chleb na zakwasie 148

Dawno już nie robiłem chleba na zakwasie. W ogóle zdecydowanie za rzadko mi się to zdarza. A dzisiaj mam okazję. Bo za chwil parę odwiedzi nas Marta, moja kumpela jeszcze z liceum. Ostatnio policzyłem, że przyjaźnimy się już 19 lat. Hmm, długo... W każdym razie Marta kiedyś tam w rozmowie wspomniała, że lubi chleby na zawasie. Więc pomyślałem, że ciachnę(...)zupełnie paskudne też się zdarza, ale tych oczywiście nie publikuję), ale ten chleb był niesamowity! Dawno nie jadłem tak smacznego. Może to dzięki zakwasowi? Zdecydowanie częściej muszę robić chleby na zakwasie :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis

Marder&Marder Manufacture
Chleb żytni z ziarnami na zakwasie 126

Chleb żytni z ziarnami na zakwasie Chleb żytni z ziarnami jest kolejną wariacją przepisu pochodzącego z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia" na chleb żytni z ziarnami żyta . Nieznacznie zmieniłam proporcje (dot. wody i ziaren żyta) i dodałam mnóstwo innych zdrowych ziaren i nasion. Chleb wyszedł tak dobry, że piekę go już 3 raz w ciągu tygodnia. Widzę też(...)starszy mam zakwas, tym lepsze chleby wychodzą. Za każdym razem zmieniam też posypkę - raz były to płatki owsiane, potem ziarna słonecznika, a także siemię lniane. Proporcje na chleb wystarczą do napełnienia 2 niewielkich keksówek, ja jednak wolę go piec w jednej a dłuższej, chleb jest dzięki temu wyższy, co sprawia, że kromki są większe. Zobacz również inne przepisy

Moje Qulinaria