zakwasu do chleba - 1500 przepisów (strona:4/100)

Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem, wg Hamelmana 232

sporo traci na wadze, a ilość podana w recepturze dotyczy czosnku po upieczeniu, a nie przed.Podane ilości składników są zgodne z przepisem źródłowym. Ciasto wyszło mi stosunkowo luźne, więc chleb upiekłem w foremce. Jeśli chcesz upiec koszykowca, trzeba będzie kontrolować ilość wody, aby ciasto było dostateczenie zwarte, tak by mogło wyrastać w koszyku, bądź bezpośrednio na blasze. Ilośc skłądników wystarczyła(...)zakwasu dodaj mąkę i wodę, a następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw w przykrytym pojemniku na 12 godzin w temperaturze 21 °C.Ciasto chlebowe (2 bochenki a 26 cm + 2 malusie foremusie):290 g zaczynu630 g mąki pszennej chlebowej90 g mąki orkiszowej razowej480 g wodu o temp 24 - 25 °C50 g oliwy15 g drożdży świeżych 20 g soli30 g pieczonego czosnkuPrzygotowanie chleba

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb mieszany na zakwasie żytnim 155

przepisy na chleby na zakwasie z których piekę na zmianę . Pierwszy, pieczony częściej, to chleb z mąką orkiszową z tego przepisu. Drugi to ten mieszany. I jeden i drugi bardzo mi smakują , więc nie mam powodu aby szukać innych przepisów. Przepis na chleb mieszany  ze znakomitej strony o pieczeniu chleba Moja Piekarnia. Jeżeli ma ktoś(...)pieczenia na zakwasie, czy samego zakwasu, tam na pewno znajdzie odpowiedź. Polecam zarówno stronę jak i chleb.składniki340 g zakwasu żytniego190g mąki żytniej (najlepiej tej samej, z której jest zakwas)120g mąki pszennej typ 550120g mąki pszennej o wyższym typieokoło 240 g letniej wodyokoło 15 g soli (dość płaska łyżka stołowa)ewentualnie przyprawy wg upodobania (kminek, anyż, kolendra, fenkuł)przygotowanieWszystkie

Stare Gary
Chleb orkiszowo żytni na zakwasie 179

Mój pierwszy chleb na zakwasie. Wybrałam prosty do zrobienia bo nie mam wprawy w pieczeniu chleba. Jednak muszę powiedzieć, że jak na mój pierwszy raz jestem zadowolona. Chrupiąca skórka a w środku mięciutki. Zakwas w lodówce mam więc teraz częściej będę eksperymentowała z domowym pieczywem. Składniki: 220 g zakwasu żytniego klik 100 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa(...)wysmarowania formy otręby żytnie do wysypania formy ziarna sezamu do posypania   Przygotowanie:Formę wysmarować olejem i wysypać otrębami żytnimi. Do misy z miksera wkładamy wszystkie składniki na chleb i miksujemy na średnich obrotach około 7-8 minut. Ciasto przełożyć do formy i przykryć folią spożywczą wysmarowaną olejem. Odłożyć do wyrastania w ciepłe miejsce na około

Ala piecze i gotuje
Chleb na zakwasie z płatkami owsianymi 106

propozycji w ramach 53 wydania Weekendowej Piekarni u Alicji.  To był czasy.  Chleb niby jest już na blogu , ale może dzięki temu wpisowi ktoś go odkryje?  Polecam, bo naprawdę warto.     Składniki: 300 g mleka 150 g wody 200 g dokarmionego zakwasu 600 g mąki pszennej (dałam typ 650) 50 g maki żytniej jasnej

Sto kolorów kuchni
Chleb na młodym zakwasie 139

około 15 minut.Chleb z zakwasem nie potrzebuje długiego wyrabiania.Wyrobione, nie klejące się zbytnio ciasto przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek.Przykrywamy wilgotną ściereczką i czekamy aż wyrośnie.Po ok. 1.5 godziny włączamy piekarnik.Gdy się nagrzeje pieczemy pierwsze 10 minut w 220°dalsze 25 min w 200 °.GÓRA-DÓŁ.Po tym czasie sprawdzamy spody chleba poprzez wyciągnięcie ich z foremek

Pasje Jolki
Pszenny chleb na zakwasie z kabanosami 171

Zapraszam na kolejny pyszny chlebek na zakwasie, tym razem z mięsną wkładką. Kroimy kromkę i już mamy gotową kanapeczkę, wystarczy posmarować masełkiem a do tego polecam

Monia miesza i gotuje
Żytni zakwas na chleb 156

Żytni zakwas na chleb Upiekłam pierwszy chleb na zakwasie - i z miejsca się zakochałam! Ten smak! Ta świeżość! Wystarczyła kromka, bym się nasyciła. Chleb przeleżał 3 dni i nie stracił nic na świeżości!  Myśl o pieczeniu własnego chleba dojrzewała we mnie długo, aż którego dnia po prostu kupiłam niewielką książkę Beaty Pawlikowskiej "Piekę zdrowy chleb! I ciastka!" Krok(...)kroku wprowadza czytelnika w tajniki robienia zakwasu i pieczenia chlebów na zakwasie. Książkę pochłonęłam w godzinę, bo czyta się ją tak, jakby się Beaty Pawlikowskiej słuchało w radiu - z pasją i zaangażowaniem potrafi pisać nawet o żytnim zakwasie! Zachęcona opisami stwierdziłam, że to nie może być tak trudne, jak się wydaje. I nie było! Z pieczołowitością przygotowywałam swój siedmiodniowy zakwas

Moje Qulinaria
Chleb pszenny na zakwasie z Vermont (Vermont Sourdough) 187

życzę ! Dom pachnący chlebem od samego rana to jest to ! A smak najprostszego pszennego na zakwasie bezcenny. I nic  nie szkodzi, że chleb na zakwasie wymaga czasu, cierpliwości... Tutaj żaden pośpiech nie jest wskazany, w dzisiejszym świecie to trudna sprawa, ale daję radę :-).To mój ulubiony pszenny chleb na zakwasie ! I nie tylko(...)mój, bo wielbicieli tego jednego z najpopularniejszych chlebów Jeffreya Hamelmana jest wielu. Przepis pochodzi z jego książki wydanej ostatnio po polsku "Chleb". Chleb pszenny na zakwasie z Vermont (Vermont Sourdough) Składniki:Zaczyn30 g aktywnego zakwasu pszennego140 ml wody140 g mąki pszennej chlebowejCiastozaczyn jak wyżej680 g mąki pszennej chlebowej90 g maki żytniej razowej420 ml wody20

Kulinarne przygody Gatity
CHLEB PSZENNO - ŻYTNI NA ZAKWASIE 207

wyczucia konsystencji postanowiłam nie zmieniać rodzaju użytych mąk i tak pokombinowałam już z zakwasem (dostosowałam bowiem ten przepis pod mój zakwas). Chlebek wyszedł z super chrupiącą skórką (bardzo taką lubimy), taki zwykły chleb mojego dzieciństwa, jak ten sklepowy z tą różnicą, że tu wiem co jem, tam nie zawsze. Jest to taki chleb powszedni, jak ten na drożdżach(...)dodatkiem drożdży postępujemy po włożeniu do form identycznie, czyli oliwa, posypanie i odstawienie do wyrośnięcia. Chleby z dodatkiem drożdży odstawiamy na ok.1-2h aż ciasto nam ładnie wyrośnie.Chleby na samym zakwasie odstawiamy pod przykryciem na czas trochę dłuższy, tak by ładnie wyrosły i dopiero wówczas wsuwamy je do piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230*C ok.15 minut, następnie temperaturę

Smaczne Zdrowe
Chleb Żytni na Zakwasie 127

samego rana cieszyć się smakiem świeżego pieczywa na śniadanie. Bardzo Wam polecam. My nie wyobrażamy już sobie innego chlebka niż domowy, własnego wypieku.                Zaczyn:   2,5 łyżki aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego conajmniej 12 godzin wcześniej) 300 ml letniej wody 300 g mąki żytniej chlebowej typ 720   Ciasto właściwe:   760 g mąki żytniej chlebowej typ 720 2 łyżeczki soli(...)wstawiamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy temp. 180 stopni i pieczemy około godziny. Studzimy na kuchennej kratce.                  * przepis z małymi zmianami pochodzi z „Pracownia wypieków” The post Chleb Żytni na Zakwasie appeared first on Made

Made By Mom And Son
Chleb oliwkowy na zakwasie 188

Piekłam go już kilka razy i będę piekła często. Będzie to nasza domowa klasyka.Wilgotny, kwaskowy, wytrawny i niezbyt trudny w przygotowaniu :) znaleziony w Pracowni Wypieków.Chleb oliwkowy na zakwasie400 g mąki pszennej8 łyżek aktywnego zakwasu żytniego50 g mąki żytniej chlebowej2 g świeżych drożdży300 ml wody1 łyżka oliwy z oliwek1,5 łyżeczki soli morskiej2 łyżki czarnych oliwek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb razowy na zakwasie 163

chleb znalazłam u Mirabbelki. Mirabbelka go piecze bez ziaren, ale ponieważ my lubimy chleby z wkładką, do mojego wypieku dodałam ziarna słonecznika i siemię lniane. Chleb razowy na zakwasie Składniki: Zaczyn 0,5 szkl. zakwasu zrobionego z mąki żytniej i wodyok. 1 szklanki letniej wody 2 szklanki mąki żytniej razowej Ciasto chlebowe 1,5-2 szklanki wody 1 łyżka(...)minimum 3-4 godz. Po tym czasie, ewentulanie następnego dnia do zaczynu dodajemy składniki ciasta chlebowego.Całość mieszamy ok. 10 minut,  ja wykorzystałam do tego maszynę do chleba. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Potem należy je lekko zamieszać i przełożyć do foremek. Ciasto razowe jest  luźne, nie da się utworzyć z niego bochenka

Kulinarne przygody Gatity
Wiejski chleb francuski na zakwasie 192

cyklu Wypiekanie na śniadanie w ten weekend zmierzyłyśmy się francuskim wiejskim chlebem na zakwasie. Przepis wybrała dla nas jak zwykle Małgosia, a pochodził on z bloga Bea w kuchni. W oryginalnym przepisie była mąka pszenna i żytnia; żytnią zastąpiłam mąką orkiszową 2000. Chleb mimo, że długo się(...)prawidłowym wyrośnięciem udał się doskonale. Jest bardzo smaczny, pięknie pachnie, kojarzy mi się z wakacjami na wsi... i ta chrupiąca skórka ! Wiejski chleb francuski na  zakwasie Składniki na duży bochenek: Na zaczyn 30 g aktywnego zakwasu (u mnie żytni) 140 g maki pszennej chlebowej 10 g mąki orkiszowej 2000 90 g wody

Kulinarne przygody Gatity
Chleb lniany na zakwasie 164

Przepis na ten chleb wypatrzyłam u Liski. Troszkę zmodyfikowałam jej przepis, dodając jeszcze otręby. Oto co mi wyszło ! Chleb lniany na zakwasie Składniki zaczynu: 360 g mąki żytniej razowej 290 ml wody 5 łyżek zakwasu Składniki namoczka: 80 g nasion lnu 70 g otrębów żytnich woda Składniki ciasta chlebowego 180 g mąki żytniej 720 360 mąki chlebowej 200 g wody(...)keksówek i wkładamy do zimnego piekarnika z włączoną żarówką. Czekamy aż ciasto wyrośnie, po czym włączamy piekarnik, spryskując go uprzednio wodą. Temperaturę nastawiamy na 200 stopni i pieczemy chleb około 40 minut

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenny na zakwasie! 114

ZACZYN: - 1 szkl aktywnego zaczynu - 1/2 szkl letniej wody - 3/4 szkl mąki żytniej - 1/3 łyżeczki suszonych drożdży Mieszamy zostawiamy na 12 godzin SKŁADNIKI: - w/w zaczyn - 4

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania