Moja przygoda z pieczeniem domowego chleba rozpoczęła się kilka miesęcy temu ... Pewnego dnia natknęłam sie na internecie na taką oto stronę zakwasowa mapa polski I zaczęło się . :) wertowanie kolejnych stron z przepisami na pieczywo , porównywanie , przeliczanie , kombinowanie , próbowanie .... I kiedy już wydawało(...)się ,że znalazłam taki , który zadowala mnie w 100% znów pojawiał się kolejny i kolejny ... Początkowo wyrastanie ciasta wspomagałam poza zakwasem również odrobiną drożdży , ale nie to było moim celem ,,, chciałam miec naturalny chleb , bez dodatkowych ulepszaczy ... No i chyba już Go mam Ten z dzisiejszego przepisu piekłam już po raz kolejny i za każdym razem
Malinowa Kawiarenkacieszyć się wybornym smakiem prawdziwego żurku w święta! Wyborny- obowiązkowy na moim wielkanocnym pełnym tradycji stole WielkanocnymSkładniki:zakwas:1 szklanka mąki żytniej,1 l przegotowanej ciepłej wody,1 zabekczosnku4 ziarna ziela angielskiego Kamis3 liscie laurowe Kamis 9 ziaren pieprzu Kamispiętka chleba pieczonego na zakwasieżurek:3l wodypęczek włoszczyzny30 dag wędzonego boczku5(...)liści laurowychpo 4 ziarenka:ziela angielskiego i pieprzu Kamis750 ml zakwasu majeranek3 ząbki czosnku1 cebulaśmietanakażdej osobie po 1 chlebku do żurkuWykonanie:*zakwas: Do dużego słoja wrzucamy wszystkie przyprawy, dodajemy rozgnieciony czosnek, dodajemy mąkę.Zalewamy ciepła wodą.Dodajemy piętkę chleba, jesli takiego niemamy można pominąć ale kiszenie potrwa ze 2 dni dłużej.Słoiknakrywamy bawełniana scierką ,obwiązujemy .Codziennie o tej samej porzednia
Z Majeczką w kuchniChleb pszenny na zakwasie żurkowym...Miękki chleb pszenny ze złocistą, chrupiącą skórką.Przygotowany na bazie zakwasu na żur.Z dużą ilością ziaren.Najlepszy, domowy! Składniki:500 g mąki pszennej;25 g świeżych drożdży;125 ml zakwasu żurkowego (domowego lub kupnego);250 ml letniej wody;1/2 łyżki soli;1 łyżka słoneczniku + odrobina do posypania po wierzchu;1 łyżka(...)Można także zrezygnować z ich dodatku.Rodzaj mąki można dowolnie zmieniać, można użyć żytniej, pszennej razowej czy orkiszowej, przy czym początkujący piekarze powinni piec chleb z przewagą mąki pszennej, gdyż łatwiej wyrasta.Można użyć domowego zakwasu na żurek jak również użyć kupnego.Zakwas żurkowy można zastąpić kefirem lub maślanką, lecz zmieni to smak chleba.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskarazowy z dodatkiem ziaren pszenicy. Chleb wypatrzyłam na moim ulubionym chlebowym blogu u Wisły. Zmodyfikowałam go tylko nieco, dodając zamiast otrębów ziarna pszenicy. Razowy chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy Składniki:Zaczyn120 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego dzień wcześniej)50 ml letniej wody135 g mąki żytniej razowejCiasto chlebowe1/2 szklanki ziaren pszenicy450 g mąki żytniej(...)natłuszczonej foremki (30 x 11) obsypanej otrębami. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, spryskujemy go wodą i pieczemy chleb w tej temperaturze przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 20 minut, od czasu do czasu spryskując wodą
Kulinarne przygody GatityNajprostszy, smaczny, pachnący, gorący...domowy chlebek :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w
Przepisy AleksandryZakwas do chleba w mojej kuchni to podstawa. W lodówce zawsze musi się znajdować choć mały słoiczek. Mój zakwas ma ponad rok czasu. Upiekłam na nim sporo chlebków jak i również był bazą do innych zakwasów np do zakwasu do żurku klik. Trzymam go w lodówce a gdy ma coś z niego powstać to dokarmiam go zazwyczaj na 12 godzin
Basia w kuchniSKŁADNIKI: ZACZYN: - 1/2 szkl zakwasu żytniego -1/2 szkl wody - 4 czubate łyżki mąki żytniej Odstawiamy na 12 godzin na ciasto główne: - 2,5 szkl mąki
SMYKWKUCHNIAmeryki nie odkryję :)Mam super przepis podstawowy sprawdzony wielokrotnie:0,5l zakwasu0,5 kg mąki0,25l wody1 łyżeczka soliW zależności od stanu posiadania lub fantazji wykorzystuję
Z butelką mleczka w tlemimo że muszę się jeszcze o tym sporo nauczyć. Po łatwiejszych chlebkach drożdżowych przyszedł czas na chleb pszenno żytni na zakwasie… Najbardziej pracochłonne i stresujące w przygotowaniu chleba na zakwasie jest… wyhodowanie zakwasu. Zwlekałam z tym dość długo, ale w końcu skorzystałam z doświadczenia Liski (http://pracowniawypiekow.blogspot.co.uk/2009/02/zakwas-zytni-krok-po-kroku.html)Muszę powiedzieć, że było ciężko… nie wiedziałam, czy dobrze(...)warunkiem niezbędnym do jego wzrostu. Teraz jest już silny i czeka spokojnie w lodówce na swój następny raz! Na pewno będę go systematycznie wykorzystywać, a co Chleb pszenno-żytni na zakwasie – składniki:240 g zakwasu żytniego razowego – dokarmionego 12 godzin wcześniej 1 szklanką mąki razowej + 1/2 szklanki wody90 g mąki żytniej razowej280 ml wody390 g białej mąki
UgotujmyTo.plChleb orkiszowo-żytni na zakwasie...Podłużny, złocisty bochenek.Upieczony na bazie mąki żytniej i orkiszowej.I ten zapach pieczonego chleba unoszący się po domu...Poezja smaku i zapachu!Składniki:Zaczyn:100 g aktywnego zakwasu żytniego;200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej;100 g letniej wody;Ciasto chlebowe:Cały zaczyn;150 g mąki żytniej (typ 720);350 g mąki pszennej (u mnie(...)jego wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia.Składanie ciasta chlebowego polega na jego delikatnym rozciągnięciu, następnie złożeniu na 3 (tak jak listu do podłużnej koperty), a następnie obróceniu o 90 stopni i złożeniu na pół.Źródło przepisu: Przyślij przepis.Przepis zgłoszony do listopadowej listy Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na blogu
Gospodyni Miejskasoli duża łyżka miodu 20 g siemienia lnianego - przemyć na sicie pod bieżącą wodą Przygotowanie : Siemię lniane zalałam 370 ml wody i pozostawiłam w oczekiwaniu Do miski wlałam jogurt, zakwas ,wsypałam mąki, sól i siemię lniane z wodą Mieszałam do momentu, aż składniki doskonale się połączyły, uformowałam bochenek posypując go mąką Przełożyłam na papier do pieczenia i włożyłam do naczynia(...)cieple do wyrośnięcia- przykryłam ściereczką Gdy wyrósł po 10 godz., piekłam przez 60 min. w temp. 230 stopni C, w naczyniu o średnicy 26 cm. Do upieczenia chleba zainspirował mnie przepis znaleziony tu. Następnym razem zarobię chleb tak, by rósł krócej niż 10 godz, bo wydaje mi się, że jednak trochę opadł :(Ale był smaczny. Podczas pieczenie przykryłam
Proste PotrawyPyszny chleb z ziarnami. Siemię nadaje i inny smak i piękny kolor. Chleb długo utrzymuje świeżość, świetnie smakuje też w formie grzanek. składnikizaczyn 140 g mąki chlebowej pszennej170 g wody 30g - 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)Namoczone ziarno60g siemię lniane190g wodyciasto właściwe690 g mąki pszennej chlebowa70 g mąki żytniej razowej110(...)wpłynęło to na jakość chleba, nie powstał zakalec, chleb był pyszny. Ale warto zawsze sprawdzić spód chleba.Wpis dołączam do lutowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba
Stare GaryEzoterycznego spotkania przy piekarniku ciąg dalszy...Drugą propozycją Małgosi był chleb na zakwasie z dynią..Mój chlebek nie był taki żółty jak Moniki..ale był pyszny...smaczny chlebek, a do tego np. smalczyk..Ja co nieco pozmieniałam..dałam to co miałam..i może za to chlebek nie był żółty..ale to mało istotne ..zapomniałam tylko posypać chlebek(...)akurat lubię takie pestki zapieczone na wierzchu chleba..I znów dziękuję za pyszny przepis i wspólne pieczenie...i jestem ciekawa co Małgosia znów wymyśli .. 2 szkl. mąki pszennej razowej [ dałam 1,5 szkl.pszennej graham] 1 szkl. mąki pszennej chlebowej [ dałam 1,5 szkl. zwykłej pszennej] 1 szkl. mąki żytniej chlebowej 1/2 aktywnego zakwasu żytniego 1 szklanka wody 6 łyżek oliwy
Moje domowe kucharzeniewłasnoręcznie wyhodowanym zakwasie i z jego obserwacji co nie co wiem ;) Mam nadzieję, że tym postem uda mi się namówić Was do wyhodowania własnego zakwasu i regularnego pieczenia chleba na zakwasie. To wcale nie jest trudne, wierzcie mi! Okej, przejdźmy do sedna sprawy ;) Czysto teoretycznie : zakwas to mieszanka kultur bakterii, której zadaniem jest przeprowadzanie fermentacji odpowiedniej dla danego procesu technologicznego(...)odłóż do wyparzonego słoiczka, dokładnie zakręć i wstaw do lodówki. To będzie Twój back-up do następnego zakwasu. Z reszty zakwasu upiecz chleb! Przykładowe przepisy: tradycyjny chleb żytni na zakwasie , chleb żytni na zakwasie z żurawiną . Jak zrobić kolejny zakwas? Odłożyłeś 65g zakwasu i teraz chcesz upiec chleb ponownie. Musisz też ponownie wyhodować zakwas. W tym celu do słoika
chili & sugarChleb" Jeffrey Hamelman'a. Tym razem chleb francuski. Wyszły wspaniale dwa bochenki, bardzo długo smaczne. Oczywiście najpyszniejsze zaraz po lekkim przestudzeniu - jeden z bochenków został zjedzony już pierwszego wieczora. Chlebowa duma mnie rozpiera! składnikizaczyn 130 g mąki chlebowej pszennej10 g mąki chlebowej żytniej90 g wody2 łyżki (30g) aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)ciasto właściwe730(...)Uwagi: Moje chleby rosły dłużej niż 2,5 godziny. Piekłam w nieco niższej temperaturze - 230 st.C.Wpis dołączam do lutowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba
Stare Gary