zakwasu do chleba - 1500 przepisów (strona:2/100)

Chleb wieloziarnisty na zakwasie 192

tygodniu i zawsze staram się moje przepisy jakoś urozmaicać. Ten przepis jest bardzo prosty, doskonały dla początkujących, dla tych którym do tej pory pieczenie chleba na zakwasie wydawało się czymś bardzo skompilowanym i  nie mieli dowagi się do niego zabrać.Oczywiście istnieje pewne ryzyko..., jak się w końcu(...)zdecydujecie i raz upieczecie domowy chleb na zakwasie, innego już nie będziecie chcieli jeść :-). Chleb wieloziarnisty na zakwasie Składniki:100 g aktywnego zakwasu żytniego ( przy następnym pieczeniu będzie to gotowy zaczyn, odłożony do lodówki)75 g otrębów żytnich250 ml wrzącej wody15 g soli75 g siemienia lnianego75 g ziaren słonecznika 250 g mąki pszennej chlebowej125 g mąki

Kulinarne przygody Gatity
Chleb na zakwasie z lnem 172

Kilka dni temu pediatra powiedziała nam, że Bruno powinien jeść pieczywo, ale nie byle jakie pieczywo tylko najlepiej na zakwasie i że dobrze jest dodać do niego siemie lniane. Od tamtej pory upiekłam już 3 chleby, ale dopiero ten doczekał się(...)zdjęć :)Nie miałam siemienia lnianego, ale przeszukałam szafki i znalazłam mielony len w którym mały miał się kiedyś kąpać :) do kąpieli nie użyliśmy, do chleba jest jak znalazł.Przepis jest banalny:0,5 l zakwasu (ja mam karmiony mąką pszenną i żytnią)0,5 kg mąki (u mnie 100g pełnoziarnistej, 200g pszennej i 200g żytniej)0,25 l wody1 łyżeczka

Z butelką mleczka w tle
1523. Chleb na zakwasie 148

Ostatnio naszło mnie na pieczenie chleba...wiadomo..że taki domowy najlepszy, ale nie zawsze jest czas na jego przygotowanie...Ten chlebek jest prosty do zrobienia, a na dodatek i to najważniejsze smaczny...Przepis podpatrzyłam tutaj, a oryginał jest tutaj. 500 g mąki pszennej chlebowej  150 g zakwasu żytniego  1 łyżka soli  1/2 łyżeczki suszonych drożdży(...)temp włożyć chleb do piekarnika. Po 15 min obniżyć temperaturę  do 200 st i piec jeszcze około 1/2  godziny. Studzić na kratce. Chleb dołączam do październikowej  listy Wisełki: "Na zakwasie i na drożdżach

Moje domowe kucharzenie
1517. Chleb na zakwasie 157

Dziś święto chleba...i chlebek samodzielnie upieczony obowiązkowo musi być.. Przepis na ten chlebek znalazłam u Danusi.. 230 g aktywnego zakwasu żytniego 150 g letniego mleka 70 g letniej wody 25 g oleju 140 g mąki żytniej jasnej 400 g mąki pszennej  1 płaska łyżeczka soli morskiej Prymat 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka(...)drożdży instant w przypadku młodego zakwasu opcjonalnie roztrzepane jajko do posmarowania Do miski wsypać mąki,drożdże,sól i cukier-wszystko wymieszać.Dodać wszystkie pozostałe składniki łącznie z zakwasem i wyrobić gładkie ciasto[można ręcznie lub w maszynie]Uformować kulę,przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości.Po tym czasie krótko wyrobić leciutko podsypując mąką i uformować bochenek.U

Moje domowe kucharzenie
Chleb na zakwasie ręcznie wyrabiany 189

dnie i dokarmiamy.Do tej masy dodajemy szklankę mąki pełnoziarnistej razowej i mieszamy, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 40 minut w ciepłym miejscu.Po tym czasie pojawią się pęcherzyki powietrza. Zakwas lekko powinien pachnieć kwasem i być w smaku kwaśny.Całości powinno być ok. 0,5 litra zaczynu.Dodajemy szklankę ciepłej wody, mąkę i sól.Wyrabiamy, energicznie i krótko. Ok. 5 minut(...)piekę jeszcze 10 minut od dołu na termoobiegu.Warto spróbować upiec chleb samemu, bo nie przypomina on w niczym tego kupnego. Jeżeli użyłeś drożdży (50 g) zamiast zakwasu, to chleb musisz wyrabiać dłużej ok. 15-20 min.Ciasto powinno być elastyczne i nie klejące.I rosnąć musi dwa razy, czyli po pierwszym wyrobieniu, ciasto zostawiasz w misce do wyrośnięcia, po czym

Pasje Jolki
Czeski wiejski chleb na zakwasie 155

Prosty chleb pszenny z dodatkiem mąki żytniej. Wygodny w robieniu, smaczny. Przepis ze strony Moje Wypiekiskładniki150 g zakwasu żytniego300 g letniej wody400 g mąki pszennej chlebowej (część można zastąpić mąką razową)100 g mąki żytniej jasnej (chlebowej)1,5 łyżeczki soli1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych (pominęłam)przygotowanieWszystkie składniki umieścić w misie miksera(...)można posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać nasionami.Piec w temperaturze 240ºC przez około 40 - 45 minut, do zbrązowienia skórki. Studzić na kratce. Smacznego!Uwagi: Użyłam tylko zakwasu, drożdże pominęłam. Pieklam w foremce. Chleb wyszedł smaczny, ale nie tak ładnie wyrośnięty jak oryginalny, mój troszkę bardziej zbity.Wpis dołączam do lutowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu

Stare Gary
Litewski chleb na zakwasie. 161

Litwie jest coś takiego pod nazwą ,,Juoda duona" (czarny chleb), nie mogę powiedzieć jak się on dokładnie robi, ale moja ciocia powiedziała mi przepis na chleb przypominający go, robi się on na zakwasie żytnim, który także dostałem od mojej cioci. Także do przygotowania będziemy potrzebowali pełnoziarnistej mąki żytniej, u nas to się nazywa ,,rupaus malimo ruginiai miltai". Jest na prawdę(...)mąki żytniej70 g zakwasu żytniego1 litr wody100 g cukru3-4 łyżki otrąb100 g płatków owsianychduża łyżka soli Przygotowanie:  Przygotowanie takiego chlebka najlepiej zacząć rano, bo chleb musi dochodzić ok. 12 godzin. Do zakwasu dodajemy szklankę ciepłej wody i dokładnie mieszamy,aby nie było grudek. Wszystkie suche składniki przekładamy do plastikowej, lub szklanej misy, w środku robimy wgłębienie

Kuchnia Łukasza
Chleb na Zakwasie ze Śliwkami 98

gałki muszkatołowej 6 suszonych lub wędzonych śliwek, drobno pokrojonych 1,5 łyżeczki soli morskiej       Mąkę pszenną mieszamy z mąką żytnią, dodajemy otręby, zioła i sól. Wlewamy letnią wodę, następnie zakwas i mieszamy ręką lub mikserem do połączenia się składników. Dodajemy śliwki i lekko mieszamy. Keksówke o długości 25 cm natłuszczamy i posypujemy otrębami. Przekładamy ciasto chlebowe, wygładzamy, posypujemy otrębami, przykrywamy(...)upieczony. Wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.       * Inspirowałam się przepisem z bloga ‚White Plate’, wyeliminowałam z przepisu drożdże, zamieniłam niektóre zioła oraz sposób wykonania. The post Chleb na Zakwasie ze Śliwkami appeared first on Made

Made By Mom And Son
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 228

Chleb pszenno-żytni na zakwasie...Okrągły, złocisty bochenek.Na bazie mąki pszennej i żytniej.Pyszny, domowy, pachnący.Polecam! Składniki:230 g zakwasu żytniego;500 g mąki pszennej(u mnie typ 650);100 g mąki żytniej (typ 720);300 g ciepłej wody;1 łyżeczka cukru;1 łyżka soli;Ewentualnie(...)łyżeczki drożdży suchych Instant (jeśli zakwas jest młody, lub jeśli chce się przyspieszyć rośnięcie chleba).Sposób przygotowania:Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać wszystkie składniki na chleb tj. zakwas żytni, obie mąki, wodę, cukier, sól i ewentulanie drożdże i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie

Gospodyni Miejska
Zakwas kontra drożdże czyli pojedynek na chleby 272

Ostatnio modne są pojedynki, np. Pascal kontra Okrasa, no więc zapragnęłam być przez chwilę modna i wymyśliłam własny pojedynek. Potrzebowałam dwa bochenki chleba na imprezę. Wiadomo, że chleb na zakwasie robi się caaały dzień, więc wymyśliłam, że zrobię jeden bochenek zakwasowy i jeden drożdżowy.Do pojedynku wybrałam przepisy: drożdżowy z Moich Wypieków i zakwasowy od koleżanek z forum.Upieczone chleby(...)zważyłam - każdy ważyl 1,2 kg, jednak chleb drożdżowy był zdecydowanie większy (na zdjęciu po prawej - dla pewności). Chleb na zakwasie jest bardziej treściwy, gęstszy, ten na drożdżach jest bardziej nadmuchany, może dlatego chleba na drożdżach można zjeść zdecydowanie więcej, a chlebem na zakwasie najadamy się jedząc już drugą kromkę.Decydujący głos mieli goście. I ku mojemu zaskoczeniu wybrali chleb

Z butelką mleczka w tle
Chleb żytni na zakwasie 156

Przygotowanie chleba na zakwasie wcale nie jest trudne. Przepis , który prezentujemy jest łatwy ale wymaga cierpliwości i czasu. Chleb na zakwasie jest aromatyczny i wyśmienity.Wilgotny, chrupiący z zewnątrz. Możecie dodać do niego ziarna jakie lubicie.Dla wszystkich, którzy chcą piec pyszne, domowe chleby na zakwasie serdecznie polecamy ten przepis ...Składniki; 1 kg mąki żytniej

Anioły w kuchni
CHLEB ORKISZOWY JASNY, NA ZAKWASIE, BEZ DODATKU DROŻDŻY 253

przechowuję w otwartym chlebaku. Smacznego :-) Nocny orkisz poleca także swoje pozostałe chleby na zakwasie: Żytni razowy, na zakwasie Orkiszowy pełnoziarnisty na zakwasie orkiszowym  chleb owsiano-orkiszowy na dwóch zakwasach chleb 100% żytni, na pełnoziarnistym żytnim zakwasie chleb orkiszowo-gryczany, na dwóch zakwasach, mój zdecydowany faworyt, od lat chleb orkiszowo-żytni na zakwasie, z chrupiącą makową skórką chleb ziarno przy(...)ziarnie, na zakwasie chleb orkiszowo-żytni na zakwasie, z mąką pełnoziarnistą i makiem chleb pszenno-żytni na zakwasie (jeden z niewielu u mnie

Smaczne Zdrowe
Chleb na zakwasie - krok po kroku 148

ciepłe miejsce, przykrywając tak, by był dopływ powietrza (aby zakwas szybciej dojrzał, można dodać otrzymaną od kogoś łyżkę zakwasu. Można dodać także łyżkę żurku albo kawałek skórki chleba )Dzień DRUGIDo zakwasu dodać 1 łyżkę mąki i 2 łyżki wody, wymieszać.Dzień TRZECIDo zakwasu dodać 1 łyżkę mąki i 2 łyżki wody. Wymieszać.Dzień CZWARTYDo zakwasu dodać 2 łyżki mąki(...)łyżek wody, wymieszać.ZAKWAS jest gotowy do użycia, kiedy zaczyna bulgotać. Wieczorem PIĄTEGO lub SZÓSTEGO dnia robimy ZACZYN.Jeśli przez dłuższy czas nie będziemy piec chleba, to i tak musimy pamiętać o zakwasie. Nieużywany zakwas należy odnawiać mniej więcej co tydzień. Polega to na tym, że na godzinę wyjmujemy go z lodówki. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, dodajemy

Proste Potrawy
Chleb na zakwasie z ziarnami 157

Przepis na ten chleb pochodzi z bloga Mirabbelki. Troszkę go zmieniłam,  do ziaren słonecznika dodałam siemie lniane i płatki owsiane, a jeden upiekłam bez żadnych ziarenek. Chleb na zakwasie z ziarnami Składniki na zaczyn: 5 łyżek zakwasu 75 g wody 11o g maki pszennej chlebowej Składniki na ciasto chlebowe: 800 g mąki pszennej chlebowej 75 g mąki żytniej(...)zaczynu dokładnie mieszamy, pozostawiamy do przefermentowania na ok. 12  godzin w naczyniu przykrytym folia spożywczą. Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy mikserem lub maszyną do chleba. Musi się nam utworzyć piękna kula. Ciasto odstawiamy na 30 minut, żeby odpoczęło. Następnie wkładamy do formy i odstawiamy na kolejne 4-5 godzin. Z tej proporcji wyjdą

Kulinarne przygody Gatity
Chleb na zakwasie z suszonymi śliwkami 168

owsianych pół szklanki siemienia lnianego pół szklanki sezamu pół szklanki zakwasu żytniego 2 łyżki oliwy łyżka miodu łyżeczka soli     Zakwas standardowo wyjmujemy z lodówki i dokarmiamy co najmniej 8 godzin przed przygotowaniem ciasta na chleb.        Płatki owsiane i sezam delikatnie podprażamy na suchej patelni teflonowej, zostawiamy do przestygnięcia, śliwki natomiast kroimy na mniejsze

sama złodycz