łosoś - 7514 przepisów (strona:2/501)

4 wyjątkowe pomysły na łososia z grilla 93

Łosoś jest jedną z najpopularniejszych ryb, która trafia na ruszt grilla. Grillowany łosoś jest prosty w przyrządzeniu i niezwykle smaczny. Może być śmiało podawany z grillowanymi warzywami lub sałatkami. Bez problemu możemy dodać do niego wyjątkowy aromat dymu używając drewniane deski lub wióra do wędzenia podczas grillowania. Możemy również podać go z wyjątkowym słodkim sosem barbecue tworząc z grillowanego łososia(...)wykwintne danie. Łosoś z grilla z miso Jest to prosty przepis na smacznego łososia z grilla inspirowany Japonią. Składniki: 1 filet z łososia około 700g do marynaty: 2 łyżki czerwonego miso 1 łyżka startego imbiru 1 cebula drobno posiekana 1 łyżeczka brązowego cukru 1 wyciśnięty ząbek czosnku ½ łyżeczki soli morskiej Przygotowanie: Grilla rozgrzać do średniej temperatury. W małym pojemniku połączyć

naRuszcie
Łosoś atlantycki w cieście piwnym 97

Łosoś jest jedną z najbardziej odżywczych ryb. Zawiera dużo cennych kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy – A, D, E i z grupy B, minerały, w tym jod, potas, żelazo, selen. Najlepsze są łososie wolno żyjące – pacyficzne i atlantyckie. Łosoś atlantycki w cieście piwnym. Składniki: - filety z łososia atlaltyckiego - sól - sok z cytryny Ciasto piwne: - 1 szklanka mąki pszennej(...)solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki na ciasto, oprócz piwa, miksujemy robotem. Na samym końcu dodajemy piwo i ponownie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Porcje łososia zanurzamy w cieście, aby były całe nim pokryte i kładziemy na patelnię z mocno rozgrzanym olejem. Smażymy na średnim ogniu, z obu stron, na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu

mojewypiekiinietylko
Łosoś marynowany w soli i cukrze 15

Łosoś marynowany w soli i cukrze  Przepis na gravlax łososia po norwesku.  Łosoś marynowany w soli i cukrze z dużą ilością koperku czyli gravlax to bożonarodzeniowy przysmak mieszkańców krajów skandynawskich. Peklowany łosoś jest prawdopodobnie jednym z najłatwiejszych do przygotowania wykwintnych świątecznych dań. Efekty palce lizać, zachwyt domowników i gości bezcenny, ale koszty kilkanaście razy niższe, niż w delikatesach(...)rybnych. Domowy przepis na gravlax czyli łososia w soli i cukrze jest bardzo prosty i zajmie Ci dosłownie chwilę. Do marynowania wybierz filety ze skórą. Przygotowany w ten sposób łosoś jest znacznie zdrowszy niż wędzony, a jednocześnie mniej tłusty. Mięso jest miękkie, bardzo delikatne, po prostu pycha. Gravlax to surowy filet łososia peklowany w soli, cukrze i koperku.   Łosoś

Cztery Fajery
Łosoś marynowany Gravlax 96

Łosoś marynowany Gravlax to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, które jest przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Nazwa dania (dosłownie „pogrzebany” łosoś) wywodzi się ze średniowiecza, kiedy to rybacy solili łososie i lekko sfermentowane zakopywali w piasku, w miejscu napływania fal morskich. Obecnie nie stosuje się już fermentacji w procesie produkcyjnym. Ryby przyrządza(...)się w marynacie, w ciągu kilku dni. (za Wikipedią). Różne są przepisy, ja „pogrzebałam” łososia w zalecanych tradycyjnych składnikach, ale dodałam jeszcze skórkę z cytryny. W prawidłowo zrobionym Gravlax powinno się mieć dwa podobne wielkością kawałki łososia i na jeden kawałek (umyty, osuszony i bez ości) wysypać mieszankę soli i cukru (pół na pół) i pieprzu (w zależności

UgotujmyTo.pl
Gravlax z łososia 189

Gravlax to tradycyjne danie kuchni skandynawskich danie przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru, pieprzu i koperku.Gravlax z łososia podaje się najczęściej jako przekąska, kroi się łososia w bardzo cienkie plastry i często podaje z sosem hovmästarsås. Kiedyś aby przygotować gravlax solono łososie i zakopywano w piasku, w miejscu napływania fal morskich aby ryby lekko sfermentowały. Obecnie(...)stosuje się fermentacji w przygotowywaniu gravlax. Ryby przyrządza się marynując łososia w ciągu kilku dni. Pamiętajmy, że gravlax to surowy łosoś marynowany, a nie wędzony.Przepis na gravlax z łososia obok przepisów na surowe dojrzewające wędliny , będzie obowiązkowym punktem menu na imprezach towarzyskich. To skandynawskie danie będzie pasować również na nasz postny Wigilijny stół. Ale idealny będzie też na Sylwestra

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Keto tatar z łososia (Paleo, LowCarb) 92

Keto tatar z łososia Wyśmienite weekendowe keto śniadanie Dzisiaj łosoś w kolejnej, nie mniej pysznej odsłonie. Postanowiłam sobie dogodzić na śniadanie i muszę przyznać, że się udało… Wybór padł na tatara z łososia. I był to strzał w dziesiątkę! Łosoś wędzony w zestawieniu z drobno posiekaną czerwoną cebulką, awokado i pomidorem to naprawdę doborowe towarzystwo. Całość zwieńczyłam jajkiem poszowanym . Oczywiście(...)fanką, stąd u mnie jajko w koszulce . Zresztą wydaje mi się, że jajko w tej formie jakoś lepiej dogaduje się w tym przypadku z pozostałymi składnikami. Keto tatar z łososia Keto tatar z łososia – bogactwo wartości odżywczych Jeśli chodzi natomiast o samego łososia , to tutaj można spokojnie zdecydować się na wersję surową zamiast wędzonej. Będzie równie pysznie i jakże bogato

Modern Cave Girl
Keto roladka z cukinii z łososiem (Paleo, LowCarb, AIP) 83

Keto roladka z cukinii z łososiem wędzonym Łososiowa epopeja Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dosyć łososia wędzonego… Ja chyba nigdy się nim nie znudzę! Trzeba przyznać, że u mnie ostatnio cały festiwal dań z użyciem łososia , głównie wędzonego. Jak już pisałam wczoraj przy okazji przepisu na sałatkę z jajkiem i łososiem , trwa aktualnie promocja nowej na rynku firmy(...)oferującej wysokojakościowe produkty z łososia. Dzisiejsza keto roladka z cukinii z łososiem zawiera właśnie jeden z nich. Według deklaracji firmy, ich produkty są naturalne i bezpieczne dla zdrowia. Szkoda, że w dzisiejszych czasach nie jest to oczywistością. Wspominałam już publikując przepis na roladę szpinakową z łososiem , że większość produktów z łososia hodowlanego może być szkodliwa dla naszego zdrowia. Doniesienia

Modern Cave Girl
Łosoś atlantycki w idealnym towarzystwie. 100

Łosoś z rodziny łososiowatych .  Któż z nas go nie lubi. Spożywany na wiele sposobów. Pieczony, wędzony, gotowany na parze, na surowo. W każdej z tych postaci smakuje świetnie pieszcząc kubki smakowe.  Najwięcej łososia spożywa się w Norwegii. Od 1998  do 2012 roku produkcja tego gatunku w skandynawskim kraju, wzrosła trzykrotnie do 1.183.000 ton. Nie od dziś wiadomo(...)oznacza, że mieszkańcy znad Morza Północnego przynajmniej dwa razy w tygodniu jedzą te produkty, regularnie na obiad. http://www.interia.pl/informacje-losos-norweski,tId,187502 No dobrze, ale w takim razie jak taki dorodny łosoś, dostaje się do nas na talerz? Zacznijmy od hodowli. W naturalnych warunkach, łososie jako ryby anadromiczne, wędrują na czas rozrodu z mórz do rzek.  Jego życie zaczyna się

Moja Mama Gotuje
Łosoś z grilla 165

Potraw z łososiem jest bardzo wiele – jedne są mniej, inne bardziej złożone. Jeśli jednak chodzi o przygotowanie mięsa samego w sobie, często wybiera się najprostsze metody, takie jak ugrillowanie go z dodatkiem co najwyżej tak podstawowych przypraw jak sól, pieprz czy sok z cytryny. W towarzystwie tego ostatniego składnika łosoś czuje się zresztą szczególnie dobrze. Grillować możemy łososia w szerokim(...)większość uwag odnosi się również do pozostałych metod. W każdym też wypadku to co zjemy zależy od dwóch rzeczy: czy poprawnie przeprowadzimy proces grillowania i z czym podamy naszego łososia. Mięso łososia jest dość delikatne i niezależnie od użytej techniki nie wymaga długiego opiekania. Co prawda z racji tego, że zwykle dociera co nas w nieco większych kawałkach, a zarazem

Kulinarna Pokusa
Łosoś Smażony 133

Łosoś - jedna z najbardziej szlachetnych, docenianych i aktualnie najmodniejszych ryb. Mięso łososia jest niezwykle delikatne o różowawej barwie i charakterystycznym smaku. Łosoś jest na tyle smaczną rybą, że nie wymaga zbytniego doprawiania i okazałych dodatków. Klasyką jest łosoś smażony, podawany z warzywami - i w takiej postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku(...)Łosoś Smażony - Składniki: Ok. 500 g łososia ok. 5 łyżek masła koperek suszony pieprz sól (najlepiej morska) Łosoś Smażony - Sposób przygotowania: Łososia porcjujemy, a następnie posypujemy odrobiną koperku, pieprzu i soli. Delikatnie wcieramy przyprawy w rybę. Masło topimy na patelni teflonowej. Łososia przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu (skórą do dołu) do momentu, gdy 3/4 mięsa z różowego

Słodka Strona
Kanapki z rukolą i łososiem 36

Dzisiaj będzie moja propozycja na pyszne kanapki z rukolą i łososiem. Całość smaku wzbogacą czarne oliwki, a dzieła dopełni sok z cytryny. Kanapki możemy zrobić z dodatkiem masła albo puszystego serka śmietankowego. Sprawdź, jak przygotować te pyszne kanapki, jakie składniki będą potrzebne do ich przygotowania. Zobacz również: Zdrowe kanapki z łososiem i oliwkami Składniki na kanapki bajgle masło albo serek(...)śmietankowy wędzony łosoś rukola czarne oliwki świeżo wyciśnięty sok z cytryny Polecamy: Warto przeczytać: Przystawka – jajka z szynką Przepis na kanapki z łososiem i rukolą Bajgle kroimy na pół wzdłuż. Każdą połówkę smarujemy odrobiną masła, albo serka śmietankowego. Następnie układamy rukolę, łososia, pokrojone na połówki oliwki i całość skrapiamy sokiem z cytryny. Kanapeczki możemy udekorować plastrami cytryny. Smacznego! Artykuł

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Keto sałatka z jajkiem i łososiem (Paleo, LowCarb) 45

Keto sałatka z jajkiem, łososiem wędzonym i szparagami Sałatka – śniadanie gotowe w kilka minut A dokładniej keto sałatka z jajkiem w koszulce, łososiem wędzonym i szparagami. Idealna propozycja na wartościowe śniadanie, w dodatku częściowo wykonana z “resztek”. Z wczorajszego obiadu zostało mi bowiem kilka ugotowanych szparagów i trochę sosu majonezowo- bazyliowego . W lodówce zalegało jeszcze napoczęte opakowanie(...)problemów, co kiedyś. Właściwie dopiero odkąd je mam jest to w ogóle możliwe, co niezmiernie mnie cieszy, bo jest to fajny sposób na urozmaicenie dań z jajkami. Nie każdy łosoś jest dobry dla zdrowia Dodatek łososia wędzonego znacznie wzbogaca sałatkę, no i podbija zawartość zdrowych (!) tłuszczy. Ostatnio pojawia się u mnie dużo dań z łososiem. A to za sprawą nowej

Modern Cave Girl
Grillowane szaszłyki z cytrusowym łososiem w towarzystwie chrupiącej cukinii i słodkiego ananasa 60

Nadziane na szpikulce kawałki soczystego, kruchego łososia z cytrusową nutą, owinięte delikatną, chrupiącą cukinią, w towarzystwie słodkiego, egzotycznego ananasa to moja propozycja dietetycznego, grillowanego dania z rybą w roli głównej. Składniki: 500g surowego, świeżego łososia pure Mowi ( 2 opakowania x 250g) 2 cukinie 1 świeży ananas szczypta ziół prowansalskich sól pieprz Marynata: 2 łyżki oleju 1 pomarańcza 1 łyżka soku(...)pomarańczy wymieszać ze sobą, dodać olej, posiekaną kolendrę, otartą skórkę z pomarańczy, szczyptę gałki muszkatołowej i całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. 2. Łososia umyć, pozbawić skóry, pokroić w grubszą kostkę i zalać marynatą. Marynować około 1 godzinę. 3. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić po długości w plastry za pomocą obieraka do warzyw. Gotowe

Szalona Kuchnia Eweliny
TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA 16

tatar z wędzonego łososia można potraktować jako genialną przystawkę jedzoną w małych ilościach w towarzystwie cierpkiej limonki i orzeźwiającej mięty. Tatar z łososia jest zatem rześki, z wiodącym posmakiem orzeszkowego oleju sezamowego, który wraz ze słoną nutą ryby w punkt rozpływa się w ustach. Bardzo lubię wędzonego łososia z dymką i chrupiącymi nasionami sezamu, ale na nagrodę tutaj zasługuje jeszcze(...)mięta, przypominając, że z każdą potrawą można eksperymentować. INNE PYSZNE DANIA Z RYBĄ I OWOCAMI MORZA:   KOTLETY SIEKANE Z ŁOSOSIA Z SEZAMEM     ŁOSOŚ TERIYAKI Z SALSĄ Z MANGO     ZUPA RYBNA Z DORSZA Z KREWETKAMI     ŁOSOŚ W SOSIE ŚMIETANOWO SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI     PIKANTNO SŁODKIE SZASZŁYKI Z KREWETEK

globuskulinarny
Łosoś pod ziołową pierzynką z kuskusem i szparagami 50

Soczysty filet z łososia o cytrusowej nucie, pieczony z chrupiącą, niezwykle aromatyczną pierzynką na bazie pachnącego świeżego koperku, orzeszków ziemnych i orzeźwiającej limonki, podany z grillowanymi szparagami i kuskusem to ciekawy pomysł na klasycznego łososia w nowatorskiej odsłonie. Składniki: 600g świeżego, surowego łososia pure Mowi (4 x 150g)   Marynata: 1 łyżka soku z cytryny sok i skórka(...)pieprz Wykonanie: 1. Marynata: Sok, skórkę z pomarańczy i sok z cytryny wymieszać ze sobą, dodać miód, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 2. Filety z łososia umyć, osuszyć, zalać marynatą, odstawić na bok i marynować około 30 minut. 3. Ziołowa pierzynka: Składniki pierzynki przełożyć do malaksera, zmiksować pulsacyjnie tak żeby powstały drobne cząsteczki, doprawić solą, pieprzem

Szalona Kuchnia Eweliny