Kolejny bochenek domowego chleba upieczony a nawet już zjedzony. To nic, że podczas pieczenia żył własnym życiem i popękał sobie niekoniecznie tam gdzie chciałam. I tak
Smaczna PyzaChleb orkiszowy na zakwasie... Pyszny, z chrupiącą skórką. O miękkim, delikatnym wnętrzu. Łatwy w wyrabianiu i formowaniu. Polecam! Składniki: Zaczyn: 100 g zakwasu żytniego; 100 g mąki żytniej (typ 720); 80 g letniej wody. Ciasto właściwe: 500 g mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista); 250 g letniej wody; 12 g soli; 10 g miodu (u mnie wielokwiatowy); 1/4 łyżeczki nasion(...)podłużnej koperty), a następnie obróceniu o 90 stopni i złożeniu na pół. Źródło przepisu: Zapach domowego pieczywa . Przepis zgłoszony do listy Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na blogu Zapach chleba
Gospodyni MiejskaChleb słonecznikowy na zakwasie... Pszenny, mocno najeżony słonecznikiem. Na zakwasie żytnim razowy. Idelany do codziennych kanapek. Po prostu pyszny! Składniki: Zaczyn: 1/2 szklanki zakwasu żytniego; 1 l letniej, przegotowanej wody; 500 g mąki pszennej razowej (typ 2000); Ciasto chlebowe: 300 - 400 g mąki psznnej razowej (typ 2000); 1 kg mąki pszennej (u mnie typ 650); 1 szklanka letniej, przegotowanej wody(...)zapobiega jego wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie . Przepis zgłoszony do listy Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na blogu Zapach chleba
Gospodyni MiejskaChleb na zakwasie z gatunku tych, które stają się ulubionymi. Przepis jest bardzo uniwersalny i możecie piec chlebek w zasadzie z każdego typu mąki. My jak zwykle piekliśmy chlebek mieszany – w tym wydaniu pszenno-żytnio-gryczany z dodatkiem czarnuszki. Czarnuszka, przed przeprowadzką do Krakowa nie była mi znana(...)tutaj, korzystam w pełni z jej wspaniałych właściwości. Trafia u nas często to chleba, mięs czy sałatek. Polecam tym, którzy lubią ostrawe czy też wyraziste smaki. Jak to chleb zakwasie tak i ten długo pozostaje świeży, jest mięciutki i naprawdę smaczny. W przepisie na 1 keksówkę mamy 400 gr mąki. Może być tutaj użyta mąka pszenna, orkiszowa, żytnia czy gryczana
Mieszam w GarnkuChleb przeważnie piekę dość zwykły, tzn stosuję różne mąki, ale inne składniki dosypuję tak żeby nie nadawały jakiegoś bardzo specyficznego smaku. Przeważnie są to jakieś ziarenka
Smaczna Pyzabyło - kurki świetnie się sprawdziły jako aromatyczny dodatek i sprawiły, że miąższ chleba nabrał ciekawej faktury.Przyznam, że ostatnimi czasy mniej pieczywa piekę - może z racji tego, że jest cieplej i czasami wręcz za gorąco na odpalanie piekarnika. Przez to trochę zaniedbałam Stefana czyli mój zakwas. Siedzi sobie bidulek cichutko w lodówce i tylko raz na tydzień dostaje coś do jedzenie
Smaczna PyzaTydzień temu piekłam chleb dyniowy na drożdżach. W ten weekend mam więcej czasu, więc upiekłam dyniowy chleb na zakwasie, zwłaszcza że mój zakwas domagał się wykorzystania, bo stał w lodówce bezczynnie od trzech tygodni. Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) : 220 g pełnoziarnistej mąki(...)godzinę i 3 kwadranse. Kroić po schłodzeniu chleba. UWAGA! Chleb nie nadaje się do przechowywania dłużej niż 3 dni ze względu na swoją wilgotność. ------------ Podobne: Chleb marchewkowy na zakwasie Chleb orkiszowy na zakwasie Chleb drożdżowy z dynią i chili
Weekendy w domu i ogrodzieChleb żytnio-orkiszowy na zakwasie Kolejny chleb z serii wypieków na zakwasie żytnim. Chleb żytnio-orkiszowy z dodatkiem żurawiny i nasion, z chrupiącą skórką - delikatny i sycący, podobnie jak żytnio-gryczany. Chleb przetrwał przez tydzień (!) co raczej nie zdarza się w przypadku chleba kupnego. Z tym nie było najmniejszego problemu. Cały czas być świeży, jak po wyjęciu z piekarnika(...)słonecznika 3 łyżki pestek dyni 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki suszonej żurawiny + po łyżce czarnuszki i nasion słonecznika na wierzch Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie - jak zrobić? Zakwas na chleb , mąkę żytnią oraz wodę (etap I) umieść w szklanej misie, dokładnie wymieszaj, by wszystkie składniki się połączyły i powstała gęsta pasta. Jeśli chcesz robić zakwas na kolejny chleb , odłóż
Moje Qulinariaogromną sztukę upieczenie dobrego, miękkiego, domowego pieczywa. Upieczenie razowego pieczywa to już krok dalej, musi być przecież miękkie i puszyste- mąka razowa jest dość trudna. Ale upieczenie chleba na zakwasie? Własnym, wychodowanym zakwasie? Obłęd, coś nie do wykonania... A jednak! Były trzy próby. Pierwsza była udana tylko w połowie: zakwas super, chleb pięknie wyrósł ale niezbyt dobry przepis zniszczył mój(...)pieczenia. Następnie wlewamy powstałą masę i odstawiamy w ciepłe miejsce (ja na przykład umieściłam mój chleb w ciepłym piekarniku, zaraz po pieczeniu) na kilka godzin. Wszystko zależy od zakwasu. Chleb może wyrosnąć w 3 godziny, u mnie zazwyczaj było to 10 godzin (odstawiałam chleb na noc). Chleb znacząco wyrośnie. Następnie wkładam chleb do nagrzanego do 230 stopni piekarnika
Mango PapajaKolejny mój chleb pachnie lasem. Ma chrupiącą skórkę i bardzo aromatyczny miąższ. Jeszcze ciepły doskonale smakował tylko ze świeżym masłem. Smakował tak dobrze, że zjedliśmy prawie
Smaczna PyzaDzisiaj zakwas. Tym razem jednak zakwas nie na chleb, a na jedną z naszych ulubionych zup – barszcz biały lub żurek. Taki domowy barszcz biały, z jajkiem o ostrawym smaku, drapiącym w gardle, z dużą dawką przypraw i czosnku. Taki barszcz właśnie uwielbiamy(...)Taki barszcz może być zrobiony tylko na dobrym zakwasie. Zakwas możemy robić na bazie chleba żytniego, pieczonego oczywiście na zakwasie i obowiązkowo chleba domowego. Innym rozwiązaniem jest zastosowanie zakwasu do chleba, jako startera. W tym drugim wypadku, zakwas będzie gotowy w ciągu 1-2 dni. W wypadku użycia chleba, musimy poczekać 3-4 dni. Warto zacząć eksperymentować z zakwasem
Mieszam w GarnkuDrugi raz biorę udział we wspólnym wypiekaniu pieczywa w piekarni Amber . Tym razem został wybrany chleb na zakwasie, z czego się bardzo cieszę, bo preferuję właśnie takie chleby. Z przepisu wychodzi bardzo sycący chleb, który po ostygnięciu ma się ochotę zjeść w dużej ilości. Źródło oryginalnego przepisu tutaj . Zaczyn żytni Składniki : Zaczyn żytni 230 g mąki żytniej(...)upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 220 °C i tak dopiekamy chleb przez ostatnie 30 minut. Odstawić chleb/chleby do ostygnięcia. ----- Podobne: Chleb orkiszowy z otrębami Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie Chleb pszenny na zakwasie
Weekendy w domu i ogrodziePostanowiłam upiec chleb na zakwasie, pierwszy w życiu. Drożdżowe chlebki i bułki piekłam z dużym powodzeniem, jednak na zakwasowy nie miałam odwagi. Wszystkie domowe jakie zdarzyło mi się jeść, były smaczne choć kruszyły się, ale i tak wzbudzały mój podziw. Jednak w blogosferze kulinarnej przekonałam się, że można upiec w domu wspaniały chleb na zakwasie i pomyślałam, że trzeba(...)spróbować. 12.08.2011 o 14.00 postawiłam swój pierwszy zakwas, bardzo pomogły mi w tym Wasze blogi, a głównie artykuł "Zakwas do chleba - co zrobić, żeby go nie zabić?" zamieszczony w Fabryce Przepisów . Skorzystałam akurat z tego, bo wydawał się najbardziej fachowy i przejrzysty, zobaczymy, czy się uda. ;) Chcę wszystkich doświadczonych piekarzy chlebów na zakwasie gorąco prosić o uwagi i komentarze
Kuchnia Prezydentowejtyle pozwoliły, że znów dołączyłam do wspólnego wypiekania w piekarni Amber :) Tym razem wybór padł na chleb pszenny Chada Robertsona. Jeśli dobrze zaplanuje się wypiek, ma się dobry zakwas chleby (mój ma dobrych kilka lat) i nie jest się śpiochem, to wystarczy doba, by go upiec. A warto! Jest pięknie wyrośnięty (strukturą trochę przypomina ciabatę), a w domu unosi się(...)niesamowity zapach. Składniki (na 1 bochenek o masie ok. 0,95 kg): Zaczyn (leaven) 1 łyżka aktywnego zakwasu pszennego (chleb będzie delikatniejszy, mniej kwaśny) lub żytniego 100 g letniej wody 50 g mąki pszennej jasnej, np. typ 650, 750 50 g mąki pszennej razowej, typ 2000 Ciasto 350+25 g letniej wody (moim zdaniem tej wody jest za dużo
Weekendy w domu i ogrodzieróżnego rodzaju zakwasy które prowadzi się od kilku do kilkunastu dni akurat ten jest 16 dniowy ale opiszę również kilku dniowe w innych wpisach . Przygotowanie jak i pieczenie chleba na zakwasie nie jest wcale trudne , na początku trzeba poświęcić trochę czasu na przygotowanie zakwasu – czyli drożdży domowych - ale potem mamy smaczniejszy i zdrowszy chleb niż na tradycyjnych drożdżach . Chleb(...)lodówki i w temperaturze pokojowej pozostawiam na około 3-4h żeby zakwas się obudził . Dokarmiam i odstawiam na około 6h żeby potroił swoją objętość . Z tak dokarmionego zakwasu piekę chleb a resztę do słoika i lodówki na kolejny raz pieczenia lub pozostawiam w temperaturze pokojowej jeżeli na drugi dzień będę go używała :) Jeżeli chcemy to możemy przechowywać tylko
Uwaga Babcia Piecze Chleb