zakwasu do chleba - 1500 przepisów (strona:14/100)

Prosty chleb na zakwasie żytnim 134

Pierwszy chleb na zakwasie żytnim upiekłam na swoje stoisko w ramach projektu „Kuchnia historyczna, o którym pisałam Wam na początku lipca. TUTAJ możecie sobie przypomnieć ten tekst. Zakwas na ten chleb pożyczyłam od koleżanki, która już ich trochę upiekła. Angelika dzięki za rady i przepisy!     Składniki: 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 650) 1 płaska łyżeczka soli(...)wody 8 g świeżych drożdży 150 g aktywnego zakwasu Czytaj dalej... Artykuł Prosty chleb na zakwasie żytnim pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Jak zrobić zakwas chlebowy? Zakwas chlebowy żytni 156

Piekę własny, domowy chleb już od jakiegoś czasu. Może nie od wielu długich lat, ale ładnych kilka bochenków za mną. Przeważnie piekę właśnie chleb na zakwasie czyli na tzw. dzikich drożdżach. Zrobienie takiego zakwasu chlebowego wcale nie jest trudne. Rzekłabym nawet, że zakwas robi się sam co postaram się Wam dzisiaj opisać. I jeszcze tylko jedna ważna uwaga. Nie chcę(...)się cierpliwość bo zamiast ciasto wyrzucić trzeba zostawić je w spokoju, nawet na kilkanaście godzin, a prawdopodobnie odwdzięczy się i pięknie wyrośnie. Wracając do sedna sprawy - do upieczenia chleba na zakwasie potrzebny jest zakwas. Wiele osób prosiło mnie o rady jak go przygotować. Spisałam więc to co wydało mi się ważne i tak powstał ten artykuł. Jeśli macie jakieś pytania

Smaczna Pyza
Karczek duszony i kilka słów o liściu laurowym 145

grzybów2 liście laurowe2 ziarenka ziela angielskiego2 cebule 1 1/2 łyżki musztardy (u mnie Dijon) 1 ząbek czosnku1 łyżka oleju (np. arachidowy)1 łyżka masłasól, pieprznatka pietruszkikromka chleba na zakwasie* (opcjonalnie)CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Plastry mięsa nacieramy pieprzem i solą. Cebulę kroimy w plastry, a następnie w ćwiartki, grzyby myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę(...)konsystencji - zwiększamy ogień i odparowujemy nadmiar wody, często mieszając (im gęstszy sos, tym częściej należy mieszać, aby sos się nie przypalił). Na tym etapie możemy dodać pokruszone kawałki chleba na zakwasie. Mięso wkładamy z powrotem do sosu i mieszamy. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego! :)* Znajomy Szef Kuchni polecił mi, aby do sosu dodać kromkę chleba na zakwasie. Jest

My Culinary Art
Chleb pszenno-orkiszowy 112

chleb pszenno-orkiszowy, który jest bardzo prosty do przygotowania. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać a później poczekać tylko 12 godzin aż wyrośnie. Chleb znalazłam na blogu Łucji. Jest bardzo smaczny i długo zachowuje świeżość. Jeśli nie macie jeszcze własnego zakwasu zachęcam Was do skorzystania z Zakwasowej Mapy Polski, tam są zarejestrowane osoby, które chętnie dzielą się swoim zakwasem i może(...)Chleb po upieczeniu powinien wydawać głuchy dźwięk jak pukamy w jego spód.Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „Na zakwasie i na drożdżach” – w listopadzie prowadzone przez „Grahamka, weka i kajzerka„ Post Chleb pszenno-orkiszowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Chleb mieszany na zakwasie z babką płesznik 165

Dzisiejszy chleb jest wynikiem uprzątaniem szafek z resztek mąk. Wsypałam do niego nasiona babki płesznik. Ze względu na otaczanie się śluzem/żelem w kontakcie z wodą polecane na zaparcia, biegunki, chorobę wrzodową, hemoroidy czy zespół jelita drażliwego. Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : garść zakwasu z poprzedniego wypieku (był żytni)  ( kliknij tutaj, jeśli chcesz(...)godziny. Piec 1,5 godziny w temp. 180 stopni C. Wyjąć z foremki zaraz po upieczeniu i usunąć papier. Odstawić do całkowitego ostudzenia. ------------------------- Podobne: Chleb amarantusowo-żołędziowy Chleb na zakwasie ŻYRAFA Chleb na zakwasie z oliwkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb żytnio-gryczany na zakwasie 152

Chleb żytnio-gryczany na zakwasie Piekłam ten chleb już kilka razy, tak mi zasmakował! Wyłącznie z mąki żytniej i gryczanej - w dodatku na własnoręcznie zrobionym (wyhodowanym!) zakwasie. Jest rewelacyjny w smaku i piękny - dodatki tylko podkręcają jego smak i sprawiają, że chleb jest bardziej syty. A syty jest! Mi wystarczy kromka lub dwie, by poczuć się najedzoną na długi czas(...)keksówkę około 30 cm długości) Etap I - dzień pierwszy: 250 g mąki żytniej razowej typ 2000 250 ml przegotowanej letniej wody 5-6 łyżek zakwasu ----> przepis na zakwas żytni na chleb Etap II - dzień drugi: 130 g mąki żytniej razowej typ 2000 200 g mąki gryczanej 250 ml przegotowanej letniej wody 1/2 łyżki soli morskiej 3 łyżki nasion słonecznika

Moje Qulinaria
Prosty chleb domowy 264

bardziej satysfakcjonującego niż samemu wyrobiony, osobiście dopieszczony, w blaszce upieczony, chleb domowy :) Chleb piekę własnoręcznie od ponad roku, a zaczynałam od tego przepisu: Chleb z ziarnami na zakwasie . Przyznaje szczerze że jestem leniwcem kuchennym, lubię gotować prosto, szybko i wygodnie. Hołduję więc przekonaniu, że im mniej czasu i pracy wymaga ode mnie przygotowanie ciasta chlebowego, a efekt końcowy nadal wychodzi(...)ciepły, najlepiej posmarowany masłem - w międzyczasie stoczyć zażartą walkę z Panem Mężem o pierwszy, najbardziej chrupiący kawałek czyli "piętkę" :)  Inne moje "chlebowe" eksperymenty poniżej: Chleb z ziarnami na zakwasie Chleb cebulowy Chleb pomidorowy   Chleb czosnkowy z tymiankiem, rozmarynem i kroplą oleju rzepakowego Zielony chleb cukiniowy Hätäleipä - Fiński chleb awaryjny z orzechami   Fiński chleb błyskawiczny - wersja z migdałami

Grunt to przepis!
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 338

Przepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na

Kulinarne przygody Gatity
DOMOWY CHLEB ŻYTNIO PSZENNY NA ZAKWASIE 195

Smak upieczonego  domowego chleba na zakwasie   jest niepowtarzalny. Najbardziej popularny jest zakwas z mąki żytniej. Najważniejsze aby stosunek mąki do wody był 1:1. Dodatek ulubionych ziaren zapewni mu niepowtarzalny smak. Wyszedł lepki, puszysty i wilgotny. Polecam! Przepis na zakwas: 1/4 szklanki mąki żytniej  1/4 szklanki wody przegotowanej Wymieszać w słoiku litrowym. Odstawić w ciepłe miejsce. Wieczorem(...)czwarty dzień:Rano zamieszać zakwas i dodać po 1/4 szklanki mąki i wody. Piątego dnia mając już najważniejszy składnik czyli zakwas,  można zabrać się za wypiekanie chleba. Składniki: Cały aktywny zakwas 1 kg. mąki żytniej  0,5 kg. mąki pszennej chlebowej Można użyć innych mąk np. orkiszowej, po pół kilograma na każdą. 4-5 łyżeczek soli 6 łyżek

potrawyregionalne
Chleb orkiszowy z otrębami owsianymi 144

łyżeczki soli pół łyżeczki cukru ok. 500 ml przefiltrowanej wody 2+1 łyżki otrąb owsianych ewentualnie: siemię lniane Rano wymieszać w dużym garnku mąkę, cukier, sól i zakwas. Dolewać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto aż pojawiają się pęcherze powietrza. Wyrabianie trwa ok. 5 minut (im mniej glutenu w cieście, tym krócej trwa wyrabianie ciasta) . Pod koniec wyrabiania dodać dwie łyżki(...)ponowne wyrośnięcie, ok. dwóch godzin. Piec w temp. 180-200 stopni C przez ok. 1,5 godziny. Kroić po schłodzeniu chleba. ------------- Podobne: Chleb orkiszowy z amarantusem Bezglutenowy chleb na zakwasie Chleb mieszany z sorgo

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb Pszenny na Zakwasie 198

Witam serdecznie Podzielę się przepisem na prosty domowy chleb pszenny na zakwasie . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie chleb o wadze około 800 g 500 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej ) 260 ml letniej wody 250 g aktywnego dokarmionego zakwasu pszennego 15 g cukru 10 g soli mąka do podsypania blatu użyłam foremki o wymiarach(...)znaczy że chlebek jest upieczony lub gdy wyjmiemy z foremki i postukamy od spodu to powinien mieć głuchy pusty odgłos to wtedy chleb na pewno jest upieczony Domowy chleb pszenny na zakwasie jest gotowy . Jest pachnący i ma chrupiącą skórkę :) Życzę udanych wypieków i smacznego . Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Zakwas na żurek 161

żytniej mąki (typ 2000) 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 4-5 ziarenek pieprzu 1 łyżka zakwasu chlebowego żytniego lub kawałek skórki z ciemnego chleba na zakwasie 1/2 litra przegotowanej, letniej wody Do szklanego wyparzonego słoika wsypujemy mąkę, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz. Czosnek obieramy, rozgniatamy i dodajemy do reszty składników. Całość zalewamy letnią wodą(...)mieszamy i dodajemy łyżkę zakwasu chlebowego żytniego. Jeśli nie dysponujemy zakwasem, zamiast niego możemy dodać kawałek skórki z ciemnego chleba na zakwasie. Nakrywamy słoik gazą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-5 dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy i możemy go użyć do zrobienia pysznego żurku. Zakwas na żurek możemy przechowywać w lodówce

Przepisy na domowy ser i chleb
Zakwas żytni na chleb 141

Zawsze chciałam upiec chleb na zakwasie. Nie miałam jednak zakwasowego źródła (chociaż teraz to coraz częstsze, że znajoma znajomej przekazuje wyhodowany przez siebie zakwas). Zaczęłam więc od niego. Miałam pewne wątpliwości, czy postępuje dobrze, ale zapach samego zakwasu i - później - gotowego pieczywa, uświadomił mi, że najlepiej na świecie ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject(...)s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ZAKWAS ŻYTNI NA CHLEB Składniki: - mąka żytnia razowa - woda mineralna, źródlana lub przegotowana - słoik Przygotowanie: 50 gram mąki mieszamy z 50 mililitrami wody (lub więcej, ale zachowując stosunek 1:1). Przykrywamy ściereczką

Życie zamknięte w smaku
Burrito i tortilla - zwinięta kanapka na szybko 164

Zazwyczaj weekend zaczyna mi się w czwartek wieczorem, bo w piątki nie muszę pojawiać się w firmie. Dziś był jednak wyjątek, czego nie przewidziałam w sobotę, nastawiając chleb na zakwasie. Chleba, jak zwykle, wystarczyło na kanapki na śniadanie i do pracy do czwartku. Kolejnego nie dałabym rady upiec, więc trzeba było zastosować jakiś zamiennik. I tu na ratunek przyszedł Kolega

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasztet sojowy Polsoja- wegetariańska szybka kolacja 186

się śpieszę. A, że byłam głodna nowinek, nie mogłam wsiąknąć w kuchni na amen. Do jej kolacji u mnie użyłam pasztetu Polsoja- ciekawe co mi powie? Składniki chleb na zakwasie CHLEB TUTAJ pasztet Polsoja- tradycyjny pasztet sojowy składa się w 100% z surowców roślinnych. Za jego pyszny, wyrazisty smak odpowiada bogactwo przypraw i ziołowych aromatów. Nuta jałowca i gałki muszkatołowej

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania