schab gotowany - 2318 przepisów (strona:10/155)

Schab gotowany 40

Schab gotowany w mleku to super ciekawy sposób na pyszny i bardzo soczysty schab, który można zajadać na ciepło do obiadu lub też pokroić na zimno, i podać na kanapkach.  - bez użycia piekarnika - zdrowsze, mniej kaloryczne mięso - super zarówno na ciepło, jak i na zimno

AniaGotuje.pl
Schab z brzoskwiniami w galarecie 144

kolendry 8-10 kulek kolorowego pieprzu ponadto: 4 połówki brzoskwiń z syropu 6 łyżeczek żelatyny 1 łyżka octu jabłkowego Do garnka wlać wodę,dodać wszystkie warzywa i przyprawy oraz schab. Gotować na wolnym ogniu ok. 1 do 1,5 godz. do miękkości schabu. Schab wyjąć i odstawić do wystygnięcia.  Z wywaru usunąć warzywa i przyprawy,gorący połączyć z żelatyną

Kolorowa kuchnia Elki
SCHAB GOTOWANY W SOSIE PIECZARKOWYM. ZE SZPARAGAMI 83

Schab to bardzo fajny kawałek chudego mięsa, z którego możemy przygotować dosłownie tysiące  smacznych dań. Dlatego też poświęciłam mu jedną zakładkę na moim blogu, bo wciąż mam w głowie wiele pomysłów na jego przyrządzenie  😎😎  Oprócz smażonych schabowych, i wszelkich zawijańców z farszem w środku bardzo lubię schab gotowany. Tym razem zrobiłam go w sosie pieczarkowym, który wzbogaciłam(...)sezonowe szparagi. Baaaardzo smaczne to było 😋 Składniki: 600-700 g schabu bez kości pęczek oczyszczonych szparagów 200 g pieczarek 2 cebule 2-3 ząbki czosnku sól pieprz ziele angielskie liść laurowy śmietana 18% olej Wykonanie: Schab kroimy na plastry ok. 0.5 cm. Posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Przekładamy na talerz

Walijskie Pichcenie
Schab zapiekany w kapuście włoskiej 58

dwie rzeczy: schab i kapustę młodą. Mózg mi pracował na największych obrotach a była już 22 godzina w sobotę Miałam zamarynowany schab i główkę kapusty…. Przepis na schab parzony, gotowany dostałam dawno temu od koleżanki. Ten przysmak oczywiście można podawać solo. To tylko mój wymysł, żeby podać go w towarzystwie kapuchy Może nie do końca…moim wymysłem jest(...)godziny. Następnego dnia przeszłam do następnego etapu. * 3 litry wody * pół szklanki soli * 1 łyżka cukru * 1 listek laurowy * 3 ziarenka ziela angielskiego Zagotowałam wszystko i do gotującej zalewy włożyłam schab nie zdejmując z niego folii aluminiowej. Gotowałam 15 minut. Wyłączyłam ogień na 15 minut. Ponownie włączyłam i tak 15 minut. Robiłam tak 3 razy. Na koniec zostawiłam schab

Pieprzyć z Fantazją
schab zapiekany w kapuście włoskiej 110

dwie rzeczy: schab i kapustę młodą. Mózg mi pracował na największych obrotach a była już 22 godzina w sobotę :D Miałam zamarynowany schab i główkę kapusty.... Przepis na schab parzony, gotowany dostałam dawno temu od koleżanki. Ten przysmak oczywiście można podawać solo. To tylko mój wymysł, żeby podać go w towarzystwie kapuchy :) Może nie do końca...moim wymysłem jest(...)godziny. Następnego dnia przeszłam do następnego etapu. * 3 litry wody * pół szklanki soli * 1 łyżka cukru * 1 listek laurowy * 3 ziarenka ziela angielskiego Zagotowałam wszystko i do gotującej zalewy włożyłam schab nie zdejmując z niego folii aluminiowej. Gotowałam 15 minut. Wyłączyłam ogień na 15 minut. Ponownie włączyłam i tak 15 minut. Robiłam tak 3 razy. Na koniec zostawiłam schab

Pieprzyć z Fantazją
Schab 5-minutowy 137

dalszym ciągu staramy się samodzielnie robić wędlinę.  Po sukcesie schabu w musztardzie postanowiliśmy wypróbować schab gotowany.  Mięso jest bardzo aromatyczne, co było dla mnie zaskoczeniem oraz wilgotne, ale tego akurat się spodziewałam.  Schab na stałe wchodzi do naszego menu.  Przepis na podstawie Poezji Smaku .     Wykonanie: 1 kg schabu ok 2 - 2,5l wody(...)cukru   Wykonanie: Mięso umyć, oczyścić i obwiązać sznurkiem.    Do garnka wlać wodę, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.  Włożyć mięso i całość zagotować.  Mięso gotować przez 5 minut, od momentu zawrzenia.   Zdjąć z ognia i odstawić na noc.  Rano ponownie gotować mięso przez 5 minut.  Znowu odstawić.  Powtórzyć gotowanie

Sto kolorów kuchni
SCHAB GOTOWANY W SOSIE WŁASNYM 88

pewno nie raz mieliście ochotę przygotować na obiad schab, ale inaczej niż tradycyjny kotlet. Dziś przychodzę do Was z pomysłem na schab gotowany z warzywami w sosie własnym. Mięso wychodzi miękkie, kruche a sos bardzo aromatyczny. Do tak przygotowanego schabu wystarczą ziemniaki lub ryż i ulubiona surówka :) Składniki: * 4 plastry schabu bez kości * 1 marchewka * pół korzenia pietruszki(...)Skworcu ) * 4 ziarenka ziela angielskiego (użyłam  Skworcu ) * sól i pieprz do smaku * pół łyżeczki słodkiej papryki (użyłam  Skworcu ) * woda * 2-3 łyżki mąki * odrobina oleju Wykonanie: Plasterki schabu lekko roztłuc przy pomocy tłuczka. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Pod koniec smażenia cebulę odgarnąć na brzegi patelni

Zrób to smacznie
Schab w czapie z mielonego mięsa i pieczarek 16

Schab pieczony w czapie mielonego mięsa z pieczarkami pięknie prezentuje się po przekrojeniu, równocześnie pozostając smacznym. A smakuje i na ciepło w towarzystwie sosu pieczarkowego, i na zimno z żurawiną. To niekwestionowana ozdoba świątecznego obiadu. Składniki: ? kawałek schabu, ok. 1 kg Farsz ? 500 g mięsa mielonego z indyka ? 250 g pieczarek ? 1 cebula ? 1 ząbek czosnku ? 1 jajko ? 1 bułka(...)listki laurowe ? 5 ziarenek ziela angielskiego ? 1 łyżeczka soli ? 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego Wykonanie: ? Schab zalać zimną wodą, dodać sól, pieprz, ząbki czosnku w całości, liście i ziele angielskie. ? Gotować schab 10 minut licząc od momentu, jak woda zacznie wrzeć. ? Schab wystudzić pozostawiając w wywarze do dnia następnego albo na kilka godzin. ? Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać

To co kocham
Schab w czapie z mielonego mięsa i pieczarek 118

ziarenek ziela angielskiego • 1 łyżeczka soli • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego Wykonanie: • Schab zalać zimną wodą, dodać sól, pieprz, ząbki czosnku w całości, liście i ziele angielskie. • Gotować schab 10 minut licząc od momentu, jak woda zacznie wrzeć. • Schab wystudzić pozostawiając w wywarze do dnia następnego albo na kilka godzin. • Cebulę drobno pokroić

To co kocham
Dietetyczna roladka ze schabu ze szpinakiem, kiełbaską i kozim serem 159

być proste w przygotowaniu, nie za drogie oraz pozbawione zbędnych tłuszczy nasyconych. W takich daniach powinno się "przemycić" zdrowe warzywa czy owoce. Dlatego od razu na myśl przyszedł mi schab gotowany na parze, który bardzo lubię, żeby danie trochę urozmaicić zrobiłam roladkę ze szpinakiem, kiełbasą i kozim serem. Mięso podałam z mini marcheweczkami i kaszą jaglaną. Koszt jednej porcji(...)duży kawałek. Oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i podsmażamy szpinak z rozgniecionym czosnkiem. Schab układamy na folii aluminiowej. Układamy na nich plasterki sera koziego, szpinak i kiełbaskę pokrojoną w kostkę. Mięso zwijamy w roladki i owijamy folią aluminiową. Gotujemy ok. 30 minut w parowarze. Piętro wyżej wysypujemy marchewki, które też gotujemy na parze. Kaszę jaglaną przesypujemy

Aga w kuchni
Szynka 10 minutowa - domowa wędlina 212

Niedawno podawałam przepis na schab gotowany 2x po 5 minut. Tą samą metodą zrobiłam szynkę. Użyłam nieco innego zestawu przypraw, tak aby zalewa była ostrzejsza. Schab wśród domowników miał więcej zwolenników niż szynka, ale ta tez nie była zła :)  składniki 1 kg szynki 2l wody  4 łyżki soli 2 liście laurowe 4 - 6 listków ziela angielskie(...)gorczycy przygotowanie Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błon. Można obwiązać sznurkiem dla utrzymania formy. Wszystkie składniki zalewy  umieścić w garnku. Włożyć mięso i włączyć gaz. Od momentu zagotowania gotować  5 minut. Zalewę z mięsem odstawić do wystudzenia na minimum 6 godzin (może być w zalewie całą noc). Po min 6 godzinach, garnek z zalewą i mięsem postawić

Stare Gary
Knedle z mięsem. Kluski z mięsem 192

musi być z wysokogatunkowych mięs, ja wykorzystuję przeważnie mięso, które jest na kościach ze schabu lub karkówki, kupuję kości, które mają mięso, mam rzeźnika, który sprzedaje kości z mięsem, a nie gołe gnaty, mięso nie jest do końca z nich wykrojone. Kości gotuję z dodatkiem liścia laurowego, soli i ziela angielskiego. Po ugotowaniu mięso wystarczy wyciąć nożem, zmielić lub poszatkować(...)majeranek posiekany szczypiorek 2 łyżki bułki tartej. Dodatkowo: 2 cienkie wędzone kiełbaski i Szczypiorek z cebulką, 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie mięsa: Wykorzystałam mięso, które jest na kościach ze schabu, gotujemy kości z dodatkiem liścia laurowego, soli i ziela angielskiego. Kości wyjmujemy z garnka i studzimy, za pomocą noża wycinamy kawałki mięsa. Szatkujemy lub mielimy. Farsz mięsny, jak zrobić? Cebulę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
menu na wielkanocne śniadanie 144

orzechami , - z królika, - z wątróbki drobiowej z rodzynkami wegetariański - grzybowy , - z soczewicy z dynią Mięso pieczone - szynka pieczona z sokiem jabłkowym , - boczek faszerowany , - pierś indyka z ziołami Mięso gotowane - schab parzony w ziołach , - balotyna z kurczaka , - łopatka z szynkowara Deser pascha -  pascha carska , -  pascha czekoladowa mazurek - cygański , - pomarańczowy babka -  gotowana , -  drożdżowa

Eksperyment sobotni
Domowa wędlina. Łopatka peklowana, 3 razy krótko parzona 5466

potem jako wędliny do chleba bo szynki sklepowe nam po prostu nie smakują. Ale pieczeń to pieczeń . Może by tak mięso ugotować ? W sieci krąży mnóstwo przepisów na gotowane schaby, tzw. 5-cio minutowe, jednak ja miałam pod ręką łopatkę. No i dlatego właśnie łopatkę dzisiaj prezentuję. Ponieważ mięso gotowane jest szare a szynka jak to szynka - raczej powinna być

Smaczna Pyza
Schabowy inaczej czyli w sosie cebulowym 180

Dzisiaj odchudzimy schabowego. Ten tradycyjny w panierce i smażony na smalcu to ulubiony kotlet mojego partnera. Dlatego zaproponowanie schabu gotowanego na obiad było dla mnie ogromnym wyzwaniem. Na szczęście obiad posmakował i cały znikał w zastraszającym tempie z talerza. Może i Wam posmakuje taka odmiana. Zapraszam po przepis! Składniki : * 4 plastry schabu * 2 cebule * 2 ząbki czosnku * pół litra wody(...)sól, pieprz, majeranek, czerwona słodka papryka * łyżeczka ziół prowansalskich bądź przyprawy do mięsa wieprzowego Przygotowanie : Schab delikatnie rozbić, ja wybrałam mięso bez kości. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego. Obsmażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu z obu stron. Dolać trochę wody, pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Przyprawić papryką mieloną oraz ziołami prowansalskimi. Całość dusić

Magiczne Życie Marty
Schab 5-cio minutowy - domowa wędlina. 17471

garnka wszystkie składniki, gotujemy 5 minut, odstawiamy na kilka godzin i znów gotujemy 5 minut, chłodzimy i to wszystko. Nie bójcie się tych "5 minut" - całość ma wystarczająco dużo czasu, by mięso w środku dostało odpowiedniej temperatury. Jak widać na zdjęciach - nie jest surowe. Schab jest soczysty oraz mięciutki.  Składniki: 2 litry wody kawałek schabu(...)ponownie zagotowujemy wszystko, gotujemy 5 minut i wyłączamy. Zostawimy do całkowitego wychłodzenia.  Mięso owijamy w folię aluminiową i chowamy do lodówki by kolejnego dnia cieszyć się wspaniałym smakiem gotowanego schabu :) Smacznego! Pozdrawiam, Kasia :) Inspiracja wpisu

Poezja Smaków - blog kulinarny

Proponowane wyszukiwania