schab gotowany - 2318 przepisów (strona:6/155)

Boczek gotowany w przyprawach 288

Składniki : boczek, najlepszy cienki płat mięsa około 1 kg (wtedy zmniejszamy ilość składników zalewy) przyprawy takie jak przy gotowaniu schabu lub karkówki Przygotowanie: Postępujemy tak jak w moim przepisie -(klik)  Mięso gotowane w przyprawach - schab Do takiego mięsa wskazany chrzan tarty

Proste Potrawy
Schab gotowany 175

Schab gotowany - doskonały jako wędlina na zimno lub w plastrach z sosem na ciepło.  Inspiracja: Moje Gotowanie, kwiecień 2014 2 kg schabu środkowego ( ja zrobiłam z 0,7 kg schabu ) 2,5 l wody 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego łyżeczka majeranku 1/3 szklanki soli łyżeczka mielonego pieprzu 4 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu Wodę wlewamy do garnka(...)dodajemy przyprawy, czosnek i majonez. Zagotowujemy, odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnej zalewy wkładamy schab i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy dokładnie 5 min. Odstawiamy na noc. Rano doprowadzamy do wrzenia i zagotowujemy 5 min. Całość studzimy, pozostawiając mięso zanurzone w zalewie. Wyjmujemy i podajemy

Atlas Smaków
Scbab w piwie z ziemniakami 164

Dzisiaj danie dla głodomorów. Do przygotowania tego dania wykorzystałam gotowany schab, który robię jako wędlinę na kanapki . Do tego grubo krojone ziemniaki i całość duszona w piwie z pikantnymi dodatkami. Do tego zestawu pasuje surówka z kiszonej, białej lub modrej kapusty lub buraczki w dowolnej formie. Składniki: 1/2 kg gotowanego lub pieczonego schabu 1 szklanka piwa 2 cebule pokrojone(...)łyżki sosu worcester sól i pieprz posiekany koper Schab pokroić w grube kawałki Obsmaż na oleju. Dodaj cebulę i smażyć, mieszając. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze chwilę aż cebula zmięknie. Podlać szklanką piwa, dodać zioła i dusić pod przykryciem ok.10 minut. Dodać pokrojone ziemniaki i koncentrat pomidorowy oraz musztardę. Gotować aż sos zredukuje się nieco. Doprawić do smaku solą

Czerwień i błękit
Schab gotowany w mleku, później podany galarecie, najlepszy 149

krócej. Godzinę pieczenia na każdy kilogram schabu. Schab wyjąć i osuszyć. Pokroić w plastry. Rozłożyć do żaroodpornego naczynia. Przygotowanie galarety – do garnka wlać wodę, dodać marchew , pietruszkę, listki laurowe, ziele angielskie, kawałek pora, cebulę, natkę pietruszki. Trochę natki zostawić do dekoracji. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 20 minut. Można trochę wody dolać podczas gotowania, gdyby(...)wymieszać. Około 1/2 szklanki wywaru. Tak przygotowaną żelatynę wlać do czystego wywaru. Wymieszać. Nie wolno już gotować !!!!!! Ja miałam 1,5 litra wywaru, jeśli macie mniej to zmniejszyć ilość żelatyny. Wylać wywar na mięso i odstawić aż stężeje. Tak przygotowany schab jest rewelacyjny. Polecam

Kuchnia Pokoleń
Schab ze słoika 310

domową wędlinę, może komuś się przyda do urozmaicenia świątecznego menu ? Był już  schab karkowy z pończochy , był  schab pieczony w przyprawach , teraz przyszła pora na schab gotowany w słoiku. Schab jest bardzo soczysty, ma piękny kolor dzięki peklosoli i ziołowy aromat, dzięki dodanym przyprawom. A tajemnicy Wam powiem, że u nas w domu największa walka jest(...)galaretkę :-). Do schabu zdecydowanie polecam domowy razowy  chleb na żytnim zakwasie . Inspirowałam się przepisem Berniki z bloga  Mojego kulinarnego pamiętnika . Schab ze słoika Składniki: 1 kg schabu 20 g soli do peklowania 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki kminku 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 3 ziarna jałowca Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Liście

Kulinarne przygody Gatity
Wieprzowina wg przepisu Brasileiro 122

wieprzowinę:-)  Przygotowanie schabu:   Kilogram schabu (może być również szynka wieprzowa) nacinamy, skrapiamy cytryną i solimy wg uznania. Następnie nacieramy schab startym czosnkiem oraz kuminem i tak zostawiamy do zamarynowania na pół godziny do godziny.  Gotowanie:  Bierzemy duży garnek, w którym(...)zmieścimy nasz schab i rozgrzewamy oliwę w garnku. Gdy oliwa w garnku się nagrzeje, wkładamy schab i dodajemy: 1 cebulę pokrojoną w plastry  2 kostki bulionu wołowego.  Gotujemy schab,  delikatnie go obracając. Po paru minutach dodajemy również: 1 łyżkę ekstraktu pomidorowego,  skrojoną w kostkę paprykę czerwoną lub zieloną oraz  garść świeżej mięty.  Aby mięso

Smaki Brazylii
Schab w sosie musztardowym z ziemniakami i fasolką szparagową 193

muszkatołową. 4. Całość zalewamy wodą i dusimy do miękkości (ok. 1,5 h). 5. Przygotowujemy sos: łączymy musztardę z jogurtem, szczyptą soli i 2 łyżkami wody powstałej w czasie gotowania schabu. 6. Gdy schab będzie miękki dodajemy przygotowany sos (nie gotujemy sosu, żeby się nie zważył). 7. Schab w sosie musztardowym podajemy z ziemniakami i fasolką szparagową. Schab w sosie

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Schab gotowany w mleku 169

Święta Wielkanocne spędzałam w Chrzanowie. Tam na stole pojawił się schab - inny niż wszystkie pieczone schaby, które do tej pory jadłam. I co się okazało? Otóż, schab wcale nie był pieczony! On był gotowany w mleku! Pyszny, kruchy, mocno czosnkowy, wcale nie taki słony, choć całą wcześniejszą noc leżał w lodówce natarty czosnkiem i ogromną ilością soli. Po prostu musicie(...)solą z czosnkiem i odkładamy do lodówki na kilkanaście godzin (najlepiej na noc). 3. Następnego dnia oczyszczamy schab z marynaty, przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem, tak aby przykrywało mięso. Gotujemy schab na małym ogniu przez około półtorej godziny. Odparowane mleko uzupełniamy wodą, aby mięso przez cały czas gotowania było przykryte płynem. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno

W kuchni Katie
Schab gotowany w mleku 173

Święta Wielkanocne spędzałam w Chrzanowie. Tam na stole pojawił się schab - inny niż wszystkie pieczone schaby, które do tej pory jadłam. I co się okazało? Otóż, schab wcale nie był pieczony! On był gotowany w mleku! Pyszny, kruchy, mocno czosnkowy, wcale nie taki słony, choć całą wcześniejszą noc leżał w lodówce natarty czosnkiem i ogromną ilością soli. Po prostu musicie(...)solą z czosnkiem i odkładamy do lodówki na kilkanaście godzin (najlepiej na noc). 3. Następnego dnia oczyszczamy schab z marynaty, przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem, tak aby przykrywało mięso. Gotujemy schab na małym ogniu przez około półtorej godziny. Odparowane mleko uzupełniamy wodą, aby mięso przez cały czas gotowania było przykryte płynem. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno

W kuchni Katie
Schab 10 minutowy 303

Były już omlety, sałatki ale propozycji mięsnej jeszcze nie było. Więc zapraszam do stołu, a tam schab gotowany 2 razy po 5 minut ;) Myślicie że to nie możliwe?! A ja Wam mówię że możliwe ;) Schab ten nie wymaga prawie żadnego nakładu pracy, właściwie robi się sam, a nie licząc czasu leżakowania przygotowanie również jest bardzo szybkie. Składniki: około(...)liść laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz inne przyprawy take jakie lubimy Przygotowanie: Wodę wymieszać z majonezem, musztardą i przyprawami. Zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy włożyć schab i całość zagotować pod przykryciem. Gotować przez 5 minut od momentu zawrzenia, następnie zdjąć garnek z ognia zostawić do ostudzenia na całą noc.  Następnego dnia ponownie zagotować i gotować 5 minut

Życie zaczyna się w kuchni
Schab peklowany parzony 301

różnych części wieprzowiny, na różne sposoby: pieczone, gotowane i surowe suszone. Schab peklowany parzony to moja kolejna propozycja na przygotowanie wędliny domowym sposobem. To schab trochę przypominający schab gotowany w 10 minut , ale tylko wyglądem, sposób przygotowania jest zupełnie inny. W kolejce czeka przepis na łopatkę marynowaną / peklowaną 4 dni, a potem pieczoną w piekarniku. Kilka dni temu podałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SCHAB GOTOWANY W KREMOWYM SOSIE PIECZARKOWYM 149

czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodać schab i smażyć po dwie minuty z każdej strony, aby zamknąć pory mięsa. Usmażone kawałki mięsa odstawić na talerz i smażyć kolejne z dodatkiem masła, bądź oleju. Całość mięsa dodać do garnka, zalać 2 L wody, dodać sos sojowy, suszony tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Gotować całość na małym ogniu(...)rondelku rozpuścić masło i dodać drugą część cebuli, lekko zrumienić. Dorzucić pieczarki i smażyć aż ładnie się zrumienią, uważając by nie puściły soku. Na 15 minut przed końcem gotowania schabu dodać pieczarki i gotować razem z mięsem. Pod koniec dodać świeży tymianek i zagęścić sos. Śmietankę kremówkę i obie mąki połączyć dobrze za pomocą rózgi w małej miseczce. Całość dodać

Calzonella.com
Karkówka duszona w sosie własnym 32

coraz częściej mam ochotę na prostotę w kuchni. Chodzi za mną także kuchnia polska. I żeby nie być gołosłowną – w najbliższych dniach gotuję pierogi z mięsem i ruskie, żur śląski (no dobra, My go gotuje), będzie chałka, zjemy bigos. Raczej nie będzie biegania z aparatem, bo większość z tych potraw mam już na blogu. Robię sobie weekend bez kardamonowania(...)pisałam Wam we wstępie, tym razem nie zagęszczałam sosu mąką, tylko odpowiednio go odparowałam. Podobne przepisy: Karkówka duszona w sosie cebulowym Bitki z indyka z marchewką i koperkiem Schab gotowany z suszonymi pomidorami Schab pieczony w soku jabłkowym Karkówka pieczona w ketchupie i cebuli Schab w sosie własnym z dodatkiem śliwek Artykuł Karkówka duszona w sosie własnym pochodzi z serwisu

Kardamonovy
Święta Wielkanocne 110

produktów przygotowana, w tym roku mój smakosz będzie wykazywał się w kuchni ze względu na mój stan :)  Co planujemy: oczywiście żurek z białą kiełbasą w chlebie , pieczeń rzymską, schab gotowany, sałatka tradycyjna jarzynowa, jajka faszerowane, ćwikła , sos chrzanowy, babeczki i tiramisu (bez jajek). ŚWIĘCONKA Inspiracje czerpie z tego video  http://www.tvp.pl/vod/audycje/kulinaria/brodzik-od-kuchni/wideo/odcinek-2/1611568 z Joanną Brodzik, w tamtym roku

Na moim talerzu
Schab krótko gotowany 169

tego czasu robię go systematycznie i za każdym razem schab wychodzi delikatny i kruchy, ale nie jest suchy. Po prostu idealny, i tak naprawdę robi się sam ;-) Schab krótko gotowany SKŁADNIKI: 1,10 schabu bez kości w kawałku 4 łyżki soli 3 łyżki majonezu 3 łyżki majeranku 3 ząbki czosnku pieprz ziarnisty kolorowy 2 listki laurowe Do garnka wlewamy(...)Wody musi być tyle aby zakryć mięso). Czosnek obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wody. Dodajemy do garnka wszystkie przyprawy, majonez i mieszamy. Do tego włożyć schab i zacząć gotować. Gdy woda w garnku się zagotuje, trzymamy na ogniu 5 minut, po czym wyłączamy i zostawiamy mięso w garnku do całkowitego wystygnięcia (ok 5-6 godzin). Ja zostawiałam

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania