schab gotowany - 2318 przepisów (strona:15/155)

Gotowany , peklowany schab w ziołach 84

przyrządzić taką w domu. Wstawiam Wam przepis już teraz , gdyż ja osobiście trzymam mięso w zalewie około 10 dni co akurat pozwoli Wam delektować się nią w święta. Schab jest gotowany a więc ciut lżejszy dla żołądka a jednocześnie bardzo soczysty i syty.  Przepis podaję na 1kg mięsa- w zależności od ciężkości schabu zwiększcie sobie ilość składników(...)wyjęciu mięsa z zalewy osuszam je . Z oleju, sprasowanego czosnku i ziół robię marynatę dodatkową, którą nakładam na mięso. Tak przygotwany kawałek wkładam do rekawa do pieczenia i gotuję ok. godziny na kilogram mięsa

Kuchnia Pełna Emocji
Schab gotowany w 10 minut 271

łyżka majeranku 1 łyżka cukru 4 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy zimną wodę, dodajemy wszystkie przyprawy, majonez, musztardę, pokrojone w plasterki ząbki czosnku, wszystko mieszamy, wkładamy schab. Zagotowujemy, gotujemy pod przykryciem przez 10 minut od momentu zagotowania, pozostawiamy do ostudzenia. Ponownie zagotowujemy , gotujemy10 minut, pozostawiamy do ostudzenia, schab wstawiamy razem z zalewą na kilka godzin

Bajeczna Kuchnia
Czy stek po polsku może być ze schabu i smakować jak prawdziwy amerykański stek wołowy? 260

godziny (namoczenie surowego schabu w solance nada mu wyrafinowego smaku i kulinarnego charakteru oraz nawilży go od środka, co zapobieże jego wyschnięciu podczas obróbki termicznej) . Przed gotowaniem wyjąć schab z solanki, dobrze wysuszyć papierowym ręcznikiem, przyprawić solą i pieprzem wedle uznania i odstawić do ocieplenia w temeraturze pokojowej (na ok. 1 godzinę) . Rozgrzać piekarnik do temperatury 215 stopni. Patelnię (najlepiej(...)używać widelca i pod żadnym pozorem nie nakłuwać mięsa!) i pozwolić mięsu „odpocząć” przez 5-8 minut (nie przekrawać ani nie nakłuwać ponieważ mięso cały czas gotuje się w środku, jego przecięcie spowoduje, że soki wydostaną się na zewnątrz i straci on swoją idelną teksturę i walory kulinarne!) . Podawać „wypoczętego” kotleta na talerzu obiadowym z ulubionym

Jem więc Jestem
Czy stek po polsku może być ze schabu i smakować jak prawdziwy amerykański stek wołowy? 177

namoczenie surowego, „bezsmakowego” schabu w solance nada mu wyrafinowego posmaku i kulinarnego charakteru oraz nawilży go od środka, co zapobieże jego wyschnięciu podczas obróbki termicznej) . Przed gotowaniem wyjąć schab z solanki, dobrze wysuszyć papierowym ręcznikiem, przyprawić solą i pieprzem wedle uznania i odstawić do ocieplenia w temeraturze pokojowej (na ok. 1 godzinę) . Rozgrzać piekarnik do temperatury 215 stopni(...)używać widelca i pod żadnym pozorem nie nakłuwać mięsa!) i pozwolić mięsu „odpocząć” przez 5-8 minut (nie przekrawać ani nie nakłuwać ponieważ mięso cały czas gotuje się w środku, jego przecięcie spowoduje, że soki wydostaną się na zewnątrz i straci on swoją idelną teksturę i walory kulinarne!) . Podawać „wypoczętego” kotleta na talerzu obiadowym z ulubionym

Jem więc Jestem
Domowa wędlina - schab gotowany w mleku 92

oleju. Zamarynowany kawałek mięsa wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie w garnku zagotowujemy litr mleka. Wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Do zagotowanego mleka dodajemy schab i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. Mieszamy od czasu do czasu aby mięso nie przywarło do garnka. Po godzinie zdejmujemy z gazu ale schab pozostaje w mleko do całkowitego

Kulinarne przygody
Schab duszony w sosie z kiszonej kapusty i ogórków. 376

Kiedyś gotowałam schabowe w młodej słodkiej kapuście i bardzo mi smakowało to danie. Dziś postanowiłam zrobić je w wersji kwaśnej. Mięso dusiłam w kiszonej kapuście i ogórkach z dodatkiem marchewki, cebuli i ziół transylwańskich. Danie wyszło bardzo aromatyczne, a schabowe miękkie i soczyste. Schabowe w takiej wersji idealnie smakują z ziemniakami lub kluskami. Schab można zastąpić żeberkami i też będzie(...)ogórki, wlać gorący bulion, wrzucić liście laurowe, pieprz w ziarenkach i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem około 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie włożyć podsmażone schaby i gotować jeszcze około 60 minut, aż mięso będzie miękkie. Na końcu posypać ziołami transylwańskimi, ewentualnie solą i pieprzem. Danie można zagęścić mąką, ale nie jest to konieczne. Podawać z ziemniakami

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Schab z jabłkami i pomarańczą 220

Składniki: schab bez kości 1 kg jabłka 2 szt pomarańcza 1 szt tymianek do oprószenia majeranek 1 łyżeczka papryka słodka 1 łyżeczka czosnek 3 ząbki sól

Ala piecze i gotuje
Schab duszony w młodej kapuście 183

duetu, lżejszy niż tradycyjny schabowy z kapustą, ale wcale nie mniej smaczny :-) no i oczywiście zaleta: to danie jednogarnkowe (nie licząc używanej przez chwilę patelni ;-) ) SKŁADNIKI 4 - 5 plastrów schabu 100 g wędzonego boczku 1/2 główki kapusty 3 cebulki + szczypior z jednej z nich 1/2 szklanki gorącej wody 2 łyżki smalcu 3 - 4 łyżki mąki zielony koperek sól, pieprz Kapustę(...)koperek siekamy, boczek kroimy w kostkę. Boczek wysmażamy na patelni, dodajemy cebulkę i przez chwilę smażymy. Kapustę wkładamy do garnka, dodajemy boczek z cebulką, zalewamy wodą i gotujemy. Plastry schabu rozbijamy na cieńsze, posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym smalcu. Gdy kapusta zacznie mięknąć wkładamy do garnka mięso i pod przykryciem dusimy aż będzie miękkie

Czary - gary w kuchni
Schab z zasmażanymi warzywami 106

schabu, który bardzo lubimy dodałam zasmażane warzywa od Orzech , które również bardzo polubiliśmy a jedliśmy je po raz pierwszy. I muszę zaznaczyć, że na pewno nie ostatni. ;-) Zasmażane warzywa (marchew z selerem) są bardzo smaczne, proporcje marchwi i selera dobrze dobrane(...)trzeba ich doprawiać, bo i tym zajął się Orzech. :-) Dodatkowo mają dobry skład - bez chemii. Oto świetny przepis na dni, kiedy brak czasu, chęci, motywacji na długie gotowanie.  400g schabu zasmażane warzywa od Orzech , 690g sól, pieprz olej 1. Schab kroimy w małą kostkę. Posypujemy solą i pieprzem. Podsmażamy do zarumienienia.  2. Schab zalewamy 1/2 szklanki wody

Szefowa kuchni
Schab w sosie z suszonymi pomidorami 149

mięsa w sosie. Dodatek suszonych pomidorów jest naprawdę super. Przyznam się, że jak kiedyś ich nie lubiłam, tak teraz używam ich w swojej kuchni coraz częściej. Składniki: 500 g schabu 1 cebula 1 ząbek czosnku kilka pomidorków suszonych liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz olej do smażenia mąka, śmietana i odrobina zimnej wody do zagęszczenia sosu Sposób przygotowania: 1. Mięso(...)rondlu zrumienić posiekaną cebulę i czosnek na niewielkiej ilości oleju, wlać szklankę gorącej wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Następnie dodać podsmażone mięso, ewentualnie uzupełnić wodę i gotować, aż schab będzie miękki. 3. Do sosu dodać pokrojone dowolnie suszone pomidory, chwilę razem dusić. W osobnej misce wymieszać łyżkę śmietany, łyżkę mąki i odrobinę zimnej wody. Wlać do sosu, mieszać

Kuchnia domowa Ani
Schab w sosie własnym (danie z szybkowaru) 3466

olej do smażenia 1,5 szklanki wody Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić i przyprawić (solą, pieprzem, ostrą papryką). Do garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć (dosyć mocno) przygotowane kawałki schabu. Pamiętajcie, im mocniej przesmażycie mięso tym sos będzie ciemniejszy. Gdy mięso będzie przesmażone do garnka wlać wodę (1,5 szklanki) i dodać surową cebulę pokrojoną w ćwiartki.  Następnie(...)szklance wody; przygotowaną masę wlać do gotującego się sosu i wszystko ze sobą połączyć). Pod sam koniec dodać kawałki mięsa i jeszcze chwilę gotować. Danie przed gotowaniem Gotowy schab (bez zaciągniętego sosu

Ugotować
Co by było gdybym został w wojsku dłużej, czyli wojskowy wikt 126

codziennie był kotlet mielony, zwany kurczakiem po sapersku (saper jak zabija kurczaka, to wysadza kurnik, dlatego w tym kotlecie są również części kurnika) lub tzw. sztuka mięsa, czyli gotowany plaster schabu, jak i od kolegów, którzy w wojsku byli kucharzami, z czego jeden był nawet puzonistą, w orkiestrze MW, nie umiejąc grać na puzonie (miał tylko machać do rytmu). Aaaa(...)tarta - przyprawy, bo przecież sos musi mieć jakiś smak :) Wykonanie: Ziemniaki tłuczemy i dodajemy mąki ziemniaczanej i pszennej w stosunku objętościowym 8 : 1 : 1. Ugniatamy i formujemy kulki, które gotujemy w wodzie.  Na patelnię wylewamy całkiem sporo oleju, zasypujemy bułką tartą i chwilę podsmażamy. Doprawiamy. Tu myślę, że wędzona papryka będzie najlepsza.  Podajemy z dodatkiem warzywnym

Kryzysowa Książka Kucharska
Schab na parze w suszonych pomidorach i czosnku 151

Niedawno znalazłam ciekawy przepis na schab w ziołach gotowany na parze. Byłam bardzo ciekawa jego smaku, ponieważ nigdy nie przygotowywałam mięsa w taki sposób. A jednak schab wyszedł naprawdę dobry, wilgotny i kruchy, a aromaty tymianku i rozmarynu oraz sól przeniknęły całe mięso. Postanowiłam przy użyciu tej samej metody przygotować schab z dodatkami, które jeszcze bardziej odpowiadają moim smakom. Suszone(...)nakryć pokrywką. Starając się nie zmoczyć ściereczki do garnka nalać zimnej wody. Poziom wody musi znajdować się poniżej ściereczki. Mięso gotować pod przykryciem około 30-45 minut od zawrzenia wody. Po ugotowaniu mięso wystudzić w ściereczce. Oryginalny przepis na schab w tymianku i rozmarynie można znaleźć  tutaj. Wciąż nierozwiązana pozostaje kwestia, czy można przyrządzić takie mięsko w naczyniu

Trzeci talerz
Soczysty schab gotowany 10 minut 229

chab  dla wiekszości kojarzy się z suchym kawałkiem mięsa,  który nie każdemu smakuje,  a ja mam dla Was propozycję na niezwykle soczysty kawał schabu,  który jest gotowany zaledwie 10 minut!! Składniki: 1 kg schabu Marynata: 1 płaska łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku(...)składniki na marynatę wymieszać ze sobą i natrzeć nią mieso. Schab włożyć do sczelnego pojemnika i odstawić w chłodne miejsce na 24 h. Po tym czasie przygotować zalewę, włożyć do niej mięso (zalewa powinna zakrywać mieso, jeśli jest jej za mało, należy dolać wody), doprowadzić całośc do wrzenia i gotować 5 minut na średnim ogniu. Wyłączyć palnik i pozostawić całość

Malinowo w kuchni
Roladki schabowe z porem i marchewką 744

Bardzo fajna opcja na kotlety schabowe. Robiłam je już kilka razy i zawsze świetnie smakują. 5-6 plastrów schabu 1 duża marchewka 1 duży por 1

Smaki Na Talerzu
Wielkanoc wytrawnie 834

chrzanem http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/12/cwika-z-chrzanem.html   Żurek wielkanocny na zakwasie http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/03/zurek-wielkanocny-na-zakwasie.html   Kremowa zupa chrzanowa http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/03/kremowa-zupa-chrzanowa_9.html   Sałatka z kolorowym ryżem http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/02/saatka-z-kolorowym-ryzem.html   Gotowany podwójnie schab kanapkowy http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/04/gotowany-podwojnie-schab-kanapkowy.html   Jajka z farszem wątrobowym http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/03/jajka-z-farszem-watrobkowym.html    Boczek faszerowany papryką i mieloną szynką http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/03/boczek-faszerowany-papryka-i-mielona.html Chleb z ziarnami i chia

Kuchnia w czekoladzie
Schab pieczony do kanapek. 143

Był na blogu schab parzony i gotowany ( tutaj ). Więc przyszedł czas na schab pieczony. Ten przepis pozwoli Wam przygotować schab, który nie jest wysuszony i który jest bardzo aromatyczny. Trzeba tylko spełnić 3 warunki: ponakłówać mięso, marynować je przez 24 godziny oraz podsmażyć przed pieczeniem. A o tym, dlaczego to jest tak istotne znajdziecie w opisie wykonania :-) Polecam! Składniki: kawałek

Poezja Smaków - blog kulinarny
Schab w 5 minut 110

liście laurowe woda (tyle, by skryło mięso) Schab myjemy, osuszamy i obwiązujemy nitką lub wkładamy do siatki masarskiej. Wodę zagotowujemy z przyprawami, a następnie do wrzącej wkładamy schab i gotujemy 5 minut. Wyłączamy i odstawiamy całość  do wystygnięcia (nie wyjmujemy mięsa z wody, tylko studzimy wszystko w garnku, w którym się gotowało). Następnie stawiamy garnek na palniku

Czary - gary w kuchni
Sałatka słoikowa 1134

dodatkowe: – warzywa przetworzone: ogórki kiszone / konserwowe / małosolne, marynowana papryka, suszone pomidory, oliwki, kapary, blanszowane różyczki kalafiora i brokuła, gotowany bób, pieczarki marynowane – mięsa: pieczone lub gotowane (np. kurczak, indyk, schab) – wędliny (np. szynka gotowana, polędwica sopocka, chude wędliny dojrzewające) – nasiona (np. dynia, sezam, słonecznik) i orzechy (np. laskowe, migdały i włoskie), bakalie (np. rodzynki, suszona żurawina

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię