wierzcie lub nie ale u mnie własnie coś tam z nieba pada - biorę się do roboty. Gotuje dziś eintopf - serbski bigos - pyszny... idealny na zimowe, gorace, sycące danie. Eintopf Składniki: nieduża biała kapusta kilogram łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę 50 dag schabu z kością - pokrojony w plastry 4 pomidory (użyłam pomidorów z puszki) 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście(...)cebule kroimy w talarki - wrzucamy do dużego garnka zalewamy wodą. Gdy woda się zagotuje dodajemy pomidory z puszki lub obrane i pokrojone na ćwiartki świeże - gotujemy ok 5 minut. Dorzucamy łopatkę, schab, grzyby, ziele angielskie i liść laurowy. Przyprawiamy sola i pieprzem - dokładnie mieszamy. Gotujemy ok 20 minut po czym dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy
sierotka maRysia w kuchniwałek o grubości ok. 2cm. Po ukosie kroimy nożem kopytka o długości ok. 3cm. Do gotującej się wody wrzucamy kopytka i gotujemy jeszcze ok 1 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyciągamy je łyżką cedzakową. Schab dokładnie myjemy pod zimną wodą. Kroimy na kotlety i rozbijamy. Smażymy je na rozgrzanym tłuszczu, aż do złotego koloru. W garnku podgrzewamy(...)wrzucamy suszone grzyby i kostkę grzybową- gotujemy. Do garnka wkładamy usmażone kotlety. Cebulkę obieramy i kroimy w półksiężyce, podsmażamy ją na tym samym tłuszczu co schab. Następnie wraz z tłuszczem przekładamy do garnka. Gotujemy ok. godziny. Następnie sos zagęszczamy mąką. Przepis na kopytka pochodzi z książki "Domowe kluchy", którą można kupić tutaj
Aga w kuchniprzyprawa gyros olej rzepakowy Wielkopolski 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżeczka oregano suszone natka pietruszki Marchewki obieram, kroję na pół tak żeby uzyskać kawałki długości rozbitego schabu. Wkładam do garnka, wlewam wodę i gotuję około 30 minut aż będą aldente. Schab rozbijam, posypuję solą, pieprzem, przyprawą gyros, układam po łyżce parmezanu startego, i wystudzoną marchewkę. Zwijam ciasno w roladki
wesoła kuchniaDzisiaj przedstawiam wam pysznego gotowanego schaba ;) Składniki: - 1kg schabu - sól pieprz do smaku Wykonanie: Umytego schaba nacieramy solą i pieprzem i odstawiamy na 3dni pod przykryciem. Wkładamy mięso do zimnego mleka i podgrzewamy od chwili zagotowania gotujemy na wolnym ogniu przez 25min, po tym czasie odstawiamy z gazu i czekamy do całkowitego wystygnięcia. Smacznego
Tanio szybko zdrowofajnie podkreślił jego smak. Nadaje się świetnie jako obiad z ziemniakami i surówką jak również jako mięso na kanapki Post Schab w sosie barbecue z jabłkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeopuścić. Również samo gotowanie grochówki zapewnia przyjemne odczucia, aromat liści laurowych i wędzonki wnikają w każdą szczelinę. W przygotowaniu grochówki można pominąć proces przygotowania bulionu, ja jednak wolę gotować groch w warzywnym wywarze, smak zzupy jest bardziej wyrazisty i głęboki. Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 90 min Bulion 1 por 1 korzeń pietruszki 2 marchewki kawałek selera 1 duża(...)Groch namaczamy w zimnej wodzie przynajmniej 3 godziny, po tym czasie odlewamy wodę 4. Bulion odcedzamy, zalewamy nim namoczony i odcedzony groch, dodajemy liście laurowe i gotujemy ok 30 minut 5. Schab kroimy w kostkę, boczek i cebule szklimy na patelni, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy całość do gotującego się grochu 6. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem
Słodki Kompromismiał skórkę to mieliłam razem z nią. - W drugiej wersji miałam: pieczone: karkówkę, łopatkę, biodrówkę, szynkę, odkrojone chude kawałki od podgardla (polecam dają super smak), schab ; smażone kawałki wołowiny; gotowane (głównie mięso od perliczki- wszyscy uwielbiają rosół, a mięso gotowane już niekoniecznie, teraz mam dla niego super zastosowanie). Mięso jeżeli mamy zamrożone (ja tak miałam większość) wyjmujemy wcześniej
Smaczne ZdroweSchab z jajkiem i papryką Pyszne sakiewki z jajkiem gotowanym , szynką i papryką. Składniki: · ½ kg schabu · 3 jajka ugotowane · Kilka plastrów papryki konserwowej · 10 dag szynki · Sól
Kulinarna Chwilamarchew obrać i pokroić w kostkę, porę drobno pokroić w garnku szybkowara na smalcu podsmażyć warzywa, dodać schab, wlać wodę i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować z 40 minut, w szybkowarze schab wystudzić, kroić na porcje do pieczywa - schab nadziewany wędzoną słoniną w przyprawie do wołowiny na warzywach w szybkowarze jest bardzo delikatny, miękki, soczysty, do pieczywa najlepsze mięso
W Mojej Kuchni Lubiępora i marchewki. Danie wszystkim bardzo smakowało. Kotlety schabowe w takiej wersji smakują wyśmienicie. Polecam zamiast tradycyjnego schabowego. Post Schab pod pierzynką z pora i marchewki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeSmaczny domowy obiad! Składniki: -kasza jaglana - fasolka szparagowa - schab - Mozzarella - oliwki zielone Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fasolkę gotujemy 20 minut, w osolonej wodzie, odcedzamy, układamy na kaszy polewamy klarowanym masłem. Schab rozbijamy tłuczkiem, solimy, panierujemy w mące, potem jajku i bułce tartej, smażymy na oleju z jednej strony, obracamy układamy plaster sera na to oliwki, przykrywamy patelnię
SMYKWKUCHNIPrzepis na ten schab mam już od dawna. Wydrukowałam go sobie wówczas z portalu Wielkie Żarcie. Z jednej strony mocno mnie intrygował, a z drugiej niekoniecznie wierzyłam w jego powodzenie. W końcu (po 10 latach!) zdecydowałam się zaryzykować i przygotować go na niedzielny obiad. Miałam wątpliwości czy jest sens doprawiać wodę, w której mięso się gotuje (będzie przecież w worku(...)ściśle oryginalnego przepisu… Wyszło pysznie. Mięso wyszło delikatne i soczyste. Jak pieczone, a jednak gotowane. Do tego z jego przygotowaniem nie było żadnych problemów – można powiedzieć, że robiło się samo, a ja miałam czas na inne sprawy. Spróbujcie:) 1-1,2 kg schabu bez kości mielona papryka słodka majeranek czosnek granulowany 1 listek laurowy 2-3 ziarenka ziela
Smaki Na TalerzuSkładniki 1/2 kg schabu bez kości 1/2 litra bulionu drobiowego 4 plastry szynki gotowanej 3 średnie cebulki 2 ząbki czosnku 2-3 ogórki konserwowe 100 g serka topionego śmietankowego 4 łyżeczki musztardy francuskiej(...)jarzynka do smaku sól pieprz do smaku olej do obsmażenia mąka do obtoczenia i zagęszczenia sosu Dodatek: kasza jęczmienna z suszonymi pomidorami marchewką i soczewicą gotowana na sypko SYS Sposób przygotowania Schab płuczemy pod bieżąca wodą osuszamy ręcznikiem papierowym,kroimy na 4 równe plastry, rozbijamy przez woreczek foliowy tłuczkiem do mięsa,oprószamy jarzynka do smaku i smarujemy każdy
Wanilia i KardamonZaczynam podejrzewać, że wcale nie tęsknię za smakami dzieciństwa, tylko za dzieciństwem samym w sobie :) To kolejne już danie z tej kategorii w przeciągu tygodnia. Zapraszam do gotowania! Składniki: 500 g schabu 1 cebula 350 g pieczarek 1 łyżka oleju 1 op. śmietany 18% (330 g) 100 ml wody + odrobina 2 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżka masła 1 liść
My Culinary Art