Tak moi kochani w moje kuchni zagościł nowy pomocnik, tzn nie taki znów nowy, bo po prostu przesiadłam się z “malucha” do “mercedesa” wśród wolnowarów. Mój
Bernika - moj kulinarny pamietnikwylewamy soki, które się wysączą, naczynie wycieramy i mięso przekładamy na drugi bok. -- -- Jak mięso już nic nie wypuszcza, to zabieramy się za sparzenie. Na schaby nakładamy pończochy i gotujemy wodę, a palnik ustawiamy na środkową moc grzania... Wkładamy mięso i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 min. Potem wyłączamy grzanie i zostawiamy wszystko do wystygnięcia
chleba naszegoPrzepis pochodzi z książki "Mięsa na święta i na co dzień" z serii Lubię gotować. SKŁADNIKI: 1 kg schabu bez kości, 3 jajka, 10 dag ostrego żółtego sera, pół szklanki bułki tartej, 2 cebule
w mojej kuchniodpoczęło. Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie według zalecań producenta. Czas gotowania kaszy jest różny w zależności od jej gramatury. Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy do miękkości. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki i mieszamy wraz z kaszą pęczak. Do rondelka przelewamy sos, który pozostał z pieczenia mięsa, dodajemy masło orzechowe i na wolnym ogniu gotujemy około 3 minut(...)czyli musimy gotować sos jeszcze jakieś 3 – 4 minut. Na talerze wykładamy 2-3 plastry mięsa, kaszę pęczak wraz z fasolką. Smacznego! Artykuł Schab w sosie orzechowym pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kruchy, a dodatek w postaci suszonej śliwki idealnie podkreśla smak mięsa. Zachęcam do upieczenia i spróbowania w swojej kuchni Post Schab z śliwką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeschab jest moim odkryciem minionych świąt. Przepis na niego znalazłam w świątecznym “Moim Gotowaniu”. Zaciekawił mnie od pierwszego przeczytania, ale od razu wiedziałam, że muszę go zmodyfikować do naszych smaków. Z przepisami w czasopismach lub na stronach internetowych bywa u mnie dziwnie. Sporo przepisów zapisuję w plikach komputerowych, potem je czytam, zastanawiam się nad nimi, niektóre z nich wybieram(...)cząstki. 2. Do zalewy włożyć surowy schab. Zalewy powinno być tyle, aby mięso było całkowicie przykryte. 3. Garnek przykryć. Odstawić do lodówki na 5 dni. W tym czasie mięso codziennie przekręcać. 4. Po 5 dniach schab wyjąć z zalewy, opłukać i osuszyć. 5. Składniki glazury włożyć do garnuszka, zagotować, Gotować około 1 minuty na małym ogniu. Odstawić do ostudzenia
W mojej kuchnismaku orzechów, piwa, miodu. Tak wszystko się połączyło i stworzyło niezwykły bukiet smakowy. Do tego schabu można podać np. kluski śląskie , ziemniaki z wody i gotowane na parze warzywa Polecam tak przygotowany schab. Jeśli podacie go w takiej wersji, rodzina będzie zachwycona, bo to danie jest smaczne. Sprawdzi się również na uroczystym obiedzie. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję
Kuchnia u Krysibloga, składam najserdeczniejsze życzenia : Zdrowych, Rodzinnych i smacznych Świąt! Pozdrawiam serdecznie :) Dzięki uprzejmości Firmy Hańderek do przygotowania tych galaretek użyłam Ich schabu tradycyjnego, polecam. Składniki : 150 g schabu pieczonego Hańderek 100 g mrożonego groszku 100 g mrożonej marchewki Składniki na wywar: 0,5 kg kurzych łapek 2 marchewki / 1 pietruszka 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka octu(...)żelatyny. Dodać sól, pieprz, cukier i ocet. Wymieszać i spróbować, jeśli smak jest dobry, dodać rozpuszczoną żelatynę. Marchewkę i groszek wrzucić do gotującej się wody i gotować około 3 minut, odcedzić. Schab pokroić w kostkę 1*1 cm. Przygotować skorupy jaj ( z górnej strony postukać nożem i wyjąć zawartość , porządnie umyć W misce wymieszać schab, marchewkę i groszek
Gosia gotujeserkiem Philadelphia i gotowanym buraczkiem (moje odkrycie roku! To jest pyszne połączenie i gorąco wszystkim polecam!) Lunch : Warzywna zupa krem (z przewagą marchewki) z dodatkiem ryżu. Grillowany schab w ziołach i ryż gotowany z marchewką. Smacznego
Codzienne Gotowanieroladki nadziewane szynką oraz plasterkami sera żółtego, zapieczone pod sosem śmietanowo-serowym z pieczarkami to propozycja na smaczny codzienny obiad . Doskonale komponuje się z gotowanymi ziemniakami i bukietem ulubionych surówek. Składniki: 6 grubych plastrów schabu bez kości 6 plasterków sera żółtego 6 plasterków szynki gotowanej 1 czerwona papryka 6 pieczarek Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Zioła
Wanilia i KardamonDanie jest przepyszne, można je jeść łyżkami prosto z patelni :). Nawet nie trzeba gotować do niego ziemniaków. Można je podawać z pieczywem, tak jak bigos. Polecam gorąco! BITKI SCHABOWE W MŁODEJ KAPUŚCIE. Składniki na 6 porcji: około 750 g schabu około 700 g młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula około(...)rumiano na oliwie z oliwek. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, włożyć cebulę i marchewkę, chwilę przesmażyć, zalać gorącym bulionem. Na przemian układać schaby z warstwą kapusty. Całość gotować około godzinę, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania przyprawić w razie potrzeby solą i pieprzem oraz dodać posiekany koperek. Danie można lekko zagęścić mąką
Zakątek rozkoszy kulinarnychsmak i jakość zdecydowanie wynagradzają czekanie :-) Kiedyś już proponowałam Wam szynkę suszoną i gotowaną - takie dwa w jednym. Innym znowu razem polecałam schab w 5 minut . A dziś mam szynkę gotowaną... w 5 minut, a wcześniej jest marynowana przez kilka dni, tak jak w przypadku wędlin dojrzewających... Wyszło - mówiąc nieskromnie - genialnie :-) Ale to sprawdźcie sami... SKŁADNIKI 1 szynka
Czary - gary w kuchninaczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Na około układamy owoce: jabłka, suszone morele oraz garść kaparów. Pieczemy dwie godziny. Przed końcem pieczenia możemy zwiększyć nieco temperaturę, by schab ładnie się przyrumienił. Buraki gotujemy w wodzie: umyte i w łupinach. Gdy będą miękkie studzimy, po czym obieramy i blenudjemy. Wyciskamy sok z jednej mandarynki i chwilę podgrzewamy. Na talerzu układamy
Sajkofanka smakubył cały zakryty wodą. Nalewamy wodę, dodajemy sól i pieprz. Na smak. Ma być mocno słone i wyczuwalnie pieprznie. Doprowadzamy wodę do wrzenia, kiedt to nastąpi wkładamy schab, po ponownym zawrzeniu wody gotujemy 5 minut. Po tym czasie odstawiamy z ognia. Przykrywamy. Studzimy do zimnej wody. Znów doprowadzamy do wrzenia, trzymamy 2 minuty gotując. Po tym czasie znów studzimy
Z Majeczką w kuchniBardzo lubię schab duszony w sosie własnym. Robię go zawsze gdy mam schab, a schabowy jest mi nie po drodze. Składniki: schab pokrojony na kotlety, ich ilość zależy od zapotrzebowania rodziny na obiad cebula – ilość wg gustu, ja daję dużo cebuli liść laurowy i ziele angielskie olej do smażenia mąka do zagęszczenia sosu woda Przygotowanie: kotlety umyj, oprósz solą(...)minut na koniec rozpuść dwie łyżki mąki z osobnym naczyniu z niewielką ilością wody ok. pół szklanki, wymieszaj dokładnie, żeby nie było grudek i dodaj na patelnię, gotuj jeszcze chwilę do zgęstnienia sosu Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotuje