schabu, który bardzo lubimy dodałam zasmażane warzywa od Orzech , które również bardzo polubiliśmy a jedliśmy je po raz pierwszy. I muszę zaznaczyć, że na pewno nie ostatni. ;-) Zasmażane warzywa (marchew z selerem) są bardzo smaczne, proporcje marchwi i selera dobrze dobrane(...)trzeba ich doprawiać, bo i tym zajął się Orzech. :-) Dodatkowo mają dobry skład - bez chemii. Oto świetny przepis na dni, kiedy brak czasu, chęci, motywacji na długie gotowanie. 400g schabu zasmażane warzywa od Orzech , 690g sól, pieprz olej 1. Schab kroimy w małą kostkę. Posypujemy solą i pieprzem. Podsmażamy do zarumienienia. 2. Schab zalewamy 1/2 szklanki wody
Szefowa kuchnimięsa w sosie. Dodatek suszonych pomidorów jest naprawdę super. Przyznam się, że jak kiedyś ich nie lubiłam, tak teraz używam ich w swojej kuchni coraz częściej. Składniki: 500 g schabu 1 cebula 1 ząbek czosnku kilka pomidorków suszonych liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz olej do smażenia mąka, śmietana i odrobina zimnej wody do zagęszczenia sosu Sposób przygotowania: 1. Mięso(...)rondlu zrumienić posiekaną cebulę i czosnek na niewielkiej ilości oleju, wlać szklankę gorącej wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Następnie dodać podsmażone mięso, ewentualnie uzupełnić wodę i gotować, aż schab będzie miękki. 3. Do sosu dodać pokrojone dowolnie suszone pomidory, chwilę razem dusić. W osobnej misce wymieszać łyżkę śmietany, łyżkę mąki i odrobinę zimnej wody. Wlać do sosu, mieszać
Kuchnia domowa Aniolej do smażenia 1,5 szklanki wody Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić i przyprawić (solą, pieprzem, ostrą papryką). Do garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć (dosyć mocno) przygotowane kawałki schabu. Pamiętajcie, im mocniej przesmażycie mięso tym sos będzie ciemniejszy. Gdy mięso będzie przesmażone do garnka wlać wodę (1,5 szklanki) i dodać surową cebulę pokrojoną w ćwiartki. Następnie(...)szklance wody; przygotowaną masę wlać do gotującego się sosu i wszystko ze sobą połączyć). Pod sam koniec dodać kawałki mięsa i jeszcze chwilę gotować. Danie przed gotowaniem Gotowy schab (bez zaciągniętego sosu
Ugotowaćcodziennie był kotlet mielony, zwany kurczakiem po sapersku (saper jak zabija kurczaka, to wysadza kurnik, dlatego w tym kotlecie są również części kurnika) lub tzw. sztuka mięsa, czyli gotowany plaster schabu, jak i od kolegów, którzy w wojsku byli kucharzami, z czego jeden był nawet puzonistą, w orkiestrze MW, nie umiejąc grać na puzonie (miał tylko machać do rytmu). Aaaa(...)tarta - przyprawy, bo przecież sos musi mieć jakiś smak :) Wykonanie: Ziemniaki tłuczemy i dodajemy mąki ziemniaczanej i pszennej w stosunku objętościowym 8 : 1 : 1. Ugniatamy i formujemy kulki, które gotujemy w wodzie. Na patelnię wylewamy całkiem sporo oleju, zasypujemy bułką tartą i chwilę podsmażamy. Doprawiamy. Tu myślę, że wędzona papryka będzie najlepsza. Podajemy z dodatkiem warzywnym
Kryzysowa Książka KucharskaNiedawno znalazłam ciekawy przepis na schab w ziołach gotowany na parze. Byłam bardzo ciekawa jego smaku, ponieważ nigdy nie przygotowywałam mięsa w taki sposób. A jednak schab wyszedł naprawdę dobry, wilgotny i kruchy, a aromaty tymianku i rozmarynu oraz sól przeniknęły całe mięso. Postanowiłam przy użyciu tej samej metody przygotować schab z dodatkami, które jeszcze bardziej odpowiadają moim smakom. Suszone(...)nakryć pokrywką. Starając się nie zmoczyć ściereczki do garnka nalać zimnej wody. Poziom wody musi znajdować się poniżej ściereczki. Mięso gotować pod przykryciem około 30-45 minut od zawrzenia wody. Po ugotowaniu mięso wystudzić w ściereczce. Oryginalny przepis na schab w tymianku i rozmarynie można znaleźć tutaj. Wciąż nierozwiązana pozostaje kwestia, czy można przyrządzić takie mięsko w naczyniu
Trzeci talerzchab dla wiekszości kojarzy się z suchym kawałkiem mięsa, który nie każdemu smakuje, a ja mam dla Was propozycję na niezwykle soczysty kawał schabu, który jest gotowany zaledwie 10 minut!! Składniki: 1 kg schabu Marynata: 1 płaska łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku(...)składniki na marynatę wymieszać ze sobą i natrzeć nią mieso. Schab włożyć do sczelnego pojemnika i odstawić w chłodne miejsce na 24 h. Po tym czasie przygotować zalewę, włożyć do niej mięso (zalewa powinna zakrywać mieso, jeśli jest jej za mało, należy dolać wody), doprowadzić całośc do wrzenia i gotować 5 minut na średnim ogniu. Wyłączyć palnik i pozostawić całość
Malinowo w kuchniKotlety schabowe w panierce cebulowej Dzisiaj przychodzę do was z przepisem, który powstał u mnie jako danie zero waste a który tak nam posmakował, że na
Dorota SmakujeBardzo fajna opcja na kotlety schabowe. Robiłam je już kilka razy i zawsze świetnie smakują. 5-6 plastrów schabu 1 duża marchewka 1 duży por 1
Smaki Na Talerzuchrzanem http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/12/cwika-z-chrzanem.html Żurek wielkanocny na zakwasie http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/03/zurek-wielkanocny-na-zakwasie.html Kremowa zupa chrzanowa http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/03/kremowa-zupa-chrzanowa_9.html Sałatka z kolorowym ryżem http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/02/saatka-z-kolorowym-ryzem.html Gotowany podwójnie schab kanapkowy http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/04/gotowany-podwojnie-schab-kanapkowy.html Jajka z farszem wątrobowym http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/03/jajka-z-farszem-watrobkowym.html Boczek faszerowany papryką i mieloną szynką http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/03/boczek-faszerowany-papryka-i-mielona.html Chleb z ziarnami i chia
Kuchnia w czekoladzieBył na blogu schab parzony i gotowany ( tutaj ). Więc przyszedł czas na schab pieczony. Ten przepis pozwoli Wam przygotować schab, który nie jest wysuszony i który jest bardzo aromatyczny. Trzeba tylko spełnić 3 warunki: ponakłówać mięso, marynować je przez 24 godziny oraz podsmażyć przed pieczeniem. A o tym, dlaczego to jest tak istotne znajdziecie w opisie wykonania :-) Polecam! Składniki: kawałek
Poezja Smaków - blog kulinarnyliście laurowe woda (tyle, by skryło mięso) Schab myjemy, osuszamy i obwiązujemy nitką lub wkładamy do siatki masarskiej. Wodę zagotowujemy z przyprawami, a następnie do wrzącej wkładamy schab i gotujemy 5 minut. Wyłączamy i odstawiamy całość do wystygnięcia (nie wyjmujemy mięsa z wody, tylko studzimy wszystko w garnku, w którym się gotowało). Następnie stawiamy garnek na palniku
Czary - gary w kuchnidodatkowe: – warzywa przetworzone: ogórki kiszone / konserwowe / małosolne, marynowana papryka, suszone pomidory, oliwki, kapary, blanszowane różyczki kalafiora i brokuła, gotowany bób, pieczarki marynowane – mięsa: pieczone lub gotowane (np. kurczak, indyk, schab) – wędliny (np. szynka gotowana, polędwica sopocka, chude wędliny dojrzewające) – nasiona (np. dynia, sezam, słonecznik) i orzechy (np. laskowe, migdały i włoskie), bakalie (np. rodzynki, suszona żurawina
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZrobiłam ten schab jako wędlina na chleb. Mam już kilka przepisów tj. gotowana, pieczona itp. Schab oczyścić, usunąć tłuszcz. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą. Mięso dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć schab z folii i zawinąć w gazę lub ręcznik kuchenny ( lniany
Kuchnia Pokoleńpapryka ostra mąka do zagęszczenia sosu olej Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić i przyprawić (solą, pieprzem, ostrą papryką). Do garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć (dosyć mocno) przygotowane kawałki schabu. Pamiętajcie, im mocniej przesmażycie mięso tym sos będzie ciemniejszy. Gdy mięso będzie przesmażone do garnka wlać wodę (około 2 szklanek) i dodać cebulę pokrojoną w ćwiartki. Przygotowane mięso dusić(...)łyżki mąki i rozmieszać je w 1/4 szklance wody; przygotowaną masę wlać do gotującego się sosu i wszystko ze sobą połączyć). Pod sam koniec dodać kawałki schabu i jeszcze chwilę gotować. * Krótki czas duszenia może spowodować, że schab będzie twardy
Ugotowaćwytopionego soku po doprawieniu i zmiksowaniu upieczonej cebuli i czosnku (jeśli nie są mocno zapieczone) zrobić sos. Sos zagęścić dodając 2 - 3 łyżki śmietany 30%, oczywiście chwilę gotować. Po wystudzeniu schab świetnie sprawdza się jako wędlina na kanapki. Jeśli ma być na kanapki, należy wystudzić go bez rozcinania rękawa. Zobacz również: schab pieczony w rękawie
Kuchcik gotuje