Pork tenderloin stuffed with mushrooms. Składniki. 300 g polędwicy wieprzowej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 goździki 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżka oliwy ciasto francuskie listki bazylii 250 g kurek 1 łyżka masła 3 łyżki sezamu uprażonego 1 łyżka syropu klonowego lub miodu Wykonanie. Połowę, kurek poddusić na maśle, posiekać i przyprawić solą i pieprzem(...)polędwiczce zrobić tunel i nadziać kurkami. Utrzeć w moździerzu przyprawy i natrzeć nimi mięso. Obsmażyć na oliwie i odstawić. Przygotować odpowiedni kawałek ciasta francuskiego i położyć na nim listki bazylii. Na liściach położyć mięso i zwinąć roladkę. Piec w 220 stop. około 20 minut. Sos. Patelnię po smażeniu polędwiczki zdeglasować i przecedzić. Wlać wino i 1łyżeczkę sosu słodko kwaśnego. Płyn
Kulinarny karnet ChristopheraFajna przekąska, do zrobienia w dość krótkim czasie. Poniżej przedstawiam Wam podstawową wersję, którą można śmiało wzbogacać o inne dodatki, choć tej najprostszej wg mnie niczego nie brakuje;) ciasto francuskie 2-3 pojedyncze piersi kurczaka papryka mielona słodka szczypta papryki ostrej sól, pieprz ziarna sezamu Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym pierś kurczaka kroimy na cienkie płaty. W razie potrzeby lekko(...)rozbijamy, by nadać im jednakową grubość. Doprawiamy słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Płat ciasta francuskiego rozwijamy. Rozkładamy na nim kawałki mięsa. Zwijamy w roladę. Kroimy na około 1,5 cm plastry. Na talerzyk wsypujemy sezam. Każdy z rollsów wkładamy jedną stroną do sezamu, po czym układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30-35 minut
Smaki Na TalerzuWchodząc wczoraj po pracy do sklepu wiedziałam tylko, że chcę przygotować coś na ciepło ( przy okazji miał to być mój obiad lub kolacja :P). Spojrzałam na gotowe ciasto francuskie a gdy wzięłam je do ręki spadł na mnie grom z jasnego nieba w postaci pomysłu na przekąskę :D W następnej kolejności wpadł do koszyka kremowy ser brie(...)Gosia www.daylicooking.pl Iwona www.izioni-smaki.blogspot. com Jutyna www.niePieprz.pl Ewa www.ewakuchennie.blogspot. com Justyna www.mamaipomocnicy.blogspo t.com Justyna www.tysiagotuje.pl Marzena www.zaciszekuchenne.blogsp ot.com Beata www.staregary.blogspot.com Patryk i Ada www.cookpl.blogspot.com Gosia www.codojedzenia.pl Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (u mnie 280 g) kawałek sera brie lub cammembert (u mnie 125 g) wędlina ( u mnie polędwica sopocka) garść orzechów garść żurawiny Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rozwijamy ciasto
My simple kitchenkawy dla niezapowiedzianych gości. Może i Tobie uratują sytuację, kiedy nie będziesz miała czego podać do kawy ? :) Serowe ślimaczki z nutą cynamonu S KŁADNIKI NA 12 ŚLIMACZKÓW: 1 ciasto francuskie 200 g twarogu białego - półtłustego 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru białego 1 jajko cynamon PRZYGOTOWANIE: Do blendera przekładamy twaróg, wbijamy(...)żółtko, dodajemy cukier waniliowy i cukier biały, całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy serowej. Ciasto francuskie rozkładamy, smarujemy całość uzyskaną masą serową i zwijamy w roladę, którą kroimy w krążki. Białko roztrzepujemy, każdy krążek smarujemy białkiem i oprószamy cynamonem. Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 18-20 minut, ślimaczki pieczemy do ładnego zarumienienia. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, dżem 250 ml/z winogron, szara reneta 4 sztuki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, cynamon 1 łyżeczka, cukier puder - ile potrzeba jabłka szara reneta obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałeczki, dodać dżem z ciemnych winogron (mój domowy "zobacz TUTAJ" ) lub jaki się lubi wsypać cynamon, mąkę ziemniaczaną i wszystko wymieszać, mąka ziemniaczana wciągnie cały(...)jabłek i dżemu ciasto francuskie rozwinąć i położyć z papierem na blaszkę do pieczenia, na środek po długości wyłożyć nadzienie zostawiając szersze brzegi ciasta ciasto ponacinać w paski i nałożyć na jabłka, pędzelkiem maczanym w wodzie posmarować ciasto piekarnik elektryczny nastawiony na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut na ciemnozłoty kolor, zostawić w chłodnym miejscu
W Mojej Kuchni Lubięmusimy zaopatrzyć się w wiele składników i sporą ilość czasu. Kupić jest łatwiej, natomiast musimy pamiętać, że cukiernicy aby zmniejszyć cenę i tak drogich rogali, zastąpili masło w cieście francuskim margaryną, a marcepan aromatem migdałowym. Zamiast orzechów włoskich do nadzienia daje się tańsze orzeszki ziemne. Mimo, że kupny rogal nadal smaczny i wyjątkowy, nie będzie tak dobry jak ten zrobiony(...)makowej dodajemy cukier, marcepan, rozpuszczone masło oraz jajka. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy zmiksowane na pył herbatniki i biszkopty. Najlepiej chwilę wyrobić wszystko ręką. Gotową masę wstawiamy do lodówki.Ciasto francuskie: Z dwóch łyżek mąki, kilku łyżek ciepłego mleka i drożdży tworzymy rozczyn. Gdy podwoi swoją objętość wylewamy go na mąkę. Dodajemy pozostałe lekko ciepłe mleko, rozpuszczone masło, sól oraz
Poezja smakupodobne w smaku. Polecam Składniki (na 15 sakiewek): około 180 g mięsa z rosołu 100 g sera lazur 1/4 szklanki orzechów pekan 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 1 jajko sól pieprz Przygotowanie: Orzechy pekan uprażyć na suchej patelni i drobno posiekać. Mięso i ser posiekać, wrzucić do miseczki. Dodać natkę pietruszki i wymieszać. Doprawić(...)solą i pieprzem. Ciasto francuskie pokroić na 15 części (3 rzędy po 5 kwadratów). Na każdy nałożyć farsz i posypać orzechami pekan. Rogi bardzo mocno ze sobą zlepić (żeby nie otworzyły się w trakcie pieczenia!) tworząc sakiewkę i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około
Oryginalny smakżałuję. Ta tarta to szybki, prosty a zarazem efektowny pomysł na obiad. I gorącą ją polecam :) Najlepiej smakuje na ciepło, choć na zimno tez jest niczego sobie :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie warzyw na patelnię - 450 g 1/2 puszki groszku lub kukurydzy 100 g sera feta 1 ząbek czosnku 3 jajka 150 ml śmietany 18% sól, pieprz, vegeta szczypiorek Piekarnik(...)nagrzać do 180 stopni. Ciastem francuskim wyłożyć formę do tarty lub okrągłą blaszkę. Ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku przez 10 minut. Mieszankę warzywną podsmażyć na patelni i przyprawić do smaku solą, pieprzem, vegetą i czosnkiem. Jajka wymieszać ze śmietaną i przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Warzywa rozłożyć na podpieczonym spodzie i zalać masą jajeczną. Na wierzch pokruszyć ser feta
My simple kitchenascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego ( 2x275g) najlepiej żeby były w temperaturze pokojowej 100-120g gotowej masy makowej firmy Helio garść ulubionych bakalii i orzechów do masy makowej oraz do posypa nia wierzchu(...)ciasta 1 jajko + 1 łyżka wody do posmarowania wierzchu ciasta Wykonanie: do masy makowej dodajemy garść bakalii, orzechów ,mieszamy z ciasta francuskiego wycinamy 2 równo ramienne choinki z małym pniem jedną z nich przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na niej masę makową, przykrywamy ją drugą choinką nacinamy niezbyt ostrym nożem gałęzie czyli pasy o grubości
Słodkie zapomnienieciepło jak i na zimno, napiszę tak : poniżej są wypisane składniki, zerknij na nie i poczuj ten smak który zakosztujesz jak tylko przygotujesz sobie tą przekąskę. Składniki : ciasto francuskie 250 g brokułu 5 pomidorków koktajlowych 4-5 dużych plastrów salami ser pleśniowy ( u mnie Lazur) Przygotowanie : Z brokułu wycinam kilkanaście ładnych różyczek, wrzucam je do wrzątku i gotuję(...)minut. Cedzę i przelewam zimną wodą je w cedzaku. Ciasto francuskie dzielę na kwadraty wielkości ok 8x8 cm. Na każdy kwadrat kładę po kawałku salami, sera pleśniowego, brokułu i po 2 plasterki pomidorka koktajlowego. Zapiekam ok 10 minut w 180oC. Po upieczeniu posypuję pieprzem (aby nie powiedzieć "pieprzę"(: ) Do podawanych na zimno idealnie pasuje sos czosnkowy
Mechanik w kuchnideser do kawy czy herbaty. Z ciasta wychodzi około 12 trójkącików, u mnie do zrobienia zdjęć zachowało się ich tylko 5 ;) Składniki (ok. 10-12 sztuk): 1 opakowanie ciasta francuskiego light 200 g sera twarogowego 100 g serka waniliowego (u mnie Serek Bio Bakoma) 1 żółtko + 1 jajko do posmarowania 4 łyżki ksylitolu 3 łyżki budyniu waniliowego Wykonanie: Nadzienie(...)serowe: Do blendera przełożyć twaróg, dodać żółtko, ksylitol oraz serek waniliowy i zblednować do połączenia się składników. Następnie dodać budyń i jeszcze raz zblendować. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty. Na środku nakładać farsz zostawiając wolne brzegi, następnie złożyć w trójkąt lekko dociskając brzegi. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 20 minut w rozgrzanym do 180 piekarniku
Healthy food explorerwymagają wielkiego zachodu, robią się błyskawicznie, a smakują wybornie. Jeśli chcecie przepis na wieloskładnikowe roladki w wersji z serem feta to zapraszam --> TUTAJ SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1/2 kg pieczarek 1 "trójkącik" sera topionego pieprz ziołowy czosnek sól masło klarowane WYKONANIE Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy na maśle klarowanym, dodając sól oraz(...)przyprawy. Pod koniec łączymy z serem topionym i odstawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie wykładamy pieczarki na ciasto francuskie zwijamy w rulon, a potem kroimy na plastry o szerokości 1,5-2cm i układamy płasko na papierze do pieczenia. Pieczemy ok. 30minut w temp. 200 stopni. SUGESTIA Roladki wybornie smakują podane z barszczem lub piwem :) Czym częstujecie
Zofianaskładniki: 2 jabłka np. typu reneta 2 łyżki masła 2 łyżeczki miodu 2/4 łyżeczki cynamonu szczypta imbiru ok. 14 pasków z ciasta francuskiego (ok. 1 cm x 15 cm) opcjonalnie: 2 łyżki grubo posiekanych orzechów wykonanie: Jabłka myjemy. Odcinamy wierzch i wydrążamy miąższ, z miąższu usuwamy gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy miąższ oraz przyprawy i chwilkę podsmażamy. Następnie(...)dodajemy miód (opcjonalnie orzechy), mieszamy i smażymy, aż miód połączy się z jabłkami. Farsz odstawiamy do przestudzenia. Następnie napełniamy wydrążone jabłka przygotowanym wcześniej farszem. Na wierzchu z ciasta francuskiego pleciemy kratkę. Całość pieczemy w 200 st. C przez
Domowy Smak Jedzeniatradycyjnych kotletów mielonych smażonych na patelni. Kulki mięsne SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego 2 łyżki bułki tartej 2 jajka pieprz sól koperek 1/2 cebuli czerwonej 1/2 cebuli białej ciasto francuskie (pasek szerokości kilku cm) łyżka oliwy Przygotowanie: Cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Koperek drobno posiekać Do mięsa dodać zeszkloną cebulkę, koperek, bułkę tartą, jedno(...)jajko i przyprawy. Z masy mięsnej formować małe kulki. Ciasto francuskie pokroić na cieniutkie paseczki ok 0,5 cm i owinąć nimi kulki mięsne. W wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kulki poukładać na blaszce, na papierze do pieczenia i piec ok 30 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiświetnie sprawdzi się nie tylko na deser , ale i podwieczorek czy kolację na słodko! A dodając gałkę lodów … mmm …. zachwyci każdego! SKŁADNIKI: - jabłko – 1 szt- ciasto francuskie – 100 g- daktyle bez pestek – 50 g- miód – 1 łyżka- cynamon – 2 łyżki- żółtko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jabłko obieramy ze skórki(...)Wydrążamy środek , tworząc otwór na daktyle i miód. Całe obtaczamy dokładnie w cynamonie. Daktyle drobno siekamy. Wkładamy do wnętrza. Zalewamy łyżką miodu. Z ciasta francuskiego wycinamy długie paski o szerokości mniej więcej 1,5 cm. Owijamy dokładnie dookoła całe jabłko. Zdobimy listkami. Smarujemy dokładnie roztrzepanym żółtkiem. Wkładamy do nagrzanego do 190C piekarnika na ok. 15-20 minut. Zajadamy gorące! Można
Ostra na Słodko