ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego ( 2x275g) najlepiej żeby były w temperaturze pokojowej 100-120g gotowej masy makowej firmy Helio garść ulubionych bakalii i orzechów do masy makowej oraz do posypa nia wierzchu(...)ciasta 1 jajko + 1 łyżka wody do posmarowania wierzchu ciasta Wykonanie: do masy makowej dodajemy garść bakalii, orzechów ,mieszamy z ciasta francuskiego wycinamy 2 równo ramienne choinki z małym pniem jedną z nich przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na niej masę makową, przykrywamy ją drugą choinką nacinamy niezbyt ostrym nożem gałęzie czyli pasy o grubości
Słodkie zapomnienieciepło jak i na zimno, napiszę tak : poniżej są wypisane składniki, zerknij na nie i poczuj ten smak który zakosztujesz jak tylko przygotujesz sobie tą przekąskę. Składniki : ciasto francuskie 250 g brokułu 5 pomidorków koktajlowych 4-5 dużych plastrów salami ser pleśniowy ( u mnie Lazur) Przygotowanie : Z brokułu wycinam kilkanaście ładnych różyczek, wrzucam je do wrzątku i gotuję(...)minut. Cedzę i przelewam zimną wodą je w cedzaku. Ciasto francuskie dzielę na kwadraty wielkości ok 8x8 cm. Na każdy kwadrat kładę po kawałku salami, sera pleśniowego, brokułu i po 2 plasterki pomidorka koktajlowego. Zapiekam ok 10 minut w 180oC. Po upieczeniu posypuję pieprzem (aby nie powiedzieć "pieprzę"(: ) Do podawanych na zimno idealnie pasuje sos czosnkowy
Mechanik w kuchnideser do kawy czy herbaty. Z ciasta wychodzi około 12 trójkącików, u mnie do zrobienia zdjęć zachowało się ich tylko 5 ;) Składniki (ok. 10-12 sztuk): 1 opakowanie ciasta francuskiego light 200 g sera twarogowego 100 g serka waniliowego (u mnie Serek Bio Bakoma) 1 żółtko + 1 jajko do posmarowania 4 łyżki ksylitolu 3 łyżki budyniu waniliowego Wykonanie: Nadzienie(...)serowe: Do blendera przełożyć twaróg, dodać żółtko, ksylitol oraz serek waniliowy i zblednować do połączenia się składników. Następnie dodać budyń i jeszcze raz zblendować. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty. Na środku nakładać farsz zostawiając wolne brzegi, następnie złożyć w trójkąt lekko dociskając brzegi. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 20 minut w rozgrzanym do 180 piekarniku
Healthy food explorerwymagają wielkiego zachodu, robią się błyskawicznie, a smakują wybornie. Jeśli chcecie przepis na wieloskładnikowe roladki w wersji z serem feta to zapraszam --> TUTAJ SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1/2 kg pieczarek 1 "trójkącik" sera topionego pieprz ziołowy czosnek sól masło klarowane WYKONANIE Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy na maśle klarowanym, dodając sól oraz(...)przyprawy. Pod koniec łączymy z serem topionym i odstawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie wykładamy pieczarki na ciasto francuskie zwijamy w rulon, a potem kroimy na plastry o szerokości 1,5-2cm i układamy płasko na papierze do pieczenia. Pieczemy ok. 30minut w temp. 200 stopni. SUGESTIA Roladki wybornie smakują podane z barszczem lub piwem :) Czym częstujecie
Zofianaskładniki: 2 jabłka np. typu reneta 2 łyżki masła 2 łyżeczki miodu 2/4 łyżeczki cynamonu szczypta imbiru ok. 14 pasków z ciasta francuskiego (ok. 1 cm x 15 cm) opcjonalnie: 2 łyżki grubo posiekanych orzechów wykonanie: Jabłka myjemy. Odcinamy wierzch i wydrążamy miąższ, z miąższu usuwamy gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy miąższ oraz przyprawy i chwilkę podsmażamy. Następnie(...)dodajemy miód (opcjonalnie orzechy), mieszamy i smażymy, aż miód połączy się z jabłkami. Farsz odstawiamy do przestudzenia. Następnie napełniamy wydrążone jabłka przygotowanym wcześniej farszem. Na wierzchu z ciasta francuskiego pleciemy kratkę. Całość pieczemy w 200 st. C przez
Domowy Smak Jedzeniatradycyjnych kotletów mielonych smażonych na patelni. Kulki mięsne SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego 2 łyżki bułki tartej 2 jajka pieprz sól koperek 1/2 cebuli czerwonej 1/2 cebuli białej ciasto francuskie (pasek szerokości kilku cm) łyżka oliwy Przygotowanie: Cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Koperek drobno posiekać Do mięsa dodać zeszkloną cebulkę, koperek, bułkę tartą, jedno(...)jajko i przyprawy. Z masy mięsnej formować małe kulki. Ciasto francuskie pokroić na cieniutkie paseczki ok 0,5 cm i owinąć nimi kulki mięsne. W wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kulki poukładać na blaszce, na papierze do pieczenia i piec ok 30 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiświetnie sprawdzi się nie tylko na deser , ale i podwieczorek czy kolację na słodko! A dodając gałkę lodów … mmm …. zachwyci każdego! SKŁADNIKI: - jabłko – 1 szt- ciasto francuskie – 100 g- daktyle bez pestek – 50 g- miód – 1 łyżka- cynamon – 2 łyżki- żółtko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jabłko obieramy ze skórki(...)Wydrążamy środek , tworząc otwór na daktyle i miód. Całe obtaczamy dokładnie w cynamonie. Daktyle drobno siekamy. Wkładamy do wnętrza. Zalewamy łyżką miodu. Z ciasta francuskiego wycinamy długie paski o szerokości mniej więcej 1,5 cm. Owijamy dokładnie dookoła całe jabłko. Zdobimy listkami. Smarujemy dokładnie roztrzepanym żółtkiem. Wkładamy do nagrzanego do 190C piekarnika na ok. 15-20 minut. Zajadamy gorące! Można
Ostra na SłodkoSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, dżem 200 ml/czekośliwka, szara reneta 4 sztuki, cukier brązowy 2 łyzki, cynamon 2 łyżeczki, cukier puder - ile potrzeba ciasto francuskie nie mrożone rozwinąć na papierze i przenieść na blaszkę do pieczenia, przez część środka wzdłuż rozsmarować czekośliwkę (użyłam swojej domowej "zobacz TUTAJ" ) lub inny dżem jaki się lubi jabłka szara reneta obrać
W Mojej Kuchni Lubięzazwyczaj goszczą u mnie na stole z przystawkami. Dodatkowo bardzo ładnie się prezentują, ciasto wycinam foremką w kształcie kwiatka i nadziewam pysznościami. Koniecznie musicie spróbować! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ( używam gotowego i tez jest świetne) 50 g suszonych moreli 50 g orzechów włoskich 20 g szynki parmeńskiej 2 jajka 70 ml śmietany 30% 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)startego sera cheddar Kupujcie produkty taniej - znajdziecie je tutaj :) Porcja ok 10 muffin Przygotowanie: Formę do muffin smarujemy tłuszczem albo wykładamy papierem pergaminowym (oczywiście wycinamy kwadraciki) Z ciasta francuskiego wycinamy kwiatki i wykładamy spód formy od muffin. Morele i orzechy siekamy, tniemy drobno szynkę parmeńską i wszystko mieszamy. Wypełniamy farszem foremki tak aby było po równo w każdej
Niezły Młynekjako szybkie danie na imprezę, gdzie albo nie mamy czasu, albo chęci gotować, albo po prostu goście przyszli nagle niczym sraczka lub nagły dopływ fenyloetyloaminy. Generalnie wariacje na temat ciasta francuskiego są niesamowicie proste w wykonaniu, a, z racji tego, że jest ten surowiec jest nowością, bo w powszechnym użyciu u nas jest najwyżej od 20 lat, mają znamiona luksusu(...)kisielem powinny to ogarnąć. O! i tu dochodzimy do czwartej sytuacji, którą dopisujemy do trzech wspomnianych powyżej. Dobre również dla kogoś kto nie potrafi gotować. Składniki: - jakieś parówki - najtańsze ciasto francuskie Wykonanie: Ciasto kroimy w paski i przeplatamy z parówkami jak na zdjęciu. Wkładamy do piekarnika według wskazań, które znajdują się na opakowaniu z ciastem
Kryzysowa Książka Kucharskajuż kiedyś mówiłam, wersji tych paluchów jest cała masa :D Ja niedawno odkryłam te :) PS. ten sos idealnie nadaje się także do zwykłej pizzy ;) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g startego żółtego sera 1 jajko sezam, mak, płatki chulli, gruboziarnista sól Sos: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki lub 1/2 świeżej czerwonej papryki 3 pomidory(...)dodać pokrojone i osolone wczesniej pomidory, wodę (jeśli dodawaliśmy pomidory z puszki wraz z zalewą, wtedy nie dolewamy dodatkowej wody), przyprawy, koncentrat. Dusimy, aż sos bedzie gęsty. Ostudzić. Rozkładamy ciasto francuskie, smarujemy zimnym sosem i posypujemy serem. Całość składamy na pół wzdłuż dłuższego boku, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy np. sezamem i kroimy na paski ok. 2 cm szerokości. Takie paski
Malinowo w kuchnimało. Mumie smakują świetnie na ciepło, jak i na zimno, maczane w ketchupie, jak i bez niego. Tylko spójrzcie na ich minki, jak ich nie schrupać? :) Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego lub 300g domowego - 2 opakowania vege kiełbasek grillowych z papryką POLSOJA (500g) lub innych - 1 łyżeczka majonezu sojowego lub majonezu z serka wiejskiego - 16 ziaren pieprzu czarnego(...)każdą parówkę/kiełbaskę) *opcjonalnie: ketchup, majonez do maczania mumii Opakowanie lub domowe ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w cienkie paseczki. Każdą parówkę/kiełbaskę owijamy 3-5 cienkimi paseczkami na wzór luźnego bandażu. Wszystkie mumie owinięte w ten sposób umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu za pomocą końcówki
Be Fit Be Strongzagospodarowanie tzw. resztek. Możecie tą tartę przygotować również na kruchym cieście - jednak wtedy jej przygotowanie zajmie Wam znacznie więcej czasu. Forma o średnicy 28 cm Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 1/3 kalafiora 2 jajka 200 g śmietany 60 g żółtego sera sól, pieprz, słodka papryka Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę(...)możemy zostawić) i również kroimy w kostkę. Podsmażamy przez kilka minut na patelni aż warzywa będą al dente. Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy je w osolonej wodzie. Odcedzamy. Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty, nakłuwamy je na całej powierzchni widelcem i podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Żółty ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka mieszamy
My simple kitchenpoczątku w mojej głowie i postanowiłam go zrealizować. Należę do fanów szpinaku, więc nieskromnie muszę przyznać, że bardzo mi ta wersja przypadła do gustu. Polecam. Składniki: blat gotowego ciasta francuskiego szpinak (użyłam mrożonego ok. 1 szklanki) 1/2 papryki czerwonej 2 ząbki czosnku 1 mała cebula sól, pieprz 1 łyżka smalcu pokrojony w kostkę ser kozi 1 żółtko do posmarowania Szpinak(...)kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy, aż wyparuje woda (ok. 5-7 minut). Ostawiamy do ostygnięcia. Rozkładamy blat ciasta francuskiego. Dzielimy wzdłuż na 3 paski, następnie na kwadraty. Na środku kładziemy kulkę farszu wielkości małego orzecha włoskiego. Na wierzchu posypujemy serem kozim. Zawijamy w sakiewki. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Pieczemy
tojestpyszne.blogspot.comoliwek łyżka masła 2 liście laurowe 1 łyżeczka tymianku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 150 ml rosołu 1 duża łyżka śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżeczka musztardy sarepskiej opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko do posmarowania + łyżka mleka sól pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w paski. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać kurczaka, łyżkę masła, posolić, popieprzyć. Zieloną cebulkę pokroić(...)Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki, dodać na patelnię. W rosole rozrobić śmietanę, musztardę i mąkę, wlać do kurczaka, wymieszać i poddusić. Wszystko przelać do naczynia żaroodpornego, nakryć ciastem francuskim, posmarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem i piec ok. 15- 20 minut w temp 200*C. SMACZNEGO
Malinowo w kuchni