Śledzie lubią towarzystwo buraczków, a buraczki śledzi - to bardzo zgrany i smaczny duet, dziś w towarzystwie serka Apetina i ciastka francuskiego. Całość tworzy niepowtarzalną przekąskę. 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie serka Apetina Pesto i Rukola 1 mały buraczek 1 słodkie jabłko sok z połówki cytryny 1 płat śledzia z oleju sól, pieprz, cukier 1 żółtko Z ciasta francuskiego wyciąć
Jadło i czytadłoskładniki: 1 płat ciasta francuskiego 1/2 małego słoiczka konfitur wiśniowych 1 jajko 1 łyża mleka opcjonalnie: cukier puder do oprószenia wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy. Wykrawamy (w moim przypadku) 10 dużych serduszek, w 5 z nich, na środku wykrawamy mniejsze serduszka. Pełne serduszka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy je roztrzepanym z mlekiem jajkiem. Następnie przyklejamy serca
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: opakowanie ciasta francuskiego 5 szt cienkich parówek mleko do posmarowania przyprawy do posypania ( można użyć: suszonego tymianku, papryki słodkiej, sezamu, ziół prowansalskich). Wykonanie: Każdą parówkę kroimy na 3 części. Ciasto francuskie kroimy na paski, wzdłuż dłuższego boku o szerokości nieco mniejszej niż kawałek parówki. Następnie każdy pasek dzielimy jeszcze na pół. Owijamy ciasno każdą parówkę i układamy na blasze
Czerwona PorzeczkaDzisiaj polecam szybkie i proste sakiewki z ciasta francuskiego, nadziewane serami, doprawione do smaku na ostro. Idealne jako przystawka, przekąską lub kolacja. Polecam! Francuskie sakiewki serowo - paprykowe Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 200g sera typu feta 100g startego sera żółtego 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki Wykonanie: Ser feta kroimy w drobną kostkę, mieszamy ze startym serem
Smak mojej kuchnigodzinkę. Są od razu gotowe do zjedzenia, na ciepło. Rogaliki są idealne na niedzielne śniadanie, są pożywne, lekko słodkie, pyszne nawet następnego dnia. Składniki 12 rogalików: Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego, ok 300 g, rozmrożonego Farsz: 200 g maku zmielonego 200 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów duża garść rodzynek lub żurawiny Mak zalać wrzątkiem(...)tetrowej i bardzo dokładnie odcisnąć, mak po odciśnięciu ma być sypki. Mak umieścić w malakserze, dodać resztę składników, zmielić na dość gładką masę, jednak będą wyczuwalne między palcami grudki. Ciasto lekko rozwałkować, podzielić na pół, wzdłuż, każdą część podzielić na 6 trójkątów, prostokątnych. Na każdy trójkąt nałożyć farsz, dość grubą warstwę, równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta, zostawiając po kilka
moj przepis naciastem francuskim można zrobić wszystko, ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Dziś proponuje nadzienie z sera pleśniowego i żurawiny. Smacznego! :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding(...)Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciastka francuskie z serem camembert i żurawiną Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego Około 50g suszonej żurawiny 1 opakowanie sera camembert Jajko Sposób wykonania: Ciasto podzielić na kwadraty(wielkość wedle upodobań). Na każdy położyć plasterek sera i trochę żurawiny. Przykryć drugim kwadratem
Smaki Nataliikanapie . Wy też tak macie? Przychodzi wieczór. Cisza ,spokój , tylko telewizor bębni . Patrząc na te niekończące się powtórki chce się coś przekąsić lekkiego bo noc . W takiej sytuacji wykorzystuje ciasto francuskie gotowe. Skladniki 10 szt ! opakowanie ciasta francuskiego 6 jajek ugotowanych na twardo 1 łyżka majonezu sól, pieprz Wykonanie jajka drobno siekam, rozgniatam, każdy ma swoją technikę rozdrabniania jajek . Można
Eli Gotowaniesię jako przekąska, dodatek do barszczu lub drugie śniadanie do pracy. Takie pasztecki można zajadać na ciepło lub na zimno, w obu wersjach smakują świetnie 🙂 Składniki: – 1 opakowanie ciast francuskiego – 1 opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) – 1 mała cebula – 1 kulka mozzarelli – 2 ząbki czosnku – Czytaj więcej → Artykuł PASZTECIKI ZE SZPINAKIEM pochodzi z serwisu green
greengoodiesporcji: • 6 plastrów fileta z indyka • 250 g pieczarek • 1 cebula • sól, pieprz do smaku • zioła prowansalskie • 2 łyżki masła • 1 kula mozzarelli • 2 opakowania ciasta francuskiego • 1 żółtko • 1 łyżka mleka Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. • Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Poddusić(...)płynu na sitku. • Filety z indyka posypać solą, pieprzem i obsmażyć na oliwie z obu stron. • Mozzarellę pokroić na 6 plastrów. • Każdy płat ciasta francuskiego podzielić na 3 części. • Na cieście kłaść wystudzony filet, pieczarki i ser. • Zawinąć pakieciki, z resztek ciasta zrobić dekorację ale niekoniecznie. • Gotowe posmarować żółtkiem
To co kochamKROKAMI zbliża się Sylwester, to taka przekąska będzie w sam raz na przyjęcie. Poza tym bardzo pasuje do piwa :) Składniki: słoik oliwek zielonych nadziewanych masą paprykową 1 ciasto francuskie 1 jajko drewniane patyczki do szaszłyków Ciasto francuskie podzielić wzdłuż na paski o szerokości oliwek Każdy pasek złożyć na pół i zaznaczyć środek Na środku paska położyć oliwkę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comCiasto francuskie ma opinie trudnego do przygotowania ale wcale tak nie jest. Jego przygotowanie jest jednak czasochłonne. 125 g mąki pszennej 150 g masła 1/4 szklanki wody pół łyżeczki octu szczypta soli Do miski przesiej mąkę. W szklance wymieszaj wodę sól i ocet i dodaj do mąki. W rondelku rozpuść 25 g masła i dodaj do mąki z wodą, solą(...)octem. Zagniataj aż ciasto będzie elastyczne. Wstaw na 2 godziny do lodówki zawinięte w folie spożywczą. 125 g schłodzonego masła rozwałkuj przez folie spożywczą na grubość około 1,5 mm. Wstaw masło do lodówki do schłodzenia. Wyjmij ciasto z lodówki. Blat posyp delikatnie mąką i rozwałkuj ciasto na kształt kwadratu o cieńszych brzegach. Na środek ciasta połóż masło wyjęte
cukrem pudrem posypaneserowy, który dodaję do deserów różnego rodzaju. Tym razem użyłam go do babeczek. Moim gościom bardzo smakowały. Ciasteczka francuskie z śliwką i kremem serowym. Ciasteczka: 1 płat ciasta francuskiego duże śliwki ok 6 szt. cukier brązowy Krem serowy: 50g czekolady deserowej cynamon 30 dag Twarożku zmielonego (tzw sernikowy) 2-3 łyżki płynnego miodu 3 łyżki startej czekolady(...)deserowej uprażone płatki migdałowe do dekoracji Ciasto francuskie pokrój na kwadraty. Podobnie przygotuj kwadraciki z papieru do pieczenia. Ułóż papierki do foremek mufinowych tak, by rożki wystawły. Włóż na nie kwadraciki ciasta lekko je przekręcając. Spody ciasta ponakłuwaj widelcem - wstaw na chwilę do lodówki. Nagrzej piekarnik do temp. podanej na opakowaniu ciasta w jakiej należy je piec, Umyj i pokrój
Gotuj Sam!Uwielbiam tarty ze słodkim nadzieniem i warzywnym, przeważnie robię na kruchym spodzie tym razem zrobiłam na francuskim. Tarta z porem i boczkiem - 1 op. ciasta francuskiego - 2 pory - 150 g wędzonego boczku - 2 jajka - 3 łyżki śmietany 18% - tymianek - sól - pieprz - oliwa - masło Przygotowanie: Boczek kroimy w małe plasterki i smażymy na oliwie. Por myjemy, kroimy w plasterki(...)dusimy na maśle. Boczek i por odstawiemy do ostudzenia. Formę na tartę smarujemy masłem, wkładamy do środka rozwałkowane ciasto francuskie, nadmiar obcinamy. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy śmietanę i przyprawy dokładnie mieszamy. Przygotowany wcześniej boczek i por przekładamy do masy jajecznej i całość wylewamy na przygotowane ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 20-30 minut
Kulinarne życieDzisiaj na blogu przepis na szybką w przygotowaniu przekąskę z ciasta francuskiego we włoskim stylu :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL kilka łyżek zielonego pesto ( na przykład z tego przepisu ) ok. 300 mozzarelli w kawałku kilkanaście pomidorków śliwkowych pół słoiczka czarnych oliwek, odsączonych zioła do pizzy Ciasto rozwinąć, pokroić na duże kwadraty (ok. 10 cm), posmarować pesto, posypać startą
Czerwień i błękitbardzo chrupiace i delikatne,a przygotowanie ich zajmie zaledwie kilka minut.Okrawki jakie mi pozostaly po wycieciu rybek,ponakladalam jeden na drugi i wywalkowalam prostokat na lekko omaczonym blacie.Skladniki:ciasto francuskie z rolki ( u mnie z okrawkow)starty parmezan moze byc rowniez mak lub sezamsol gruba morska1 zoltko rozmacone z lyzka mleka Wykonanie:Przygotowany blat ciasta francuskiego (pozostawic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!