Wyrastały do wielkich rozmiarów wiechci i służyły jako ozdoba do bukietów ;) Jednak w tym roku poczytałam trochę i postanowiłam zrobić kilka pyszności z tych smakowitych pączków :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 szparagów (obgotowanych) 10 plasterków salami 1 mała papryka Przygotowanie: Ciasto francuskie pociąć na równe kwadraty. Obgotowane szparagi i paprykę pociętą w paski zawinąć w plasterki salami, układać
Cakes By Kejtciasto francuskie - 1 płat brzoskwinie z puszki jajko cukier puder Płat ciasta francuskiego rozwinąć, przeciąć go na pół wzdłuż, a następnie każdy płat na trójkąty, na każdym trójkącie położyć po kawałki brzoskwini i zwijać ciasto od strony szerszej do węższej, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku ok 15 minut
Camilla w kuchninadzieję, że poniżej zamieszczone przepisy będą pomocne:)Tarta z kurczakiem, porem i pieczarkami Francuska plecionka Tortilla z kurczakiem Francuskie mini szarlotki Waniliowe muffinki z kawałkami czekolady Parówki w cieście francuskim Quesadilla z kurczakiem Ciasteczka sezamowe Domowa pizza Marchewkowe muffiny Marsowe muffinki Ślimaczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z kurczakiem Czekoladowe banany w cieście francuskimSzampańskiej zabawy oraz szczęśliwego Nowego Roku 2013życzyAnulla
Fabryka pomysłówPatelnie tytanowe Woll szafir LETNIE CIASTO FRANCUSKIE Z MASĄ SEROWĄ I JAGODAMI(...)SKŁADNIKI : 1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g kremowego twarożku 100 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru 2 jajka 150 g jagód 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania oraz listki mięty
Kulinarne Fantazje Marioliczosnek, parmezan i 100 mililitrów oliwy. Masa musi być gładka. Przekładamy do słoiczka i zalewamy resztą oliwy. Po każdym wykorzystaniu zalewamy świeżą porcją. Składniki na tartę: - 250 gram ciasta francuskiego - 1 żółtko - 1 łyżka wody - 2-3 łyżki pesto - 100 gram pomidorków koktajlowych - gałązka rozmarynu - szynka szwarcwaldzka - garść oliwek - kilka listków bazylii - mąka Przygotowanie tarty: Blachę oprószamy mąką(...)ciasta francuskiego wycinamy prostokąt o wymiarach około 15x25 centymetrów. Nacinamy ciasto w narożnikach i zawijamy boki, tworząc centymetrową ramkę. Ubijamy żółtko z łyżką wody i smarujemy mieszaniną ową ramkę. Rozsmarowujemy wewnątrz ramki pesto i rozkładamy połówki pomidorów. Posypujemy całość siekanymi: świeżym rozmarynem, tymiankiem oraz oliwkami. Wykładamy też plastry szynki szwarcwaldzkiej. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około
Życie zamknięte w smakuŚlimaczki z kurczakiem i pesto z rukoli 22. Gulasz z indyka z boczkiem i suszonymi śliwkami 23. Sałatka król imprezy 24. Szybkie ślimaczki z ciasta francuskiego na wytrawnie 25. Zakręcone ślimaczki z ciasta francuskiego 26. Strogonow drobiowy 27. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 28. Wafle z masą mleczno - kakaową 29. Kruche ciasteczka
kruche babeczkiZostało mi trochę mielonej wołowiny i tak się zamyśliłem nad sposobem jej wykorzystania. Nie myślałem zbyt długo tym bardziej, że miałem w domu ciasto francuskie - gotowe niestety, ale jest. Czego użyłem? -ciasto francuskie jeden płat -wołowina mielona ok 150 gram -kilka plastrów szynki i sera żółtego -oregano, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka mielona, sól, pieprz -rozbełtane jajko Wołowinę wyrabiamy z przyprawami
BaRepasSkładniki: 0,5kg wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko po kawałku papryki czerwonej, zielonej i żółtej pół szklanki kukurydzy konserwowej pół pora 1 czerwona cebula pół pęczka szczypiorku opakowanie ciasta francuskiego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, tymianek, gałka muszkatołowa *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem i przyprawami- do smaku *** *** Papryki i cebulę kroimy w małą kosteczkę. Pora(...)szczypiorek siekamy, a kukurydzę odsączamy z zalewy *** *** Warzywa dokładnie mieszamy z mięsem *** *** Z masy mięsnej formujemy kuleczki. Najlepiej ręce posmarować olejem, wówczas łatwiej jest uformować mięso *** *** Z ciasta francuskiego wycinamy około pół centymetrowe paseczki *** *** Paseczkami z ciasta obtaczamy kuleczki mięsne naokoło *** *** Gotowe kulki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Przed pieczeniem kulki możemy posmarować roztrzepanym jajkiem (ja tego
Blog z ApetytemPomysł zrodził się w mojej głowie wczoraj. Miałam taką ochotę na ciasto francuskie, że z tego co akurat miałam w domu przyrządziłam taką oto przekąskę :) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego (użyłam zakupionego w Lidlu) 8 małych pieczarek 1 pierś z kurczaka oprószona solą i pieprzem, pokrojona w kostkę 8x 0.5cm plasterków sera rolada ustrzycka 2 łyżki cebulki zapiekanej
Kuchnia w czekoladzieCiasto francuskie po raz kolejny :-) Tym razem z mięsem z rosołu, boczkiem i cebulą - mocno sycące danie, które świetnie komponuje się z miksem chrupiących, świeżych sałat. Dobre na kolacje lub na obiad ;-) Francuska plecionka z mięsem FRANCUSKA PLECIONKA Z MIĘSEM Na 4 porcje: 1/2 dużego opakowania ciasta francuskiego 200 g wędzonego boczku(...)mięso. Ciasto zawijamy w zgrabną plecionkę zaginając na mięso po kolei każdy w bocznych paseczków. Robimy to na zmianę - raz pasek lewy, raz prawy, układając go na mięsie pod kątem tak aby końce pasków zachodziły na siebie. Gotową plecionkę posypujemy czarnym pieprzem, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 15 minut (do zrumienienia). Francuska plecionka
peggiwkuchniSkładniki gotowe ciasto francuskie, 1 opak białko jaja, 1 szt cukier, 2-3 łyżki serek mascarpone, 300g dżem wiśniowy, 1 słoiczek cukier puder, 2-3 łyżki Przygotowanie Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy, przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Brzegi ciasta zawijamy na szerokość 1 cm do środka, smarujemy białkiem i posypujemy obficie cukrem. Środek ciasta gęsto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez
Gotowanie moimi oczamibulionu mięsnego ( może być z kostki ) 2 łyżki masła pieprz paszteciki gotowy arkusz ciasta francuskiego białko opakowanie sera camembert przepis Cebulę obieramy w pół plasterki i rumienimy na maśle .Wrzucamy do gorącego rosołu i gotujemy około 15 minut.Zupę doprawiamy pieprzem , mieszamy. Ser camembert kroimy(...)większą kostkę . Z ciasta francuskiego wykrawamy kwadraty i układamy na nich kawałki sera .Ciasto składamy w trójkąty, zlepiamy brzegi .Surowe paszteciki smarujemy roztrzepanym białkiem i układamy na blasze. Pieczemy w temp. 200 st.C przez około 20 minut . Zupę podajemy z gorącymi pasztecikami
Smakowite DaniaSzybka i bardzo smaczna przystawka. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 plasterków szynki 5 dużych plasterków sera żółtego przecier pomidorowy do posmarowania ciasta Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy przecierem pomidorowym i układamy na nim plasterki szynki. Na szynce układamy ser żółty. Ciasto zwijamy. Kroimy na cienkie kromeczki i układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-30 minut
Kuchnia u Bietkipiorko i z bialym paseczkiem przez srodek,nawet nie kazdy cukiernik sprosta temu zadaniu.Jesli nie masz czasu na klasyczne przysmaki karnawalowe,mam alternatywne rozwiazanie,mysle warte rozwazenia.Faworki z ciasta francuskiego,faworki oszukane,ale za to ekspresowe i doslownie dla kazdego.Sa zlociste,chrupiace i bardzo ,bardzo smaczne.Polecam tym bardziej,ze dzisiaj mamy w handlu juz spory wybor ciast francuskich.Uzylam swiezego ciasta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!