ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:133/361)

PALUSZKI FRANCUSKIE Z CZOSNKIEM 145

SKŁADNIKI: 375 g ciasta francuskiego PRZYPRAWY PO OK 1/2 ŁYŻECZKI: Sól himalajska Papryka czerwona Chilli Czosnek granulowan PRZYGOTOWANIE:  Ciasto francuskie lekko rozwałkowuję. Następnie wycinam paski o szerokości ok 2 cm.  Przyprawy  mieszam ze sobą a następnie posypuję nimi paski z ciasta.  Każdy pasek zawijam w prawą stronę a następnie lekko przyciskam. Na blachę wykładam papier

Gotowanie Patki
Francuskie kwadraciki z makiem i siemieniem lnianym 127

Nazwa tej przekąski jest dłuższa niż się ją robi;D Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego, jajko, posypka z maku i siemienia lnianego, chwilę czasu, chęci i rozgrzany piekarnik. Zabieramy się do (jakże łatwej i przyjemnej pracy;) Efekty są smacznie chrupiące;) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko szczypta soli mak i siemię lniane do posypania Przygotowanie: Ciasto kroimy na małe kwadraty

Zasmakuj Kuchni
Ciasto duńskie. 189

Ciasto duńskie (danish pastry, ciasto półfrancuskie drożdżowe) jest odmianą ciasta francuskiego, przygotowuje się je podobnie, lecz jako bazę używa się ciasta drożdżowego. W rezultacie otrzymujemy chrupiące ciasto z mięciutkim wnętrzem. Jest pyszne!!! Zastosowanie ma podobne jak ciasto francuskie, ja lubię je z nadzieniem z budyniu i owoców, mąż zachwyca się nad kopertami z serem. Do nadzienia można użyć również dżemu

Rozpustne gotowanie
Tarta z grzybami, boczkiem i serem pleśniowym 140

przygotowania pysznego dania Tarta z grzybami, boczkiem i serem pleśniowym SKŁADNIKI: kilkanaście grzybów boczek wędzony 150g sera pleśniowego 100g białego sera chudego 1 cebula świeża pietruszka 1 jajko ciasto francuskie sól, pieprz czarny, papryka słodka, chilli Grzyby oczyścić i pokroić w plastry. Ja zawsze chwile gotuje grzyby, chyba tak z ostrożności:) Cebulę pokroić w kostkę i przyrumienić na maśle dodać(...)pokrojone i podgotowane grzyby. Dusić przez ok 10 minut, doprawić solą pieprzem i paprykami. Następnie dodać pokruszone sery jajko i posiekaną świeża pietruszkę. dobrze wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć w formie. Równomiernie rozłożyć farsz.  Jeśli pozostało kawałek ciasta można je pokroić w paski i ułożyć np w romby. Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez ok 25-30 minut

MarciochaKucharzy
Faszerowane pieczarki w cieście francuskim 121

czerwonego barszczu, wykwintną przystawką lub samodzielną kolacją. Smaczny farsz jajeczny przyjemnie chrupie dzięki orzechom, a całość rozpływa się w ustach. Składniki na 6 sztuk: • 1 płat ciasta francuskiego • 6 dużych pieczarek • 3 łyżki orzechów włoskich posiekanych • 1 jajko ugotowane na twardo • 1 jajko surowe • 1/2 małej cebuli • 2 łyżki masła • sól, pieprz do smaku(...)dodać posiekane jajka i orzechy oraz surowe jajko. Doprawić solą i pieprzem. • Nakładać farsz do kapeluszy, docisnąć na bułce tartej wysypanej na talerzyk. • Ciasto francuskie pokroić na 6 kwadratów, na każdym połozyć faszerowaną pieczarkę i skleić palcami ciasto tworząc koperty. • Piec w temp. 180 st.C przez 20-30 minut

To co kocham
Francuskie rurki nadziewane 180

rurki też by mi się nie udało, ale ciocia przygotowywała te pyszności na wesele i przez to że mogłam jej pomóc to udało się. Ciasto w smaku przypomina chrupiące ciasto francuskie jednak jest banalnie proste w wykonaniu do tego niby banalnie prosta masa budyniowa, przypomina trochę tą od karpatki. Własnie to skomponowanie jest niezwykle pyszne.  Porcja(...)owijamy na metalowych rureczkach  przeznaczonych do wypieków rurek ( pamiętajcie że rurki metalowe trzeba dobrze tłuścić). Każdą rurkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy jak ciasto francuskie w rozgrzanym piekarniku bez termoobiegi do 20 minut, jak zobaczycie, że ciasto się zarumieni to gotowe :)  masa 3/4 mleka mieszamy z jajkiem dodajemy dodajemy budyń, mąkę

Niezły Młynek
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W CIEŚCIE FRANCUSKIM 189

pieczarek - 2 duże cebule - 0,5szkl białego wytrawnego wina - 1 łyżka oleju kokosowego bezwonnego lub oliwy - sól i świeżo mielony pieprz - 1 łyżka masła Dodatkowo: - 2 gotowe ciasta francuskie - sos czosnkowy Pieczarki umyć i zetrzeć na grubej tarce ( lub drobno pokroić). Na patelni rozgrzać olej kokosowy lub oliwę , dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją, następnie dodać starte pieczarki(...)zewnątrz nam się ładnie obsmażyły a wewnątrz były surowe. Po kilka minut z każdej strony . Posypać świeżo mielonym pieprzem i odstawić na talerzu by przestygły. Na blaszce rozłożyć sobie ciasto francuskie ( najlepiej wyjąć je kilka minut wcześniej z lodówki, wówczas będzie bardziej elastyczne, moje niestety trochę mi tym razem popękało). Na każde ciasto wykładamy 1/2 farszu pieczarkowego

Smaczne Zdrowe
Francuska Fantazja z borówkami 124

które urzekło jury. Miała być Francuska Fantazja z truskawkami, a wyszła Francuska Fantazja z jagodami. Składniki: serek Almette z Jagodą i Maliną 250 ml śmietany kremówki 36 % opakowanie ciasta francuskiego 250 g borówek kieliszek syropu Blue Curacao 0,5 cytryny (wyciskamy sok) 4 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto francuskie rozcinamy w połowie i kroimy kilka prostokątów. Pieczemy w rozgrzanym

Lili w kuchni
Wykwintne francuskie paszteciki 168

składniki potrzebujemy, robimy, pieczemy i smacznie na ciepło lub zimno jemy. Jeśli czysty barszczyk czerwony do nich dodamy to obiad będzie smaczny, zapewne udany.  Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 375 g, 200 g pasztetu wykwintnego z drobiem Spichlerz Rusiecki, czarnuszka, sól gruboziarnista. Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 220°C.   Ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach

Moniki Smakołyki
ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z CUKINIĄ, KOZIM SEREM I SUSZONYMI POMIDORAMI 765

wtedy na stołach różnego rodzaju przekąski i sałatki. U mnie dzisiaj francuskie ślimaczki, które cieszą i oko i podniebienie. Polecam na karnawałowe bale i domowe przyjęcia. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 1 młoda cukinia 10 suszonych pomidorów (pokrojonych w paski) 100 g serka koziego (do smarowania) zioła prowansalskie 1 żółtko (roztrzepane) A jak to zrobić: Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie(...)paski, przełożyć na sitki i dokładnie posolić. Odstawić na 20 minut, aby zmiękła. Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować serkiem, posypać ziołami i pokroić wzdłuż krótszego boku na paski (mniej więcej szerokości plastra cukinii). Cukinię przepłukać zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Na każdy pasek ciasta ułożyć plaster cukinii i kilka kawałków pomidorów. Każdy pasek zwinąć w ślimaka, przełożyć na blachę wyłożoną

Kuchnia w opałach
Szparagi w cieście francuskim - szybka wiosenna przekąska 210

ziemniaki, chleb, pierogi i mięso. A szparagi nijak się nie wpisują w tą złotą czwórkę. Ale bardzo mu smakowało, niech to będzie najlepszą rekomendacją tego dania. Składniki: porcja gotowego ciasta francuskiego pęczek szparagów kilka plastrów szynki parmeńskiej (ewentualnie cienkie plastry chudego boczku) serek brie albo camembert (ja wolę brie) 2 łyżki oliwy pieprz i sól roztrzepane jajo(...)góra i dół.  Teraz zajmijmy się szparagami.    Odcinamy albo odrywamy zdrewiałe części. Do miski wlewamy oliwę, wkładamy szparagi, dodajemy pieprz i sól. Szparagi nacieramy tą miksturą. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. U mnie z takiego typowego prostokąta ciasta wyszło 6 kwadratów.  Na każdym kwadracie układamy kolejno: plaster szynki parmeńskiej, plaster sera, 3-4 szparagi. Łapiemy

Ale Pyszka!
Na Sylwestra. Francuskie rożki z serem, szynką i ogórkiem kiszonym 663

szybko - błyskawiczna przekąska na imprezę sylwestrową, karnawałową lub niedzielne późne śniadanie. Ciasto francuskie, które ma niekończącą się gamę możliwości sprawdza się w każdej sytuacji. Danie to może przygotować nawet uczeń podstawówki, co osobiście sprawdziłam :) Nie zapomnijcie dodać ogórka kiszonego! Sprawia on, że rożki nabierają zupełnie innego wymiaru smaku. Szczerze polecam! Na Sylwestra. Francuskie rożki z serem, szynką i ogórkiem kiszonym(...)sztuk 1 płat ciasta francuskiego 8 plastrów szynki 8 plastrów sera żółtego 16 plasterków ogórka kiszonego 1jajko z odrobiną wody do posmarowania rożków Piekarnik nagrzać do 220°C . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jajko rozbełtać z łyżką wody. Ciasto pokroić na 8 części. Na każdej części położyć plaster sera, szynki i dwa plasterki ogórka kiszonego. Tak przygotowane kawałki ciasta składać

Posadzone i zjedzone
Szybkie i pyszne mini pizze z ciasta francuskiego z warzywnym nadzieniem 139

żurawiną. Który smak poszedł na pierwszy ogień? W mojej przekąsce użyłam Wawrzyńca z suszonymi pomidorami i żurawiną. Kolejne składniki to -tarty parmezan -świeży tymianek i liście młodego buraka -czarnuszka -ciasto francuskie gotowe Pocięłam w nierówne kwadraty i prostokąty całe ciasto francuskie. Piekarnik nagrzałam do 175 -180 stopni.Każdy kawałek wysmarowałam pastą Wawrzyniec, posypałam parmezanem. Piekłam przez ok. 15 minut. Posypałam

Z Kuchni Do Kuchni
Różyczki z ciasta francuskiego 209

Efektowana przekąska karnawałowa :)  1 opakowanie ciasta francuskiego ok 150 g okrągłej  wędliny np. salami, szynka o średnicy ok 3 cm 1 jajko Węższą część ciasta francuskiego kroimy na paski grubości ok 1,5 cm.  Plasterki wędliny kroimy na pół i układamy na paskach ciasta. Zwijamy w rulon tworząc różyczkę, końcówkę mocno dociskając.  Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem

Atlas Smaków
Szybkie ciasto z morelami i brzoskwinią 122

Czasami tak się zdarza ;) Bardzo lubię morele, szczególnie gdy są poddane obróbce. Dzięki połączeniu gotowych w sumie produktów wyszło szybkie i bardzo smaczne ciasteczko do niedzielnej kawy. Składniki : gotowe ciasto francuskie naturalny serek homogenizowany kilka moreli brzoskwinia łyżka cukru Ciasto francuskie posmarować warstwą serka. Ułożyć połówki moreli (miąższem do góry) i cząstki brzoskwini. Posypać cukrem. Piec ok. 20-30 minut

Weekendy w domu i ogrodzie