Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1 filet z łososia 1/2 brokuła 1 cebula 2 ząbki czosnku sos: 100 ml śmietanki 30% 3 jajka 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki startego sera (mieszanka parmezanu, cheddar/gouda) 3 łyżki startego parmezanu sól, pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Formę na tartę naoliwić lub posmarować masłem. Wyłożyć ciasto francuskie
JaglusiaSkładniki: opakowanie ciasta francuskiego 1 filet z łososia 1/2 brokuła 1 cebula 2 ząbki czosnku sos: 100 ml śmietanki 30% 3 jajka 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki startego sera (mieszanka parmezanu, cheddar/gouda) 3 łyżki startego parmezanu sól, pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Formę na tartę naoliwić lub posmarować masłem. Wyłożyć ciasto francuskie
Jaglusiakrok po kroku! od Kukbuka 4. Pizzerki świetne do wyczyszczania resztek po świętach #niemarnujjedzenia 5. Klasycznie Bruschetta musi się pojawić na każdej imprezie 6. Róże z ciasta francuskiego z serem i szynką . 7. Mini hot-dogi czyli parówki w cieście drożdżowym 8. Mini kotleciki mielone 9. Pieczarki faszerowane boczkiem i żółtym serem Genialne na ciepło(...)sklepowy sprawdzony hummus i akurat w tą noc nie eksperymentować. 15. Muffiny mini lasagne Bardzo proste szybkie i spektakularne muffinki. Podsumowując robiąc zakupy koniecznie zaopatrz się w ciasto francuskie,mięso mielone, filet z kurczaka to takie jedzeniowe must have :) z tych 3 składników wyczarujesz przyssawkowe cuda powodzenia
Wylizany RondelUwielbiam kawę a do niej lubię zjeść smakowite ciasteczko np.z ciasta francuskiego z czekoladą mleczną i białą.Dlatego na szybkiego upichciłam coś slodkiego bo do kawy po turecku tylko to najbardziej mi smakuje.Teraz sobie siedzę na kanapie po turecku i popijam czarną ,smolistą kawę zagryzając kawałkiem rogalika francuskiego.A za oknem mróz spowija trawnik,a śnieg sobie prószy i prószy zmieniając(...)lekko pomiałkując ,w tle dochodzi muzyka jezzowa.Uff jak jest mi błogo...! 1 op.ciasta francuskiego po pół opakowania czekolady białej i mlecznej 1 żółtko do posmarowania rogalików ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ciasto francuskie w rozmrażamy w temperaturze pokojowej.Rozwijamy ,kroimy w kwadraty ,a z nich trójkąty.Na każdej połówce trójkąta układamy po kawałku czekolady tuż przy szerszym brzegu,zwijamy w rogalik.Smarujemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiBardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. W sam raz na niespodziewanych gości. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego konfitura owocowa (u mnie domowa konfitura jeżynowa) 2 łyżki cukru trzcinowego Z ciasta francuskiego wykrawamy serduszka. Na połowę serduszek nakładamy po pół łyżeczki konfitury, sklejamy i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika, wg. przepisu na opakowaniu
Kocham Czekoladęsmaczna przekąska do zrobienia. Idealna na sylwestra, karnawał czy małe, domowe przyjęcie :) Można sobie wcześniej przygotować, a przy gościach tylko włożyć do piekarnika na 20 minut :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 4 plasterki polędwicy sopockiej Tradycyjne Jadło , 4 plasterki żółtego sera, 150 g pieczarek, 1/2 małej cebuli, 4-5 suszonych pomidorów w oliwie, suszone oregano. Przygotowanie: Ciasto francuskie
Aga w kuchniPrzekąska albo obiad wybór należy do Was :) Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 1 opakowanie paluszków krabowych (surimi) - 1/2 papryki czerwonej - oregano - majonez - keczup Przygotowanie: Ciasto francuskie kroimy w kwadraty. Na każdy kwadrat kładziemy odrobinę majonezu, połówkę paluszka krabowego, plasterek papryki oraz szczyptę oregano. Wierzch skrapiamy kroplą keczupu i całość zawijamy w ruloniki. Pieczemy je w 180 C przez około
Zainspirowana w kuchnikolei podobnie jak bakalie uchodziły za magiczne składniki, w których tkwiły nadprzyrodzone moce. Składniki: 0,5 kg gotowej masy makowej 10 dag bakalii 2 łyżki miodu 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 białko jajka Wykonanie: Gotową masę makową wymieszać z bakaliami i miodem. Ciasto francuskie dokładnie rozłożyć i nałożyć masę makową po czym zwinąć w roladę. Wierzch rolady posmarować białkiem
Tradycyjna KuchniaPóki sezon świąteczny jeszcze trwa! Chciałabym pokazać przepis na wypiek błyskawiczny, przy tym niezwykle efektowny, do tego pyszny. Ciasto z samych gotowców, chrupiące i mega słodkie. Dwie warstwy ciasta francuskiego przełożone masłem orzechowym i nutellą - obłęd! Od chwili, gdy podejmiemy decyzję o jego pieczeniu, do czasu gdy możemy się już rozkoszować tym ciachem nie minie więcej niż pół godziny(...)Takie ciacho będzie ciekawą dekoracją i przekąską na każdym stole podczas zabaw karnawałowych. składniki: gotowy płat ciasta francuskiego ok 2 łyżki nutelli ok 2 łyżki masła orzechowego ponadto: białko ew. cukier puder do posypania Płat ciasta rozciągnąć na lekko oprószonej mąką stolnicy. Wyciąć z niego dwa identyczne trójkąty. Jeden z nich położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować nierównomiernie
6niebokruche i soczyste kotleciki z piersi kurczaka i cukinii. Można je podawać z ziemniaczkami i surówką lub w bułce w formie hamburgerów. PIECZEŃ RZYMSKA Z CUKINIĄ W CIEŚCIE FRANCUSKIM PRZEPIS TUTAJ Jest to rodzaj pieczonego mięsa mielonego, które można spożywać na ciepło jako danie obiadowe, na zimno, a także jako obkład do kanapek. Dzięki dodatkowi z cukinii i ciasta(...)francuskiego pieczeń jest mięciutka i soczysta w środku, a krucha i chrupiąca z zewnątrz, no i posiada ten wspaniały, niepowtarzalny smak. CUKINIA W CIEŚCIE PRZEPIS TUTAJ Bardzo smaczne krążki cukinii obtoczone i usmażone w cieście SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ Kolorowa sałatka na zimę z cukinią i papryką w roli głównej, w zalewie octowej. Smakuje
Blog z ApetytemSkładniki: ( 21sztuk) 480g kapusty kiszonej ( po odsączeniu ), 250g pieczarek, 1 cebula, 1 opakowanie ciasta francuskiego, sól, pieprz, majeranek, jajko, olej. Przygotowanie: Kapustę kiszoną zalać wodą i ugotować do miękkości. Gdyby kapusta była bardzo kwaśna, to przed gotowaniem przelać ją wodą. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości oleju. Podczas smażenia posolić i popieprzyć. Ugotowaną kapustę kiszoną(...)odcedzić i pozbyć się jak największej ilości wody. Po przestygnięciu posiekać i wymieszać z podsmażonymi pieczarkami. Gdyby farsz był za mało słony i pieprzny, doprawić. Ciasto francuskie przekroić na pół wzdłuż i położyć farsz ( ułożyć wzdłuż pasek farszu ), zawinąć, mocniej docisnąć by ciasto się skleiło i pokroić kapuśniaczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać kapuśniaczki, które należy posmarować roztrzepanym
W kuchni u MonikiLubię mieć pod ręką gotowe ciasto francuskie ! Szczerze powiedziawszy nie mam odwagi zrobić go sama... Może kiedyś do tego jeszcze dojrzeję :-) Posiadając takiego gotowca w lodówce można wtedy na szybko zrobić ciepłą przekąskę albo słodkie kąski. Ciasto francuskie to cudowny wynalazek, który przyjmie każde nadzienie. Tym razem padło na wypiek wytrawny, czyli tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym(...)Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno ! Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g świeżego szpinaku 3 jajka 150 sera pleśniowego 200 g śmietany 18% 150 g serka śmietankowego 1 spora cebula sól pieprz 1/2 łyżeczki płatków chili niecała łyżeczka gałki muszkatołowej parę gałązek świeżego tymianku parę gałązek świeżego estragonu olej
Kulinarne przygody GatityPomysł na nietypową przekąskę, dodatek do zupy, bądź innego dania. Składniki: 400g filetów z piersi kurczaka 500g ciasta francuskiego (można spokojnie używać kupnego, gotowego) 200ml jogurtu greckiego bazylia, oregano, tymianek, pieprz ziołowy 4 ząbki czosnku sól 1 jajko odrobina wody Przygotowanie: Z jogurtu, obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku, odrobiny soli i pieprzu przygotowujemy sos (tradycyjnie, polecam odstawić(...)jakiś czas do lodówki, by smaki się połączyły). Piersi z kurczaka oczyszczamy i dzielimy na nieduże kotleciki. Ciasto francuskie dzielimy na prostokąty – wielkość kotlecika razy 2 plus niewielka obwódka dookoła, by bez problemu skleić brzegi ciasta. Na głębszy talerz nasypujemy takie same ilości bazylii, oregano i tymianku, dużą szczyptę soli i czubatą łyżeczkę pieprzu ziołowego. Mieszamy dokładnie. W tak przygotowanej
Gotuj z Rumcajsemkotek i trwa do dziś, ale już teraz potrzebują mniej uwagi, bo chyba pomału zaczynają się dogadywać :) A zatem ja mogę powrócić do kuchni. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 1 mała cukinia 100 g kurek kilka różyczek brokuła 1/2 czerwonej cebuli 250 ml śmietanki 30% 2 jajka sól pieprz zioła prowansalskie A jak to zrobić: Cukinię zetrzeć(...)tarce na grubych oczkach, posolić i odstawić na 10 minut, po czym odcisnąć z nadmiaru wody. Kurki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać. Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Śmietankę lekko ubić, dodać jajka, cebulę i cukinię, doprawić do smaku, wymieszać. Masę wylać na przygotowane ciasto. Na wierzchu ułożyć brokuła i kurki. Tartę piec 25-30 minut
Kuchnia w opałachpyszny lunch. Te mini tarty uwielbiają też dzieci! Polecam Wam szczerze! SKŁADNIKI NA WYTRAWNE MINI TARTY - 1 opakowanie serka kremowego Apetina - grillowana papryka i oliwki - 1 arkusz ciasta francuskiego - 1 duża dojrzała gruszka - chili - cebula dymka - łosoś wędzony - świeża rukola No to czarujemy! Chodźcie do kuchni! Arkusz ciasta francuskiego rozłóż i pokrój na równe 8 części, każdy kawałek posmaruj
SMYKWKUCHNIskładniki: 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego wykonanie: Ciasto rozwijamy, tniemy na kwadraty. Rogi każdego kwadratu zawijamy do środka, dociskamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. przez ok. 15 – 20 min., aż ciastka się zrumienią. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. składniki na krem: 375 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki
Domowy Smak Jedzenia