razie niezapowiedzianej wizyty znajomych. W kuchni spędzimy niewiele czasu, a ciasteczka do kawy będą jak znalazł. Smakują zarówno na ciepło jak i zimno. SKŁADNIKI: na 8 sztuk 1 płat ciasta francuskiego 1 serek ricotta cukier trzcinowy do smaku wydrylowane wiśnie (moje były z kompociku) 1 żółtko A jak to zrobić: Schłodzony płat ciasta francuskiego podzielić na 16 równych prostokątów
Kuchnia w opałachRurki nie są wcale aż tak pracochłonne jak się może wydawać, dlatego warto wypróbować przepis jeśli lubicie słodkości z kremem :) Składniki na 12 rurek rurki: 1 blat dobrej jakości ciasta francuskiego (na maśle) 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu masło do posmarowania foremek krem: 500 ml śmietany 30% albo 36% 1 łyżka gorzkiego kakao 1-2 łyżki cukru(...)pudru (wg. uznania) 1 czubata łyżka przyprawy do piernika 1 saszetka śmietan-fixu dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady 2 łyżki masła Przygotowanie: Rurki: Schłodzone ciasto francuskie lekko rozwałkować, nożem podzielić na 12 równych pasków (dzielimy wzdłuż dłuższej strony). Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (góra-dół). Foremki na rurki posmarować odrobiną masła. Jajko roztrzepać. Cukier wymieszać z cynamonem
Ze smakiem i z pasjąwiem co mnie tak naszło na ciasto francuskie. Chyba wygoda i możliwość stworzenia wielu przekąsek. Zostało mi mięso mielone, niewiele. Myślę, że ok. 150 gramów. Postanowiłam zrobić paszteciki. Podałam je z surówką z kapusty pekińskiej. Bardzo podobnej do tej, którą kiedyś robiłam z białej kapusty . Zjadłam jako obiad:) Niewiele, ale za to jakie sycące! Składniki: 1 gotowy arkusz ciasta francuskiego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWymyśliłam je na imieniny mojego męża,nie spodziewałam się ,że wszystkim gościom tak bardzo posmakują-pyszne i na ciepło i na zimno Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula puszka pomidorów z puszki bez skórki krojonych pół cukinii 15 dag sera żółtego pół papryki czerwonej lub żółtej ząbek czosnku przyprawa(...)smażymy jeszcze kilka minut. wyłączamy i odstawiamy ,żeby troszkę przestygło i wtedy dopiero dodajemy tarkowany na tarce o grubych oczkach żółty ser(żeby roztopił się dopiero w pieczeniu) rozwijamy ciasto francuskie i kroimy na prostokąty(wielkość zależy od was 8-10 kawałków) na każdy kawałek nakładamy porcję ciasta i zlepiamy jak na zdjęciu niżej układamy na blaszce wyłożonej papierem
Swojskie jedzonkoszalotki, 3 ząbki czosnku, 1 chili, 1 trawa cytrynowa, 3 listki limonki, 400 ml soku pomidorowego, 200 ml wina białego półwytrawnego, sól, cukier, pietruszka lub kolendra, opakowanie ciasta francuskiego, 1 białko. Wyszorować szczoteczką mule, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie oraz muszle połamane. Szczególnie trzeba zwrócić na dokładne mycie muli nie pochodzących(...)dusić razem około 2 minut. Wlać sok pomidorowy i dusić aż sos zgęstnieje. Wlać wino, zagotować. Sos przelać do formy do zapiekania, włożyć mule, posypać natką pietruszki lub kolendrą. Ciasto francuskie rozwałkować tak, aby było trochę większe od formy do zapiekania. Rant formy posmarować rozmąconym białkiem. Całość przykryć ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut
królestwo garówCiasteczka z ricottą Składniki 2 opakowania ciasta francuskiego 1 opakowanie serka ricotta 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru brzoskwinie Sposób przygotowania 1. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty . 2. Serek wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym 3. Jeden kwadrat smarujemy serkiem i na środku układamy brzoskwinie , W drugim kwadracie robimy dziurkę np. w kształcie serduszka i przykrywamy . w koło robimy rant
Sama słodycz i szczypta chiliUwielbiam szybkie ,łatwe i smaczne ciasteczka ;) Dziś zapraszam na właśnie takie pyszności z ciasta francuskiego z twarożkiem i jogurtem owocowym ;) Uwielbiam ;) UWAGA 🍪 🍪 🍪 🍪 🍪 CIASTECZKA NIE SĄ SŁODKIE Zapraszam również do polubienia mojej strony na FB # gotowaniepatki :) Będzie mi bardzo miło 😊 Składniki na 12 ciasteczek o 4 cm średnicy: 🍪 1 ciasto francuskie ok 360 g 🍪 250 g sera białego chudego
Gotowanie PatkiSkładniki : łyżka masła 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka drobnego cukru 1 łyżeczka szałwii sól i pieprz 450g ugotowanych buraków (kupuję gotowe) 100g sera feta (lub koziego) gotowe ciasto francuskie Przygotowanie : Na patelni roztopić masło, dodać ocet balsamiczny i cukier - podgrzewać do czasu aż cukier się rozpuści, a sos zgęstnieje. Dodać szałwię, sól i pieprz. Włożyć buraka pokrojonego w niezbyt(...)smażyć przez 5-10 minut, aż sos się zredukuje. Następnie przełożyć buraki do naczynia do zapiekania, tak aby nachodziły na siebie, posypać pokruszoną fetą (lub serem kozim). Buraki przykryć ciastem francuskim, przyciąć je na wielkość naczynia, a brzegi zawinąć do wewnątrz. Piec przez około 30 minut, lub do czasu aż ciasto urośnie i będzie złociste. Ostrożnie wyjąć z piekarnika, przykryć
Codzienne Gotowanieprostu zjeść sobie tak jak u mnie. Rodzinka chciała coś dobrego do pochrupania, więc takie świderki im zafundowałam ;-) Polecam, są pyszne. Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (ja miałam xxl) 6 plasterków szynki parmeńskiej starta mozzarella dobrej jakości ketchup lub ajvar do posmarowania 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni funkcja termoobieg. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia(...)Ciasto francuskie rozkładamy na desce, smarujmy ajvarem lub ketchupem. Teraz na jednej (u mnie od góry) połowie w pionie układamy koło siebie plasterki szynki, następnie posypujemy je startą mozzarellą. 3. Teraz ciasto składamy (połową na której nie ma szynki przykrywamy tą połowę z szynką). Troszkę dociskamy. 4. Ostrym nożem kroimy około 2 cm paski. Każdy pasek bierzemy i w rękach
kruche babeczkiDziś polecam pyszny wianuszek. Pyszny, szybki i prosty wypiek. Smakował całej rodzinie. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, robi się go szybko i naprawdę warto. Spróbujcie. Wianek z dodatkami 1 ciasto francuskie 1 ogórek zielony 1 pomidor 30 dag pieczarek 1 puszka tuńczyka 1 papryka konserwowa 40 dag sera żółtego natka pietruszki 1 laska kiełbasy zwyczajnej lub grube plastry szynki(...)ciasta francuskiego wycinać trójkąty o dwóch bokach ok. 26 cm i jednym (podstawa 13cm). Następnie jeden obok drugiego ułożyć na tortownicy (tak jak na zdjęciu). Zetrzeć ser żółty, większą połową posypać po cieście na około (zdjęcie). Kłaść warstwami pokrojone w kostkę: ogórek, pomidor, paprykę, kiełbasę zwyczajną (lub szynkę) oraz pieczarki (wcześniej usmażone). Na koniec dać tuńczyka. Posypać jeszcze raz warstwą
Gotuję TestujęSkładniki: (mnie wyszło idealnie 15 sztuk) opakowanie rozwałkowanego ciasta francuskiego - u mnie 375g i około 35/25cm 250g serka ricotta 2 lekko czubate łyżki cukru, lub do smaku 2 lekko czubate łyżki zmielonych migdałów truskawki - po połówce na każde ciastko Rozgrzej piekarnik do 200stC (180stC z termoobiegiem). Przygotuj 2 blaszki - wyłóż papierem do pieczenia lub silikonowymi matami. Odpowiednio wcześniej wyjmij ciasto(...)francuskie z lodówki - zwykle około 20 min. Odlej z serka nadmiar płynu, przełóż do miseczki i wymieszaj dokładnie z migdałami i cukrem. Ciasto rozwiń i pokrój na kwadraty. Każdy składaj, jak na zdjęciu poniżej (można też zajrzeć TUTAJ po więcej wizualnych pomocy) i przekładaj na przygotowane blaszki. Na środek ciastka wykładaj po około pół łyżki nadzienia i wciskaj
Lejdi of the houseBanalne wykonanie! Idealne jako przekąska na imprezę :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego garść rukoli garść orzechów włoskich słoiczek suszonych pomidorów z pestkami dynii oliwki (u mnie zielone) 10 dag sera żółtego w kawałku Przygotowanie: 1. Rozłożyć ciasto francuskie i równomiernie rozprowadzić na nim rukole. 2. Pomidory i oliwki pokroić na pół. 4. Orzechy rozłupać, oczyścić, grubo pokroić. 5. Ser zetrzeć
FITBUuKsprawdza się zasada, że prostota cieszy najbardziej:) (a i my mamy pewność, że wyjdzie:) Najzwyczajniej w świecie przygotowuje się je bardzo szybko. Dlaczego? Bo spokojnie można użyć gotowego ciasta francuskiego, jest pyszne, a my mamy czas na inne rzeczy. Ja też tym razem poszłam na łatwiznę i chapnęłam z półki gotowe ciasto, bo (jak w większości przypadków) coś(...)lnianego (zdrowo też jest;) nie podaję konkretnych składników, weźcie na oko, proporcje zależą od tego ile sera lubicie, jak cienko rozwałkujecie ciasto i ile gwiazdek wytniecie. Smacznego:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego plastry żółtego sera pokrojonego na małe kawałki, tj. paski, trójkąty i kwadraciki wielkości środka każdej wyciętej gwiazdki mak + siemię lniane do posypania (opcjonalnie sezam, pokruszone orzechy) 1 małe jajko
Zasmakuj Kuchnitemacie ogromne. Dzisiejszy przepis to kolejny pomysł na tuńczyka. Wygląda trochę jak taka mniej kaloryczna wersja pizzy, a jest równie smaczna. TARTA z TUŃCZYKIEM Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula czerwona (można zastąpić np. porem) 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu Przygotowanie: Ciasto francuskie
Bon appetit mon amieweekend przesłodzona :) zdecydowałam się na szybki i prosty deser a do tego nie koniecznie słodki:) Polecam:) Składniki (na tortownicę o średnicy 27 cm lub formę do tarty) : opakowanie ciasta francuskiego (używam tego z Biedronki 275 g) 125 g serka mascarpone 150-200 ml śmietanki 30% lub 36%, schłodzonej cukier puder cytrusy - pomarańcze i/lub grejpfruty opcjonalnie melisa i suszona(...)pomarańczowa do dekoracji Wykonanie : Formę wysmarować masłem i posypać mąką. Wykleić ciastem francuskim, ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 o C na około 15 minut (piekę na funkcji termoobieg). Uwaga ! Jeśli w trakcie pieczenia ciasto zaczyna się "puszyć" ponakłuwać je jeszcze w kilku miejscach widelcem. Śmietankę ubijamy na sztywno. (W zależności od tego jaką masę chcemy otrzymać
cucinare