Składniki : łyżka masła 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka drobnego cukru 1 łyżeczka szałwii sól i pieprz 450g ugotowanych buraków (kupuję gotowe) 100g sera feta (lub koziego) gotowe ciasto francuskie Przygotowanie : Na patelni roztopić masło, dodać ocet balsamiczny i cukier - podgrzewać do czasu aż cukier się rozpuści, a sos zgęstnieje. Dodać szałwię, sól i pieprz. Włożyć buraka pokrojonego w niezbyt(...)smażyć przez 5-10 minut, aż sos się zredukuje. Następnie przełożyć buraki do naczynia do zapiekania, tak aby nachodziły na siebie, posypać pokruszoną fetą (lub serem kozim). Buraki przykryć ciastem francuskim, przyciąć je na wielkość naczynia, a brzegi zawinąć do wewnątrz. Piec przez około 30 minut, lub do czasu aż ciasto urośnie i będzie złociste. Ostrożnie wyjąć z piekarnika, przykryć
Codzienne Gotowanieprostu zjeść sobie tak jak u mnie. Rodzinka chciała coś dobrego do pochrupania, więc takie świderki im zafundowałam ;-) Polecam, są pyszne. Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (ja miałam xxl) 6 plasterków szynki parmeńskiej starta mozzarella dobrej jakości ketchup lub ajvar do posmarowania 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni funkcja termoobieg. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia(...)Ciasto francuskie rozkładamy na desce, smarujmy ajvarem lub ketchupem. Teraz na jednej (u mnie od góry) połowie w pionie układamy koło siebie plasterki szynki, następnie posypujemy je startą mozzarellą. 3. Teraz ciasto składamy (połową na której nie ma szynki przykrywamy tą połowę z szynką). Troszkę dociskamy. 4. Ostrym nożem kroimy około 2 cm paski. Każdy pasek bierzemy i w rękach
kruche babeczkiDziś polecam pyszny wianuszek. Pyszny, szybki i prosty wypiek. Smakował całej rodzinie. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, robi się go szybko i naprawdę warto. Spróbujcie. Wianek z dodatkami 1 ciasto francuskie 1 ogórek zielony 1 pomidor 30 dag pieczarek 1 puszka tuńczyka 1 papryka konserwowa 40 dag sera żółtego natka pietruszki 1 laska kiełbasy zwyczajnej lub grube plastry szynki(...)ciasta francuskiego wycinać trójkąty o dwóch bokach ok. 26 cm i jednym (podstawa 13cm). Następnie jeden obok drugiego ułożyć na tortownicy (tak jak na zdjęciu). Zetrzeć ser żółty, większą połową posypać po cieście na około (zdjęcie). Kłaść warstwami pokrojone w kostkę: ogórek, pomidor, paprykę, kiełbasę zwyczajną (lub szynkę) oraz pieczarki (wcześniej usmażone). Na koniec dać tuńczyka. Posypać jeszcze raz warstwą
Gotuję TestujęSkładniki: (mnie wyszło idealnie 15 sztuk) opakowanie rozwałkowanego ciasta francuskiego - u mnie 375g i około 35/25cm 250g serka ricotta 2 lekko czubate łyżki cukru, lub do smaku 2 lekko czubate łyżki zmielonych migdałów truskawki - po połówce na każde ciastko Rozgrzej piekarnik do 200stC (180stC z termoobiegiem). Przygotuj 2 blaszki - wyłóż papierem do pieczenia lub silikonowymi matami. Odpowiednio wcześniej wyjmij ciasto(...)francuskie z lodówki - zwykle około 20 min. Odlej z serka nadmiar płynu, przełóż do miseczki i wymieszaj dokładnie z migdałami i cukrem. Ciasto rozwiń i pokrój na kwadraty. Każdy składaj, jak na zdjęciu poniżej (można też zajrzeć TUTAJ po więcej wizualnych pomocy) i przekładaj na przygotowane blaszki. Na środek ciastka wykładaj po około pół łyżki nadzienia i wciskaj
Lejdi of the houseBanalne wykonanie! Idealne jako przekąska na imprezę :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego garść rukoli garść orzechów włoskich słoiczek suszonych pomidorów z pestkami dynii oliwki (u mnie zielone) 10 dag sera żółtego w kawałku Przygotowanie: 1. Rozłożyć ciasto francuskie i równomiernie rozprowadzić na nim rukole. 2. Pomidory i oliwki pokroić na pół. 4. Orzechy rozłupać, oczyścić, grubo pokroić. 5. Ser zetrzeć
FITBUuKsprawdza się zasada, że prostota cieszy najbardziej:) (a i my mamy pewność, że wyjdzie:) Najzwyczajniej w świecie przygotowuje się je bardzo szybko. Dlaczego? Bo spokojnie można użyć gotowego ciasta francuskiego, jest pyszne, a my mamy czas na inne rzeczy. Ja też tym razem poszłam na łatwiznę i chapnęłam z półki gotowe ciasto, bo (jak w większości przypadków) coś(...)lnianego (zdrowo też jest;) nie podaję konkretnych składników, weźcie na oko, proporcje zależą od tego ile sera lubicie, jak cienko rozwałkujecie ciasto i ile gwiazdek wytniecie. Smacznego:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego plastry żółtego sera pokrojonego na małe kawałki, tj. paski, trójkąty i kwadraciki wielkości środka każdej wyciętej gwiazdki mak + siemię lniane do posypania (opcjonalnie sezam, pokruszone orzechy) 1 małe jajko
Zasmakuj Kuchnitemacie ogromne. Dzisiejszy przepis to kolejny pomysł na tuńczyka. Wygląda trochę jak taka mniej kaloryczna wersja pizzy, a jest równie smaczna. TARTA z TUŃCZYKIEM Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula czerwona (można zastąpić np. porem) 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu Przygotowanie: Ciasto francuskie
Bon appetit mon amieweekend przesłodzona :) zdecydowałam się na szybki i prosty deser a do tego nie koniecznie słodki:) Polecam:) Składniki (na tortownicę o średnicy 27 cm lub formę do tarty) : opakowanie ciasta francuskiego (używam tego z Biedronki 275 g) 125 g serka mascarpone 150-200 ml śmietanki 30% lub 36%, schłodzonej cukier puder cytrusy - pomarańcze i/lub grejpfruty opcjonalnie melisa i suszona(...)pomarańczowa do dekoracji Wykonanie : Formę wysmarować masłem i posypać mąką. Wykleić ciastem francuskim, ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 o C na około 15 minut (piekę na funkcji termoobieg). Uwaga ! Jeśli w trakcie pieczenia ciasto zaczyna się "puszyć" ponakłuwać je jeszcze w kilku miejscach widelcem. Śmietankę ubijamy na sztywno. (W zależności od tego jaką masę chcemy otrzymać
cucinareweekend przesłodzona :) zdecydowałam się na szybki i prosty deser a do tego nie koniecznie słodki:) Polecam:) Składniki (na tortownicę o średnicy 27 cm lub formę do tarty) : opakowanie ciasta francuskiego (używam tego z Biedronki 275 g) 125 g serka mascarpone 150-200 ml śmietanki 30% lub 36%, schłodzonej cukier puder cytrusy - pomarańcze i/lub grejpfruty opcjonalnie melisa i suszona(...)pomarańczowa do dekoracji Wykonanie : Formę wysmarować masłem i posypać mąką. Wykleić ciastem francuskim, ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 o C na około 15 minut (piekę na funkcji termoobieg). Uwaga ! Jeśli w trakcie pieczenia ciasto zaczyna się "puszyć" ponakłuwać je jeszcze w kilku miejscach widelcem. Śmietankę ubijamy na sztywno. (W zależności od tego jaką masę chcemy otrzymać
cucinarewykonaniu, a co najważniejsze szybko się go robi. Spróbujcie i Wy. TARTALETKI Z SEREM RICOTTA, CHEDDAR I SUSZONYMI POMIDORAMI. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g sera ricotta 150 g startego sera cheddar 1 jajko około 130 g domowych suszonych pomidorów w oliwie lub oleju zioła prowansalskie(...)Sposób przyrządzania: Zimne ciasto francuskie wyciągnąć z opakowania, rozłożyć i wyciąć 6 - 7 kółek o średnicy około 12 cm. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem. Serek ricotta zmieszać ze 110 g sera cheddar i delikatnie rozsmarować na krążkach ciasta, pozostawiając 1 cm odstępu od brzegu. Wstawić blachę do nagrzanego
Zakątek rozkoszy kulinarnychCiasto francuskie to najlepszy sposób na szybki deser, dlatego zawsze mam zapas w lodówce lub zamrażalniku. Można w nie zawinąć ser, budyń i większość owoców. A kiedy w Waszych drzwiach niespodziewanie staną goście to możecie wtedy przygotować im właśnie takie koperty. Będą gotowe raz-dwa! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 duże jabłko 2 brzoskwinie banan mały kubeczek gęstego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzegryzienia podczas oglądania filmu w weekend. Robi się je bardzo szybko. Nie wymagają wielu składników. I smakują zarówno dobrze na ciepło jak i na zimno. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka plasterków wędliny kilka plasterków sera żółtego ketchup zioła prowansalskie albo oregano i bazylia (opcjonalnie) Ciasto rozwijamy, smarujemy ketchupem tak do 3/4 wysokości. Możemy posypać całość ziołami jeśli chcemy(...)Wzdłuż dłuższego boku układamy plastry wędliny, na wędlinie plasterki sera. I rolujemy całość dość ściśle. Powstałą roladę zawijamy w papier (ja owijam w ten od ciasta francuskiego) i wstawiamy na 0,5- 1 h do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Roladę odwijamy z papieru (nie wyrzucamy go tylko wykładamy nim blachę z piekarnika). Kroimy ja w plastry
Piekielna Kuchnia PatiSkładniki: 250 g mięsa mielonego 1 pomidor 1 mała cebula oregano, pieprz, sól ciasto francuskie Pomidora i cebulę kroimy w kostkę dodajemy do mięsa, przyprawiamy i smażymy na patelni - studzimy. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty 10x10 cm, nakładamy farsz, Tworzymy kieszonki (rogi zaklejamy do góry). Pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach (ja 10 minut przed końcem położyłam
Moje-pitraszeniecukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Świderki z salami,cukinią i grana padano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Pierożki
Moja smaczna kuchniaczosnkiem Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Ogórki małosolne w plasterkach Ratatuja z bobem Sałatka z soczewicy i cukinii Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine
Moja smaczna kuchnia