ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:151/361)

Francuskie babeczki z kremem śmietanowo-czekoladowym 106

Pyszne, kruche babeczki z bajecznym kremem. Polecam Składniki: 100 g gotowego ciasta francuskiego 100 ml schłodzonej śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 1 deser o smaku czekoladowo-pistacjowym-150 g garść pistacji Przygotowanie: Szklanką wycinamy kółka z ciasta francuskiego, wkładamy je do wgłębień w blaszce na babeczki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 30 min w temperaturze 200 stopni. Następnie

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Tarta z szynką parmeńską i mozzarellą. 159

Włoskie smaki na francuskim cieście, już po raz drugi w tym tygodniu. Maciek przygotował tartaletki w stylu caprese , u mnie dodatkowym składnikiem jest szynka parmeńska. Każda z tych wersji jest smaczna i godna uwagi. Przygotujecie je z łatwością, a zadowolenie domowników lub niespodziewanych gości gwarantowane. Jest jeszcze jeden powód, dla którego mój wybór był właśnie taki. Pamiętacie jak Maciej pisał(...)kilka postów wcześniej o pierwszym mms ode mnie ze zdjęciem tarty? To była właśnie ta tarta :) Składniki: ciasto francuskie (przepis znajdziecie tu ) szynka parmeńska (lub inna tego typu) pomidorki koktajlowe mozzarella bazylia świeża papryka chili 2 jajka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Wykonanie: Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę, następnie ponownie wstawić do lodówki

zadanie-gotowanie
Kisz ze szpinakiem na cieście francuskim 185

Uwielbiam szpinak,i często używam,a połączenie z ciastem francuskim dla mnie jest idealne.Nie dość ,że szybko się robi to jeszcze jak smakuje......Polecam wypróbować mój kisz-trochę jak tarta trochę jak pizza z dużą ilością szpinaku i cebulki-idealne na lunch,obiad,kolację czy imprezę-mniam.... Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 600g mrożonego szpinaku mały słoiczek oliwek zielonych z papryką(...)odrobinie oliwy podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,jeszcze chwilkę smażymy,dodajemy szpinak i jeszcze smażymy ok 10 min,delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wykładamy w formie(ok 26 cm),z nadmiaru ciasta formujemy brzegi. Nakłuwam w kilku miejscach widelcem,pieczemy 10 min w 200 stopniach. W tym czasie roztrzepuje jajka dokładnie ze śmietaną,dodaję

Swojskie jedzonko
pizza na szybko na cieście francuskim... 178

Składniki: ciasto francuskie 1 rulon/nie mrożony, sos chili 2 łyżki, oregano 1 łyżka, parówki cienkie 5 sztuk, pieczarki 20 dag, cebula 1 większa, ząbki czosnku 2 sztuki, ogórek gruntowy 1 średni, pomidory 2 sztuki, ser żółty 15 dag na blasze na papierze do pieczenia rozwinąć rulon ciasta francuskiego nie mrożonego, brzegi zrobić grubsze-rant, posmarować sosem chilli, posypać oregano rozsypać(...)ustawić na 3 poziomie, nadmuch gorącego powietrza, 20 minut - z 3 minuty przed końcem posypać wierzch pizzy startym żółtym serem, użyłam królewski pizzę kroić na porcje ciut przestudzoną, spód ciasta jest cienki i chrupiący.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
POLĘDWICA A'LA WELLINGTON. 193

Osobiście uważam, że polędwica wyszła baardzo dobra! Nie jest trudna w przygotowaniu, a efektowna, inspirowana tą słynną polędwicą Wellington Gordona Ramsay'a. Jedyną kłopotliwością jest dopieczenie w środku dobrze francuskiego ciasta, dlatego jego warstwa nie może być zbyt gruba, abyśmy nie wyciągnęli z pieca na wpół surowego ciasta. POLĘDWICA A'LA WELLINGTON.  /inspiracja z przepisów Biedronka , podaję ze zmianami(...)polędwicy wieprzowej (w kawałku nie za dużym) opakowanie ciasta francuskiego 200 g pieczarek 8 - 10 plastrów szyki konserwowej sól, pieprz,  łyżka musztardy jedno rozbełtanie jajko olej roślinny do smażenia Polędwicę oczyszczam z białych błonek, płuczę, osuszam ręczniczkiem papierowym. Następnie na rozgrzanym tłuszczu obsmażam z każdej strony  po około 1 minucie. Pieczarki kroję w plasterki, przesmażam do momentu

W kuchni Karmel-itki
Tarta z kurczakiem i gruszką 133

kurczakiem, gruszką, lazurem i orzechami włoskimi. W końcu wczoraj udało mi się zrealizować ten koncept. Wyszło genialnie. Takie proste połączenie, a tak wiele doznań smakowych.  1 arkusz ciasta francuskiego 1 filet z kurczaka 2 gruszki 100 g sera lazur blue garść orzechów 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kurkumy(...)łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka tymianku 0,5 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200°C na 10-12 minut. W tym czasie kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 1 łyżeczce oleju kokosowego. Dodajemy paprykę, kurkumę, pieprz ziołowy i tymianek. Z gruszki wykrawamy nasiona i kroimy

Emskie Smaki
Czekoladowa tarta z nutką mięty 131

czekoladowa z miętowym aromatem, lecz mimo swej wytrawności smakowała nawet Miśce. Tu się nie ma co rozpisywać, bo jak jest tyle czekolady to wiadomo, że jest pyszne. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 5 tabliczek gorzkiej czekolady 200 g gęstego mleka kokosowego z puszki 1-2 łyżki kropli miętowych (tak, tak , tych na żołądek) lub likieru miętowego garść świeżej męty do dekoracji(...)Przygotowanie: formę do pieczenia (do tart, lub zwykłą tortownice o średnicy 26 cm) wylep ciastem francuskim, obciąż dno np. fasolą i upiecz w temp. 190-200 C przez 20-25 minut. Wystudź W garnku/rondelku podgrzej mleko kokosowe ale nie gotuj. Zdejmij z ognia po czym dodaj pokruszoną czekoladę. Po kilku minutach wymieszaj. Do mieszanki czekoladowej dodaj olej kokosowy i mieszaj

greenscarf
Rożki francuskie z jabłkami 132

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 375 g ciasta francuskiego 3 średnie jabłka sok i skórka otarta z połowy cytryny 3 łyżki rodzynków 2 łyżki cukru 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżka mąki tortowej 1 jajko roztrzepane do posmarowania Jabłka(...)obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem i skórką z cytryny. Dodać rodzynki, cukier, cynamon, mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie podzielić na 6 równych kwadratów. Na każdym kwadracie rozłożyć nadzienie jabłkowe.  Brzegi kwadratów posmarować jajkiem, złożyć na pół, tak by utworzyć trójkąty. Ciastka zlepić a boki docisnąć widelcem. Rożki układamy na blaszce wyłożonej papierem

kulinarnyswiatdomi
Karpatka 213

Proste a zarazem pyszne kremowe ciasto. Idealne dla leniuszków. Pracy przy nim nie dużo a satysfakcja gwarantowana. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego Litr mleka 50 g masła Pół szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki mąki pszennej  3 łyżki mąki ziemniaczanej  3 żółtka  cukier puder do posypania Ciasto francuskie kroimy na pół i zapiekamy ok. 10 minut

prawdziwe jedzenie
Rurki z ciasta francuskiego nadziewane pastą szynkową 138

jesteśmy fanami. Rurki wyszły świetnie i praktycznie od razu zostały zjedzone. Nie było na co czekać. ;-) Ich przygotowanie jest banalne, wystarczą tylko odpowiednie foremki do rurek. Rurki: 1 arkusz ciasta francuskiego 1 jajko 3 łyżki sezamu Pasta: 250g wędzonej szynki 2 ogórki konserwowe  1 łyżeczka ostrej musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz + kiełki do dekoracji 1. Ciasto francuskie

Szefowa kuchni
Śliwkowe róże 181

mleka. Dzisiaj trochę urozmaicamy nasz deser śliwkowy i przygotujemy róże śliwkowe. Pięknie się prezentują i świetnie smakują :) Porcja na 12 róż Składniki   1 opakowanie ciasta francuskiego trochę powideł śliwkowych  do smarowania ok 12 śliwek twardych i słodkich Fajne rozwiązania znajdziecie tutaj   Przygotowanie Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Połówki tniemy na cienkie

Niezły Młynek
Ciasto Waniliowo-chałwowa bajka 122

zachwycona i robiąc ze mną krem budyniowy, nie mal błagała mnie o pozostawienie miski i piór miksera do wylizania. Zapraszam wszystkich zainteresowanych  po przepis. Składniki :  1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g   Na krem waniliowy :  40 g budyniu z prawdziwą wanilią  2 łyżki cukru waniliowego  250 ml mleka  100 g margaryny Plama(...)wodzie następnie rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Do wody brzozowej dodajmy oba soki z cytrusów i łączymy z żelatyną. Wstawiamy do lodówki do stężenia.  5. Ciasto francuskie dzielimy na kawałki nacinając co 5 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 13 minut nakrywając je papierem do pieczenia i nakrywając drugą formą. Zapobiegnie to wyrośnięciu

vaniliowoczekoladowa
Tarta z tuńczykiem. 163

Pokochałam tarty wytrawne, najbardziej te na cieście francuskim. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, ale najważniejsze jest to, że są pyszne. Dzisiaj na obiad przygotowałam tartę z cebulką, porem, pieczarkami oraz z kawałkami tuńczyka. Pycha!!! Składniki na tartę z tuńczykiem: 300 g ciasta francuskiego 4 łyżki oliwy 2 cebule 1 duży por (tylko jasna część) kilka pieczarek 1 płaska łyżeczka(...)rozgrzewamy go do 200 stopni C. Gdy por jest już gotowy zdejmujemy patelnię z ognia, lekko studzimy, dodajemy śmietanę, roztrzepane jajka oraz ser, doprawiamy solą i pieprzem. Formę wykładamy ciastem, na nim równomiernie rozkładamy farsz, wciskamy kawałki ryby, z nadmiaru ciasta wycinamy kratkę i zdobimy nią wierzch ciasta, całość smarujemy żółtkiem, wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około

Rozpustne gotowanie
Miniszarlotki francuskie z marcepanem 158

poczęstunek dla niespodziewanych gości , nie ma nic lepszego  doskonale smakują   podane z filiżanką aromatycznej białej herbaty  White Pearl of Fujian Richmont 2 rulony świeżego ciasta francuskiego 2  winne jabłka (antonówka) 10 dag marcepanu 1 jajko Cukier brązowy z cynamonem Sposób wykonania: Piekarnik przed zrobieniem mini szarlotek nagrzewamy do 190*c. Jabłko, obieramy, kroimy w cienkie(...)plasterki, przekładamy do miseczki, posypujemy cukrem brązowym wymieszany z cynamonem, ilość wg swojego uznania. Marcepan kroimy na paseczki. Świeże ciasto francuskie rozwijamy kroimy na prostokąty. Każdy prostokąt z jednej dłuższej  strony nacinamy do połowy tworząc paski. Na całej części rozkładamy po 2 plasterki jabłka i jednym paseczku marcepanu, zawijamy częścią z naciętymi paskami, dociskamy brzegi układamy na blasze wyłożonej

Wanilia i Kardamon
Francuskie paszteciki z ruskim nadzieniem 143

Ruskie pierogi mogłaby jeść przynajmniej raz w tygodniu. Tym razem ułatwiłam sobie sprawę i zamiast tradycyjnego ciasta użyłam ciast francuskiego. Paszteciki z ruskim nadzieniem z dodatkiem boczku zapiekłam i zjedliśmy tak jak ruskie - z kefirem. Nadzienie: ok. 800 g mączystych ziemniaków 300 g półtłustego twarogu 2 średnie cebule 5 plastrów boczku sól i pieprz do smaku masło klarowane do smażenia(...)olej do smażenia 2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko do posmarowania Ziemniaki obrać i ugotować w mocno osolonym wrzątku. Cebulę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na małym ogniu na 2 łyżkach klarowanego masła lub oleju. Ziemniaki odcedzić i dobrze rozgnieść tłuczkiem, nieco ostudzić. Do ciepłych ziemniaków dodać pokruszony twaróg, usmażoną cebulę i boczek wraz z tłuszczem

Czerwień i błękit