ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:153/361)

Ciasto maślankowe z owocami 120

maślanki 2 jaja 2 ½ szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody ½ szklanki oleju ½ szklanki cukru 2 cukry waniliowe 1 kg świeżych owoców lub mrożonych 1 płat ciasta francuskiego (dodatek- niekoniecznie) tłuszcz wiórki do formy Wykonanie: Ubijamy jajka z cukrem na pulchną masę i wlewamy maślankę, następnie olej i dodajemy kolejno resztę składników. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy(...)wiórkami, po czym wlewamy ciasto i na nim układamy owoce. Z ciasta francuskiego wycinamy koło wielkości tortownicy i nakrywamy owoce. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni około 40 minut

Tradycyjna Kuchnia
72. Mix krewetkowy na cieście francuskim 131

Dzięki temu przepisowi, który wygrał w konkursie "Smaki lata" TESCO mogłam przeżyć smaczny weekend w Krakowie. Organizatorom jeszcze raz dziękuje ;-) 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g krewetek 3 jajka ugotowane na twardo 1 avocado 1opakowanie serka homogenizowanego 3-4 łyżki majonezu 1 jajko 5 ząbków czosnku sól, pieprz 3 łyżki oleju do smażenia kilka liści sałaty Z ciasta

Jadło i czytadło
Tarta Papay style - szpinakowa tarta ma tę moc 200

przykrością widzę ją właśnie w nieco przyciemnionej barwie. Dlatego, reasumując,  mam dziś proste danie w kolorowym wydaniu, by uciekać od szarości życia i wykorzystuję gotowe ciasto francuskie prosto ze sklepu, czasu zabrakło na przygotowanie domowej podstawy tarty. Ostatnio nieomal nadużywam szpinaku. Najczęściej baby w jego cudownej naturalnej postaci, ale dzisiaj  wykorzystuję prawie gotowca. Nie jest to jednak(...)przenosić bez wysiłku i przeszkód. Też tak chcę. Dlatego będę ciągle próbować. Może po kolejnej takiej szpinakowej kolacyjce poczuję te moc? Spróbujcie ze mną. Przygotujcie dla: - 1 płat gotowego ciast francuskiego - 1 op. szpinaku ok. 400g - 4 jajka - 100g sera cheddar - kubek gęstej kwaśnej śmietany - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka masła lub oliwy - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz - pomidorki koktajlowe

I tu będę miała takie te
Szybka, letnia tarta z owocami i budyniem 142

równie dobrze umili weekendowe popołudnie, przygotowuje się ją bardzo prosto, a dekoruje dość swobodnie, czym popadnie.   Składniki Czas przygotowania: 45 min       1 opakowanie świeżego, gotowego ciasta francuskiego ok 500 g mieszanych dowolnych, letnich owoców (maliny, porzeczki, morele, czereśnie, truskawki)  1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 4 żółtka 500 ml mleka laska wanilii Przygotowanie

Słodki Kompromis
Lipcowe mini ptysie 176

wydaniu? :D Nie przedłużam już, żebyście sami mogli ocenić ich letniość, lekkość, prostotę i smak :) Biegnijcie po porzeczki! Mini ptysie z cytrynowym kremem i porzeczkami Potrzebujesz: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200g mascarpone 2 kopiaste łyżki cukru pudru 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny ok. 1 szklanka czerwonych porzeczek cukier puder(...)posypania Sposób przygotowania: 1. Z gotowego ciasta francuskiego wycinaj szklanką krążki. 2. Wycięte krążki układaj na blasze do pieczenia lub w metalowej formie na muffiny i piecz 8-10min w 210*C. 3. Mascarpone wymieszaj ze śmietaną, skórką i sokiem z cytryny oraz 2 łyżkami cukru pudru - niech powstanie gładki krem. 4. Ostudzone ptysie przekrawaj w poprzek na pół

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Francuskie serce z krakowską i pomidorami 115

Kiełbasa krakowska w drobną kosteczkę się pokroiła, z startym serem i suszonymi pomidorami połączyła.  Pieprzem z kolendrą oraz chili doprawiła, i na cieście francuskim położyła.  Razem się zrolowali, na roladki podzielili, i w kształcie serca   na blaszce ułożyli.  Oliwki miejsce dla siebie wybrały, bo w miłosnym uniesieniu udział też mieć chciały. Serce upieczone, gorące, pełne namiętności(...)miłosne rozdanie, bo każdy swój kawałek bez problemu dostanie.  Dzielenie się miłością to przecież najcenniejsze, a takie świętowanie wspólnych posiłków, jest w rodzinie najcenniejsze. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 375 g, 150 g kiełbasy krakowskiej, suchej z indykiem,  100 g pomidorów suszonych w oleju, ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą, suszona chili świeżo mielona do smaku

Moniki Smakołyki
Przepisy na Sylwestra 328

Różyczki z ciasta francuskiego Sałatka z selerem konserwowym i ananasem Salsa z mango i chili   Mini-calzone z kabanosami Sałatka z tuńczykiem na krakersach Kotlety mielone inaczej czyli greckie kebabiki na patyku QUICHE LORRAINE inaczej Carpaccio z buraków Paszteciki z ciasta francuskiego Sałatka z makaronem w kształcie ryżu, szynką i świeżym ogórkiem Skrzydełka w miodzie   Chipsy z batatów

Atlas Smaków
Świąteczna tarta z rybą i krewetkami 121

Świąteczna Ryba w innej odsłonie:) SKŁADNIKI: 12 krewetek Tiger filet z ryby (dorsza, mintaja, łososia) 250 g sera mascarpone 1 jajko  pietruszka zielona kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych pół ciasto francuskie białe wino sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, papryka ostra Rozmrożone krewetki podgotować w białym winie. Natomiast rybę ugotować na parze. Do serka mascarpone dodać wyciśnięty ząbek czosnki, posiekaną pietruszkę(...)przyprawy i jajko. Wszystko razem wymieszać. Na wyłożoną ciastem francuskim formę do tarty nałożyć ser a na niego kawałki ryby, krewetki i połówki pomidorków. Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez 25-30 minut. Ahhhhhh te Święta

MarciochaKucharzy
Tarta ze szpinakiem i mozzarellą 173

lubię (zwłaszcza, że szpinak jest zdrowy). :) Ciekawą propozycją podania szpinaku, obok dań z makaronem (np. spaghetti ze szpinakiem) , jest przygotowanie tarty. Zapraszam na tartę ze szpinakiem i mozzarellą na cieście francuskim. var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint = 0;var pfCustomCSS = '';var pfBtVersion='1';(function(...)cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Tarta ze szpinakiem i mozzarellą PRZEPIS Temperatura pieczenia: 200 o C Czas pieczenia: ok. 40 min. Składniki 1 gotowy płat ciasta francuskiego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 250 g szpinaku (np. mrożonego w kostce) 3-4 łyżki śmietany 18% 1 łyżka suszonych pomidorków (lub z zalewy) 3 małe kulki mozzarelli

coolinarnastrefa.blogspot.com
Szpinakowe bułeczki z ciasta francuskiego 132

Składniki: ciasto francuskie (1 opakowanie) szpinak (wiązka świeżego lub 30 dag mrożonego) zielone oliwki (ok. 15 szt.) sól pieprz ziołowy Czas przygotowania: 30 min Przygotowanie: Szpinak myjemy i kroimy. Następnie dusimy przez kilka minut. Dodajemy pokrojone oliwki. Przyprawiamy pieprzem i solą. Ciasto francuskie kroimy na kilka prostokątnych części (wielkość wedle uznania). Na każdą z nich nakładamy trochę szpinaku. Zlepiamy

Weganka gotuje
Szparagi zapiekane w cieście francuskim 162

Nasz Błyskawiczny Piątek  na Facebooku, a zrobienie tych szparag jest szybsze niż błyskawica ;)))) Idealna przekąska przedobiednia lub na podwieczorek. Składniki:  2 pęczki świeżych zielonych szparag 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko  1 łyżka mleka gruba sól Przygotowanie: Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczy że obetniemy tylko zdrewniałe końcówki. Najlepiej obciąć ok. 1/3 szparagi od dołu. Ja stosuję(...)inny sposób jakim jest wygięcie szparaga  i końcówka sama się odłamuje. Ciasto francuskie tniemy na paski około 1/2 cm i owijamy nim każdego szparaga jak na zdjęciu poniżej. Smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem i mlekiem oraz posypujemy grubą solą. Zapiekamy w piekarniku 12-15 minut

Życie zaczyna się w kuchni
Cały obiad w jednym, czyli schab w szpinakowej pierzynce, zapiekany w cieście francuskim 127

ciekawych pomysłów na obiad ze schabu. Zamiast smażyć tradycyjnego schabowego, zajrzałam do lodówki i wpadł mi do głowy ten przepis. Zawsze mam w domu jakiś ser, zawsze coś zielonego. Ciasto francuskie też lubię mieć, gdyż w razie sytuacji podbramkowej, można z niego wyczarować coś słodkiego, lub, jak w tym przypadku, pyszny obiad. Do przygotowania 4 porcji potrzebujecie(...)schabu bez kości sporej ilości przypraw do marynaty: łyżeczki papryki słodkiej, łyżeczki papryki ostrej, łyżeczki majeranku, łyżeczki soli, lub innych ulubionych przypraw i ziół ok. szklanki oleju ciasta francuskiego (ok. 250 g) ok. 300 g świeżego szpinaku 3 ząbków czosnku dużej cebuli 120 g niebieskiego sera pleśniowego  1/2 łyżki masła (najlepiej klarowanego) soli i pieprzu Schab w kawałku marynujemy

Pichceniomania
Dziś mija roczek :) 124

tuńczykiem śniadaniowe bułeczki z jajkiem KWIECIEŃ: Pierogi z białą kiełbasą z sosem rzeżuchowym W MAJU jak w raju: Schab zapiekany ze szparagami w sosie serowym wakacyjny CZERWIEC Tarta z ciasta francuskiego z kurkami w LIPCU: Lasagne z bobem i fasolką szparagową SIERPIEŃ: Pomidory faszerowane szpinakiem z czosnkiem, makaronem i parmezanem Nasz WRZESIEŃ: Sajgonki z krewetkami Jesienny PAŹDZIERNIK Najlepsza szarlotka LISTOPADOWO(...)Aromatyczne flaki z boczniaków i wreszcie GRUDZIEŃ Szpinak z jajkiem w cieście francuskim Oby ten rok był tak samo udany co poprzedni

MarciochaKucharzy
Tarta z pieczarkami 171

fety i końcówka jogurtu greckiego??  Chyba najlepszym pomysłem jest Tarta z pieczarkami SKŁADNIKI: kilka pieczarek ser feta ser biały jogurt naturalny zielona pietruszka 1 cebula 1 op. ciasto francuskie 1 jajko sól, pieprz, lubczyk, masło Cebulę pokroić w pióra. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć na maśle do miękkości, doprawić. Gdy pieczarki już delikatnie przestygną dodać pokruszone(...)sery, posiekaną natkę pietruszki i jajko i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć na blasze. Następnie ułożyć farsz i piec 20-30 minut w piekarniku nastawionym na 190 stopni. Tarta najlepiej smakuje po ostygnięciu. Smacznego

MarciochaKucharzy
SŁODKO-SŁONE TARTALETKI Z DYNIĄ 132

dużo czasu. A zatem spróbujcie i napiszcie, jak Wam smakowały moje tartaletki z dynią.   Dla 4 osób Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 30   min. ● 1 opakowanie ciasta francuskiego* ● 300 g dyni (zważonej po oczyszczeniu) ● 50 g cukru ● 2 łyżki miodu (najlepiej akacjowego) ● 30 g masła ● 4 łyżki orzeszków ziemnych ● kilka łodyżek szczypiorku ● sól, pieprz   Rozgrzej piekarnik(...)domieszaj masło. Następnie postaw z powrotem na ogniu, wrzuć drobno pokrojoną dynię i podgrzewaj, mieszając drewnianą łyżką, aż dynia zmięknie. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na bok. Rozwiń ciasto francuskie i wykrawaj prostokąty (lub kwadraty) o wymiarach około 10 cm x 8 cm (lub nieco większe). Ponakłuwaj je widelcem na całej powierzchni i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska