ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:158/361)

Organizujesz Sylwestra? Pamiętaj o dobrym jedzeniu! 440

Choć niektóre z dań mogą – na pierwszy rzut oka – wydawać się czasochłonne, w ogóle takie nie są za sprawą znakomitych pomocników kuchennych: gotowego delikatnego ciasta filo i mrożonego ciasta francuskiego. Można błyskawicznie wyczarować z nich fantastyczne przekąski, robiąc w parę chwil pieczone pierożki, lub zawijając w nie to, co akurat ma się pod ręką w lodówce: parówki, warzywa, kawałeczki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanki - przepisy 400

Kurczak zapiekany z ryżem, bakłażanem, orzechami włoskimi i suszonym pomidorem 6. Zapiekanka z kulkami mięsnymi i warzywami 7. Zapiekanka makaronowa z warzywami - czyli nie marnujemy resztek 8. Tarta z ciasta francuskiego z warzywami i mozzarellą 9. Pulpeciki zapiekane z makaronem, papryką, cukinią i rukolą 10. Zapiekanka z tortellini z indykiem i warzywami 11. Zapiekanka z gnocchi, mięsem mielonym i warzywami(...)suszonym pomidorem 18. Pulpeciki z indyka z sezamem zapiekane z makaronem i warzywami 19. Pulpeciki z płatkami owsianymi w sosie pomidorowym zapieczone z makaronem i warzywami 20. Tarta z ciasta francuskiego z warzywami i indykiem 21. Musaka 22. Faszerowana mini cukinia zapiekana z ryżem 23. Zapiekanka z tortellini i białą kiełbasą

kruche babeczki
Kapuśniaczki 198

tego, że mają w sobie kapustę kiszoną są moim zdaniem dużo lżejsze i smaczniejsze. Jest z nimi troszkę roboty ale robi się je w miarę szybko. Zakupy: - 2 szt. ciasta francuskiego gotowego  - suszone grzyby bądź pieczarki - 1 duża cebula - kapusta kiszona bądź zwykła - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jeśli ma się kapustę kiszoną to ja daję surową nie gotowaną(...)rumienię na odrobinie oleju. Cebulę warto posolić podczas smażenia ponieważ szybciej się usmaży. Mieszam farsz z kapusty, grzybów i cebuli razem i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozkładam i kroję na pół wzdłuż a później to kroję w prostokąty. Nakładam farsz na każdy prostokąt i zawijam w rulon. Potem układam na blaszce z piekarnika i górę surowych

Tanio smacznie i prosto
Warsztaty kulinarne z FRoSta „Ryby i owoce morza” 171

tego dryg. Dorsz w cieście piwnym , podany z puree z zielonego groszku oraz dipem jogurtowo- czosnkowym. Tarta z gruszką, migdałami i lodami waniliowymi , przygotowana została na spodzie z mrożonego ciasta francuskiego FRoSTA, posmarowanego pastą z mączki migdałowej i miodu, z plastrami gruszki, po upieczeniu dzieło uwieńczyła gałka lodów waniliowych i świeżą melisą. Produkty FRoSTA nie są nowością w naszej kuchni(...)przynajmniej 1 opakowanie szpinaku i mrożonego groszku, gdyż uwielbiam zupy na ich bazie. Ale w ofercie tej marki oprócz ziół i mrożonych warzyw są też produkty z ryb, mrożone ciasto francuskie, dania gotowe, oraz produkty z kurczaka. Podczas warsztatów dowiedzieliśmy się też, że: – FRoSTA ma siedzibę w Bydgoszczy, rzut beretem od nas – marka Frosta w 2011 roku wprowadziła

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczarkowe poduszeczki do kubka czerwonego barszczu 571

bazylii 1 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 2 czubate łyżki sosu czosnkowego Folwark sól i pieprz do smaku około 2 łyżki tłuszczu do smażenia + do posmarowania poduszeczek ** 1 płat ciasta francuskiego (! nie mrożonego) * waga pieczarek z ogonkami, przed obraniem - około 25 sztuk mniejszych pieczarek ** u mnie miks oliwy z oliwek i oleju rzepakowego lub masło Przygotowanie: Cebulę obieramy i siekamy(...)czosnkowego, mieszamy całość. Następnie dodajemy sól i pieprz, próbujemy. Mieszając zostawiamy nasz pieczarkowy farsz na patelni (minimalny ogień) przez około 2-3 minuty. Zdejmujemy patelnię z ognia. Rozwijamy płat ciasta francuskiego. Dzielimy go na 7 równych pasów, a każdy z pasów na pół. W ten sposób powinniśmy uzyskać 14 prostokątów. Każdy prostokąt zginamy na pół. Do środka nakładamy

Słodkie okruszki
Tartaletki serowo - pieczarkowe 111

Składniki:   1 opakowanie ciasta francuskiego 500g pieczarek 2 średnie cebule 100 ml śmietanki 50g sera feta, camembert, żółtego ( można więcej ) 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju sól, pieprz ( opcjonalnie imbir - wszystko do smaku ) Przygotowanie: Pieczarki obrać ( nie myć bo pompują wodę ) pokroić na większe kawałki ( dobrze je potem czuć ), cebulę pokroić drobno. Rozgrzać olej zeszklić cebulę, dodać pieczarki(...)jeszcze chwilę smażyć, aż śmietanka zredukuje się i zgęstnieje. Wyłączyć ogień. Pokroić na małe kawałeczki ser feta i camembert i dodać do farszu, wymieszać. Nie podjadać :-) Wypełnić farszem ciasto francuskie ( pamiętamy do ostatniej chwili musi być w lodówce - bo będzie za miękkie ) posypać na wierzchu starym żółtym serem i do pieca na 200st C na 25min, aż się ładnie zarumien

Gaździnka warzy
Rurki z kremem waniliowym 124

absolutnie niesamowity przepis na rurki z kremem waniliowym. Malutkie, kruche, słodkie rurki nadziane delikatnym waniliowym kremem to super propozycja zarówno na świąteczny jak i sylwestrowy stół! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 500ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 100g masła – musi być wcześniej wyjęte z lodówki by było w temperaturze pokojowej 4-5 łyżek cukru – w zależności czy chcecie by krem(...)gotujemy by uzyskać gęstą i kremową konsystencję. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy budyń nam ostygnie dodajemy do niego ciepłe masło oraz cukier i dokładnie miksujemy. Krem jest gotowy. Ciasto francuskie kroimy w cienkie paski wzdłuż dłuższego boku. Każdy pasek nawijamy na foremkę do pieczenia rurek i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą rurkę smarujemy rozbełtanym jajkiem

Życie ze smakiem
Orientalne ciastko francuskie w sosie Barbie :) 157

nadziewanych serem w oleju 1 świeża papryczka chili 3 ząbków czosnku 1 mała cytryna natka pietruszki 1 łyżka zielonej pasty curry 100 g pieczarek 200 g sera gorgonzolla  ciasto francuskie - juz gotowe :) 150 g jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 200 g dżemu może być jagodowy lub z aronii kiełki brokuła Przygotowanie: Mięso myjemy i oczyszczamy.Kroimy w paski i następnie(...)cytryny i 3 wyciśnięte ząbki czosnku. Dodajemy także utartą skórkę z cytryny i 1/2 łyżeczki pieprzu. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy aż nam wszystko wystygnie. Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty i układamy na nich mieszankę. Dodając do niej ser gorgonzolla. Wkładamy do uprzednio rozgrzanego piekarnika 200 stopni z opcją grzania góra i dół. Sos przygotowujemy dodając

ClauditteMissCooking
Kotleciki z serem i sosem majonezowym 205

żółtym serem w środku,do tego sosik majonezowy  i mamy super zakąskę -polecam Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego 150 g sera żółtego pół opakowania ciasta francuskiego 3 ząbki czosnku sól,pieprz,przyprawy 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej olej do smażenia Na sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 1 łyżka ketchupu  sól,pieprz Przygotowanie(...)obsmażamy z każdej strony na patelni,nie za długo.(żeby nam się serek w środku nie roztopił,bo i tak będziemy je zapiekać). Jak kotleciki wystygną,bierzemy ciasto francuskie i kroimy na cienkie paski którymi obwijamy nasze kotleciki,smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach

Swojskie jedzonko
Żółwiki z mięsa i parówek na Dzień Dziecka 217

mięsa mielonego z indyka 5 parówek 1 czerwona cebula 6 ziarenek pieprzu łyżka oliwy sól, pieprz suszona natka pietruszki 1 jajko bułka tarta plaster sera żółtego lub kawałek ciasta francuskiego  PRZYGOTOWANIE: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Gdy zmięknie dodajemy natkę pietruszki, odrobinę pieprzu i mieszamy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy do niego cebulę(...)pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni na 20 minut.      Po tym czasie wyciągamy i układamy na żółwikach pancerz z cienkich paseczków ciasta francuskiego lub żółtego sera. Wkładamy do piekarnika na kolejne15 - 20 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sernik jabłkowy bez pieczenia 461

śmietanki kremówki (36 %) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru 3 łyżki żelatyny (do masy sernikowej) 1 łyżeczka żelatyny (do wierzchniej warstwy jabłkowej) 2 rogaliki z dżemem z ciasta francuskiego  Sernik jabłkowy bez pieczenia - przepis:  Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie umieszczamy w garnku, dolewamy 100 ml wody i dusimy ciągle mieszając(...)łyżkach wrzątku i ostudzoną żelatynę, i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.  Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Po tym, rogaliki z ciasta francuskiego kroimy na plastry i układamy równą warstwą na dnie tortownicy. Na górę ułożonych ciasteczek wylewamy masę sernikową i odstawiamy do lodówki na 6-12 godzin, aż sernik stężeje.  Kiedy sernik

Kuchnia Łukasza
Babeczki marchewkowo-orzechowe 136

Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 średnie marchewki 200 g śmietany 36% 100 g orzechów włoskich 1 łyżeczka cukru cynamonowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mączki migdałowej listki … Czytaj dalej Babeczki marchewkowo-orzechowe

czarrna od kuchni
Świderki z sosem i żółtym serem 97

Lekka przekąska z ciasta francuskiego -złociste świderki z nasionami czarnuszki, sezamu i słonecznika

Przepisy Kulinarne
Mięso mielone w cieście francuskim z sezamem 188

Mięso mielone zawinięte w ciasto francuskie równie dobrze smakuje jako samodzielna przekąska i jako odrębne danie. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Wieniec szpinakowo-pomidorowy 159

Przedświąteczna przekąska a może eleganckie danie na świąteczny stół. Co powiecie na wieniec z ciasta francuskiego ze szpinakiem i pastą z suszonych pomidorów? Dla mnie bomba, bardzo nam smakowało, w dodatku szybko się robi i pięknie wygląda. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Szarlotka z kisielem 206

też inne przepisy na ciasta z jabłkami. oraz inne przepisy z jabłkami: Kruche babeczki z jabłkami ciasto orkiszowe z jabłkami kakaowy jabłecznik z budyniem pączki z jabłkami jabłka w cieście francuskim ciasto łaciate ekspresowe całuski Ciasto jest na formę ok. 24 x 36 cm , jeśli chcemy by szarlotka była wyższa wykorzystujemy kwadratową blaszkę 24 x 24 cm lub tortownicę. Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizza z szynką na cieście francuskim 185

Pizza z gotowego ciasta francuskiego, którą można bardzo szybko przyszykować. Ułożenie składników i upieczenie nie zajmie nam więcej niż pół godziny. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Pizza - kwiat - na cieście francuskim z kiełbasą parówkową 173

Pizzę w kształcie kwiatu można przygotować bardzo szybko. Wystarczy kilka kiełbas parówkowych, trochę żółtego sera i gotowe ciasto francuskie. Po upieczeniu ma ok. 20 cm średnicy. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Róże z jabłek i ciasta francuskiego 304

Róże z cienkich plasterków jabłek zawiniętych w ciasto francuskie są łatwe do zrobienia, smaczne i niewątpliwie stanowią oryginalną dekorację. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Oliwki w cieście francuskim 180

Zapewniam, że to nic trudnego i zachęcam, bo fajnie wygląda ;)   Składniki: oliwki ciasto francuskie Ciasto dzielimy na cienkie paseczki. Na każdy "szaszłyk" będziemy potrzebować dwóch pasków ciasta (albo jednego długiego), które łączymy nad pierwszą oliwką. Następnie zawijamy ciasto na krzyż, tak żeby otulało oliwki. Ilość oliwek zależy od Was. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Na patyczki do szaszłyków

Czerwona Porzeczka
Por fawor! Karnawałowe faworki – kruche i delikatne 180

ciasta dynamicznie rzucamy o blat. Efekt ten sam. Rzucamy 8-10 minut. Ciasto musi być mocno napowietrzone. Można je też wałkować i wielokrotnie składać na siebie, tak samo jak ciasto francuskie. Ciasto na zdjęciach było najpierw rzucane, a potem składane i wałkowane około 12-15 razy (wpadłam w trans, nie liczyłam). Na powiększeniu zobaczycie dokładniej jaką ma strukturę

Karo in the Kitchen
Proste ciasto z jabłkami 226

mnóstwo, gdyż to jest wdzięczny składnik do obróbki. Przykładowe przepisy z jabłkami: Kruche babeczki z jabłkami ciasto orkiszowe z jabłkami kakaowy jabłecznik z budyniem pączki z jabłkami jabłka w cieście francuskim ciasto łaciate ekspresowe całuski Ważne w tych przepisach jest też to, że jak przyjdzie nam ochota na coś słodkiego to przygotujemy je błyskawicznie. To dzisiejsze ciasto jest proste

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Recenzja książki Kuchnia włoska krok po kroku 141

rozdziałów: Pierwszy rozdział to przepisy na ciasta i przygotowania wstępne: a w nim przepisy na makaron jajeczny, makaron z nadzieniem, kluski ziemniaczane, ciasto francuskie, ciasto kruche, ciasto drożdżowe oraz biszkopt. Drugi rozdział to sosy , a w nim przepisy na buliny, wywary, sosy oraz majonez. Trzeci rozdział to  mięsa

Marta Gotuje